Янукович започва рискована игра с Русия
Янукович и руският му колега Дмитрий Медведев по-рано този месец   
Източник: ЕПА/БГНЕС
4

Съдебният процес срещу Юлия Тимошенко, провалът на преговорите с руския президент Дмитрий Медведев - всичко това сочи, че Виктор Янукович вече няма да е "наше момче". Надлъгването с взаимни отстъпки с Украйна приключи. Какви са новите правила на играта?

Външните наблюдатели бяха свикнали да гледат на Украйна през една и съща призма, виждайки в нея поле на геополитическа битка между Русия и Запада, някаква междинна (макар и доста голяма) територия, разкъсвана от разнопосочни вътрешни борби. Съответно смело разпределяха и местните политически сили по черно-белия принцип: едните са за сближаване с Русия, другите – за евроатлантическа интеграция.

Изправянето пред съда на Тимошенко озадачи любителите на прости схеми. Юлия Владимировна е символ на омразната за Москва "Оранжева революция", а я съдят точно хората, яростно подкрепяни тогава от Москва - напук на нея.

Подтекстът на процеса обаче явно е антируски.

 От всичкото многообразие на упреците, които би могло да се отправят към бившата премиерка, бе избрана тема, свързана с Русия и криеща потенциален голям конфликт: уж несъстоятелната договорна база в газовата сфера.

Киев се кани да оспори договорите с Москва, подписани от Тимошенко през 2009 г., и да направи съответните постъпки на Запад. Западът на свой ред остро критикува съдебния процес и ареста, избягвайки да осъжда въпросните договори: последното, което би желала Европа в разгара на икономическата криза, са нови руско-украински енергийни войни. Затова пък Русия – нещо твърде рядко, извиси глас в унисон с Вашингтон и Брюксел: не толкова в защита лично на Тимошенко (у нас не е прието да го правим), но срещу опита да бъдат преразгледани сключените от нея договорености. Общо взето,

всичко се обърка, как да схванеш кой сега е наш, а кой не е...

Украинските политици по навик въвличат в това сражение всички, които успяват да въвлекат. Изходът от битката е трудно предсказуем. Сега вече нито властите, нито Юлия Тимошенко не бива да отстъпват - това е въпрос на принцип. При всяко положение Виктор Янукович заслужава благодарност. Той може би ще излекува най-накрая руския елит от вечния му стремеж да търси в някоя съседна страна "свои" и да се опитва да залага на тях. Украйна е независима от 20 години и през това време свикнахме Киев постоянно да маневрира между Изтока и Запада с цел да заздрави своите позиции - най-вече пред Русия, но също и пред Европа. Изключение бе периодът, когато управляваше Виктор Юшченко. Дошъл на власт при извънредни обстоятелства, третият президент на страната съответно реши, че с едно рязко усилие може да се укрепи от другата страна на барикадата. Както знаем, не сполучи изобщо - и Янукович на пръв поглед се бе върнал към тактиката на Леонид Кравчук и на Леонид Кучма. Сиреч да не дразни Русия безцелно и същевременно да налучква пътя, водещ към Европа, но по възможност да извлича преференции и от двете страни.

Така е било може би единствено в началото. Повратен момент е станало вероятно подписването на Харковските споразумения миналата пролет - създадено бе впечатлението, че пробивът е налице и оттук нататък ще се развиват съвсем други отношения. Обаче стана ясно, че сделката "флот срещу газ" не е била начало на подем, а апогей, след който връзките увиснаха, а после взеха да деградират.

Всички несбъднати очаквания в крайна сметка водят към по-лошо отпреди.

И в този случай също. Русия е разочарована, че никой от обявените тогава проекти за интеграция изобщо не е помръднал. Украйна пък дори се чувства страхотно излъгана в цената - Черноморският флот е в Крим за десетилетия напред, а газовите договори от 2009 г., макар и с намаление, са непоклатими като скала.

Сблъсъкът около делото срещу Тимошенко рязко намали полето за маневри на Киев, но пределно ясно очерта същината на нещата. Украйна живее в своя собствена парадигма и местният елит възприема съседните държави и от двете страни като инструменти в твърде сложна и заплетена, но

само негова си игра.

Така е било винаги, макар и в различни форми. Маневри - както по време на първите двама президенти. Интриги с елементи на шантаж, насочен и към Русия, и към Запада - както по време на "оранжевите". И ето, днес виждаме желание украинският елит да прокара насила свой дневен ред, в който вътрешнополитическите аспекти са тясно преплетени с външните (хем да обезвреди опонента си, хем да промени газовите договори), без да обръща внимание как ще реагират партньорите му в Москва и в западните столици.

Накъде ще избие - това е голям въпрос - Янукович започва

рискована игра, без да разполага с достатъчно козове.

Това обаче си е проблем на Киев. Колкото до Москва, тя получава най-сетне шанса истински да диверсифицира своята политика спрямо Украйна, като я изчисти от ненужни емоционално-идеологически наслоявания. Независимо дали ни харесва или не, Русия и Украйна са две страни, невероятно близки в културно-исторически план, но при все това изградени върху съвсем различни, да не кажем противоположни основи. През 2011 г. Русия отбелязва 20-ата годишнина от разпадането на Съветския съюз - събитие, което все така възприема по различни начини. За Украйна тази годишнина е 20-ят юбилей на независимостта й - и то не изобщо, а точно от Русия.

Украинските политици може да се карат до припадък за какво ли не; никой от тях обаче не поставя под съмнение ценността на суверенитета, защото само той ги е направил такива, каквито са. И независимо колко са силни личните им симпатии към Русия, хората от украинския елит няма да променят заради тях собствените си позиции като държавни дейци.

Виктор Юшченко е дълбоко и искрено убеден, че

бъдещето на Украйна ще е толкова по-светло, колкото по-далеч се отдръпне тя от Русия.

Но щом виждаме такъв подход не от него, а от Виктор Янукович - психологически разбираем и "наше момче", време е да признаем, че други началници в Киев няма да има.

Украйна сигурно е най-трудният външнополитически партньор за Русия. Киев още дълго време ще гради политиката си върху опозиция срещу Москва - най-малкото, за да докаже, че стои "отделно". А на Москва ще се наложи с огромен труд да преодолява илюзията, че "братските" връзки между народите смекчават противоречията. Всъщност е точно обратното - утежняват ги. Тук обаче пак трябва да благодарим на Виктор Янукович и екипа му. Стартирайки процеса срещу Тимошенко, те направиха заявка за една истински голяма игра. Русия би трябвало да приеме предизвикателството и окончателно да схване, че играта на взаимни отстъпки е приключила.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&quot;През целия си живот съм била влюбена в момичета, но просто не го разбирах&quot;</p>

„Влюбена в момичетата през целия си живот": Били Айлиш разкри сексуалността си

Любопитно Преди 4 минути

Досега Били Айлиш се е срещала публично само с мъже

Снимката е илюстративна

След секретна доставка от САЩ: Украйна разположи ново оръжие

Свят Преди 5 минути

Байдън заяви, че САЩ ще започнат да изпращат военно оборудване на Украйна в рамките на "няколко часа", след като подпише новия пакет за военна помощ

Сергей Шойгу и Владимир Путин

"Това можеше да си ти": Путин с предупредителен "изстрел" срещу Шойгу

Свят Преди 31 минути

Арестът на Иванов може да е само началото на това, което предстои да се случи на Шойгу, смята специалист

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

България Преди 55 минути

Така съветниците отхвърлиха препоръката на Градския съвет на БСП той да бъде заменен от Диана Тонова

к

ГЕРБ-СДС: Настояваме за незабавни оставки в СОС

България Преди 58 минути

Защо от ГЕРБ-СДС искат оставки в СОС четете в следващите редове

.

Странната история на дупка от плъх, превърнала се в забележителност

Свят Преди 1 час

Една двойка дори си каза "Да" пред отпечатъка от плъх

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

България Преди 1 час

Ударили са се лек и товарен автомобил

<p>Четири области на Слънцето експлодираха едновременно</p>

Четири области на Слънцето експлодираха едновременно, ще ударят ли Земята

Свят Преди 1 час

Засега не е ясно дали слънчевите изригвания ще ударят Земята

а

Проучване: 42% от австрийците носят мобилните си телефони и в тоалетната

Свят Преди 1 час

В съседна Швейцария резултатът е подобен - 45%, а в Италия - 65%.

Бункер болница

Израел е готов за най-лошия сценарий с подземната болница The Herzog

Свят Преди 1 час

Ситуацията в конфликта с Иран става все по-притеснителна

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Любопитно Преди 1 час

Ще може да се включи всеки, като отдели само 10 минути на този ден между 9:00 и 12:00 часа

д

Мъж преби приятелката си в Пернишко, задържан е

България Преди 1 час

По тялото на жената има синини

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

България Преди 1 час

Коментар по темата направиха Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи и Румен Дунев от Сдружение "Автотехнически експерти по пътна безопасност"

Използвала ли е Кейт фотошоп за снимката на принц Луи

Използвала ли е Кейт фотошоп за снимката на принц Луи

Любопитно Преди 1 час

Най-малкото дете на 42-годишната Кейт Мидълтън и 41-годишния принц Уилям навърши шест години на 23 април

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

България Преди 1 час

Сред нейните вносители са двама български евродепутати – Елена Йончева и Андрей Ковачев