Обмислят "червен" код за Русе и Разград
Източник: БГНЕС
118

Мъж почина от студ на автобусна спирка в София. Тялото на човека е открито близо до завод "Електроника" в столицата, съобщи БНР.

Пристигналата на място линейка е установила, че няма следи от насилие. Тепърва ще се установява причината за смъртта. Вероятно на човека му е прилошало заради ниските температури и е починал на място.

Виелицата и снегът откъснаха тази сутрин Русе от света.

Вятърът е 11 м/с - около 70 км/ч, и на места се образуват триметрови преспи, което затруднява работата на снегопочистващата техника.

Затворени са всички пътища към София, Варна и Силистра, а по второстепенните участъци има закъсали множество автомобили, които се издърпват от екипи на Гражданска защита, съобщи кор. на БГНЕС в града.

Без ток са останали 11 населени места, а проблем с водата има в Иваново. Кметът Пламен Стоилов е разпоредил да няма учебни занятия в училищата извън града, в които няма ток, а за учениците, които пътуват към Русе, да бъде неприсъствен ден.

Заради липсата на електричество се очаква да спрат да работят и клетките на мобилните оператори и затова от общината ще координират с фирмите осигуряването на непрекъснато захранване.

Заради обявения код "червено" в Гюргевски регион и затварянето на магистралата Гюргево-Букурещ е спряно движението на автомобили към Дунав мост. Със съдействието на областните управители от съседните региони на Русе ТИР-овете се спират на места и се насочват към паркинги, за да не се получава задръстване по пътищата.

Обстановката в Русе и Разград е най-тежката в страната,

възможно е там да бъде обявен "червен" код. Там всички пътища са затворени и хората няма как да отидат на работа, съобщи регионалният министър Лиляна Павлова.

Тя уточни, че са закъсали автобус с 12 човека и няколко автомобила, които не са разбрали какви са условията на движение. Екипи обаче работят по извеждането им от преспите.

В Североизточна България, към 10.30 ч. има 100 населени места без електрозахранване. Ураганният вятър и обилният снеговалеж доведоха до множество смущения по електроразпределителната мрежа. Засегнати от тежката метеорологична обстановка сa около 35 000 клиенти в областите Силистра, Русе, Разград, Варна, Велико Търново и Шумен, съобщиха от Е.ОН.

Всички екипи, обслужващи територията на засегнатите области, са мобилизирани да отстраняват повредите. Най-сериозни затруднения екипите срещат на местата с непроходими пътища и силни снегонавявания. В случай, че не последват нови изключвания, ще бъде направено всичко възможно електрозахранването на всички населени места да бъде възстановенодо края на деня, посочват от електроразпределителното дружество.

Код "оранжев" заради обилни валежи и силен вятър е обявен във Варна. Пристанището е затворено, огромни вълни, причинени от ураганния вятър, заливат вълнолома и плажната ивица.

Общо 56 населени места в област Смолян са без ток, съобщиха от ОД на МВР. Пътищата в областта са проходими при зимни условия. Всички автомобили трябва да се движат с вериги, а товарните автомобили - без ремаркета и полуремаркета.

Премиерът Бойко Борисов увери, в интервю за Нова телевизия тази сутрин, че е създадена максимално добра организация за почистване на автомагистралите в страната и към момента те са проходими.

Много умолявам обаче хората, които нямат нужда да излязат и могат да отложат с два дни пътуването си, да си останат вкъщи или да ползват влак или друг транспорт, тъй като

наистина бурята е страховита, особено в Северна България

"Там ветровете са много силни и навяванията са изключително големи - положението е тежко. Изпратили сме тежки машини да работят", каза още Борисов.

В 15 области на страната - Ловеч, Габрово, Търговище, Русе, Разград, Шумен, Силистра, Добрич, Варна, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен и Бургас, е обявен "оранжев" код заради обилен снеговалеж и силен вятър, съобщи пресцентърът на МВР, съветвайки да не се предприемат пътувания, ако това не е крайно наложително.

Много тежко е положението в Севена България, но обстановката на територията на цялата страна е усложнена.

1079 снегорина са почиствали през изминалата нощ.

В областите Смолян, Пазарджик, Русе, Търговище, Шумен, Велико Търново, София, Перник и Кюстендил има обилен снеговалеж и навявания.

Дежурните в Ситуационния център на Агенция "Пътна инфраструктура" са приели около 2 000 обаждания от 1 до 7 ч. сутринта.

Валежите са повсеместни, преобладаващо от сняг. Дъжд вали в областите Ямбол, Хасково и Бургас. Силен вятър духа в областите Плевен, Силистра, Русе, Разград, Бургас. В останалите части вятъра е умерен до слаб.

Всички граждани могат да получават информация за зимното поддържане на републиканската пътна мрежа на горещия телефон в Агенция "Пътна инфраструктура" - 0700 130 20, както и от интернет страницата - api.government.bg.

Поради тежка катастрофа на магистрала "Тракия"

при километър 108, в посока София - Пловдив, в района на разклона за Цалапица движението на превозни средства се пренасочва през Пазарджик, съобщиха от агенция "Пътна инфраструктура".

В катастрофата са участвали турски автобус с около 20-ина пътници и два тира. Единият камион се е бил обърнал на пътното платно. Автобусът се е блъснал в него, след което другият ТИР се блъснал в автобуса.

За щастие, няма данни за жертви и сериозно пострадали.

На автомагистрала "Хемус" поради силен снеговалеж

временно е ограничено движението на тежкотоварните автомобили

заради почистване на пътя, съобщи пресслужбата на МВР.

В отсечката Ботевград-Новачене е спряно движението поради завъртане на тирове. Тежкотоварните автомобили се спират на подстъпите на отсечката и са предприети действия за извличане на закъсали автомобили.

За почистване временно е затворен пътя Осковица-Правец и Проходът на републиката.

През Петрохан, Превала, Рожен, Предела и прохода Печинско всички автомобили трябва да са с вериги, а товарните - без ремаркета и полуремаркета.

Поради снегонавявания са затворените пътищата Казанчево - Дебнево - Велчево, Шипково - Рибарица, Деветаки - Брестово, Русе - Разград, Русе - Кубрат, Русе - Иваново - Две Могили, Русе - Цар Калоян, пътят от Роженската обсерватория до разклона за с. Момчиловци.

Всички автомобили трябва да са без ремаркета и полуремаркета по пътищата в област Кърджали, а с вериги - по пътищата Батак - Доспат, Велинград - Сърница - Бърдуче, Белово - Юндола, Ракитово - Цигов чарк - Превала, Велинград - Юндола - гара Аврамово, както и по пътищата в Разградско и Смолянско. 

Пътят между Перник и Диканя е отворен за движение.

Продължава обработването на пътните платна в София,

почистващите фирми работят по осигуряването на нормалното движение на градския транспорт, както и по улиците от обществена значимост в кварталите и стръмните участъци на места.

Кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че се работи по осигуряването на проходимостта на улиците, а в по-късните часове на деня ще бъде разпоредено и

почистването на част от вътрешно-кварталните улици,

които не влизат в плановете за зимно почистване, но с оглед на интензивния снеговалеж и там ще се чисти.

Почистващата техника е извършила между три и пет механични почиствания на уличните плана в различните столични райони в зависимост от интензивността на валежа.

До 7 ч. на летище "София" е анулиран полетът от Бургас за София и този от София до Брюксел.

Създадена е организация за отваряне на

временни центрове за настаняване на нуждаещи се хора

Вижте подробна прогноза за времето и още за пътната обстановка на Sinoptik.bg.

Около 53 000 потребители в Западна България са без ток, съобщи за БТА Божидар Гатев, директор дирекция "Експлоатация и поддържане на мрежите" в "ЧЕЗ Разпределение".

Причина за прекъсванията са обилният снеговалеж, вследствие на който има счупени стълбове и прекъснати жици по електроразпределителната мрежа.

Населените места без ток са 91 и всички са предимно села във високопланинските райони, посочи Гатев.

В Софийска област без ток е единствено село Клисура, във всички останали области, обслужвани от ЧЕЗ, от Сандански до Плевен има населени места без електрозахранване, като до повечето от тях няма достъп. Най-тежко е положението в областите Видин, Монтана и Враца.

Коментари 118
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

118 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 5 минути

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Чобанов преди срещата с Радев: Готов съм да проведа важен разговор в тази ситуация

Чобанов преди срещата с Радев: Готов съм да проведа важен разговор в тази ситуация

България Преди 6 минути

Всеки президент е достатъчно отговорен и е намерил изхода от тази ситуация, коментира подуправителят на БНБ

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 1 час

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 1 час

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 1 час

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 1 час

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 1 час

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

<p>&quot;Понякога простотата е гениална&quot;: Григор Димитров с победа в Маями&nbsp;</p>

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 1 час

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 2 часа

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

България Преди 2 часа

Винаги, когато един избор е лимитиран, не може да доведе до най-добрия възможен резултат, заяви президентът

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 2 часа

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 2 часа

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

Свят Преди 2 часа

Вижте по-отблизо живота на тези в светлината на прожекторите, които наскоро са се сблъскали със страшната диагноза

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 2 часа

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини