Президентът Плевнелиев: Следващите дни няма да са лесни
Квартал "Гебран" в Свиленград бедства, но - слава Богу - няма жертви   
Източник: Николай Колев, Христо Русев / stmost.info
38

Няма опасност за хората от Генералово и Капитан Андреево в Хасковска област, съобщи информационният сайт "Старият мост" от Свиленград (stmost.info).

По обяд там се скъсаха дигите на левия бряг на река Марица и от областната управа в Хасково предупредиха хората да се изтеглят към по-високите части от селата.

Директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Николай Николов. успокои, че няма опасност селата да бъдат залети, единствено ще се наложи евакуацията на хора, живеещи в няколко къщи по поречието на река Марица.

Няма опасност да се скъса стената на яз. "Елена" и да се предизвика нова преливна вълна над село Бисер и околните населени места, съобщи комисарят.

Следващите дни няма да са лесни, предупреди президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава дойде на място в Свиленград, за да се запознае с бедственото положение в кв. "Гебран" и взетите мерки за защита на населението. (вижте фотогалерия)

След като обиколи наводнените улици, той се срещна с кмета на общината Георги Манолов. В срещата участвха еврокомисарят Кристалина Георгиева, вицепрезидентът Цветан Цветанов, министрите Аню Ангелов, Мирослав Найденов и Тотю Младенов.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев поднесе съболезнования на близките на жертвите от наводненията в Хасковска област и изказа благодарност на всички екипи на Българската армия, министерствата и гражданите, които се включиха в спасителните акции.

Кризисният щаб, Министерството на отбраната, "Гражданска защита" ще работят денонощно, ще се наблюдава внимателно ситуацията с температурата, допълнителните снегонавявания, които се очакват, както и евентуални екстремни промени в климатичните условия.

"Нека да сме наясно, че е възможно тепърва да се появят тежки ситуации пред нас", подчерта Плевнелиев. Той отново акцентира върху тезата, че трябва да се проведе водна реформа, чийто обект ще са 220 големи и над 3 000 малки язовира.

"Трябва да се знае кой е собственик на всеки един язовир, да се знае кой го експлоатира и какви са правилата - каза президентът. - Необходими са оценки на критичните ситуации в България - малки язовири, които биха могли да повторят ситуацията, която имахме сега. Убеден съм, че от този инцидент всички по веригата ще си направят изводи."На въпрос - какво като най-радикална реформа ще се предприеме, президентът Плевнелиев отговори, че дори

ще се стигне до пресушаване на някои от тези съоръжения, които са стари, опасни или са построени там, където не е трябвало.

По-късно в с. Бисер президентът Плевнелиев огледа палатките за временно настаняване и се запозна с нуждите на останалите без дом. Пред държавния глава пострадалите изразиха надежда такива тежки ситуации да не се случват в бъдеще.

Росен Плевнелиев напомни, че Европа се задъхва от снега, който се изсипа над нея и не само България е в трудно положение.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева каза, че към България най-вероятно ще дойдат европейски помощи, но трябва да се има предвид и това, че голяма част от Европа също бедства, което може да ограничи евентуалното подпомагане. Тя също се обяви категорично за водна реформа.

Според вицепремиера Цветанов, преди три години хората от Харманли са организирали подписка с искане към кмета язовирната стена да бъде ремонтирана, но не им е било обърнато внимание.

Бунт срещу този язовир е имало и преди 30 години, когато хората са се обявили против построяването му, тъй като според тях мястото не е било правилно избрано.

Цветанов обяви още, че

1 млн. лв. ще бъдат отпуснати за възстановяване на разрушените къщи.

Ще бъдат отпуснати по 10 000 лв. на всяко семейство, което е загубило свой близък.

От пресцентъра на МВР обявиха, че най-тежка остава обстановката в Хасковска област. В района на бедстващото село Бисер продължават спасителните и неотложните възстановителни работи. Участват сили на МВР, МО, БЧК и други институции.

В спасителните операции са включени 19 екипа от Пожарна безопасност и защита на населението" от областните управления в Хасково, Кърджали, Ямбол, Сливен, Пазарджик, Стара Загора и Бургас.

На място са три бетеера (БТР-60 ПБ) на дирекция "Специализирани полицейски сили" при "Охранителна полиция". Участват и групи от военните гарнизони в Хасково, Пловдив и Стара Загора.

По разпореждане на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов в село Бисер са изпратени автомобили за извозване на умрели животни към Ветеринарната служба в Харманли.До момента ветеринарните власти са извадили около 120 животни - крави, телета, свине, овце, кози и магарета. Според ветеринарните служители ще са необходими още четири дни, за да бъдат открити измрелите животни.

Всички собственици на измрели животни ще бъдат обезщетени,

увери министър Найденов.Уведомени са всички износители на живи животни, временно да преустановят износа за Турция до нормализиране на обстановката на ГКПП "Капитан Андреево".

Министерството на земеделието и храните организирало извозването на хранителни продукти за бедстващите хора в с. Бисер и Свиленград, както и селата Любеново, Родопи и Брягово, които са откъснати от другите населени места в района, поради повреди на пътища, водещи към тях.

Близо 5 тона храни, хранителни продукти и вода са доставени до момента в бедстващите райони, съобщиха от Българска агенция по безопасност на храните.

В кв. "Гебран" на Свиленград са евакуирани хора.

В района продължава изпомпването на вода от засегнатите сгради.

Водолази и тежка техника се включиха, за да се евакуират хората през нощта, когато на места нивото на водата достигна 1.80 м.

"Работим с три екипа водолази и лодки от столичната пожарна, от Кърджали и от Сливен. С бетеери от Министерството на отбрана извозваме хората на сухо. По левия бряг на река Марица, където са наводнени улиците "Граничар" и "Крайречна", също търсят евакуация, защото там водата също е над 80 см", каза Валентин Ангелов.

Продължава наблюдение на язовирите в страната.

На територията на с. Ботево, община Хайредин, язовирът е с повреден кран на преливника и напукана страна. Нивото е малко над минимума, водата е замръзнала. Няма непосредствена опасност за населението.

Язовир "Кандашка чешма" в землището на с. Горски Сеновец е пълен 80 %. Основният му изпусквател не е ремонтиран и не функционира. Язовир "Чешма дере" в землището на с. Камен е пълен 80 %. Основният му изпускател не функционира.
Коментари 38
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

38 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

България Преди 1 час

Подвижният състав отговаря на всички съвременни стандарти за комфорт

Снимката е илюстративна

Жена не реже ноктите си 35 години, ето резултата (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

В продължение на 34 години, до пенсионирането си, тя е работила за пощенската служба на САЩ

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Любопитно Преди 1 час

До сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата вече надвишава 600 000 лева

"Лесна услуга" 2 събра отново Анна Кендрик и Блейк Лайвли

"Лесна услуга" 2 събра отново Анна Кендрик и Блейк Лайвли

Любопитно Преди 1 час

Предстои продължение на хитовия мистериозен комедиен филм от 2018 г., в който ще се включи и Микеле Мороне

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

България Преди 2 часа

Според заключението Васил Терзиев получава няколкостотин гласа повече от тези, които до момента са отчетени

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 2 часа

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

България Преди 2 часа

Проблемът обаче се корени в Конституцията, смята Караджов

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 2 часа

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 2 часа

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

България Преди 2 часа

И тримата споделиха мнението на гуверньора Димитър Радев

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 2 часа

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Алла Пугачова и Владимир Путин

Русия обяви Алла Пугачова за "чуждестранен агент"

Свят Преди 3 часа

По-рано в Русия се появиха медийни информации, че властите подготвят такъв ход срещу иконата на съветската поп музика

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 3 часа

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 3 часа

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 3 часа

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте