Първи телевизионен дебат Плевнелиев - Калфин
Ивайло Калфин (л), Росен Плевнелиев   
Източник: БГНЕС
453

Първият телевизионен дебат между кандидатите за президент - на БСП Ивайло Калфин и на ГЕРБ Росен Плевнелиев - се състоя тази вечер в студиото на ТВ7.

Водещият, журналистът Николай Бареков, покани футболния съдия Антон Генов да хвърли жребия кой да говори пръв и последен. Спечели Плевнелиев, избра да говори първи и така остави на опонента си правото на последна дума.

Ивайло Калфин още с първото си изречение нападна премиера Бойко Борисов

и продължи да отправя атаки все в тази посока - правителството и неговия министър-председател.

Няколко пъти той подчерта, че Бойко Борисов е наложил едноличен режим, на който Плевнелиев не е в състояние да се противопостави.

"Ако е президент, той ще бъде кукла на конци и само ще подава ножицата на своя премиер, за да реже лентички на обекти, построени от предишното правителство", заяви Калфин и нарече изпълнителната власт цинична.

Той показа червена папка и с нея връчи на водещия данъчните си декларации от последните години. Поиска същото да стори и Плевенелиев.

Плевнелиев отговори като напомни, че избори никога не са били печелени с папки, а с ясни послания и намерения. Той заяви, че неговите данъци са публични, декларирани и платени в две държави - Германия и България. Такива декларации не се разнасят по телевизионни студия, а се подават в данъчната администрация, напомни кандидатът за президент.

Независимо от темата и въпросите, Ивайло Калфин беше изградил стратегията си да говори агресивно. Най-често той казваше, че истинските проблеми на България са бедността, ниските доходи, нарастващият брой безработни, 30-те процента деца, които напускат училище без да завършат образование, непрекъснатото рязане на ленти.

"Със сегашното управление България е обречена,

нестабилна, затънала е в мизерия и безработица", каза Ивайло Калфин. И не един път подчерта, че "Борисов е абсолютно неграмотен".

Росен Плевнелиев напомни, че дебатът е за мястото и ролята на президента и защити убеждението си, че институциите не създават работни места, създава ги икономиката и той би настоявал за такава политика.

Опонентите трябваше да отговарят на всеки въпрос за една минута, репликите им също бяха по една минута.

Първата тема на дебата беше:

Президентът - обединител или баща на нацията?

Според Плевнелиев държавният глава категорично е обединителят, лидерът, който дава дългосрочна посока, изгражда план за развитие на държавата и гарантира неговото изпълнение.

"Прагматичният президент ще очаква национално отговорните политици да постигнат съгласие по националната програма за развитие и година по година да постигат конкретни резултати, а аз ще ги контролирам.

Няма да допусна, ако магистралите са приоритет на България, а те са вече такъв приоритет, някой да го замени с "Цанков камък" на цената на две магистрали. Така че ще крещя", заяви Плевнелиев.

Първата атака на Плевнелиев беше, когато напомни на Калфин, че е декларирал, че ще приеме гласовете на Ахмед Доган. "Но Доган иска предсрочни парламентарни избори. Това означава ли, че вие подготвяте, ако бъдете избран, незабавна криза в държавата?", попита кандидатът на ГЕРБ.

Отговорът на Калфин: "След Катуница за мен ще гласуват и циганите, и турците, и всички които искат свобода и демокрация!"

Остро атакувайки премиeра Борисов и вътрешния министър Цветанов, Калфин каза, че властите държат Кирил Рашков от Катуница в затвора, за да го защитят от правосъдието и за да пречат на разследването по трагичните инциденти в Катуница.

"Институциите не работеха след Катуница", няколко пъти повтори кандидатът на БСП.

Тогава Плевнелиев каза: "Ние веднага казахме, че това е криминален случай и попитахме другите политици - ще политизират ли или ще дадат възможност на властите да си свършат работата.

Какво направихте вие, БСП, през последните 20 години там? На последните избори цялата Катуница е гласувала за БСП, Кирил Рашков беше на свобода. Кое правителство първо вкара т. нар. "цар Киро"  зад решетките?

В продължение на двата часа дебат два пъти

Ивайло Калфин нарече Росен Плевнелиев лъжец,

Плевнелиев заяви, че няма да влезе в стила и тона на кампанията на социалистите. Той се защити с факти и обвини противника си в тотална некомпетентност по въпросите на европейските фондове и въобще отношенията с Европейската комисия и другите европейски институции.

Една от атаките на Калфин беше за използването на специални разузнавателни средства. "Как ще гарантирате свободата и достойнството на гражданите при положение, че вие сам се съгласихте да бъдете подслушван? Знаете, че само в София всеки ден се дават 40 разрешения за подслушване. Имаме ли 40 престъпници всеки ден хванати в София? - попита кандидатът на БСП.

Плевнелиев отговори така: "Слушах предизборния клип на БСП и много се впечатлих. Там се казва, че се срамуват, че се подслушват журналисти.

Само да напомня, че журналисти се подслушваха при скандала "Галерия", който стана, когато Станишев беше министър-председател, Данаилов беше министър на културата, а г-н Калфин беше вицепремиер по икономическите въпроси. Тогава се подслушваха журналисти.

Г-н Калфин, уважаеми господа от БСП, ако ние искаме да правим наистина честни избори, ако ние искаме да дадем на българите за пръв път правото в тази държава да гласуват "за", а не "против", защото в последните 20 години те винаги са гласували "против", ако искаме да им дадем алтернатива, тогава извън дребнотемието, извън папките, които са подхвърляни и непроверени от компетентните институции, ние трябва да направим така, че хората да чуят нашите решения."

В хода на дебата се появиха огромни разлики в сумите, идващи като помощи от Брюксел, за които кандидатът на ГЕРБ и кандидатът на БСП говореха. Стигна се и до там двамата да се обзаложат, защото в твърденията им се получи разлика от около половин милиард евро.

Калфин каза, че България никога няма да ги получи, Плевнелиев твърдеше обратното, че те вече идват и с тях се плаща за изграждането на инфраструктура.

Калфин няколко пъти нападна Плевнелиев с упрека, че не е политик и самият той не може да разбере защо му е да става президент.

В отговор Плевнелиев заяви, че се гордее, че през последните 20 години не е бил част от политиците, които "бяха много на брой, но не бяха държавници".

В отговор на въпрос, зададен от Желю Желев, първия демократично избран президент на България, дали намират за достатъчни правомощията, определени в конституцията за държавния глава, кандидатите отговориха така:

Плевнелиев: Не търся допълнителни правомощия, възможно е да се работи и ще работя в рамките на Конституцията.

Калфин: Президентът трябва да помогне за премахване на сегашната тенденция към налагане на тоталитаризъм, на диктат на мнението на един единствен човек. Ще настоявам за промени в Конституцията без да се свиква Велико Народно събрание.

Един тематичен кръг се оформи около въпроса социален или не трябва да е държавният глава.

"Президентът трябва да бъде човек, който изразява гласа на народа, който изразява народното единство. Трябва да изисква от институциите да прилагат дневния ред на българските граждани, а днес дневният ред на българските граждани е свързан със социалните въпроси.

Президентът Първанов направи изключително много по отношение на вета, дискусии, благотворителни инициативи, които са изключително важни и показват солидарност" - каза Калфин.

И атакувайки отново Борисов, допълни: "Нито един премиер, в нито една европейска държава, не може да си го позволи - да каже Европа да си направи пенсиите и заплатите като нашите. След един час няма да е премиер".

Плевнелиев напомни, че

президентът не раздава пари - заплати и пенсии,

но отговаря за условия, при които хората сами да могат да си изкарват парите.

"Важното за нашата страна е да не работим от днес за утре, на парче и затова аз бих държал на изпълнението на Националния план 2020 - в икономиката, здравеопазването, образованието, културата..."

Кандидатът на ГЕРБ изложи тезата си за съответни експертни съвети към президента, които да разработват въпросите на икономическото развитие, инфраструктура и пр.

"Това, което прави един политика социален, е не което обещава, а което върши", заяви Плевнелиев.

Репликата на Калфин беше, че "това са общи и празни приказки, такива съвети при президента има и сега, а Плевнелиев  нищо не е свършил като министър, всичко, с което се хвали е било направено преди него".

Плевнелиев отмина тези думи на Калфин без коментар.

Енергийните проекти на президента Георги Първанов, наречени от него преди години "голям шлем", очаквано предизвикаха размяна на остри реплики.

"Тези проекти няма да се случат не защото са руски, но ще се случат, само ако в тях цялостно е защитен българският  интерес. От "Бургас-Александруполис" щяхме да вземаме 30 млн. на година. Толкова влизат в държавата от туризма за един ден", каза Плевнелиев.

Остри реплики бяха хвърлени и когато бе зададен въпрос за политиката в областта на здравеопазването. Ивайло Калфин настояваше, че парите на здравната каса отиват за строеж на магистрали.

"Това просто не е вярно. Това е некомпетентно", каза Плевнелиев. "Парите идват 80% от Оперативна програма "Транспорт" и 20% от Европейската инвестиционна банка.

По същия начин плашите българските пенсионери - едни достойни хора, че техните пари отиват за магистрали, което абсолютно не е вярно", добави кандидатът на ГЕРБ.

И двамата кандидат-президенти се обявиха за запазване на валутния борд.

"Накъде в Европа?"

беше третият тематичен кръг въпроси на дебата.

И двамата казаха, че ако бъдат избрани първото им посещение ще е в Брюксел. Но поддържайки избрания тон, Калфин заяви: "Само че аз няма да отида там, за да се представя, а за да се видя с колеги и приятели..."

Плевнелив не остана длъжен и на това захапване: "Не знам какви приятели има там г-н Калфин, но на правителството, в което той беше вицепремиер, му спряха всички пари от еврофондовете..."

"Лъжец! За да може той да ходи в Брюксел, аз работата съм я свършил преди него...", извика в този момент Ивайло Калфин.

Те бяха на едно мнение и по въпроса за приемането на Турция в ЕС - тогава, когато съседната страна изпълни всички поставени критерии.

При въпросите за националната сигурност Калфин обеща, ако бъде избран, до края на 2012 г. да върне българският военен контингент от Афганистан.

Плевнелиев напомни, че България има ангажимент към своите съюзници от НАТО при необходимост българите да останат там до края на 2014 г.

Въпроси бяха задавани и от симпатизанти на двамата кандидати, дошли в студиото, от Гоце Делчев, родния град на Плевнелиев, и от зала в "София прес", където бяха хората на Калфин.

Коментари 453
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

453 коментара
 
Между приятелки: - Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

По-богата със 100 млн. долара: Иска ли Анджелина Джоли парите на Брад Пит

По-богата със 100 млн. долара: Иска ли Анджелина Джоли парите на Брад Пит

Свят Преди 2 минути

Повече за съдебните дела между Анджелина Джоли и Брад Пит четете в следващите редове

<p>Радев: Тези неща постепенно ще останат в историята</p>

Радев: Ресурсната неосигуреност на армията и ниският социален статус постепенно ще останат в историята

България Преди 17 минути

Държавният глава и президентът на Италия Серджо Матарела посетиха учебен полигон „Ново село“

Заснеха газела с 6 крака (ВИДЕО)

Заснеха газела с 6 крака (ВИДЕО)

Любопитно Преди 42 минути

Повече за изключително рядко срещаната газела четете в следващите редове

<p>Принц Хари официално смени адреса си в&nbsp;САЩ</p>

Принц Хари официално смени местожителството на САЩ

Любопитно Преди 58 минути

Документи, разпространени на Острова, показват, че херцогът на Съсекс вече не определя Великобритания за свой дом

Джо Байдън

Американският президент със странно разкритие: Канибали са изяли чичо му

Свят Преди 1 час

Версията на Байдън не е потвърдена от документи

Нерегламентиран улов и борба за прехрана в Бенгела

Нерегламентиран улов и борба за прехрана в Бенгела

Свят Преди 1 час

Анголският закон забранява по-големи плавателни съдове като траулери да навлизат в защитени зони

"Съвършено чудовище": Кой е истинският Ханибал Лектър (ВИДЕО/СНИМКИ)

"Съвършено чудовище": Кой е истинският Ханибал Лектър (ВИДЕО/СНИМКИ)

Любопитно Преди 1 час

Ето каква е връзката между стажант по медицина, който убил приятеля си, и измислен сериен убиец

<p>&quot;Да спрат с тези игрички&quot;: Пеевски призова Радев&nbsp;да се съобрази с Конституцията</p>

Пеевски: Президентът е длъжен да подпише указите за назначаване на нови министри

България Преди 1 час

Нека държавните мъже да бъдат на висотата на доверието на хората и да спрат с тези игрички, коментира председателят на ДПС

Доналд и Мелания Тръмп

Ще свидетелства ли Мелания в делото срещу Доналд Тръмп?

Любопитно Преди 1 час

Бившият държавен глава е първият в историята на САЩ, изправян пред съдебен процес

Предупреждение за цунами след изригването на вулкана Руанг в Индонезия

Предупреждение за цунами след изригването на вулкана Руанг в Индонезия

Свят Преди 1 час

Повишената степен на тревога бе обявена в сряда вечер

"Не се страхувам да умра": Шест пъти, когато лошото предчувствие се сбъдва

"Не се страхувам да умра": Шест пъти, когато лошото предчувствие се сбъдва

Любопитно Преди 2 часа

Разтърсващите истории може да прочетете в следващите редове

Земетресение от 4,7 по Рихтер стресна жителите на турския град Токат

Земетресение от 4,7 по Рихтер стресна жителите на турския град Токат

Свят Преди 2 часа

Епицентърът му е бил в град Сулусарай на дълбочина 10 км

Бъдещето на ЕС: Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната

Бъдещето на ЕС: Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната

Технологии Преди 2 часа

Какво сочи доклад, поръчан от EС за конкурентоспособността

<p>Борисов: От служебните кабинети президентът&nbsp;правеше цели партии</p>

Борисов: Помня ярките политически лица в служебните кабинети, от тях Радев правеше цели партии

България Преди 2 часа

Сред тях Янаки Стоилов, Крум Зарков, Весела Лечева, цялото БСП се изсипваше в служебните правителства, заяви лидерът на ГЕРБ

Даниел Митов е готов да поеме поста на външен министър

Даниел Митов е готов да поеме поста на външен министър

България Преди 2 часа

Това заяви самият той пред журналисти в парламента