Кои световни музиканти бяха тук през 2011 г.
Източник: ЕПА/БГНЕС
1

През 2011 г. едни от най-големите световни звезди от музикалната сцена пристигнаха у нас, за да се срещнат с българските си почитатели.

Една от най-обичаните белгийски групи "Вайа Кон Диос" дойдоха за концерт в Бългaрия на 19 февруари, като шоуто им се състоя в зала 1 на НДК.

Култовото немско трио "Алфавил" пък дойде за великденски концерт у нас на 20 април като втора дата от световното им турне "Кечинг рейс он джайънт" стартиращо 18 дни по-рано с участие в далечен Сингапур.

Близо девет години по-късно французинът с испански корени Ману Чао, който пее на няколко езика, се завърна в София с концерт на 14 април. Енергичната и шарена звезда събра българските си фенове в зала "Фестивална", като концертът бе част от турнето Manu Chao La Ventura и изпълни широк диапазон от хитове - от времето на "Мано негра" - групата, която създава с брат си, до последните му парчета.

Португалската звезда Сара Тавареш пристигна за концерт на 14 май за втория си концерт у нас в зала "България". С нея дойдоха още петима музиканти - Луис Карлос, Фернандо Ембайо, Адемиро Миранда, Рикардо Куелюс, Васко Вас. Преди концерта си в България Сара препълни концертните зали в Амстердам, Варшава и Гданск, където публиката я очакваше, както и у нас, още от миналата година.

Носителят на награди "Грами", певецът Джо Кокър се срещна с феновете си у нас в в зала "Фестивална" в София на 28 май, а само ден след него легендарното шведско дуо "Роксет" изнесоха грандиозно шоу в София.

Певицата Ищар Алабина пък направи цяло турне из България, като пя във Варна на 3 юни, Бургас на 4 юни, София на 5 юни зала и приключи в Пловдив на 6 юни.

Един от най-запомнящите се концерти за тази година бе и този на Стинг, който пя за родните почитатели на 7 юни на стадион "Георги Аспарухов". Този път Стинг свири не само със своя виртуозен бенд, но и със симфоничен оркестър, а хиляди почитатели на музиката на изпълнителя пяха заедно с него, като бурните аплодисменти заливаха сцената.

Общият концерт на групите "Синдърела" и "Мистър Биг" на 15 юни 2011, който се проведе в зала "Фестивална", събра ексклузивно двете банди на една сцена за родните им фенове. "Синдърела" стъпиха за първи път у нас по повод 25 години от излизането на дебютният им албум Night Songs, смятан за най-успешен в кариерата им, като "Мистър Биг" също пристигнаха в София в оригинален състав.

Емоционална и естествена - това бе Шинейд О'Конър на 22 юни за първата си среща с българите в зала 1 на НДК. Ирландката изненада феновете си не само с красивите си и емоционални песни, но и с външния си вид, след като никой от събралото се множество не очакваше да види скандалната бунтарка по "смирен" начин с рокля на цветя.

"Джудас прийст" пък бяха главните изпълнители на фестивала "София рокс 2011", като концертът им бе част от последното турне на групата на 8 юли.

Оркестърът "Буена виста соушъл клъб" и автентичният вокал на първата формация - Омара Портуондо пристигнаха на 22 юли 2011 г., за да зарадват почитателите на кубинската музика, а на 21 септември британската извезда Тайо Крус за първи път се срещна с българската публика на безплатен концерт в София, финалният за тазгодишното турне Coca-Cola Happy Energy Tour.

Между 12 и 14 август пък се проведе дългоочакваният фестивал "Спирит ъф Бургас", който събра редица известни музиканти, включително и Моби, който даде ексклузивно интервю за Vesti.bg.

Една от най-силните актуални дет метъл групи "Ин флеймс" пък взриви за трети път българската публика на 30 септември в зала "Христо Ботев", като тяхна подгряваща банда бяха словенците от "Ноктиферия".

Жан-Мишел Жар, често определян като бащата на електронната музика, хипнотизира на 9 октомври 10 хил. свои български фенове. Световноизвестният изпълнител стана първият музикант, който свири в новооткритата зала "Арена София". Дребничкият на ръст французин доказа, че носи голямо сърце и екзалтира публиката още с появяването си.

Големият джазкитарист Пат Матини донесе част от невероятните си инструменти за своя концерт в София на 22 октомври в зала 1 на НДК. Американският композитор и изпълнител свири за пръв път пред българка публика като едно от лицата в програмата на "Мюзик джем".

32 години след последния им концерт в още социалистическа България една от най-популярните италиански поп рок групи - "Пух" се завърна на сцената в НДК на 28 октомври в зала 1 на НДК. Италианците, които сега са в състав Роби Факинети, Ред Канциан и Доди Баталия, включиха България като една от малкото дестинации, след САЩ и Канада, в турнето си извън Италия.

Танци, визуални ефекти и красива музика подари на близо 12 хил. почитатели соул богинята Шаде на 29 октомври в зала "Арена Армеец". Концертът остави без дъх всички фенове на страстния ритъм и уникалния глас на изпълнителката. Още от самото начало на шоуто си Шаде се извини на българската публика, че идва в България след толкова много години.

Певицата Инди Зара се запозна с българската публика на 16 ноември в зала 3 на НДК, съпровождана от пет музиканти и беквокалистка, а два дни по-късно се проведе и дългоочаквания концерт на Том Джоунс в "Арена Армеец" в София. Легендарният изпълнител пристигна в България след концерта си в Букурещ, като британецът включи както песни от последния си албум "Praise & Blame", така и златните си хитове.

На 2 декември австрийската група "Паров Стелар" зарадва българските си почитатели с концерт в столичния Военен клуб.

Скандали и разочарования

След редица слухове, че фестивалът "Сонисфиър България 2011", планиран за 21 юни на хиподрума в Банкя, няма да се състои, накрая организаторите потвърдиха.

Един от най-дългоочакваните музикални фестивали "Елевейшън" също бе отменен за втория си ден. Организаторите официално съобщиха за това, като изтъкнаха, че причината е в лошите метеорологични условия и с оглед безопасността на хората.

Огромен скандал се разрази и след концерта на Ванеса Мей в НДК, който трябваше да започне в 20 ч. на 3 декември, но точно в този момент цигуларката бе решила да излезе от хотелската си стая и да репетира.

Разочарование изпитаха и почитателите на легендарната рок група "Дженезис", които имаха насрочен концерт на 20 декември, но в последния момент той се отложи.

През 2012 г. очакваме

Догодина меломаните могат да очакват да се срещнат с една от най-големите съвременни рок групи "Ред хот чили пепърс", които идват за първи път в България на 1 септември 2012 г. на столичния стадион "Георги Аспарухов".

Освен това един от най-популярните италиански изпълнители Умберто Тоци ще се срещне за първи път с българските си почитатели на 11 февруари 2012 г., от 19 ч., в зала 1 на НДК, а финландската звезда Таря Турунен ще изнесе самостоятелен концерт в столичната зала "Арена Армеец" на 26 януари 2012 г. от 20 ч.

На 2 и 3 юни пък в Парка на Летище София (до Терминал 2) ще се проведе първият по рода си мултифункционален рок и метъл фестивал в София - "Лауд фестивал 2012".

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 13 минути

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 41 минути

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

България Преди 1 час

По първоначална информация колата е спукала гума

ь

Русия: Ако ядрени оръжия на НАТО бъдат разположени в Полша, те ще станат мишена за нас

Свят Преди 1 час

Повече за изказването на руският заместник-министър на външните работи четете в следващите редове

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Любопитно Преди 1 час

В песента е използван и генерираният от изкуствен интелект глас на известния рапър Снуп Дог

ц

Забраниха тротинетките на пешеходни зони в Сливен

България Преди 1 час

Максимално допустимата скорост за движение в града е намалена на 20 км/ч

Лео

Разходка във времето - звезди, позиращи с младото си "Аз"

Любопитно Преди 2 часа

Подобна съпоставка винаги е вълнуваща

Разкриха тайните на историческия меч, наречен "Екскалибур"

Разкриха тайните на историческия меч, наречен "Екскалибур"

Любопитно Преди 2 часа

Датировката на меча означава, че той е първият от ислямската епоха, открит във Валенсия

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Пари Преди 2 часа

До момента са инспектирани над 2000 обекта

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

Свят Преди 2 часа

Тя е извършена в окръзите Хатай, Ялова, Коня, Йозгат, Чанаккале, Сакария и Текирдаг

<p>&quot;През целия си живот съм била влюбена в момичета, но просто не го разбирах&quot;</p>

„Влюбена в момичетата през целия си живот": Били Айлиш разкри сексуалността си

Любопитно Преди 2 часа

Досега Били Айлиш се е срещала публично само с мъже

Снимката е илюстративна

След секретна доставка от САЩ: Украйна разположи ново оръжие

Свят Преди 2 часа

Байдън заяви, че САЩ ще започнат да изпращат военно оборудване на Украйна в рамките на "няколко часа", след като подпише новия пакет за военна помощ

и

Русия: Обсъждане на мир в Украйна без наше участие е безсмислено

Свят Преди 2 часа

Конференцията на високо равнище за мир в Украйна се очаква да се състои на 15 и 16 юни

р

Руска ракета повреди ключова инфраструктура и рани 6 души в Черкаска област

Свят Преди 2 часа

Мишена на нападението са били гражданска и железопътна инфраструктура в град Смела

Сергей Шойгу и Владимир Путин

"Това можеше да си ти": Путин с предупредителен "изстрел" срещу Шойгу

Свят Преди 2 часа

Арестът на Иванов може да е само началото на това, което предстои да се случи на Шойгу, смята специалист