Това ли е краят?
Източник: ЕПА/БГНЕС
107

Дори когато еврозоната е на път да катастрофира, повечето хора предполагат, че в крайна сметка европейските лидери ще направят необходимото, за да спасят единната валута.

Това е така, защото последиците от краха на еврото биха били толкова катастрофални, че нито един разумен депутат не би допуснал това да се случи, коментира "Икономист".

Разпад на еврозоната би довел до глобален крах, по-лош дори и от онзи през 2008-2009 г.

Най-интегрираният от финансова гледка точка регион в света ще бъде разкъсан от фалити и случаи на банково фиаско.

Еврозоната ще се разпръсне на малки парчета или на един голям северен блок и разпокъсан юг.

На фона на взаимните обвинения и провалените договори след неуспеха на най-големия европейски икономически проект, валутните проблеми между сърцевината и тези в периферията почти сигурно ще спре напредъка на единния пазар.

Под въпрос е оцеляването и на Европейския съюз. Заплахата от катастрофи невинаги ги предотвратява.

Шансовете еврозоната да бъде разпокъсана се повишават с тревожни темпове благодарение на финансовата паника, скоростното влошаване на икономическите перспективи и твърдоглавия авантюризъм. Шансовете за безопасно приземяване се топят бързо.

Пазарите, маниите и паниката

Растящите страхове на инвеститорите от разпад на еврозоната доведоха до масов бяг от активите на по-слабите икономики – безразсъдно паническо бягство, което въпреки усърдните действия на правителствата, изглежда, не може да бъде спряно. Поредният пример е Испания.

Макар че победител от изборите на 20 ноември излезе Народната партия, която обеща реформи и затягане на коланите, разходите по заеми на страната скочиха отново.

Правителството бе принудено да плати доходност от 5,1%, което е над два пъти повече спрямо месец по-рано. Доходността по десетгодишните облигации пък надмина 6,5%.

Новото правителство на Рим, ръководено от Марио Монти, също не облекчи ситуацията в Италия.

Белгийските и френските разходи по заеми също се повишиха. А тази седмица търгът на германските облигации се провали напълно.

Паниката, погълнала европейските банки, е не по-малко тревожна. Техните методи за финансиране на едро стават все по-малко, а междубанковият пазар е все по-стресиран, тъй като институциите не желаят да си отпускат заеми.

Фирмите изтеглят депозитите си от банките в периферните страни. Този панически бяг принуждава банките да продават активи и замразяват кредитирането.

Новата кредитна криза може да се окаже по-тежка и от онази, през която Старият континент премина след краха на "Лемън брадърс".

Всичко това в комбинация с най-тежките за всички времена строги ограничения и колапса на бизнеса и потребителското доверие ни навежда на мисълта, че еврозоната ще се изправи пред още по-ужасяваща рецесия през 2012.

Това ще доведе до омагьосан кръг, в който рецесията увеличава бюджетните дефицити, поглъща правителствените дългове и подхранва опозицията на реформите и мерките за съкращаване на разходите. Страховете от последствията пък ще принудят инвеститорите да бягат към изходите още по-бързо.

Изминалата финансова криза показа, че тази спирала може да бъде спряна единствено със смели действия, с които да се върне доверието на пазарите. Шумотевицата около прилагането на спасителния фонд на еврозоната, приет през октомври, не води никъде.

Лидерите на зоната станаха вещи в разговарянето за грандиозни дългосрочни планове за опазване на валутата – по-тесен фискален контрол, нови договори за напредване на политическата интеграция.

Но те нямат почти никакви идея за това как да спрат днешния свиреп пожар.

Германската канцлерка Ангела Меркел може да бъде безмилостно ефективна в политиката. Вземете предвид начина, по който тя помогна за изваждането от играта на Силвио Берлускони.

Кредитната криза обаче е трудна за манипулиране. Заедно с лидерите на останалите страни-кредиторки тя отказва да признае, че пазарите са изпаднали в паника.

Европейската централна банка (ЕЦБ) отхвърля идеята да служи като кредитор

на правителствата, които нямат други възможности и са на ръба. Страхът от създаване на морален риск, при който предлагането на помощ облекчава натиска върху държавите-длъжници да провеждат реформи, изглежда достатъчен, за да се спрат всички спасителни планове.

А това само засилва неспокойствието на инвеститорите за облигациите на еврозоната, дори и за германските и прави възможният крах на валутата още по-вероятен. Това не може да продължава още дълго.

Без съществени промени от страна на ЕЦБ и европейските лидери единната валута може да се разбие на парчета до седмици. Всяко едно събитие – от фалитите на големите банки до колапса на правителствата, може да забие ножа в сърцето на еврото.

През последната седмица на януари Италия ще трябва да рефинансира 30 млрд. евро облигации

Ако пазарите се отдръпнат и ЕЦБ продължи да гледа с безразличие, третият по големина в света суверенен кредитополучател може да фалира.

Може ли да се направи нещо, за да се избегне катастрофата? Отговорът е: Все още да, но мащабът на необходимите мерки расте с всеки изминал момент. Единствената институция, която може да ни осигури глътка въздух, е ЕЦБ.

В качеството си на кредитор от последна инстанция тя трябва да полага повече усилия, за да пази банките, като предлага неограничена ликвидност за по-дълги периоди от време.

Дори ако ЕЦБ откаже това на правителствата, според "Икономист", мащабното купуване на облигации със сигурност би било оправдано от политиката на ЕЦБ, която има свое странно тълкувание за централно банкерство.

Това е така, защото е необходима много по-свободна валутна политика, за да се отблъснат рецесията и дефлацията в еврозоната. Ако ЕЦБ ще следва политиката си на стабилност на цените, тя не трябва да им позволява да падат.

Това значи намаляване на краткосрочните лихвени проценти и преминаване към мащабно "количествено облекчаване" (купуване на държавни облигации). А след като условията в периферните икономики се затегнаха, ЕЦБ ще трябва да купува облигациите им несъразмерно.

Мащабното валутно разхлабване би трябвало да смекчи рецесията и да ни спечели време. За възстановяване на доверието и връщане на инвеститорите обаче се нуждаем от нещо повече от подкрепата на ЕЦБ, преструктурирането на гръцкия дълг и реформирането на Италия и Испания.

Нуждаем се от инструмент, в който инвеститорите да повярват отново. Но това изисква политическо пазарене – финансовата подкрепа, от която периферните държави се нуждаят, в замяна на промените, които Германия и останалите поискаха.

За този инструмент е необходима солидарна отговорност за правителствените дългове. Предложението за неограничен брой еврооблигации бе отхвърлено от Меркел, а и те вероятно нямаше да бъдат одобрени от германския конституционен съд.

Има обаче място за компромиси, както тази седмица намекна Европейската комисия. Една от обещаващите идеи на германския Съвет на икономическите експерти предвижда уеднаквяване на всички дългове в еврозоната над 60% от БВП на дадената страна.

Но Берлин, който все още капризничи за превръщането на валутния съюз в трансферен, където винаги ще трябва да подкрепя по-слабите членки, отхвърли идеята. Това поведение трябва да се промени или еврото ще престане да съществува.

Опасенията от морален риск вече се смекчиха, след като правителствата на всички периферни страни са ангажираха да се променят и затегнат коланите.

Г-жа Меркел и ЕЦБ не могат да продължават да заплашват крехките икономики с изпъждане от еврото и да уверяват пазарите с неподплатени думи, че валутата ще бъде спасена.

Ако скоро не предприеме мерки, германската канцлерка ще разбере, че вече някой друг е взел решение вместо нея.

Коментари 107
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

107 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 10 минути

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 13 минути

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 1 час

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 1 час

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 1 час

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

<p>Скандал в НС: Може ли да се окажем с 480 народни представители или депутати с двойни заплати</p>

Скандал в НС заради НАТО, Конституцията, "Турски поток" и депутатските заплати (ВИДЕО)

България Преди 1 час

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 1 час

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 1 час

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 2 часа

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 2 часа

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 2 часа

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 2 часа

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 2 часа

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

<p>&quot;Понякога простотата е гениална&quot;: Григор Димитров с победа в Маями&nbsp;</p>

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 2 часа

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 3 часа

Единственият оцелял е осемгодишно дете