"24 часа": Нов наркобос завзема столицата
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
31

"Плащам на МВР и на прокуратурата и съм недосегаем. Дори и да ме задържат, веднага ме пускат. Аз съм човекът за цяла София. Така плаши съперниците си 36-годишният нов наркобос, амбициран да завземе бизнеса с дрога в столицата, пише "24 часа

Според разследване на изданието Ицо Байков в момента е най-агресивният на пазара. Той контролира продажбата на наркотици в 10 квартала и започва да навлиза в съседни, потвърждават от МВР.

Байков е задържан за грабежи, отвличане, побой, дрога и незаконно оръжие, но е на свобода, подчертава всекидневникът на първа страница.

Няма леко наказание за шофьор, убил при гонка, констатира в интервю за "24 часа" Гроздан Илиев, зам.-председател на Върховния касационен съд (ВКС).

По думите му за първите 6 месеца на 2011 г. ВКС е разгледал 11 дела срещу шофьори, които в пияно състояние са причинили смърт на едно или повече от едно лице.

Всички присъди са ефективни и са приведени в изпълнение. В отговор на въпрос Илиев определя нападките на вътрешния министър Цветан Цветанов, че съдът пуска на свобода или намалява присъдите на хора с множество висящи дела и такива от организираната престъпност, като некоректни и тенденциозни.

ВКС предлага промяна в НПК, която да спре безкрайното връщане на дела, допълва още Илиев.

Острието на ГЕРБ срещу корупцията ще проработи най-рано догодина, анонсира във водещото си заглавие "Сега".

Година след създаването му, в Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност - БОРКОР, има само началници.

Не е обявен нито един конкурс за назначаване на държавни служители. С темповете, с които се структурира анонсираният като панацея в битката с корупцията орган на ГЕРБ, реално може да заработи едва през 2012 г.

В същото време България бе отново критикувана в последния доклад на ЕК, че не показва убедителни резултати в битката с корупцията, пише всекидневникът.

Управляващите така и не изпълниха заканата пушенето в малките заведения да бъде забранено, коментира "Сега".

През зимата и премиерът Бойко Борисов, и здравният министър Стефан Константинов се зарекоха, че в ресторанти и барове под 50 кв.м няма да се пуши от лятото.

То обаче е към края си, а промени в Закона за здравето, които да уредят забраната, няма, констатира всекидневникът.

Темата на "Труд" в широк план разглежда проблема "биг брадър" на работното място. Все повече работодатели монтират видеокамери за да следят подчинените си. Разрешена ли е тази практика, пита всекидневникът, а Комисията за защита на личните данни отговаря: категорично не. Въпреки това тази практика продължава, подчертава изданието.

Мнозинството от безработните са в дълготрайна безработица, сочи проучване на "Галъп интернешънъл", отразено от "Класа". Според данните над 60% от безработните у нас са без работа от повече от една година.

Макар вече да се чуват сигнали за началото на края на икономическата криза, нейното отражение върху безработицата и пазара на труда продължава да се усеща.

Днес около 15 на сто от всички пълнолетни българи или 18 процента от българите в трудово активна възраст (18-65 години) са безработни.

Най-ниско ниво на безработица регистрираме сред модерните хора (които говорят чужди езици, ползват интернет и пътуват - 3%), сред висшистите (6%) и сред жителите на столицата (7%).

Осигурените в България продължават да намаляват. От януари до юни 2011 г. плащащите вноски за пенсия, болест, майчинство и безработица са били близо 2.7 млн. души, или с над 51 хил. по-малко спрямо същия период на миналата година, констатира под глава "Дневник".

Основните причини за това са ръстът на сивата икономика, съкращенията, емиграцията и увеличаващият се брой продължително безработни и обезкуражени, че ще намерят работа. Това показва справка на Националния осигурителен институт, уточнява "Дневник".

Под заглавие "Кабинетът напредва с разходите, изостава с приходите" "Труд" анализира:

За първите шест месеца на годината Министерският съвет е изял 66% от годишната си издръжка, отпусната от парламента със закона за бюджет 2011 г. Реалните разходи за половин година са 51 491 833 лв. при предвидена издръжка за 12 месеца от 77 750 000 лв. Министерски съвет е успял за половин година да събере едва 19 процента от приходите, предвидени в закона за бюджета приходи.

Според плановете на финансовия министър Симеон Дянков, одобрени от депутатите, правителството трябваше да изкара 30 милиона лева през годината, но до 30 юни отчита едва 5 682 034 лв. постъпления. Това сочи отчетът за приходите и разходите на "Дондуков" 1 към 30 юни 2011 година.

От 88 проверени плажа, 179 са констатираните нарушения, казва в интервю за "Телеграф" министърът на регионалното развитие и благоустройство Росен Плевнелиев.

Сред най-честите злоупотреби са нерегламентирано съотношение между свободните и заетите от чадъри зони, по-големи постройки от разрешеното по договор.

"За такива и други нарушения миналата година наложихме над 650 хил лв. глоби и прекратихме над 10 договора. Това е първото правителство в България, което има политическата воля да стигне дотам. Така че няма да се подвоумим да прекратим и още въз основата на проверките от този сезон", заканва се министърът.

През изминалата седмица се чуват разнопосочни сигнали и анализи за икономиката ни.

В интервю за "Труд" Красен Станчев, председател на УС на Института за пазарна икономика, също прогнозира неяснота: "Боя се, че никой не може да каже накъде ще тръгне България. Страната ни е в режим на скачени съдове с Европейския съюз.И всичко зависи от това накъде ще тръгнат основните полета на гравитация." В отговор на въпроса може ли да се опасяваме от нова рецесия, Станчев заявява:

"Ако това се случи, няма да е резултат на политиката на правителството. Доброто на България е, че много малко неща зависят от правителството. И трябва да зависят още по-малко."

Румънците луднаха по вината ни, износът скочи с 410 процента, съобщава пред "Монитор" Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозята и виното.

"За там сме изнесли 3,271 млн. литра обикновено вино, пелин, ароматизирани и пенливи вина", посочва Коев. По думите му тази година се очаква най-добрата реколта, и като качество, и като количество, за последните десет години, ако не се влоши времето преди гроздобера.

"За миналата година у нас са преработени 148,454 хил. тона грозде, което обаче беше с около 20% по-малко от 2009 г. Макар добивите да бяха по-малки, качеството на гроздето беше много добро и направихме висококачествени вина.

От реколта 2010 в момента 95% от бялото вино е продадено. В българските винарски предприятия почти няма бели вина", казва експертът.

В складовете на Българската армия има над 15 хил. тона оръжие и боеприпаси, които са собственост на частни фирми, твърди "Сега". От три години притежателите на пушките и снарядите не плащат никакви пари на Министерство на отбраната.

Цената за съхранение в склад за оръжие е по 10 лв. на кв.м за месец. Количеството оръжие може да бъде разположено на 5000 кв.м, което означава, че МО е ощетено за трите години най-малко с 1.8 млн. лева, посочва ежедневникът.

Военното обучение в гимназиалния курс се връща, предвижда законът за резерва. Проектът вече е готов и ще бъде внесен за обсъждане в парламента веднага след изборите, съобщава "Сега", позовавайки се на министъра на отбраната Аню Ангелов.

Проектът предвижда военното обучение да бъде задължително избираем предмет за учениците от ХI и ХII клас. Според него учениците след 16 години могат да придобиват военни умения.

Администрацията на пловдивския кмет Славчо Атанасов е на път да провали поредния европейски проект в града за колосалните 50 млн. лв., алармира на първа страница "Монитор".

Парите трябва да отидат за модернизация на градския транспорт под тепетата. Освен за Пловдив се отпускат средства и за транспорта на Варна, Русе, Стара Загора и Плевен.

Единствената община обаче, която закъснявала и пропускала всички срокове за реализирането на проекта, била Пловдив. Въпреки че имало избран консултант, Славчо Атанасов натоварил рехавия общински бюджет с плащания към две нови фирми.

БСП върти кафенета, ДПС продава мебели, съобщава в заглавие "24 часа". Макар повечето формации да спазват стриктно закона и да ползват помещенията за партийна дейност, по места някои клубове работят като ресторанти, кафенета и бакалии.

Социалистите са дали за кафене един от офисите, които ползват в Пазарджик. Преди няколко месеца по предложение на кмета Тодор Попов общинският съвет реши да го продаде на търг.

Съдът обаче отмени сделката заради сгрешена процедура и заведението продължава да работи.

От пловдивски клуб на ДПС може да си купите мебели. "Прекратяваме им договора и ги гоним", обещава зам.-кметът по общинската собственост Александър Долев, цитиран от изданието.

За предстоящите избори "2 в 1" наесен ГЕРБ няма да приемат не само парични, но и дарения под формата на стоки и услуги, отразява "Монитор" решение на Изпълнителната комисия на партията.

Често в предизборните си кампании много политически сили се възползват безвъзмездно от предоставени от симпатизанти помещения за агитация, оборудване и различни услуги.

ГЕРБ обаче ще се откажат от подобни дарения за президентските и местните избори. 

Коментари 31
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

31 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Арестувани за имотни измами, сред тях има и полицай

Арестувани за имотни измами, сред тях има и полицай

България Преди 7 минути

Очаква се да им бъдат повдигнати обвинения

Вътев и Димитров остават на постовете си, докато президентът не издаде указ

Вътев и Димитров остават на постовете си, докато президентът не издаде указ

България Преди 2 часа

Според конституционалисти конкретен срок за решението на Радев няма

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

България Преди 4 часа

С друга заповед на премиера Димитър Главчев за председател на Патентното ведомство е назначена Оля Димитрова

Киану Рийвс

Киану Рийвс озвучава таралеж в третата част на Sonic

Любопитно Преди 4 часа

59-годишният актьор ще озвучи таралежа Shadow, който е нещо като "тъмен близнак" на главния герой

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Любопитно Преди 4 часа

Денис и Дарина участваха в играта „Съм/Не съм“ и разкриха повече за живота си извън "Един за друг"

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Любопитно Преди 4 часа

Дворецът се състоял от двадесет стаи и една зала, подът и стените били направени от кал

Това е най-студеното място във Вселената

Това е най-студеното място във Вселената

Любопитно Преди 4 часа

През 1949 г. е предсказано съществуването на температури под абсолютната нула

Нов закон за мобилизация в Украйна

Нов закон за мобилизация в Украйна

Свят Преди 4 часа

Целта на закона е мобилизиране на повече войници в отговор на настъплението на Русия

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

България Преди 5 часа

От 2007 година насам няма толкова много хванати неистински банкноти от 100 лева

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

Свят Преди 5 часа

Нарастващите военни разходи помагат на Москва да се предпази от рецесия

<p>С нотки на &quot;животно&quot; и &quot;мокра коса&quot;: Какъв е вкусът на 170-годишно шампанско</p>

С нотки на "животно" и "мокра коса": 170-годишно шампанско от корабокрушение е най-старото опитвано някога

Любопитно Преди 5 часа

Може ли откритието да вдъхнови изцяло нов начин за отлежаване на вино?

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Любопитно Преди 5 часа

Идеята има дълбоки корени в културното минало на Япония, но разводнената версия става все по-популярна в Азия и дори в Америка

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Свят Преди 5 часа

Триполската ТЕЦ беше най-голямото енергийно съоръжение в близост до Киев

Грузия прие на първо четене спорния закон като в Русия

Грузия прие на първо четене спорния закон като в Русия

Свят Преди 5 часа

Тази вечер е планирана протестна акция

Георги Тахов

Кой е Георги Тахов, предложен за министър на земеделието

България Преди 5 часа

Той е предложен да замени на поста Кирил Вътев

Искат освобождаването на Кирил Вътев като министър на земеделието

Искат освобождаването на Кирил Вътев като министър на земеделието

България Преди 6 часа

Вътев беше един от четиримата министри, останали от редовното правителство