"Стандарт": Национална стачка няма да има
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
21

ГЕРБ има намерение отново да прокара промени в Наказателния кодекс, с които неплащането на осигуровки от страна на работодателите да стане престъпление, съобщава  "24 часа", позовавайки се на председателя на парламентарната правна комисия Искра Фидосова.

Управляващата партия и синдикатите седнаха на преговори, след като профсъюзите заплашиха с национална стачка заради намерението на ГЕРБ да увеличи с година пенсионната възраст от 2012 г. вместо договореното с тях преди година плавно нарастване от 2021 г.

КТ "Подкрепа" и КНСБ защитиха социалния министър Тотю Младенов, след като Бойко Борисов обяви на 20 ноември, че му е вдигнал жълт картон заради напрежението със синдикатите, извежда под глава "Класа". Вицепрезидентите на КНСБ и КТ "Подкрепа" обвиниха за конфликта в Националния съвет за тристранно сътрудничество вицепремиера Симеон Дянков, който бил изключително непоследователен по отношение на пенсионната реформа.

В интервю за изданието Димитър Манолов, вицепрезидент на КТ "Подкрепа", заявява: "Без съмнение Дянков, който за съжаление е вицепремиер и председател на националния съвет, създава напрежение. Незрялото му поведение в социалния диалог и незрялото му поведение в тристранния съвет за социално сътрудничество взривиха нещата."

600 хил. лева на ден ще е загубата на БДЖ при стачка, посочва в друга статия "Класа", позовавайки се на Владимир Владимиров, председател на съвета на директорите на компанията.

Освен че ще ощети сектора, национална железничарска стачка е и незаконна, пише по темата "Труд". "Ще направим много точен и пълен списък с трите имена и длъжността на хората, които ще излязат да протестират по две причини - първо, за да не си получат дневната надница, и второ - за да подготвим съдебни искове в Софийски градски съд срещу тях", коментира главният юрист на БДЖ Ваня Флорова.

Според нея стачката не отговаря на изискванията на Закона за уреждане на колективните трудови спорове, липсва и действащо споразумение за минимално транспортно обслужване.

26 хил. железничари ще излязат на стачка, заявява в интервю за "Дума" Розен Зарков от КТ "Подкрепа". По думите му БДЖ умишлено се тласка към тежко състояние от ръководството й, а "правителството ни връща към едно минало, когато беше съсипана БГА "Балкан". По този път мина металургичният комбинат "Кремиковци", сега е наред БДЖ", смята Зарков. Два дни преди обявената национална железопътна стачка главният изпълнителен директор на БДЖ Йордан Недев си е взел отпуск, допълва "Труд".

 "Атака" твърди, че златодобивната компания "Дънди" не е плащала наем на железниците за ежедневното ползване на разтоварище на гара Златица.

Въпреки заканите на синдикатите национална стачка на 30 ноември няма да има, твърди под глава "Стандарт". Решението за отбой ще бъде взето след днешната среща между премиера Бойко Борисов и синдикатите.

Според водещата новина на "Труд" банките бавно и полека свалят лихвите по жилищните кредити, а цената на ипотеките вече е сравнима с нивата отпреди кризата. Данните на БНБ показват, че заемите в евро през септември са отпускани при средна лихва от 7,61 процента. За последно подобни стойности имаше в началото на 2008 г., припомня всекидневникът.

"Класа" цитира статистика, според която всеки десети работодател у нас търси кадри отвън. Най-търсени сред чуждестранните специалисти са инженерите, които идват предимно от Германия, следвана от Великобритания.

Всички издания отразяват трагичния инцидент, при който родилка почина след лечение в АГ-болница "Шейново". "Монитор" извежда под глава: По-високи присъди за лекарски грешки ще може да налага скоро съдът. Това ще стане възможно, след като ВКС изготви тълкувателно решение по казуса дали докторите са длъжностни лица. Въпросът е изпратен до върховните магистрати от прокурора Борис Велчев.

На вътрешна страница изданието акцентира върху друг проблем: Александровска болница заобикаля Закона за обществените поръчки и се опитва чрез конкурс за наем на помещение да избере точно определена фирма, която да внедри апаратура за производство на радиоактивен изотоп. Според Центъра за защита правата на здравеопазването условията, заложени в обявата за конкурса, гарантират, че в него ще се включи една определена фирма - "Софарма", или поставени лица близки до Огнян Донев.

"24 часа" алармира: От седмица дишаме опасен прахоляк. Запрашаването е за цялата територия на страната. Нормите за безопасни нива на фините прахови частици във въздуха са 50 микрограма прах на куб. м въздух. В последната седмица превишенията в различните райони на страната са от 2 до 5 пъти над нормите, показват данните от автоматичните измервателни станции на Изпълнителната агенция по околна среда

"Новинар" стряска със заглавие на първа страница: "Българите са дебели и мързеливи". Над 50% от трудоспособното население на страната на възраст между 18 и 65 години е с наднормено тегло и повишен индекс на телесните мазнини.

Друг акцент в днешната преса е новината, че Мартин Димитров остава на лидерския пост в СДС след поискан от него вот на доверие.

На България е нужна нова дясна партия, която да работи с ГЕРБ, анализира в интервю за "24 часа" Алекс Алексиев от института "Хъдсън". "Те трябва да бъдат коалиционни партньори, докато ГЕРБ продължи да води подчертано пазарна политика. Това, което ме тревожи в ГЕРБ, е толерантността не към Русия, а към мафиотската й политика. Сега пак се говори за Белене, което е абсолютно пагубна перспектива, или за Бургас- Александруполис. Така директно се работи за мафиотската Русия, която няма интерес за благоденствието на България. Оттам плащат на цяла армия от лакеи в България, включително и в пресата", категоричен е Алексиев.

"Сега" отразява официалната позиция на ВСС по повод изявление на вътрешния Цветан Цветанов, че ВСС трябва да наблюдава и контролира поведението на адвокатите: "Периодичните атаки към адвокатите от страна на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов по въпроси, които са изцяло извън неговата компетентност, отклоняват общественото внимание от реалните проблеми на изпълнителната власт в борбата срещу престъпността.

Нови скандални данни за харчовете на МВР изнесе Сметната палата в редовния си одит на отчета на държавния бюджет за миналата година, пише под глава "Сега". В кризисната 2010 г. вътрешното министерство е успяло да раздаде 74 млн. лв. за заплати над официално обявените 522 млн. С тези и други преразходи бюджетът на ведомството в края на годината е стигнал 1.39 млрд. лв. - с 83 млн. повече спрямо заложеното в бюджета. Сериозни преразходи имат и военното министерство, и ДАНС.

В интервю за "Труд" Цветанов казва: "Всеки е в правото си да иска оставката на всеки един министър, защото това е демокрацията. Но за мен е по-важно какво е отношението на държавата, на институциите, на неправителствения сектор относно тези, които са жертви на тежката организирана престъпност. За голямо съжаление през последните 20 години ние не видяхме за тях някаква адекватна реална защита, което значи, че не сме успели да защитим интереса на обществото."

Вицепремиевът коментира и бюджета на МВР. След като бяха спрени даренията, се получава допълнителен дефицит, затова се налага допълнително оптимизиране на разходите. Ведомството ще освободи от длъжност тези, които са пенсионери и едновременно работят на договор с МВР. "Говорим за около 300 служители и веднага за техните места ще бъдат обявени конкурси за полицаи или пожарникари.

Друга мярка е да се структурират звената в по-оптимизационен режим и да се осигури повече полицейско присъствие в отдалечените и малки населени места.

"Новата министърка нагло точи европари", е водещата новина за "Дума". 500 хил. лв. от разработване на стратегии за различни сектори на промишлеността е спечелила през изборния месец октомври асоциацията "Прозрачност без граници", по информация от публични европейски регистри, обобщена от сайта "Биволъ".

Шефката на организацията Диана Ковачева преди два дни бе посочена като бъдещия министър на правосъдието. Защитените проекти са в интересни сфери - от производството на домакински уреди до производството на дървесна маса. Нито една от тези дейности не отговаря на официалното описание на основната дейност на асоциацията "Повишаване на обществената чувствителност към проблемите на почтеността, прозрачността и отчетността в работата на държавните институции", твърди всекидневникът.

 

Коментари 21
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

21 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 9 минути

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 14 минути

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 56 минути

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 1 час

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 1 час

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 1 час

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 1 час

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 1 час

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 1 час

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 1 час

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Любопитно Преди 1 час

Актрисата си спомня как е избягвала темата като тийнейджър поради това, че е била „засрамена“

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

България Преди 2 часа

Държавният глава може да избира от ограничен списък, възможностите са девет

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 2 часа

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 2 часа

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

България Преди 2 часа

Ако направим вота 2 в 1, това дава възможност едно цяло провеждане на избори да бъде спасено, каза съпредседателят на ПП-ДБ

Бойко Борисов с молба към президента

Бойко Борисов с молба към президента

България Преди 2 часа

Лидерът на ГЕРБ с молба кой да не бъде служебен премиер