Стив Джобс в цитати
Източник: Apple.com
6

Стив Джобс, който почина на 56 години, беше известен по цял свят не само заради изобретенията си, но и заради отношението си към живота. 

"Гардиън" припомня някои от неговите мисли през последните 25 години. 

За живота

Да помня, че скоро ще умра, е едно от нещата, които най-много са ми помагали да взимам големите решения в живота си.

Защото всичко - очакванията на другите, гордостта, страхът от унижение и провал, всички тези неща изчезват пред лицето на смъртта и остава само онова, което е наистина важно.

Да помниш, че ще умреш, е най-добрият начин да се избегне капанът на мисленето, че имаш нещо да губиш. Вече си гол. Няма причина да не следваш сърцето си.

                                    Реч пред абсолвентите в университета Станфорд, 2005 г. 

За "Макинтош"

Не мисля, че някога съм работил толкова упорито върху друго нещо. Работата по "Макинтош" беше най-чистото изживяване в живота ми.

Повечето хора, които са работили по него, ще ви кажат същото. Накрая никой от нас не искаше да го пускаме в продажба. Сякаш знаехме, че веднъж изплъзне ли се от ръцете ни, повече никога няма да бъде наш.

Когато най-накрая го представихме на срещата на акционерите, всички в аудиторията станаха на крака и пет минути ръкопляскаха. Най-невероятно за мен беше да видя екипа, работил с мен по "Мак", на първите няколко реда. Като че ли никой от нас не можеше да повярва, че сме го довършили. Всички плачеха.

                                    "Плейбой", 1985 г.

За клиентите

Нищо не прави деня ми по-добър от това да получа имейл от случаен човек, който току-що си е купил "айПад" (iPad), в който ми разказва как това е най-готиният продукт, който някога си е купувал. Това ме кара да вървя напред. Това ме спаси преди пет години (бел. ред. - когато е диагностициран с рак), спаси ме и преди 10 години, когато вратите се затваряха пред мен. Това ще продължи да ме движи напред и след пет години, каквото и да се случи.

                                    Конференциятa AllThingsD, 2010 г.

За технологиите

Предполагахме, че ще продадем милиарди "Мак"-ове, но не направихме "Мак" за някой друг. Направихме го за себе си. Ние бяхме групата хора, които щяха да отсъдят дали е страхотен или не. Нямахме планове да правим маркетингови проучвания, просто искахме да направим най-доброто, на което сме способни.

Ако си дърводелец и правиш красив дървен скрин, няма да сложиш парче шперплат на гърба му, въпреки че никой няма да го вижда, защото е с лице към стената. Ти ще знаеш, че е там и затова ще сложиш красиво парче дърво и на гърба на скрина. За да може човек да спи нощем, трябва всичко да е изпипано докрай.

                                     "Плейбой", 1985 г.

За мотивацията

Това е една от моите мантри - фокус и опростяване. Простите неща могат да бъдат много по-трудни от сложните. Човек трябва да работи много, че да успее да изчисти мисленето си и да го направи просто. Но в крайна сметка си струва, защото когато стигнеш дотам, можеш да преместваш планини.   

                                     "Бизнес уийк", 1998 г.

За парите

Да бъда най-богатият човек на гробищата не означава нищо за мен. Да заспивам вечер с мисълта, че сме създали нещо прекрасно - ето това има значение.

                                     "Уолстрийт джърнъл", 1993 г.

За интернет предприемачите

Проблемът с втурването към инвестиции в интернет не е, че прекалено много хора започват бизнес, а че много малко остават в него. Това е донякъде разбираемо, защото има много моменти, изпълнени с агония и отчаяние, когато трябва да уволняваш хора, да се отказваш от различни неща и да се справяш с много трудни ситуации.

Тогава човек разбира кой е всъщност и какви са ценностите му. Когато тези хора продават бизнеса си, дори и понякога да забогатяват от това, те се отказват от едно от най-ценните преживявания в живота си. Без него те може никога да не узнаят какви са ценностите им или как да опазят парите си за в бъдеще.

                                      "Форчън", 2000 г.    

За дизайна (1)

"Дизайн" е странна дума. Някои хора мислят, че "дизайн" означава как нещо изглежда. Но, разбира се, ако човек задълбае, всъщност означава как нещото работи. Дизайнът на "Мак" не беше начинът, по-който изглежда, въпреки че и това беше част от всичко. Основното беше как работи.

За да направиш наистина добър дизайн на каквото и да е, трябва да го проумееш. Човек трябва напълно да се отдаде на нещо, за да го разбере изцяло, да го сдъвче, а не просто да го преглътне набързо. Повечето хора не отделят време за това.

                                      "Уайърд", 1994 г.

За дизайна (2) 

За повечето хора думата "дизайн" означава облицовка. Вътрешна декорация. Платът, от който са направени завесите и с който е облицовано канапето. За мен това няма нищо общо със смисъла на думата. Дизайнът е душата на всяко човешко творение, която се изразява във всяка част от него.

                                      "Форчън", 2000 г.

За "Епъл"       

Върнах се в "Епъл" във време, в което индустрията ни беше в кома. Напомняше ми на Детройт през 70-те години, когато американските коли изглеждаха като лодки на колела.

                                     "Форчън", 2000 г.

За иновациите

Иновациите идват от хора, които се срещат по коридорите или се чуват по телефона в 22:30 заради нова идея или пък защото са осъзнали нещо, което изцяло променя начина им на мислене за даден проблем.

Това са срещи на няколко души, извикани от някой, който смята, че е открил най-страхотното нещо и иска да чуе какво мислят другите за него.

Трябва да казваме "не" на хиляди неща, за да сме сигурни, че не сме на грешен път и че не се опитваме да правим прекалено много наведнъж. Винаги мислим за нови пазари, но само като казваме "не" можем да се концентрираме върху нещата, които са наистина важни.

                                     "Бизнес уийк", 2004 г.

За домашния компютър

Това, което ще кара повечето хора да си купят домашен компютър, ще бъде, че ще могат да го свържат в национална комуникационна мрежа. В момента сме в началото на наистина изключителен пробив за повечето хора - подобен на телефонната комуникация.

                                    "Плейбой", 1985 г.

За настолния компютър

Бизнесът с настолни компютри е мъртъв. В тази област вече няма никакви иновации. "Майкрософт" печели с всяка малка новост. Тази битка свърши, "Епъл" изгуби. Пазарът за настолни компютри навлиза в тъмните си векове и ще бъде там в следващите десет години, или поне до края на това десетилетие.

Така беше и когато Ай Би Ем движеше иновациите в компютърната индустрия, преди да навлязат микропроцесорите. В крайна сметка "Майкрософт" ще рухне заради самодоволството си и ще се появят нови неща. Но докато не се случи някаква огромна технологична промяна, всичко е свършило.

                                   "Уайърд", 1996 г.

За инстинкта

Не можеш да свържеш нещата, докато гледаш напред, можеш да го направиш само когато гледаш назад. Трябва да вярвате, че точките ще се свържат по някакъв начин в бъдещето. Трябва да вярвате в нещо - в шестото си чувство, съдбата, живота, кармата, каквото и да е. Това отношение към нещата никога не ме е проваляло и е било ключът към всичко важно в живота ми. 

                                   Реч пред абсолвентите в университета Станфорд, 2005 г. 

За работата

Работата ви ще бъде голяма част от живота ви и единственият начин да бъдете доволни от себе си е да вършите работа, за която вярвате, че е страхотна. Единственият начин да вършите страхотна работа е да обичате това, което вършите.

Ако все още не сте я открили, продължавайте да я търсите. Не се примирявайте. Както с всички неща, които опират до сърцето, ще я познаете, когато я откриете. И както във всяка добра връзка, ще става все по-добре с годините. Така че търсете. Не се примирявайте.

                                 Реч пред абсолвентите в университета Станфорд, 2005 г. 

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 1 минута

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 1 час

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

България Преди 1 час

Служебният премиер иска нови министри начело на МВнР и Министерството на земеделието

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 1 час

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 1 час

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 1 час

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 1 час

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 2 часа

За момента не е ясно дали страната е атакувана

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 9 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Свят Преди 9 часа

Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби

<p>Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран</p>

Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран, докато САЩ призовават за сдържаност

Свят Преди 9 часа

Анализаторите казват, че контраударът на Израел вероятно ще бъде насочен към иранска земя, без да убива цивилни

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 10 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Доходите на българите изпреварват разходите

Доходите на българите изпреварват разходите

България Преди 10 часа

През 2023 г. българските домакинства са изразходвали 10 044 лв. средно на човек

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

България Преди 11 часа

Това се е случвало в периода от 1 май 2021 до 12 април 2024 г.