Осем жертви в Хасковска област
Източник: Импакт прес груп
75

Повече от пет са вече жертвите от наводненията в Хасковска област, съобщи премиерът Бойко Борисов пред журналисти на летище Пловдив след като посети залятото от водите на язовир "Иваново" с. Бисер.

Спасителните действия в района продължават. (виж фотогалерия от с. Бисер)

Евакуация бе предприета и в свиленградския кв. "Гебран", който е наводнен, заради скъсана дига, водата продължава да се покачва и на места е 1,5 м.

Двама души от с. Бисер още се издирват, съобщи БНР. Пресцентърът на МВР съобщи за

осем жертви в област Хасково

Четирима са загиналите в домовете си в с. Бисер.

Двама души - мъж и жена, са загинали на пътя Бисер – Иваново. Те тръгнали с джип рано сутринта. В един момент джипът им е закъсал и забуксувал в тиня, шофьорът, Васил на 50 години, е бил заедно със съпругата си. Заседнали са там, тогава ги е ударила вълната от скъсаната дига на яз. "Иваново".

Двама са загинали в друга кола, отнесена от водата край с. Бориславци.

"Над 60 човека са спасени към този момент. Бог да ги прости починалите. За съжаление, част от тях не са повярвали на предупрежденията на кметицата - тук са били камбаната, предупреждавали са ...", каза още премиерът. Тепърва ще се оценяват щетите от водната стихия.

На мястото на бедствието остана вицепремиерът Цветан Цветанов, който ръководи мобилен кризисен щаб до въвеждане на необходимия ред и запазване имуществото на хората.

Районната прокуратура в Хасково образува досъдебно производство във връзка със скъсаната язовирна стена.

В района на Раднево - Любеново е отнесен насипът на жп линията и преустановено всякакво движение на влакове. Веднага след оттичане на водата екипи на "Железопътна инфраструктура” имат готовност да възстановят трасето, уточниха от МВР.

Бойко Борисов отбеляза, че са много бедстващите хора, подсигурена им е храна, дрехи и напитки.

БНТ излъчи кадри от с. Бисер, част от което отава залято, на някои от къщите се виждаха само покривите, имаше и съборени от стихията домове.

Видях, качих се горе, събудих децата и докато излезем водата беше до кръста и това беше - нищо не можахме да спасим, нищо, разказа Донка Тодорова за БНТ.

Под вода са и още три села – Стойково, Родопи и Динево,

съобщи Агенция "Фокус". Там няма информация за жертви, има удавени животни.


Пожарната е евакуирала шест села – от сутринта, когато са получени първите сигнали, до момента.

В с. Бисер са евакуирани 120 души, към момента. Бройката на хората, които са в неизвестност не е официално потвърдена.

Обстановката в област Хасково се усложни следобед -

центърът на град Харманли е наводнен,

в целия град няма ток - спрян е заради опасността от късо съединение.

Река Олудере e преляла над моста и е наводнила най-ниската част, където е и пътят Е-80 - за Свиленград, който минава почти през центъра на Харманли. В райно има колона от ТИР-ове.

В момента не могат да изпращат каквито и да е пострадали или евакуирани към Хасково, всички се пренасочват или към Харманли, или към Свиленград.

Бедствено положение обявиха и в община Свиленград,

където са започнали да преливат язовирите по течението на Марица и нивото й се е повишило с три метра, съобщи БНТ. Има опасност реката да прелее.

Старият мост е затворен за движение на  автомобили и пешеходци. Сформиран е кризисен щаб.

Началното училище "Христо Попмарков" е определено за настаняване на бедстващи хора.

Течението носи огромни дънери по течението на Марица. Достъпът до реката е ограничен от екипи на полицията. Още в сутрешните часове водите са залели квартал "Гебран" и улиците "Крайречна" и "Граничар".

Заради скъсана дига край Силенград, вода залива един от кварталите, съобщи началникът на Областна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Хасково комисар Николай Вълчев.

Според информация от колегите – водата в Свиленград е започнала да залива квартала и са призовали населението да напуска. В момента там е сформиран щаб, в който участва кметът и всички местни институции. Имат помощ от армията – изпратени са няколко бронетранспортьора – каза комисар Вълчев.

Валентин Ангелов, директор на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" съобщи тази вечер, че в свиленградския квартал "Гебран" на места водата е с дълбочина около 1.5 метра. Около 20 души вече са евакуирани.

На този етап градът не е застрашен от наводнение, само кварталът, който се намира от дясната страна на река Марица. Скъсана е дига, нивото на водата се покачва, посочи той.

Пропускането на товарни автомобили и автобуси през ГКПП – Капитан Андреево беше спряно в 18.00 часа поради повишаване нивото на разлива преди пункта, съобщиха от пресцентъра на МВР. По-рано през деня беше преустановено пропускането на леки коли и микробуси през пункта.

Министерски съвет ще вземе решение да помогне на пострадалите

при наводненията в Хасковска област, каза министър-председателят Бойко Борисов.

По-късно днес той е обсъдил с комисаря по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева ситуацията в с. Бисер, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Министър-председателят и еврокомисар Георгиева са се договорили да посетят заедно тази сряда пострадалия район.

Целта на посещението е да се направи оглед и да се обсъдят възможностите за финансово подпомагане от страна на Европейската комисия за възстановяване на щетите, понесени от местното население, посочват от пресслужбата на МС.

Във връзка с бедствената ситуация в селища на Хасковска област, екипи на Българския Червен кръст действат на място, като подпомагат засегнатите от наводнението и евакуираните в Харманли, съобщиха от БЧК. Съвместно с партньорите от кризисните щабове се проучват и оценяват най-належащите нужди на бедстващото население.

БЧК обяви Банкова сметка за парични дарения:

Български Червен кръст
Уникредит Булбанк АД
BG64UNCR76301078660913
UNCRBGSF

Дарение можете да направите и онлайн на Интернет страницата на организацията (redcross.bg).

М-Тел обяви, че предоставя 30 хил. лв. за пострадалите от наводненията.

Сред първите солидаризирали се с пострадалите от с. Бисер са хората от разградското село Цар Калоян, което през 2007 г. даде шест жертви от наводнение. Те дариха 1000 лева. 

Два екипажа на вертолетите "Кугър" извършваха днес евакуационно-спасителни полети

в наводнените райони в област Хасково.

Бойко Борисов каза, че първоначално е имало спор дали военни хеликоптери могат да кацат на заледени терени. Според инструкциите това не е разрешено, но премиерът е поел отговорността и е разпоредил хеликоптери от авиобазата в "Крумово” да летят.

Според генерал Златко Златев, командир на 24-а авиобаза "Крумово”, при бедствия това е необходимо, въпреки разпоредбите. Именно поради това премиерът е летял сам в хеликоптера, за да докаже, че не е опасно кугърите да летят и кацат в тези райони и да оказват помощ.

С един от вертолетите са прехвърляни военнослужещи през прелялата река в с. Бисер, където те извършват спасителни действия в помощ на населението.

Към района на бедствието пътува и инженерна група от 12 военнослужещи с четири машини машини КРАЗ 255.

Бедствено е положението и в община Гълъбово

заради наводнения в селата Обручище, Мусачево, Мъдрец, Медникарово, Искрица и Априлово. Най-тежко е положението в с. Обручище, където към 18.00 ч. бяха евакуирани 15 жители, съобщиха от Областна управа – Стара Загора.

Областният управител на област Стара Загора Недялко Недялков беше днес на инспекция в общините Гълъбово и Раднево, в които има най-много пострадали домове, дворове и ниви от наводненията, следствие на обилните дъждове през последните 36 часа - 86 л на кв. м.

Водната стихия на р. Соколица отнесе мост в селото, затворен за движение беше и пътят Обручище – Медникарово.

В Гълъбово р. Сазлийка е излязла от коритото си и е в опасна близост до къщите. Хората в райноа са предупредени по възможност да напуснат домовете си през нощта.

В община Раднево има наводнени частично дворни места и ниви в селата Коларово, Знаменосец, Трояново и Любеново, както и шест в "гаровия" квартал на Раднево.

През последните 24 ч. най-тежко бе положението в с. Сърнево, където каналът на р. Бяла Рада заля късно в неделя близки къщи и ниви. Тази вечер ситуацията в селото е нормализирана - няма опасност от преливане на язовири на територията на област Стара Загора, следят се нивата на някои микроязовири, разположени в южната част на областта.

Към момента няма рискове за населението в поречието на големите язовири,

съобщи на извънредна пресконференция министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Тя обаче предупреди, че все още опасност съществува в Хасковска област, където се очакват нови повишения на нивата на реките Върбица, Крумовица, Арда и Марица.

По повод днешното бедствие със скъсаната стена на язовир "Иваново" министър Караджова каза, че става въпрос за авария на защитно съоръжение и силно се надява това да не се повтори в близките дни.

Надявам се общините да бъдат много по-отговорни и да назначат хора, които да следят за нивата на язовирите, каза Караджова.

Тя отбеляза, че басейновите дирекции разполагат с ограничен брой експерти и министерството следи за нивата само на големите язовири.

Коментари 75
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

75 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

България Преди 1 минута

Това съобщи еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Свят Преди 5 минути

Ударите на Киев застрашиха контрола на Русия върху най-близкия до Украйна район на Черно море

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 1 час

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

България Преди 1 час

Списъкът, от който държавният глава може да избира, е сведен до минимум

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 1 час

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Свят Преди 2 часа

Учените изследват различни видове магнитно-резонансни сканирания за измерване на обема, структурата и функциите на мозъка при 81 участници

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 2 часа

Чрез него приложението ще дава повече информация

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 8 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 9 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 10 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 10 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 11 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 12 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Колко ще струват избори 2 в 1

Колко ще струват избори 2 в 1

България Преди 12 часа

Дотук за три години и седем вота държавата е похарчила 710 милиона лева

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 13 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 14 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети