Очаквано: Марио Монти е новият премиер на Италия
Марио Монти (на преден план) след срещата си с президента   
Източник: ЕПА/БГНЕС
3

Президентът на Италия Джорджо Наполитано връчи мандат за съставяне на новото антикризисно правителство на икономиста и бивш еврокомисар Марио Монти, предадоха агенциите.

Монти е приел мандата с "резерви", съобщи прессекретарят на Наполитано, цитиран от ДПА.

Предстои новият премиер да състави кабинет, да изложи приоритетите си и да види

дали разполага с достатъчна подкрепа в парламента,

за да управлява ефикасно, отбелязва АП.

Пред журналисти на излизане от президентския дворец Монти подчерта, че се захваща незабавно със задачата да сформира правителство, което да изведе Италия от кризата, предаде Ройтерс.

Италианската преса още сутринта публикува

списък на най-вероятните нови министри.

Джулиано Амато е сочен за фаворит за поста на министър на вътрешните или на външните работи. Ако Амато стане министър на вътрешните работи - пост, който заемаше в кабинета на Романо Проди - то начело на външното министерство може да бъде номиниран Джанпиеро Масоло, досегашен главен секретар на ведомството.

Президентката на асоциацията на италианските производители Емма Марчегалия е сред фаворитите за поста на министър на икономическото развитие. За този пост има още един голям фаворит. Това е професорът по европейска политическа икономика в университета "Бокони" в Милано, сенаторът Карло Секи. Изданието припомня, че Монти е в ръководството на университета.

Начело на министерството на икономическото развитие обаче могат да бъдат назначени още Антонио Катрикала, председател на Комисията за защита на лоялната конкуренция и на пазара, Пиеро Нюди, бивш президент на италианския енергиен гигант "Енел" и член на административния съвет на банката "Уникредит", или шефът на италианския статистически институт Енрико Джованини.

За министър на икономиката фаворитът е Гуидо Табелини, а за министър на правосъдието - Чезаре Мирабели. Табелини е известен италиански икономист и понастоящем е ректор на университета "Бокони". Мирабели е виден италиански магистрат, който в миналото беше председател на Конституционния съд на Италия, а сега е член на висшия съвет на Италианската централна банка. Берлускони до последно е настоявал начело на правосъдното министерство да остане досегашният му титуляр Нито Палма.

Като подходящи за министри на икономиката са сочени още Фабрицио Сакомани, член на управителния съвет на Италианската централна банка и първи заместник на управителя на институцията, както и Лоренцо Бини Смаги, който доскоро беше член на Изпълнителното бюро на Европейската централна банка, но подаде оставка, след като начело й беше назначен Марио Драги.

Начело на министерството на отбраната може да бъде назначен или генерал Роландо Моска Москини, военен съветник в президентството на Италия, или бившият началник на генералния щаб на италианските въоръжени сили, генерал Винченцо Кампорини.

Министерството на земеделието може да бъде поверено на Федерико Векиони, бивш президент на конфедерацията на италианските земеделци. Начело на министерството на инфраструктурите може да бъде назначен Ланфранко Сен, преподавател в университета "Бокони" и президент на фирмата оператор на метрото на Милано. Паоло Барата, директорът на венецианското Биенале, е сочен за най-подходящ за министерството на културата, въпреки че той не гори от желание за това назначение, пише "Стампа".

Като най-подходящи за поста министър на социалните грижи са цитирани икономистът и сенатор Никола Роси и юристът, журналист и политик Пиеро Икино, а за министър на образованието - Андреа Рикарди, основател на религиозната Общност на Свети Егидий, спечелила си известност с хуманитарните си дейности по време на гражданската война в Мозамбик, или Франческо Профумо, председател на Националния съвет за научни изследвания.

Ябълката на раздора все още е Джани Лета, приближеният на Берлускони политик, който беше три пъти главен секретар на правителствата му. Берлускони настоява за присъствието на Лета в кабинета. Против идеята са опозиционната Демократическа партия и Третият полюс, така че накрая Берлускони може да отстъпи от искането си.

Минути след като връчи мандата на Монти,

Наполитано призова да бъдат положени изключителни политически усилия,

за да бъде преодоляна финансовата криза, която заплашва цялата еврозона.

Той подчерта, че Италия трябва да възвърне доверието на инвеститорите и на европейските институции.

Часове по-рано партията на Силвио Берлускони "Народ на свободата" даде подкрепата си за Монти да сформира правителство, но настоя, че тя ще трае само докато този кабинет осъществи жизненоважните икономически реформи.

Във видеобръщение към нацията Берлускони заяви днес, че е готов да подкрепя техническото правителство начело с Монти и каза, че си отива

"от чувство на отговорност, за да не допусне по-нататъшни спекулации против Италия."

Берлускони призова всички да обединят усилията си "за спасяване на еврото и ЕС".

"На всички онези, които празнуват моето излизане от сцената, мога да кажа: от утре ще удвоя усилията си за реформа на данъчното облагане, правосъдието и институциите в Италия," заяви Берлускони, цитиран от ДПА.

Председателят на Европейската комисия Жозе-Мануел Барозу и председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой заявиха, че са насърчени от хода на Италия към правителство на националното единство, окачествявайки го като признак на решимост за превъзмогване на финансовата криза, предаде Ройтерс.

В съвместна декларация те приветстваха решението на президента на Италия да натовари Марио Монти със съставянето на правителството.

"Вярваме, че след приемането на Закона за финансовата стабилност за 2012 г., италианските власти изпращат нов насърчителен сигнал за решимостта им да превъзмогнат сегашната криза," се казва в декларацията.

ЕК ще продължи да наблюдава изпълнението на мерките, предприети от Италия за насърчаване на растежа и заетостта, както бе решено на срещата на лидерите на ЕС на 26 октомври, се посочва още в документа.

Италия беше подложена на значителен натиск

да определи нов премиер преди отварянето на международните финансови пазари днес, така че да избегне още по-голямо повишаване на разходите по обслужването на огромния си дълг.

Миналата седмица лихвите по 10-годишните италиански държавни ценни книжа се вдигнаха над опасното равнище от 7 процента, хвърляйки в паника пазарите и подсилвайки опасенията, че Италия може да изпадне в тежка ситуация, подобна на тази на Гърция, Ирландия и Португалия, пише британският в. "Дейли Телеграф".

Социологическо проучване на в. "Стампа" показва, че 58 процента от италианците имат доверие на правителство на Монти, а 43 процента смятат, че то ще бъде по-добро от раздирания от скандали кабинет на Берлускони, посочва "Дейли Телеграф".

Не е преувеличено да се каже, че предизвикателствата пред Монти са по-големи от тези, пред които е било изправено което и да е италианско правителство след падането на фашизма, пише в. "Индипендънт".

През 1945 г. новото правителство на Италия трябваше само да скъса с ерата на Мусолини и да започне на чисто.

Монти няма тази възможност

Наследството от катастрофалното управление на финансите при Берлускони и поддържаният от него климатът на корупция през почти двете му десетилетия във властта ще тегне над новия министър-председател. Залогът е не само състоянието на италианската икономика, а бъдещето на еврозоната, коментира изданието.

Монти не каза колко дълго се надява да управлява, но според информации в медиите целта му е да остане на поста до края на мандата на сегашния парламент през 2013 г., отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Що се отнася до по-общите му цели, той заяви, че ще се опита да възстанови финансовото здраве и икономическия растеж на Италия, без да прави компромис със "социалната справедливост".

Като цяло в Италия се смята, че

президентът Джорджо Наполитано е направил разумен избор,

като е посочил Монти за министър-председател.

Новият премиер има добра репутация в Европа и се познава с водещите играчи в ЕС. Остава обаче да се види дали ще успее да убеди финансовите пазари, че може да се справи със заплетената политика в Италия и да осъществи мерките за икономии, които Рим обеща, за да намали дълга си и да засили растежа, отбелязва изданието.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 13 минути

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 14 минути

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 1 час

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 1 час

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 1 час

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 1 час

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 1 час

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

руски газ

Енергийният регулатор на Съюза: ЕС още се нуждае от руския природен газ

Свят Преди 1 час

Руският втечнен природен газ е нужен, въпреки забраната, за да се избегне енергиен шок

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 1 час

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи

Електроразпределителна мрежа

На първо четене: Парламентът отложи либерализацията на пазара на ток за 2025 година

България Преди 1 час

Реформата на електроенергийния пазар за битови потребители трябваше да започне частично от 1 юли

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

България Преди 2 часа

В петък по обед заместник-председателят на ГЕРБ обяви, че оттегля съгласието си да поеме поста в МВнР

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 2 часа

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Свят Преди 2 часа

Семейството на Абхрадееп разкри, че е бил в "наистина критично състояние"

<p>&quot;Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително&quot;</p>

"Уолстрийт джърнъл": Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително

Свят Преди 2 часа

Техеран осъществи нападението си в нощта срещу 14 април в отговор на израелския удар по иранското консулство в сирийската столица Дамаск

Iran Air

Авиокомпании пренасочват полети след атаката срещу Иран

Свят Преди 2 часа

Редица самолети бяха отклонени към алтернативни летища

.

Знаете ли кои са българите, номинирани за Нобелова награда през годините?

България Преди 3 часа

За съжаление, България все още няма своя нобелов лауреат