Зимата продължава да вилнее на Балканите, в Европа, в Япония...
Зимата продължава да вилнее на Балканите, в Европа, в Япония...   
Източник: ЕПА/БГНЕС
2
Над 11 хил. души са откъснати от света заради силния снеговалеж в Сърбия, по данни на службата за борба с извънредните ситуации към вътрешното министерство на страната.

Около 6500 къщи останаха изолирани заради заснежените пътища. Изпратена е допълнителна техника за тяхното разчистване.

От студ в страната са починали шест души, а един се смята за изчезнал.

"Сибирската зима", както наричат сегашните студове, продължават на Балканите вече втора седмица. Снеговалежите предизвикаха масови проблеми в транспорта и енергоснабдяването.

(Виж галерия със снимки от зимата в Европа в сайта Sinoptik.bg)

Снежни виелици предизвикаха транспортни проблеми в Гърция и най-вече в западната част на страната - в областите Епир и гръцка Македония.

Училищата и детските градини и днес ще останат затворени заради студа, съобщават медиите.

Сняг вали и по планинските райони на полуостров Пелопонес. Властите предупреждават моторните превозни средства да бъдат оборудвани с вериги.

Студената вълна стигна и до Албания, където термометрите паднаха значително под нулата, а синоптиците предупреждават за още по-голямо влошаване на времето.

80 на сто от територията на Албания е покрита със сняг

Като цяло магистралите са проходими в зимни условия, но в северната и югоизточна част автомобилите трябва да бъдат оборудвани с вериги.

Албанският омбудсман заяви, че е настанил десетки бездомни роми в офиса си в Тирана, насочвайки вниманието към тежкото им положение, след като студовете сковаха региона, съобщава АП.

Обилните снеговалежи в Истанбул доведоха до нарушения в движението на морския транспорт, от който всеки ден се ползват хиляди жители на града.

В някои райони на Истанбул снежната покривка достига половин метър. Заради силните ветрове и ниската видимост са въведени ограничения за преминаване на кораби през Босфора.

В черноморската зона на входа на пролива стоят на котва десетки турски и чуждестранни кораби, които са принудени да чакат подобряване на метеорологичните условия.

Общинските служби полагат усилия да почистят основните пътни артерии, но въпреки това движението на автомобилите в града е сериозно затруднено.

Снеговалежите в района на Мраморно море продължават вече повече от седмица, но днес според метеоролозите се очаква да достигнат най-голяма интензивност заради настъпването от запад на нов атмосферен фронт.

Истанбул преживява най-силните студове за последните 33 години

В някои райони на страната температурите паднаха до мунис 30 градуса. Според метеоролозите в края на седмицата в района на Мраморно море се очаква затопляне и снеговалежите ще спрат.

Една жена е загинала, а нейният съпруг и двете й деца са ранени, след като лавина е паднала вчера върху къщата им близо до село Сечмен в окръг Муш, Югоизточна Турция.

Жителите на селото са копали в снега, за да спасят семейството, чиято къща се срутила. 30-годишната жена обаче е починала по-късно от получени наранявания. Анадолската агенция съобщава също, че заради паднала лавина магистралата между Битлис и Диарбекир е била затворена вчера в продължение на 10 часа.

В Полша през изминалите 24 часа студът взе още девет жертви, по данни на полицията. Повечето починали от измръзване са бездомници. От ноември досега студената зима е причинила смъртта на 67 души.

На места в югоизточната част на страната температурите паднаха до минус 32 градуса.

Днес в района на Закопане, в южната част близо до границата със Словакия, много училища са затворени заради ниските температури.

63 са жертвите на студа в Украйна до момента, съобщи днес украинското министерство на извънредните ситуации, цитирано от ИТАР-ТАСС. В повечето райони на страната тези дни температурите паднаха под минус 30 градуса.

Силният снеговалеж и студът в района на черноморския руски курорт Сочи са оставили

без електрозахранване 6000 жители на града,

без ток са и 18 планински селища и други места. Аварийни екипи се опитват да възстановят електроподаването, а пътните служби разчистват снега по шосетата.

Силен вятър през последното денонощие повали десетки дървета, повреди автомобили и отнесе покриви на сгради в грузинската столица Тбилиси. В някои райони на града скоростта на вятъра е достигала от 25 до 35 метра в секунда.

Поради силния вятър и снега в Тбилиси и други градове са зачестили автомобилните катастрофи. Много пешеходци са получили травми заради поледицата. За следващата нощ синоптиците предвиждат в Грузия температури от минус 7 до минус 17 градуса.

Силен снеговалеж парализира днес живота в Баку,

столицата на Азербайджан. Вятърът, навяванията по пътищата и заледяването затрудняват обществения транспорт. Поради неблагоприятните условия азербайджанските авиолинии отложиха някои полети.

Прогнозите са, че сняг ще вали до края на седмицата. Температурата на въздуха в Азербайджан през януари и февруари е била с няколко градуса по-ниска от обичайното. През нощта спада до минус 20, която е много рядко явление за тази страна.

Заради студа до 6 февруари са отменени и занятията в училищата. Миналата нощ 28 души са приети в болница с измръзвания, 85 са потърсили медицинска помощ. В някои райони на столицата има проблеми с електро- и водоснабдяването.

Обилни снеговалежи в редица райони на Италия

засипаха в преспи тази нощ две влакови композиции. В централния регион Романя два влака, превозващи 200 и 80 пътници, останаха блокирани за няколко часа тази нощ. Все още е трудно и положението по магистралите в много области.

Област Емилия-Романя е сред най-силно пострадалите от снеговалежите. Камионите с тегло над 7,5 т все още се движат там с ограничения. Много училища са затворени.

Летището на град Болоня спря да работи вчера на обяд и възобнови дейността си тази сутрин. Италианските железници заявиха в комюнике, че влаковете се движат по всички линии в страната, с изключение на някои централни района, където все още има трудности, като Пиемонт, Романя и Болоня.

Почти навсякъде в Италия движението по пътищата е забавено, тъй като много коли нямат специални гуми за сняг, нито вериги - студените вълни са рядкост в страната, отбелязва АФП.

Рекордно ниски температури са регистрирани на Апенинския полуостров в Алпите, по границата с Швейцария и някои други райони (до минус 27 градуса).

В Северна Япония, парализирана от силен снеговалеж,

лавина уби трима души, които се къпели в топли минерални извори, съобщи АП. Заради силните снежни бури е спрял трафикът, затворени са училищата. От края на миналата година градовете по брега на Японско море и голяма част от Северна Япония са в плен на много тежка зима.

В някои райони е паднал двойно повече сняг от обичайното. Заради снега и студа са починали 56 души, повече от 750 са ранени.

Японският премиер Йошихико Нода е свикал за днес извънредно заседание на правителството, за да се обсъди как да се помогне на населението в засегнатите райони. Там бяха пратени армейски подразделения, включително в префектура Аомори, откъдето бяха евакуирани хиляди хора.

Вижте 10-дневна прогноза за времето у нас и по света на Sinoptik.bg.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 1 час

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 2 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 2 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 2 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 2 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 2 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 2 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 2 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 3 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 3 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 3 часа

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 3 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 3 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"