"Труд": Всеки пети иска да работи шеф
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
9

"Труд" цитира статистика, според която всеки пети българин иска да работи шеф. 21 процента от анкетираните, живеещи у нас, са посочили, че искат да се занимават с мениджмънт и консултантски услуги.

"Това е нещо нормално. Има професии, които са модерни, и хората искат да работят там. Тези сектори се асоциират с висок социален статус и високо заплащане.

Нормално е хората да се ориентират към сектори с продажби, а не с производство, защото те се развиха бързо в последните години. С течение на времето ще има насищане и промяна", коментира пред "Труд" Пламен Вушев, управител на jobs.bg.

Според челото на "Стандарт" най-добрият съдружник е баджанакът, а бизнес без роднина не става. В кризата фамилният бизнес се разраства и за миналата година вече наброява 156 000 компании, или 42 процента от всички на родния пазар.

Банки заливат пазара с имоти, е водещото заглавие за "Монитор". От началото на следващата година се очаква те да извадят на пазара много от притежаваните от тях имоти, взети от техни длъжници, прогнозира банкерката Мария Илиева.

10 български компании ще се включат в националната потребителска кампания "Намали с 10", чиято идея е собствениците да намаляват цените на стоките с 10 процента, 10 лева или дори 10 стотинки през ноември, пише "Труд".

Целта на инициативата е да се стимулира потреблението в условията на криза.

Според друга статия в изданието българите продължават да ограничават покупките си, като потреблението се свива в почти всички сектори на търговията. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт за търговските обороти на дребно.

Същата оценка за пазарите дава и "Капитал Daily" на първа страница: Търговци и производители настройват бизнеса си за продължителен период на слабо търсене.

За последната година потреблението се е свило с 3 процента. Ясно е, че възстановяването на българската икономика отново се отлага, коментира всекидневникът.

Българите заделят за спестявания 25% от доходите си, един вид "бели пари за черни дни", анализира икономистът Георги Ганев, отразен от "24 часа". По думите му това е хубаво, защото създава капитал в хората и е условие за едно дългосрочно забогатяване.

Всички ежедневници днес отразяват преговорите на партньорите в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Глобите за работниците, които се съгласяват да работят без трудови договори, ще отиват в НОИ. Около тази идея на КТ "Подкрепа" са се обединили партньорите, пише "Сега".

"24 часа" допълва: Обезщетението за гледане на дете между 1 и 2 г. ще се повиши с 30 лв. - от 240 на 270 лв.

Вдигат с две години пенсионната възраст в силовите ведомства, съобщава на първа страница "Класа".

Увеличението на възрастта за ранно пенсиониране в системата за сигурност - МВР, военните и в Министерството на правосъдието е поискал финансовият министър Симеон Дянков.

В интервю за "Труд" Дянков допълва, че тази идея вече е получила одобрение от работещите в съответните сектори.

"Хората казват, че искат да работят повече, за да си осигурят по-висок доход. Анализът ни показва, че голяма част от хората (над 60 процента), които навършат пенсионна възраст, продължават да работят. През 2010 г. са се пенсионирали около 90 000 души, от които 63 000 са навършили преди това нужните години, но не са спрели работа. Което показва, че самите хора предпочитат да продължат да работят по-дълго.

Ако направим пенсионирането по-късно и дадем възможност на хората да работят по-дълго, тогава в системата ще има пари за трайно увеличение на всички пенсии", категоричен е Дянков.

По думите му вдигането на пенсионната възраст не трябва да става ударно, а постепенно във времето. "Но първата стъпка трябва да е още през следващата година", казва министърът.

В отговор на въпрос той заявява, че от 1 май минималната работна заплата става 290 лв. "Решено е. В сряда ще бъде прието постановление от Министерския съвет. Увеличението ще струва на бюджета около 20 млн. лева", уточнява Дянков.

Друга тема, която той коментира пред всекидневника е икономическият растеж. През 2012 година няма да се вдигат данъците, но Дянков не изключва и изненади.

"Много повече пари ще има за инфраструктура, което е свързано с 80-процентен ръст в усвояването на еврофондове...

Близо 3 пъти трябва да се увеличи усвояването по програма "Конкурентоспособност", планира финансист номер 1. В заключение той обобщава: "Бюджет 2012 е добър бюджет. Създава стабилност. Един от малкото стабилни бюджети в Европа."

"Дума" допълва на първа страница: Студентските такси в държавната поръчка ще се увеличат с 16 на сто и ще стигат до 2/3 от размера на субсидията за един студент, плащана от държавата.

Такава промяна в Закона за висшето образование е записана в заключителните разпоредби на проектозакона за бюджет 2012.

"Този бюджет е обиден и за БАН, и за кабинета", посочва в интервю за "Атака" Огнян Стоичков, председател в образователната комисия в НС. "За мен науката е приоритет, защото ако някой посочи друга област, която би могла да ни извади от кризата, да изградим икономика на знанието без знание, аз бих подкрепил една противоположна теория и бих се присъединил към тези, които смятат, че науката няма бъдеще в България или поне не в този вид", споделя Стоичков.

"Няма да бързаме с новата такса смет", е заглавието над интервю в "Труд" с кметът на София Йорданка Фандъкова.

"За следващата година не предвиждаме промяна в зоните, както и в методиката за такса смет. За бизнеса са създадени алтернативи как да плащат таксата, така че част от нея да е на база количество.

Промяната в методиката ще доведе до повишаване на таксата, а смятам, че това е недопустимо сега. За мен е важно да не се повишават таксите за семействата. Но ще работим по намиране на по-справедлив вариант за такса смет", обещава Фандъкова.

Санирането на жилищата с 63 млн. лв. европари се отлага с най-малко 6 месеца, отбелязва под глава "Труд". Регионалното министерство ще започне да приема проектите на сдруженията на собственици най-рано през юни вместо през януари, както планираше бившият министър и новоизбран президент Росен Плевнелиев.

Неговата наследничка Лиляна Павлова обясни, че преди да започне да приема проекти, подчиненото й ведомство ще трябва да избере фонд, който да управлява финансирането, и обследващи фирми.

Огромната държавна субсидия позволява на партиите изобщо да не усетят кризата, коментира под глава "Сега", позовавайки се на Сметната палата.

С парите от нея те могат не само да спестяват, но и да влагат сериозни суми от парите на данъкоплатците в ремонт на имоти, в покупки на материали и за заплати.

По закон всички партии, преминали 1% на последните избори, получават по 12 лева на глас на година.

Данните показват, че ГЕРБ е успяла да държи на депозити около 13 млн. лв. от малко над 18-те милиона за миналата неизборна година.

Темата е отразена и от "24 часа". Изданието фокусира вниманието върху 7 независими депутати, който са декларирали принадлежност към ГЕРБ и така дотук са захранили касата на управляващите с близо 600 000 лв.

Стенограмите от заседанията на ЦИК трябва да са публични, призовава от страниците на "24 часа" председателят на комисията Красимира Медарова.

По думите й все още има много законови задължения, които ЦИК следва да изпълни.

"Между тях е и задължението да бъде направено предложение до президента за насрочване на нови избори в кметствата, където няма избран кандидат поради равен резултат на участниците във втория тур. Много е важно ЦИК да направи равносметка на дейността си и да оптимизира работата си", коментира Медарова.

Според челото на "24 часа" за 25 000 лв. ставаш съсед на царя. Министърът на земеделието Мирослав Найденов иска разрешение от правителството да продаде на търг 9 парцела до резиденция "Врана".

Те са с обща площ от 158,6 дка, твърди изданието. Поземлените имоти са част от капитала на "Врана" ЕАД, която е държавна фирма към земеделското министерство.

Най-малкият парцел е от 1753 кв. метра. Според лицензирани оценители, които ползва аграрното министерство, пазарната цена на земеделската земя в района е 13-14 лв. за кв. м. Това означава, че за около 25 000 лв. може да се стане съсед на царя.

Темата на "24 часа" уверява, че снегът няма да ни изненада. Поне 1000 машини има осигурени за зимата и не би трябвало да има непроходими пътища, твърдят от пътната агенция.

И проблемите със снега през октомври нямало да се повторят. Фирмите са инвестирали в нова техника, пари има и, ако някой не си свърши работата, оправдание няма, казва пред изданието шефът на агенцията Лазар Лазаров.

Никой не иска да работи в Спешната помощ заради мизерното заплащане, казва пред "Новинар" Ваньо Шарков, зам.-председател на парламентарната комисия по здравеопазване.

"Изтъкнатата причина за преструктурирането на системата беше, че това ще намали броя на администрацията и оттам щяло да се увеличи трудовото възнаграждение на работещите в Спешната помощ.

Говореше се за някакви 1300 души, които били заети в администрацията. Проверката, която аз направих, показва, че там работят не 1300, а малко повече от 300 души в администрацията. Това означава, че няма как с премахването на администрацията да се увеличат заплатите на работещите в Спешната помощ", подчертава Шарков.

Пред "Капитал Daily" Владимира Янева коментира решението на Върховния административен съд, с което назначението й беше отменено:

"В петък подадох жалба срещу решението. Бях подала молба за отвод на целия съдебен състав. Поради това, че преждевременно изтече информация какво ще бъде решението, единият от тричленния състав си направи отвод." 

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

о

"Коалиция на пудела": Пеевски коментира исканата оставка на председателя на Народното събрание

България Преди 14 минути

Коментарът на Делян Пеевски четете в следващите редове

Кание Уест отваря собствено порно студио

Кание Уест отваря собствено порно студио

Любопитно Преди 46 минути

Студиото може да отвори врати още това лято

"Спасяване на животи от свръхдоза": САЩ в борбата с наркотиците (ВИДЕО)

"Спасяване на животи от свръхдоза": САЩ в борбата с наркотиците (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

САЩ се координира с други страни, за да пресече потока от незаконни наркотици

а

Проф. Витанов: Спад на заболелите от коклюш, ако се вземат мерки

България Преди 1 час

Разпространението на болестта все още е на клъстери

Обвиниха рапърката Megan Thee Stallion в тормоз

Обвиниха рапърката Megan Thee Stallion в тормоз

Любопитно Преди 1 час

Емилио Гарсия обвинява изпълнителката, че го е принудила да гледа интимности между нея и друга жена

Мулен Руж

Перките на вятърната мелница Мулен Руж в Париж се срутиха

Любопитно Преди 1 час

Една от най-известните френски забележителности претърпя драматичен инцидент

<p>НС&nbsp;гласува искането за освобождаване на Желязков от председателския пост</p>

НС гласува искането за освобождаване на Росен Желязков от председателския пост

България Преди 1 час

Корнелия Нинова заяви, че са събрали подписите заедно с ПП-ДБ

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

България Преди 1 час

За 25 април е обявен жълт код за валежи от дъжд в 12 области от страната

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

Любопитно Преди 1 час

Нищо не може да спре двамата влюбени да си кажат заветното "да"

Как се лекува коклюш

Как се лекува коклюш

България Преди 2 часа

Към момента доказани случаи на заразата има в 17 области у нас

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Свят Преди 2 часа

Младежът е арестуван след изказването си в социалните мрежи

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

България Преди 2 часа

Ще преградят ли пътя на тировете жителите на село Врачеш

д

Тапа на границата: Колона от тирове блокира "Дунав мост 2"

България Преди 2 часа

Товарните автомобили не мърдат часове наред

Празник е! Имен ден имат...

Празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 3 часа

На 25 април почитаме паметта на свети апостол и евангелист Марк