Гърция разгневи европейските лидери с решението за референдум
Дълговата криза в Гърция става все по-сериозна   
Източник: ЕПА/БГНЕС
108

Гръцкото правителство единодушно подкрепи изненадващото решение на премиера Георгиос Папандреу да се организира референдум по спасителния финансов план на ЕС за Гърция.

Кабинетът изрази подкрепата си. Референдумът ще се състои възможно най-скоро, щом бъдат формулирани основните положения на споразумението по спасителния финансов план, каза правителственият говорител Елиас Мосиалос.

На излизане от

продължилото 7 часа извънредно заседание

някои министри заявиха, че са изразили критики към инициативата на Папандреу, но са решили да подкрепят правителството, което очаква вот на доверие в парламента в петък.

По-рано Папандреу уточни, че референдумът ще бъде за споразумението по гръцкия държавен дълг, европейския курс на Гърция и участието й в 17-членната еврозона.

Съобщението на Папандреу за организирането на референдума бе остро разкритикувано в Европа и причини спад на световните финансови пазари, отбелязва Асошиейтед прес.

Гръцкият премиер

Георгиос Папандреу не е обсъдил решението си

да организира референдум по спасителната финансова помощ с лидерите на останалите 16 държави от еврозоната, с които се срещна миналата седмица в Брюксел.

Това заяви днес председателят на еврогрупата и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер. Ако гърците отхвърлят договорения спасителен план, то е възможно страната да фалира, предупреди той.

Юнкер също така изрази опасение, че плановете на Атина ще засилят нервността и несигурността на финансовите пазари.

Френският президент Никола Саркози заяви, че оспорваният европейски план за спасяване на Гърция е "единственият възможен начин" за преодоляване на дълговата криза в страната.

Саркози отбеляза, че решението на гръцкия премиер Георгиос Папандреу да подложи плана на референдум

"е изненадало цяла Европа"

Френският президент допълни, че той и германският канцлер Ангела Меркел, с която разговаря по-рано днес по телефона, са се споразумели да възложат на водещите европейски институции да "проучат условията", при които спасителният план може да бъде изпълнен.

Саркози даде изявление пред журналисти след извънредна министерска среща, която бе насрочил за тази вечер, за да бъде обсъдена гръцката инициатива.

Германският министър на външните работи Гидо Вестервеле призова гръцкия си колега Ставрос Ламбринидис за продължаване на необходимите усилия за преодоляване на кризата с дълга в интерес на стабилността на еврото.

Вестервеле, който се намира в Истанбул, е разговорял днес по телефона с Ламбринидис по повод решението за референдум за новия европейски пакет финансова помощ за Гърция.

Според германския министър Европа трябва да действа решително и последователно за преодоляване на кризата. Това изисква европейска солидарност, но и необходимите усилия от всяка страна, засегната от проблеми с дълга, включително Гърция, е изтъкнал Вестервеле.

В интерес на Гърция и на стабилността на еврото той е припомнил на гръцкия си колега

необходимостта от прилагане на решенията, взети на последната среща на върха на ЕС

в Брюксел.

"Георгиос Папандреу носи огромна отговорност. На пазарите започна нов етап на нестабилност, докато те имат нужда от период на стабилност и доверие", заяви изпълняващият длъжността премиер на Белгия Ив ЛьотермЛьотерм.

Гърците трябва да разберат, че

планът за спасяването на икономиката им вече не е вътрешнодържавен въпрос,

подчерта той. Папандреу не спомена за  реферндум нито преди, нито по време на срещата на върха, отбеляза Льотерм.

Испания изрази съжаление за намеренията на гръцкото правителство. Това не е добра новина за Европа, заяви говорителят на испанското правителство Хосе Бланко.   

Провеждането на референдум означава протакане на разрешаването на гръцката дългова криза, отбеляза той, подчертавайки, че това вреди на Европа и Испания.   

Гръцкото решение по никакъв начин не е от полза за икономическия растеж и създаването на работни места, коментира Бланко.

Решението на Гърция да организира референдум по спасителния финансов план на ЕС

поставя под въпрос отпускането на шестия транш

от помощта на ЕС и Международния валутен фонд за поддържане на гръцката икономика, заяви холандският финансов министър Ян Кейс де Яхер, цитиран от Ройтерс.

"Струва ми се, че ще е трудно за МВФ да вземе решение за транша. Ще има неяснота. Не мога да кажа нищо окончателно, но е отпускането ще е проблемно", каза министърът пред холандския парламент.

Изненадващото решение на гръцкия премиер Георгиос Папандреу за референдума поставя под въпрос дали гръцкият държавен дълг ще може да влезе в поносими рамки ако гърците гласуват с "не" на спасителния план на ЕС, посочи Де Яхер.

Планирано е Гърция да получи шести транш от договорена помощ от ЕС и МВФ в размер на 8 млрд. евро в средата на ноември, припомня Ройтерс.

Португалия също заяви, че е обезпокоена от намерението на Гърция

да организира референдум по европейския спасителен финансов план и иска да покаже, че е стабилна и ангажирана с покриването на изискванията по спасителния план за Лисабон.

Португалия е третата страна в еврозоната след Гърция и Ирландия, която е получила международна спасителна финансова помощ. Тя получава средства в рамките на програма на ЕС и Международния валутен фонд в общ размер 78 млрд. евро, която изисква сериозни икономии и намаляване на бюджетния дефицит.

Държавната агенция Луза цитира Порташ, който заяви по време на посещение във Венецуела, че гръцкият план за референдум е фактор на несигурност и непредсказуемост в момент, когато Европа има нужда от знаци на увереност.

Колкото повече виждаме признаци на нестабилност и разделения в други страни, толкова повече португалците трябва да ценят стабилността и консенсуса в Португалия, защото това прави Португалия различна - да бъде възприемана като стабилна държава, която изпълнява обещанията си, заяви португалският външен министър.

Новото десноцентристко коалиционно правителство на Португалия встъпи в длъжност през юни и разполага със солидно парламентарно мнозинство.

Порташ е лидер на дясната Народна партия, която е част от управляващата коалиция.

Гърция е в центъра на дълговата криза в еврозоната, която заплашва да обхване по-големи икономики като Италия и Испания, а това сериозно би застрашило общата европейска валута, отбелязва Ройтерс.

Бурни политически събития в Гърция, в страната са възможни всякакви сценарии, пишат вестниците.

Кабинетът Папандреу е пред рухване,

твърди консервативната опозиция, чийто лидер Андонис Самарас след среща с президента обяви, че избори в настоящия момент са "национална необходимост" и че неговата партия Нова демокрация ще се бори, за да предотврати свикването на референдум, отбелязва в. "Елефтерос типос".

Правителството подкрепи решението на Папандреу за референдум по спасителния финансов план на ЕС за Гърция. Премиерът отхвърля искането за предсрочни избори и държи на референдум, допълва в."Вима".

Парламентарната група на управляващата партия ПАСОК наподобява "врящ казан". Четири депутатки на социалистите се дистанцираха от премиера, като някои от тях поискаха правителство на националното спасение, а шестима членове на Националния съвет на партията поискаха оставката на Папандреу, коментира в. "Елефтеротипия".

Наблюдатели смятат, че въпреки разногласията и острите реакции на депутати от ПАСОК

вотът на доверие към кабинета в петък може да получи подкрепа

от парламентарната група, която в момента наброява 152 от общо 300 депутати.

Изданията твърдят, че решението за референдума е било взето заради чужди банкови интереси. Папандреу отрича твърденията.

Гърция има налични пари до 15 ноември, МВФ ще вземе решение на 11 ноември за отпускането на поредния транш от 8 млрд. евро на Гърция, информират още вестниците.

Двете леви формации СИРИЗА и Комунистическата партия свикват в петък митинги, пишат още вестниците.

Коментари 108
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

108 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 20 минути

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 1 час

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 1 час

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 2 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 2 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 2 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 2 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 2 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 3 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 3 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 3 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 3 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 3 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 4 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 4 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 4 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично