Кадафи пак говори, иска прочистване на плъховете
Кадафи пак говори, иска прочистване на плъховете   
Източник: ЕПА/БГНЕС
30

Муамар Кадафи отправи тази вечер призив към привържениците си да прочистят Триполи от бунтовниците, които нарече плъхове, кръстоносци и неверници, предаде Ройтерс.

В кратко аудиопослание, излъчено от телевизии, които подкрепят режима му, Кадафи призова либийските племена да настъпят към Триполи и "да изгонят чуждите агенти" от Либия.

"Либия е на либийския народ, а не на агентите - не на империализма, Франция, Саркози или Италия. Триполи е ваш, не на онези, които разчитат на НАТО - каза Кадафи. - Трябва да окажем съпротива на вражеските плъхове, които ще бъдат победени с въоръжена борба".

Говорител на Кадафи потвърди днес за АП, че полковникът е жив, здрав и с висок дух, в Либия е и

ръководи битката с бунтовниците.

В телефонен разговор говорителят добавил, че Кадафи "ръководи всекидневно битката за нашата свобода и независимост".

Според говорителя силите на полковника контролирали голяма част от столицата. Твърдението противоречи на онова, което виждат журналистите на място, посочва АП.

Муамар Кадафи или е в южната част на Триполи, или е тръгнал към пустинята, заяви днес в Рим бившият втори човек в либийския режим Абдел Салам Джалуд, който избягал от Триполи и от събота е в Италия, предаде АФП.

Ако е в Триполи, Кадафи ще се крие, докато бъдат отворени пътищата и тогава може би ще излезе

дегизиран като жена или по друг начин,

за да напусне столицата, смята Джалуд. Той познава добре Кадафи, защото е бил редом с него в държавния преврат през 1969 г., отбелязва АФП.

Ако е тръгнал към пустинята, може би е или на границата с Алжир, или в Сирт или Себха и ще прекоси пустинята, добави Джалуд. Кадафи е постоянно в движение, една нощ прекарва в някоя болница, следващата - в джамия, продължи той.

Изпаднал в немилост от средата на 90-те години, бившият човек номер две в режима на Кадафи направил шест опита да избяга от Либия по море и 12 по суша през последните месеци. След като влязъл в Тунис, в събота сутринта взел самолет за Рим. Италиански медии посочват, че Джалуд успял да избяга с помощта на дипломати, на тайните служби на няколко страни и на италианската петролна компания ЕНИ, която работи в Либия от 1959 г.

Днес по оняд либийските бунтовници обявиха, че са

обсадили либийския лидер

и някои от синовете му, предаде Ройтерс.

Бунтовниците бяха заели позиции около жилищни блокове недалеч от резиденцията на Кадафи в Триполи и водеха престрелка с верни на полковника войници вътре в сградите.

"Там са, всички заедно. В малка дупка - каза един от бунтовниците, участващ в престрелката, на име Мухамад Гомаа. - Днес ще приключи. Днес ще свършим с всичко това". Той не разкрил какви са основанията да се смята, че Кадафи и синовете му са в тези сгради.

Френското списание "Пари мач" съобщи днес, че либийски бойци

вчера за малко не заловили Кадафи

в частен дом в Триполи.

Вчера в 10 ч. местно време бойците нахлули в частен дом, където имало сведения, че се укрива Кадафи. Полковникът вече го нямало, но имало доказателства, че той е прекарал поне една нощ в къщата, допълва списанието.

Списанието цитира и източник от поделение, което координирало сътрудничеството между разузнавателните служби на арабски страни и либийските бунтовници, че Кадафи е все още в либийската столица.

Британският министър на отбраната Лиъм Фокс днес призна, че НАТО помага на бунтовниците с разузнавателна информация в издирването на Кадафи и синовете му.

Само преди два дни говорителят на операцията на НАТО в Либия - полковник Ролан Лавоа, каза, че алиансът не знае къде е Кадафи и не го смята за своя мишена, защото реално той вече е без значение - решението за смяната му щяло да е политическо. 

Мнозина анализатори смятат, че Франция, Великобритания и може би Катар са изпратили елитни части в Триполи, които действат заедно с либийски командоси.

Междувременно

домовете на семейство Кадафи станаха мишена на бунтовници и мародери -

луксозните жилища, символ на ексцесиите на семейството, бяха едни от първите им мишени.

След както прогониха охраната, бунтовниците изпотрошиха и разграбиха вилите, а съседите бродеха сред останките, разгневени и възмутени от богатството и крещящите вкусове на семейство Кадафи, съобщава АП.

"Просто не мога да повярвам на очите си", казва Муфтах Шубри, жител на квартал Нофлийн в западната част на Триполи, докато върви по моравата на дъщерята на Кадафи – Айша, към големия покрит басейн, в който все още плуват надуваема топка и малки гумени лодки.

В понеделник, ден след като хиляди бунтовници нахлуха в Триполи, около 200 души щурмуваха дома на сина на Кадафи – Саади, на средиземноморския бряг, каза Сейфаллах Гнейди, 23-годишен бунтовник от Триполи, участвал в плячкосването.

За АП младежът разказа, че взел оттам голяма бутилка джин, четка за зъби с позлатена дръжка и чифт дънки "Дизел".

"Искахме да имаме нещата, които той е имал", заявява Гнейди с автомат "Калашников" на рамо. Той обяснява, че

бунтовниците не одобряват ограбването на частна собственост

и позволяват единствено разрушаване на символите на злоупотребата с власт на семейство Кадафи.

Гнейди казва, че Саади имал четири автомобила - беемве, ауди, бяло ламборгини и тойота - и всичките били откарани при плячкосването. Няма как да се провери веднага какво е станало наистина с колите.

В кабинет във вилата журналисти видели голяма купчина каталози на яхти и автомобили. В каталог на фирма "Бенети" имало жълта бележка, на която на ръка била написана цената на 30-метрова яхта - 7 млн. едро. От купа документи изпаднало дивиди с гейпорно.

На пода били разпилени визитни картички на компания, наречена "Нечъръл селекшън" ("Естествен подбор"), на които Саади бил посочен като партньор и изпълнителен продуцент, а адресът на фирмата бил на "Сънсет булевард" в Лос Анджелис. След мародерите останало парче черен плат - изглежда гърба на режисьорски стол - с надпис в зелено: "Изпълнителен продуцент Саади Кадафи".

Саади вероятно е бил загрижен за сигурността си - дълъг подземен проход с дебели бетонни стени води от втора вила, която строял, до улицата.

В комплексът имало също и футболно игрище с тревно покритие. Саади, смятан за доста слаб футболист, беше играч на либийския футболен отбор "Ал Ахли". Оглавяваше Либийската футболна федерация.

До игрището има кът за барбекю и две шатри. Едната, която била за охраната, била пълна с боеприпаси, разказва Гнейди. Саади имал кучета и кучкарник с четири клетки, а една от тях била облепена със снимки на добермани.

Саади се славеше като човек, който постоянно си създава неприятности, но 35-годишната Айша градеше имидж на личност, загрижена за обикновените либийци.

Въпреки това обаче, както разказват нейни съседи, преди няколко години

малка местна клиника била съборена, за да се разчисти място за къщата й.

Като останалите членове на фамилия Кадафи Айша също е имала вкус към скъпите неща - сред вещите й, пощадени от грабителите, има чаши от чешки кристал и черно кожено сако "Долче и Габана" за едно от децата й.

Запитан как са се чувствали хората, които живеели в съседство с дъщерята на Кадафи, съсед казва, че е достатъчно да погледнеш от прозореца на втория етаж на дома й: отвъд стените на просторното имение на Айша къщите, някои от които истински съборетини, са залепени една в друга.

Коментари 30
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

30 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 27 минути

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 1 час

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 3 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 4 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 5 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 5 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 6 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 6 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 6 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 6 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 6 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 7 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 7 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 7 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 8 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 8 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen