КНДР в очакване на неизвестното
Източник: ЕПА/БГНЕС
3

Севернокорейската телевизия показа за първи път тялото на бившия лидер Ким Чен-ир, заобиколено от редица високопоставени представители на управляващата партия, сред които и най-малкия му син Ким Чен-ун.

Телевизията разпространи снимки на тленните останки на севернокорейския лидер, който почина в събота. Той е положен в стъклен ковчег, отрупан с червени и бели цветя.

На снимките се виждат редица севернокорейски ръководители, дошли да отдадат почит на покойника. Сред тях е и синът му Ким Чен-ун, облечен в тъмен костюм, докато останалите ръководители носят военни униформи.

Тялото на Ким Чен-ир беше положено в мавзолея Кумсусан в Пхенян, където почива и тялото на баща му, основателя на Северна Корея Ким Ир-сен, починал през 1994 г.

Вестник "Ню Йорк таймс" предвижда, че

със Северна Корея - такава, каквато я познавахме досега - вече е свършено

Независимо дали ще рухне през следващите седмици или след няколко месеца, режимът няма да успее да се задържи след смъртта на Ким Чен-ир, която става в труден за страната момент на икономически проблеми, международна изолация и неяснота около предаването на властта на един млад човек.

Начинът, по който Америка ще реагира - и още по-важно, начинът, по който Америка ще реагира на реакцията на Китай - ще определи дали регионът ще стане по-стабилен или ще бъде обхванат от конфликт, смята вестникът.

Пекин подкрепя малкото си комунистическо братче, но в ръководството му се водят напрегнати дебати дали Северна Корея е от стратегическо значение за Китай.

Едно е да подкрепяш затворен, но стабилен режим като при Ким Чен-ир, друго е да се ангажираш с подкрепа за непроверен ръководител.

За Си Цзинпин, който се очаква догодина да стане президент на Китай, първото голямо решение в областта на външната политика ще е

дали да обърне гръб на Северна Корея или да я "осинови" като своя провинция

Всичко говори, че Пекин ще избере втория вариант, не на последно място, защото ръководството му има склонност да подкрепя статуквото, вместо да се изправя пред големи промени. И въпреки това, пише "Ню Йорк таймс", "осиновяването" на Северна Корея може да се окаже наситено с драматизъм.

Китай може с пълна сила да мине в настъпление, да изпрати още помощ на младия Ким, изисквайки в замяна обещания за икономически реформи.

И най-добрите планове на Китай обаче може да се провалят. Помощта може да е твърде малко и да дойде твърде късно, особено имайки предвид проблемите, пред които ще се изправи новото ръководство. Затова повече от всякога е нужен ясен диалог с участието на САЩ, Китай и Южна Корея, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Смъртта на севернокорейския лидер Ким Чен-ир предизвика големи тревоги в света, отбелязва руският в. "РБК дейли". Не се знае

дали официалният му приемник Ким Чен-ун ще може да задържи властта

в една от най-бедните и затворени държави в света, при това разполагаща с ядрено оръжие, пояснява изданието.

"Мастити интриганти" от Северна Корея може да се опитат "да поставят под контрол новия вожд", смята руският експерт Вагиф Гусейнов, цитиран в материала.

Малко преди смъртта си Ким Чен-ир назначи на ключови постове в йерахията на компартията малката си сестра Ким Кен-хи и съпруга й Чан Сун-тек, за да могат да помагат на сина му, докато свикне с новата си длъжност.

Заедно с Ким Чен-ун те ще формират влиятелен триумвират, който да запази властта в ръцете на династията.

Политолозите не изключват Чан Сун-тек да се превърне в твърде влиятелна фигура - племенникът му ще е принуден да отстъпи част от властта си, добавя "РБК дейли".

Не бива да мислим, че след смъртта на Ким Чен-ир веднага ще настъпи демокрация в Северна Корея, предупреждава пред "Московский комсомолец" политологът Константин Асмолов.

Той не очаква

Ким Чен-ун да поведе страната "по китайския път на реформите"

"За целта са необходими голям брой жители, които да бъдат насочени към селското стопанство"; освен това, в Северна Корея "няма условия за създаване на благоприятен инвестиционен климат", пояснява аналитикът.

Както и след кончината на Ким Ир-сен, мнозина ще заживеят с илюзията, че КНДР е на смъртен одър и режимът трябва да бъде "подбутнат", за да падне.

Тогава ситуацията на Корейския полуостров може много да се изостри, прогнозира същият експерт, цитиран в "Новие известия".

Севернокорейският елит няма интерес от "затопляне" в страната - поучен от опита на Съветския съюз, той се опасява от каквито и да било промени от страх да не се разклати ситуацията, добавя Асмолов.

Южна Корея се тревожи главно за икономическите последици от смъртта на Ким Чен-ир, а не толкова от евентуалните провокации на севернокорейските военни, твърди "Росийская газета", обобщавайки новините от страната и реакцията на южнокорейците.

Всички държави, съседни на Северна Корея, държат своята противовъздушна отбрана в повишена бойна готовност. А Южна Корея постави в повишена готовност цялата си армия, посочва обаче "Комсомолская правда".

Вече се появиха версии, че САЩ може да се възползват от момента и с подкрепата на Южна Корея и Япония да направят опит за силово сваляне на режима в КНДР.

При това положение обаче ще се наложи всички да се съобразяват с Пекин,

който едва ли ще гледа мълчаливо как връхлитат с огън и меч "идеологически близката" му съседка.

Съвсем трудно е пък да прогнозираме дали севернокорейците ще бъдат подкрепени и от Москва, допълва вестникът.

Първоначално Пхенян ще продължи да следва същия курс, но в дългосрочна перспектива Северна Корея надали ще остане резерват на сталинисткия модел, коментира "Комерсант".

Изданието свързва "единия възможен сценарий" с Пекин, който "се стреми да заздрави позициите си в региона и не желае двете Кореи да се слеят под егидата на прозападния Юг".

Затова Китай "може да се нагърби със севернокорейското бреме с всички произтичащи икономически, политически и военни рискове. В геополитически план този вариант не е твърде приятен за Вашингтон, но гарантира предсказуемост и относителна стабилност в ядрена Северна Корея", смята всекидневникът.

Ако пък се развие друг сценарий - обединяване на полуострова,

за 49-милионна Южна Корея ще е трудно "да смели" КНДР

с нейните 24 милиона жители и разпадаща се икономика.

Освен това ще се наложи да бъдат решени проблемите с гаранциите за неприкосновеност за елитите в Северна Корея и с трудоустройството на нейната армия, пише вестникът.

Събеседник на "Комерсант" в южнокорейското правителство информира, че Сеул вече проучва например възможността обединена Корея да стане голям доставчик на миротворци за операциите на ООН.

Много неща зависят от позицията на Вашингтон. Ако САЩ сметнат, че засилването на Китай за сметка на Северна Корея е неприемливо, те може да тласнат Сеул към обединяване и да съберат необходимите финансови ресурси, предполага "Комерсант".

Русия има свое виждане за проблемите на Северна Корея, отбелязва всекидневникът. Негов източник в руското правителство припомня "миротворческия потенциал на тристранните проекти, в които федерацията участва наред с двете Кореи".

Предвижда се изграждането на транскорейски газопровод, електропровод и железопътна линия. Москва се надява кончината на Ким Чен-ир да не предизвика никакви промени в проектите, тъй като Русия се е договаряла "с ръководството на КНДР, а не с един отделен ръководител", заявява източникът на "Комерсант".

Основният аспект на севернокорейския проблем за световната общност е

Пхенян да не изнася ядрените си технологии,

заявява руският ориенталист Александър Жебин, говорил пред "Независимая газета".

"Засега обаче няма признаци Северна Корея да е създала бойна глава, която може да се монтира на междуконтинентална балистична ракета. Въпреки целия шум около севернокорейските ракетни пускове все още не е имало нито един успешен", твърди експертът.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 5 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 6 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 10 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 10 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 11 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 11 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 11 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 11 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 11 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 12 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Това е най-тъжната снимка на годината

Това е най-тъжната снимка на годината

Свят Преди 12 часа

"Тази жена привлече вниманието ми, тъй като държеше тялото на малкото момиченце и отказваше да го пусне"

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 13 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 13 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 13 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 14 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща