Спорни законови промени заради ски бизнеса
Мирослав Найденов   
Източник: Антон Станков, БГНЕС
14
Пв вителството одобри промени в Закона за горите, с които се разрешава изграждането на ски писти, лифтове и влекове без промяна на предназначението на територията.

"Новият Закон за горите, който беше приет преди около половин година, наложи изключително рестриктивни мерки по отношение на развитието на ски туризма и това не се отнася само за Витоша. С тази промяна даваме възможност за развитие на този туризъм и на този бизнес", коментира земеделският министър Мирослав Найденов, след като текстът беше одобрен.

"В тази конкурентна среда, в която се намираме спрямо останалите европейски страни, трябва да направим нещо, с което да подпомогнем този бизнес. Това е списъкът на тези промени и те не обслужват една фирма", добави той.

"Терените няма да променят собствеността си, дава се сервитут", обясни министърът. "Ако ние продавахме терените, вместо да разрешаваме сервитутно право, това би могло да се тълкува като нерегламентирана държавна помощ, но няма да се променя собствеността на тези площадки, които ще се дават като сервитут за изграждане на ски влекове и писти", коментира още той.

Според Найденов, когато България иска да оцелява в бизнеса със зимните спортове на фона на конкуренцията с други европейски държави, не може да има рестриктивен закон. Той е убеден, че се търси разумен компромис и консенсус.

Кабинетът прие промени в Закона за горите, с които се допълва чл. 54 и се дава възможност право на строеж върху поземлени имоти в горски територии без промяна на предназначението на територията да се учредява за изграждане и на ски писти, стълбове за лифтове и влекове или за стълбове за други съоръжения за транспорт, без контакт с повърхността на терена.

Промените предвиждат и да се учредява право на ползване и върху съществуващи ски писти, като заявление това да се случи ще се подава директно до министър на земеделието и горите.

Средствата от учредяването на право на ползване, учредяване на сервитут и учредяване на правото на строеж ще постъпват в бюджета на Изпълнителната агенция по горите.

Коалицията "За да остане природа в България" заявиха в декларация, че промяната се движи твърде бързо - "за рекордните 4 работни дни, тихомълком и при пълна липса на прозрачност и обществени консултации".

В сега промените за пореден път се предлага строителството на ски писти и лифтове в горите да става без промяна на предназначението на територията и съответно без заплащане на такса за изключване на земята от горския фонд, което ще лиши държавата от десетки милиони левове приходи, заявяват от организацията.

Измененията дават законови вратички за застрояването на Витоша - най-старият природен парк на Балканите. Категорично неприемливо е за България, която търпи огромни критики в областта на правовия ред, да погазва изискванията на закона и то не за друго, а в резултат на натиск от една частна фирма, собственик на съоръженията в ски зона Алеко в Природен парк Витоша, пишат от коалицията.

Предложената промяна в Закона за горите обаче ще облагодетелства не само Витоша ски АД, но и всички инвеститори в ски курорти в горските територии на Стара планина, Рила, Родопите и Пирин. Изчисления, направени от природозащитниците показват, че скандалното премахване на процедурата за промяна на предназначението на горите ще спести на инвеститорите над 50 ммлн. лева за застрояването на не по-малко от 10 хил.  дка гори със ски писти и лифтове.

Това, според тях, представлява схема за държавна помощ, която е недопустима в Европейския съюз и ще доведе до нова наказателна процедура срещу България.

Коалицията смята за неморално по време на икономическа криза и недостиг на бюджетни средства за здравеопазване, образование и инфраструктура, да бъдат спестявани тези такси на няколкото свързани офшорни оператори на лифтове в България.

Природозащитниците настояват да стане публична самоличността на собствениците им, които периодично предприемат опити за подобни поправки в закона, които да им позволят облагодетелстване за сметка на държавата и обществото.

Ако тези поправки в Закона за горите бъдат приети, това според природозащитниците ще бъде ясен знак за инвеститорите в други проекти като голф-игрища, алтернативни енергоизточници и т.н. да подадат заявка за още промени на Закона за горите в ущърб на държавния и обществен интерес.

Коалицията отбелязва, че допълнителни загуби за държавния бюджет и пълно незачитане на обществения интерес са заложени в параграфи на законопроекта, които поощряват учредяването на вещни права и продажбата на държавна собственост без търг при нарушаване правилата на конкуренцията. Това ще доведе не само до загуба на нови 20 млн. лева, но и поставя закона в смешното положение дългосрочните наеми на горски територии да стават на базата на търг, а продажбата и учредяването на вещни права да се провеждат без търг.

Поправките създават и възможност за обвързване на правата за ползване на съществуващи ски писти в горски територии с наличието на лифтове и влекове в тях, без да се прави разлика дали лифтовете и влековете са построени законно или не. Така тези разпоредби поощряват незаконното строителство на лифтове в горски територии, което е недопустимо, категорични са природозащитниците.

Със законопроекта, според декларацията, управляващите са на път да прокарат и още няколко лобистки поправки, свързани с увеличаване сроковете за лов, износа на незаконна дървесина и застрояването на приватизирани частни гори без общ устройствен план.

Природозащитниците осъждат практиката да се приемат промени в законите под натиск и изнудване от страна на частни компании.

Законодателството в България трябва да отговаря на принципите за равнопоставеност на всички граждани и юридически лица и защита на обществените интереси, а този законопроект е пример за точно обратното - защита на частните интереси на един или няколко ползватели на горски територии за сметка на цялото общество, пишат природозащитниците.
Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Политически реакции след предложените кадрови промени в МВнР</p>

Политически реакции след предложените промени в състава на служебния кабинет

България Преди 4 минути

Димитър Главчев поиска Стефан Димитров да бъде освободен като министър на външните работи, а поста да заеме Даниел Митов

<p>Автомобилните концерни се къпят в пари</p>

Автомобилните концерни се къпят в пари

Технологии Преди 10 минути

Основните 6 автомобилни производители в Европа са заработили нетна печалба от 66,7 млрд. евро

Лична история: Как на 21 години загубих първия си милион

Лична история: Как на 21 години загубих първия си милион

Любопитно Преди 35 минути

"Знам какво е чувството да мислиш, че си грешка, че си провал“, каза д-р Пламен Русев, изпълнителен председател на борда на Webit Foundation

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп участва в предизборна проява в Атланта, 10 април 2024 година

Делото срещу Доналд Тръмп: Има истински проблем с този съдия

Свят Преди 50 минути

Тръмп твърди, че като бивш президент трябва да бъде имунизиран срещу наказателно преследване

САЩ ще гласува проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел

САЩ ще гласува проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел

Свят Преди 59 минути

САЩ не са изпращали голям пакет с помощи за Киев от декември 2022 г.

<p>Увеличават се случаите на холера в Йемен</p>

ООН: Увеличават се случаите на холера в Йемен

Свят Преди 1 час

"От октомври миналата година насам наблюдаваме тревожно възобновяване на холерата в цялата страна", заяви представител на ООН

<p>Радев: Конституцията е израз на държавнически подход, който не трябва да се принизява</p>

Румен Радев: Конституцията е израз на държавнически подход, който не трябва да позволяваме да се принизява

България Преди 1 час

Това заяви Радев в приветствието си по повод днешния Ден на българската Конституция и професионален празник на юристите

<p>Парите не са средство за манипулация: Как да научим децата си&nbsp;</p>

Как да научим децата на финансова грамотност

Любопитно Преди 1 час

Съвети как да научим децата си на финансова грамотност четете в следващите редове

Какви са загубите от частичното приемане на България в Шенген

Какви са загубите от частичното приемане на България в Шенген

България Преди 1 час

По думите на Рашков всички ние като потребители плащаме цената от неприемането ни с по-високи цени в магазините

Иран с подробности за ракетите и дроновете, използвани при атаката срещу Израел

Иран с подробности за ракетите и дроновете, използвани при атаката срещу Израел

Свят Преди 2 часа

Наред с ракетите Техеран е изпратил срещу Израел и дронове "Шахед-136"

Южна Корея за конфликта в Близкия изток: Трябва да се реагира превантивно

Южна Корея за конфликта в Близкия изток: Трябва да се реагира превантивно

Свят Преди 2 часа

Напрежението в Близкия изток се отразява пряко на международните цени на петрола, заяви той

<p>Шолц се срещна със Си Цзинпин, какво обсъдиха (СНИМКИ)</p>

Си Цзинпин: Китай и Германия ще търсят допирни точки

Свят Преди 2 часа

Тридневната визита на Шолц в Китай е първа за него, откакто правителството му постави миналата година началото на стратегия за "намаляване на риска"

Учени: Жабите крещят - ние просто не можем да ги чуем

Учени: Жабите крещят - ние просто не можем да ги чуем

Любопитно Преди 2 часа

Учените изучават жабите в амазонската джунгла

Почитаме паметта на трима свети мъченици, кои са те

Почитаме паметта на трима свети мъченици, кои са те

Любопитно Преди 2 часа

Те станали жертва на едно от последните гонения срещу християните

Все повече студенти "пишат" курсовите си с AI

Все повече студенти "пишат" курсовите си с AI

Технологии Преди 2 часа

От помощник, технологията може да стане вредител

<p>&quot;Отговорът на иранската атака трябва да се осъществи умно&quot;</p>

Нетаняху: Отговорът на иранската атака трябва да се осъществи умно

Свят Преди 3 часа

Той призова международната общност "да остане единна" пред "иранската агресия