Росен Плевнелиев: Децата ми са малки, за да застанат под прожекторите
Росен Плевнелиев   
Източник: Гергана Костадинова, БГНЕС
93

Защо да показвам децата си пред прожектори - те са много малки. Защо трябваше да ги показвам по митинги, Да повиша своя имидж чрез тях? - Не! Искам хората да ме преценяват по това което аз съм свършил, каза пред Би Ти Ви избраният за президент на България Росен Плевнелиев.

"Искам децата ми да се формират като характери, като добри хора. Имам притеснението, че ето - аз съм вече известен, баща ми е известен, може да им се отрази зле - в училище. Те са малки, дори още не са в пубертета - най-малкият е на пет.

Когато избирахме детска градина, ни казаха "страхотна е детската градина, бият ги" и ние решихме, че не е лошо да има и малко бой. Аз съм ял много бой като дете", призна си Плевнелиев, но каза също, че не е удрял нито едно от децата си.

"Важен е съзнателният избор на всеки от нас. Искам те сами да намерят пътя си, защото съзнателният избор е в основата на успеха", обясни той.

Росен Плевнелиев ще е първият президент, който

няма да живее във вила "Калина" в Бояна

и водещите в Би Ти Ви избраха точно тази тема за начало на интервюто.

"Със сигурност ще намерим решение с НСО, Разбира се, трябва да намерим решение за начина, по който момчетата ще бъдат наблизо до мен", успокои ги новоизбраният държавен глава.

"Живеем в 21-и век, има правила, ще ги спазваме, а и има интелигентни начини за сигурност. НСО вече ме охраняват по начина, по който се охранява един бъдещ президент".

"Не съм обиден на премиера",

каза Плевнелиев в отговор на въпрос. И обясни: "Хайде да си го кажем в прав текст - Борисов е мъжкар. Когато Калфин говореше за послушковци - да си го кажем - при премиера послушковци не виреят. Ако си послушко там, стоиш една наносекунда и те няма. При Борисов трябва да имаш кауза, аргументи".

Партията, в крайна сметка, носи своята политическа отговорност и аз съм благодарен, че двамата с Марги Попова бяхме избрани. За мен е важно, че вече съм избраният президент. Аз ще работя така, че дори тези, които не гласуваха за мен, тези, които изобщо не гласуваха, да видят резултатите от моята работа".

"Аз съм широко скроен, приемам всичко и приемам избора на българите. Изборът беше демократичен и не беше по никакъв начин манипулиран. Да, имаше организационни неуредици, но те се оправиха", заяви Росен Плевнелиев.

"България направи изключително мъдър избор за стабилност. Защото Калфин и Доган искаха предсрочни избори, а българите избраха стабилността."

Той подчерта, че дълбоко вярва в човешкия живот и че има смисъл "в това, че сме заедно, че можем да си оправим града, държавата. Не искам да съм този, който парадира с това, което е постигнал".

Плевнелиев вярва в казаното от Стийв Джобс:

"Когато показах "Макинтош" на политиците, те попитаха - Какво е това? Когато показах "Макинтош" на младите хора, те попитаха - Какво мога да направя с това? По същия начин ще действам и аз в президентството. За мен е важно какво мога да направя, а не да отида там и да се разхождам", обясни Плевнелиев.

Той не иска по никакъв начин да се връща в миналото и да го променя. "Една държава е европейска, когато признава миналото си", подчерта избраният президент.

Според Росен Плевнелиев може да се направи много повече по отношение на корупцията.

"Аз като президент, ще работя много, но имам и много решения в тази посока. За мен

електронното правителство е начин да борим корупцията,

то ще помогне много и при гласуването. Тогава гражданите няма да ходят и да чукат на вратата на администрацията.

Трябва да има политическа воля, за да се накара администрацията да работи по един нов начин. Когато тя носи отговорност, нещата ще изглеждат по друг начин, държавата ще е съвсем друга, всичко ще излезе на светло", обясни Плевнелиев.

Обвиненият в корупция, с които беше атакуван от БСП по време на кампанията, Плевнелиев коментира така: "На мен ми беше ясно от самото начало, но нямаше как да реагирам тогава. Вижте, на тези избори колко процента гласуваха - около 50. Това е модел - гласуват само твърдите електорати. Това е, за да нямаш алтернатива.

Защо направиха това нещо - за да ми пришият тези обвинения. Нарочно ми пришиха думичката "скандал", за да няма алтернатива. Защото тогава 3 млн. българи нямат алтернатива и не могат да гласуват.

Единственото, което те искат да постигнат, е да не разчистят мътната вода", заяви новоизбраният президент по адрес на своите политически опоненти.

На въпрос каква е

българската позиция по решението на Гърция за референдум

по одобрителния план, Плевнелиев отговори, че това решение на Гърция не е европейско.

"В Европа имаме нужда от много ясна отговорност и категорична солидарност - каквото обещаем, изпълняваме.

Ние казваме категорично - каквото е поела като ангажимент Гърция, трябва да го изпълни. Иначе европейската солидарност не работи и Европа е поставена на карта.

Най-малкото, което може да се случи е скок на лихвите, а Европа може да потъне за години напред".

"Когато обещаеш нещо го изпълняваш, защото европейската солидарност иначе не работи. Ако съм президент днес, вдигам телефона, веднага се обаждам на нашите приятели в Гърция, на президента на Гърция, господин Папуляс.

Бих отишъл веднага в Брюксел и бих помолил наистина гръцкия президент да направят всичко възможно гърците да направят това, което са обещали. Гърция обеща да съкрати 100 000 души от държавния апарат, те съкратиха само 20 000", заяви Плевнелиев.

По повод сегашните действия на загубилата изборите БСП, Росен Плевнелиев каза: "Мен не ме е страх от касиране на избори. Мен ме е страх от друго - при едни избори светът гледа към нас. Мен ме е страх, когато политици вдигат шум, говорят за мутри, не искат да стиснат ръката на честно победилия.

Толкова ли е трудно да излязат партийните лидери и да кажат: аз съм ляв ще направя това, аз съм десен, ще направя друго. Крайно време е българинът да има избор".

Той напомни, че

в момента България има нужда от стабилност,

защото несигурност би ни ударила тежко и то първо по джоба.

Плевнелиев каза, че правителството на "тройната коалиция" и Станишев по време на предизборната кампания не са обяснили на българите по коректен начин своите някогашни действия.

"Да, много обясняват, че в периода 2003-2008 г. огромно количество чуждестранни инвестиции са влезли в държавата. Да, влезцли са, но как - под формата на кредити. Кой ги получи тези кредити? Българските фирми, българските семейства. Сега всички те висят на кредити в момента - 26 млрд. евро.

Тези пари не отидоха за фабрики и за машини, а отидоха за яхти и за апартаменти. Ето сега ние имаме ситуация, при която всички зависят от тези кредити и от лихвите по тях. Лихвите могат да довършат изключително много семейства.

Той е категоричен, че България има страхотен шанс, ако остане стабилна да се развива. "Чуждестранните инвестиции, доходите ще се случват само в държавите, които са стабилни", повтори отново Плевнелиев.

Коментари 93
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

93 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Северна Македония избира нов президент

Северна Македония избира нов президент

Свят Преди 2 минути

За избран на първи кръг в президентските избори се смята кандидатът, спечелил абсолютно мнозинство от общия брой вписани в избирателния списък избиратели

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Свят Преди 24 минути

Този бункер е построен през 1967 година, но и днес електрическите, водопроводните и вентилационните системи в него са в изправност

Изтича крайният срок за регистрация за изборите 2 в 1

Изтича крайният срок за регистрация за изборите 2 в 1

България Преди 45 минути

От 25 април ЦИК започва да приема документи за регистрация на инициативни комитети

Главчев и министър Тахов се срещат с представители на земеделските организации у нас

Главчев и министър Тахов се срещат с представители на земеделските организации у нас

България Преди 53 минути

Целта на срещата е в спешен порядък да намери решение на най-неотложните проблеми

Преди великденските празници: БАБХ започва засилени проверки

Преди великденските празници: БАБХ започва засилени проверки

България Преди 1 час

Ще се проверява произхода и правилното съхранение на хранителните стоки

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Любопитно Преди 1 час

Има ли разлика между кафявите и белите яйца? А между белите и кафявите кокошки?

Предизвикателствата да управляваш Gen Z на работното място

Предизвикателствата да управляваш Gen Z на работното място

Любопитно Преди 1 час

До 2025 г. Gen Z трябва да съставлява около 27% от работната сила, което налага спешно работодателят да се опита да разбере младите

Новият бизнес на Илон Мъск: Смарт телевизори

Новият бизнес на Илон Мъск: Смарт телевизори

Технологии Преди 1 час

X TV ще е платформа за гледане и на стрийминг

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 8 часа

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 9 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

България Преди 11 часа

Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 5000 лева

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

България Преди 12 часа

През януари тази година Антонов бе на свобода с мярка "подписка"

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 12 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 13 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 14 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях