България: Кибритена клечка край барутен склад
500 рокери дойдоха в Катуница от свой събор край Сопот, за да заявят, че подобни конфликти като местните има в цялата страна   
Източник: Иван Янев / БГНЕС
150
о о драснеш кибритена клечка край барутен склад, той ще експлодира. Така една малка искра взриви мирна, спокойна България", пише руският електронен вестник "Нюзинфо" (newsinfo.ru) за последните събития, които  нарича "антицигански погроми".

Внезапно стана ясно, че

България отдавна е в крайно жестока етническа криза,

пише "Нюзинфо".

Полицията арестува инициаторите, премиерът Бойко Борисов обеща виновниците за народното възмущение да бъдат строго наказани, но призна, че българите нямат никакъв избор - ще се наложи да живеят с цигани и занапред, посочва "Нюзинфо".

Според публикацията, "българите истински се страхуват да изгубят страната си, да станат в нея малцинство, а "мнозинството" да са кресливите и криминални цигани". Град Сливен вече е станал предимно цигански, твърди авторът.

"Миналата година президентът Никола Саркози изгони от Франция българските и румънските "ромале" - също не заради примерното им поведение", напомня "Нюзинфо". Изгнаниците се върнаха в родината, но никой не ги иска и там.

Българите са ядосани на своите "сънародници" чергари - заради тях страната им е смятана за не твърде благонадеждна и засега й затварят пътя към Шенген. И ето че виждат как се домъкват готованци, които трябва да  хранят и поят за сметка на бюджета. И да получават в отговор само престъпност: измами, грабежи и наркотици, обяснява руският сайт.

Българските власти в момента "са стъписани,

тъй като няма яснота какво да правят с възмущението", отбелязва "Нюзинфо" и прогнозира, че "веднъж усетили силата си, местните жители и занапред отвреме навреме ще напомнят на циганите кой все пак е стопанинът в къщата".

България бездруго понася тежко икономическата криза и на хората сега не им е до толерантност, добавя "Нюзинфо".

Най-бедната страна от Евросъюза отдавна не бе виждала подобни сблъсъци на етническа почва, изтъква в коментар Pravda.ru и вижда България "подпалена от циганския въпрос".

Лошата слава на българските цигани е излязла далеч извън пределите на държавата; наред с румънските те са хвърлили око на пространството под мостовете във Франция, Германия и много други западноевропейски страни. Живеят предимно на катуни, слабо се интегрират в обществото, в средата им процъфтяват наркотърговия, обири и мошеничества, констатира електронният вестник.

Заради своя начин на живот циганите са истинско бреме за бюджета и българските власти едва ли ще се справят с проблема без помощта на ЕС, смята руският историк българист Александър Сафонов, цитиран в статията. Той обаче не очаква "в обозримо бъдеще широк конфликт на етническа почва в България, тъй като ЕС не би допуснал пламъкът да се разгаря още повече".

Основното решение обаче трябва да вземат българските власти, а способността им да решат проблема окончателно е под въпрос. Затова "рецидиви на междуетнически сблъсъци може да има постоянно", прогнозира експертът на "Правда".

„В цяла България представителите на циганските общности се запасяват с бухалки, брадви и огнестрелно оръжие, опасявайки се от нови погроми. Българската полиция е задържала над 100 участници в продължаващите вече трети ден масови антицигански протести", предаде РИА Новости.

Конфликтът в южната част на България, който се разпространи и в други населени,

напомня на подобни събития в Румъния,

пише днес в. "Евениментул зилей" (evz.ro) в публикация, посветена на напрежението между българи и роми. Изданието припомня за няколко подобни сблъсъци между местни жители от румънски или етнически унгарски произход и роми или членове на престъпни кланове, станали в Румъния през 1993 г., 2003 г., 2007 г., 2009 г. и последният - от август т.г.

Междуетническите инциденти в Румъния бяха отразени от чуждестранните медии и страната често става повод за дискусии на тема липсата на толерантност между общностите, посочва "Евениментул зилей".

В обширния материал вестникът припомня поводите за сблъсъците в Румъния и последствията от тях.

"Циганска искра запали България", пише в. "Журналул национал" и информира за протестите в София след събитията в Катуница. Изданието пише, че протестите са се изродили в "гражданска война".

Под заглавие

"Противници във футбола, единни срещу ромите"

в. "Ромъния либера" пише, че смъртта на 19-годишния младеж, прегазен умишлено от член на мафиотски клан, е довел до демонстрации и насилие срещу ромите в редица градове в България.

Румънските вестници съобщават и за предприетите от българските власти мерки за овладяване на ситуацията и намаляване на напрежението.

В. "Адевърул" (adevarul.ro) отбелязва, че насилието срещу ромите в България е продължение на серия продължителни акции, които визират циганите от Словакия, Чехия, Унгария и Румъния. Вестникът припомня за подобни случаи в страни от Централна и Източна Европа.

"Адевърул" цитира румънския депутат от ромски произход Мъдълин Войку да казва, че се надява ситуацията в България да не се случи и в Румъния. Войку припомня, че винаги "бедността и кризисните моменти водят до етнически и междуетнически конвулсии".

Груя Бумбу, председател на организация за роми "Пакив Ромъния" коментира на страниците на в. "Адевърул", че инцидентите в България не са уникално явление. "Акции срещу ромите се случват и в Чехия, Унгария, Словакия. Във времена на криза националистическите чувства нарастват, хората търсят изкупителна жертва", посочва Груя Бумбу и изразява загриженост това явление да не се разпространи и към Румъния.

„Държавните институции са единодушни, че не трябва да се допуска ръст на етническото напрежение", каза левият държавен глава Георги Първанов след среща с полицията в размирния район. Неговият десен опонент, премиерът Бойко Борисов, подкрепи президентската позиция, казвайки че проблемът в село Катуница „не е етнически, а личен, свързан с Кирил Рашков" предаде Би Би Си.

При последните инциденти в понеделник вечерта двама полицаи и един гражданин са били ранени, а около 100 младежи са задържани за разпит в различни градове, включително столицата София, Пловдив, Варна и Бургас.

Протестиращи скандирали антиромски ругатни и лозунги срещу етническото турско малцинство, съобщава в кореспонденция британската медия и подробно описва инцидентите в София, Варна и Пловдив.

„Драма в Южна България -- безредици заради ромския цар Киро", пише македонският вестник „Вечер".
Коментари 150
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

150 коментара
 
- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

р

Руска ракета повреди ключова инфраструктура и рани 6 души в Черкаска област

Свят Преди 3 минути

Мишена на нападението са били гражданска и железопътна инфраструктура в град Смела

Сергей Шойгу и Владимир Путин

"Това можеше да си ти": Путин с предупредителен "изстрел" срещу Шойгу

Свят Преди 8 минути

Арестът на Иванов може да е само началото на това, което предстои да се случи на Шойгу, смята специалист

.

Странната история на дупка от плъх, превърнала се в забележителност

Свят Преди 41 минути

Една двойка дори си каза "Да" пред отпечатъка от плъх

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

България Преди 46 минути

Ударили са се лек и товарен автомобил

<p>Четири области на Слънцето експлодираха едновременно</p>

Четири области на Слънцето експлодираха едновременно, ще ударят ли Земята

Свят Преди 1 час

Засега не е ясно дали слънчевите изригвания ще ударят Земята

а

Проучване: 42% от австрийците носят мобилните си телефони и в тоалетната

Свят Преди 1 час

В съседна Швейцария резултатът е подобен - 45%, а в Италия - 65%.

Бункер болница

Израел е готов за най-лошия сценарий с подземната болница The Herzog

Свят Преди 1 час

Ситуацията в конфликта с Иран става все по-притеснителна

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Любопитно Преди 1 час

Ще може да се включи всеки, като отдели само 10 минути на този ден между 9:00 и 12:00 часа

д

Мъж преби приятелката си в Пернишко, задържан е

България Преди 1 час

По тялото на жената има синини

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

България Преди 1 час

Коментар по темата направиха Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи и Румен Дунев от Сдружение "Автотехнически експерти по пътна безопасност"

Използвала ли е Кейт фотошоп за снимката на принц Луи

Използвала ли е Кейт фотошоп за снимката на принц Луи

Любопитно Преди 1 час

Най-малкото дете на 42-годишната Кейт Мидълтън и 41-годишния принц Уилям навърши шест години на 23 април

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

България Преди 1 час

Сред нейните вносители са двама български евродепутати – Елена Йончева и Андрей Ковачев

<p>Борисов: Честито на новата коалиция</p>

Борисов: Честито на новата коалиция между "Възраждане", ПП-ДБ, ИТН и БСП, ГЕРБ ще бъдат достойна опозиция

България Преди 2 часа

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента

Кание Уест отваря собствено порно студио

Кание Уест отваря собствено порно студио

Любопитно Преди 2 часа

Студиото може да отвори врати още това лято

<p>&quot;От години чувствам заплахи от Китай&quot;</p>

Китай е следил председателя на парламентарната комисия по външни работи на Белгия

Свят Преди 2 часа

От подобни действия е пострадал и зам.-председателят Самюел Коголати