Катуница: Криминална или политическа е трагедията?
Полиция охранява имоти на фамилията Рашкови от гнева на жителите на Катуница   
Източник: plovdiv24.bg
137
Кандидатът на БСП за президент Ивайло Калфин заяви, че безредиците в село Катуница са предизвикани  от бездействието на институциите.

"Недопустимо е министър-председателят да определя вчерашните безредици като "криминален случай, който не трябва да се политизира", заяви той.

По същото време премиерът Бойко Борисов заяви, че не е доволен от действията на полицията в Катуница и според него тя е "изпуснала ситуацията".

При откриване на обновени пътни отсечки в Силистренска област той обяви, че

виновните за инцидента ще получат съответното наказание.

Борисов бе категоричен, че няма полицейски чадър над фамилията Рашкови. "Вчера пратих главният секретар в Катуница и лично аз не съм доволен от действията на МВР. Сутринта на два пъти говорих с министър Цветанов", каза премиерът

Според него главният секретар и регионалният директор са изпуснали ситуацията, "защото, да, Бог да ги прости момчетата, извършителят е задържан. Трябваше да се обясни, че ще си получи затвор".

"Вие помните на булевард "България" българи размазаха хората, надбягвайки се, никога не са се превръщали в етнически проблем. Нямаше рокери, нямаше агитки тогава. Така че, виновните - в затвора", каза още Бойко Борисов.

Премиерът отрече публикации в някои медии, че Кирил Рашков е член на ГЕРБ.

Запитан дали има политически чадър над фамилията Рашкови, премиерът каза, че ако има такъв, той ще "блесне" при образуваната проверка от прокуратурата.

По-рано днес министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов каза в Девня, където беше във връзка с предизборната кампания на ГЕРБ, че „случаят в Катуница е криминален, макар че може би някои ще се опитат да извлекат политически дивиденти".

„Необходимо е да се предприемат адекватни действия, за да не се повтаря тази ситуация. Разследващите органи трябва да си свършат работата. В момента прокуратурата е разпоредила пълна проверка на фамилия Рашкови", посочи министърът.

Той е убеден, че в Катуница полицията е действала съобразно ситуацията, за да не се допуснат повече жертви. „За мен важното е, че полицията успя да открие микробуса, хората които са били в него, както и шофьорът, блъснал момчето", каза Цветанов.

И подчерта, че местните хора в селото са прагматични и много по-състрадателни към проблемите и с тях полицията е успялада осъществи диалог. „Други са силите, които се опитаха да се възползват и да провокират агресия", посочи Цветанов.

Според министъра на вътрешните работи такъв подход може да приключи с много фатални инциденти и жертви. "Всеки от нас трябва да се стреми към толерантност, диалог и взаимни компромиси", коментира министърът.

Той посочи, че

през 21-ви век е несериозно да се говори за изселване

и това може да стане само със съгласието на фамилия Рашкови.

В изявление, разпространено от пресцентъра му, Ивайло Калфин призова българското правителство, полицията, прокуратурата и съдът да успокоят обстановката по повод размириците в с. Катуница, като си свършат незабавно работата и покажат, че в България върховенство има законът.

"Призовавам министъра на вътрешните работи да се яви в Народното събрание и да бъде изслушан за цялатаистория на този случай и за причините, които са довели до гнева на хората заради липсата на справедливост", настоява Ивайло Калфин.

Той е категоричен, че убийството на български гражданин е тежко престъпление, чиито извършители и подстрекатели трябва да бъдат сурово наказани, а саморазправата също не може да бъде оправдана.

Ако българското правителство има намерение да задържи България в рамките на демократичните европейски ценности,

всеки, който се опитва да раздава лично правосъдие, трябва да бъде бързо и справедливо наказан

 но и да се даде увереност на българските граждани, че институциите могат да ги защитят, посочва още Калфин.

Адекватни действия от властите за осигуряване на гражданския мир, здравето, сигурността, живота и правата на всички български граждани, поискаха и от Движението за права и свободи, разтревожени от "безконтролната ескалация на напрежение".

В декларация на ръководството на партията се осъждат изключително грубите опити за провокиране на етническо напрежение и конфликт в страната.

Не приемаме конституционните отговорности на компетентните власти в Република България да бъдат иззети от стихията на уличните действия, категорични са от ДПС.

Категорични сме, че улицата се намесва само, когато властите не са адекватни и не се прилага в пълна мяра основополагащият принцип на едно демократично общество - върховенството на закона.

"Фактът, че в кв. "Столипиново" е опожарен партийният офис на Движението за права и свободи показва, че е в ход план за използването на етническата карта в изборите за президент и местна власт", твърдят от ДПС

Волен Сидеров, лидер на партия "Атака" и кандидат за президент, още снощи настоя вътрешният министър Цветанов да уволни незабавно директора на РДВР-Пловдив Тодор Чонов за престъпно  бездействие.

В декларация на партията се казва, че в  РДВР Пловдив  е имало сигнал  от 19-годишния Ангел Петров, че е заплашен със смърт от клана на Рашкови. Вместо да се намеси и предотврати отнемането на един млад човешки живот Тодор Чонов и неговите служители са бездействали, пише в документа.

"Ако Цветанов не уволни незабавно комисар Чонов ще докаже, че също отваря чадър над циганската престъпност, така както и над ислямската", посочват от "Атака".

Сидеров  призовава  Цветан Цветанов незабавно да напусне поста си на  шеф на предизборния щаб на ГЕРБ и да се заеме с пряката си функция на вътрешен министър.

Сидеров настоява също Цецка Цачева, председател на НС, да свика извънредно заседание в понеделник във връзка със случая в Катуница.

Той иска същия ден

Георги Първанов да свика Консултативен съвет за национална сигурност

по темата "Циганската престъпност като заплаха за българския етнос и националната сигурност".

Волен Сидеров  кани  опонентите си Росен Плевнелиев, Ивайло Калфин и Меглена Кунева  на диспут по темата "Циганската престъпност - опасност за българската  държава".

Лидерът на "Атака" призовава  всички структури и симпатизанти на партията на протест в понеделник  пред областните дирекции на МВР.

По повод трагичните събития в Катуница лидерът на ВМРО-БНД и кандидат за президент Красимир Каракачанов също коментира политически и твърди, че циганският въпрос в България ще продължи да ескалира,  докато президент, правителство и всички политици не изработят ясна стратегия за преодоляване на демографската криза в страната.

Политическите сили трябва да прекратят за няколко дни предизборната кампания,

за да седнат на една маса и да вземат решение по проблема, който не търпи отлагане, а не да го използват като евтин политически пиар,смята Каракачанов.

По неговите думи години наред българските политици са загърбвали проблема с циганския терор особено по малките населени места, защото ромското население, където преобладават неграмотните и безработните е лесно за манипулиране и се използва като евтин електорат.

В същото време в никакъв случай не трябва да се поддаваме на екстремизма, защото той не може да реши нито един проблем. Крайно време е политиците да се събудят и да започнат да гледат на циганския проблем, като на сериозен въпрос, който не търпи отлагане, заяви Каракачанов.
Коментари 137
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

137 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 1 час

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 4 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 4 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 6 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 6 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 7 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 7 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 8 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 8 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 8 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 8 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 8 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 8 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 9 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 9 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите