И третият вот на недоверие към Борисов не мина
Борисов и министрите му по време на дебатите по вота на недоверие към правителството   
Източник: БГНЕС
275

Вотът на недоверие към правителството беше отхвърлен.

Гласуваха 235 депутати, "за" - 91, "против" - 143-ма, един се въздържа.

Депутатите гласуваха трети поред вот на недоверие срещу кабинета Борисов.

Вотът бе внесен от ДПС и левицата заради "провал в политиката по вътрешна сигурност и обществен ред, отложеното членство в Шенгенското пространство, полицейщината и нарушаването на основни човешки права".

Вчера разискванията по вота приключиха в 19,15 ч., а по правилник гласуването трябва да бъде поне 24 часа след това.

Малко след вота голяма част от депутатите от БСП, ДПС и Синята коалиция напуснаха пленарната зала.

Борисов: Следващият път няма да дойда

Следващия път, когато направите вот, няма да дойда, заяви премиерът на депутатите. Срамота е да дойде целият кабинет, да отговарят на въпросите и всички да си тръгнат – и от червените, и от синьото или лилавото, каза още Борисов.

"Съжалявам, че Мартин Димитров излезе и затова понася упреците заради Костов, защото аз съм убеден, че той е добър човек. В хватката на Костов няма шанс. Най-недостойното поведение е да си излязат, след като сами ни приканиха тука за вота.

Написали са провал за Шенген. Какъв провал? България на всички нива си покри тестовете и критериите и няма дебат по България за Шенген и ЕК го казва. Защо искате сами да си предопределим вота за Европейския съвет?", коментира Борисов.

Той заяви, че вместо по теми, които ще донесат успех и имидж за България, се използва такава дума – провал.

"Откъде накъде такава дума? Такова нахално поведение – да подпишеш искане за вот на недоверие, да дойдеш веднъж на две години за пет минути в парламента и после демонстративно да си тръгне. Това какво е?

Разбрах за какво е тук Доган – да даде гласове по време на президентските избори на едната или другата партия. Той заяви, че е категорично против ГЕРБ", каза още премиерът.

Той отбеляза, че обикаля българските мюсюлмани и те вече не вярват на лъжите, че ГЕРБ би им направил нещо.

"Ако Волен Сидеров нямаше доблестта да подкрепи това правителство, ние действително щяхме да изпаднем в изолация, за което ви благодарим", каза още Бойко Борисов.

Като цяло Министерството на вътрешните работи се справя добре, знакови порочни практики бяха ликвидирани, смята още премиерът.

Гласувах против, защото категорично не приемам Доган, Костов и Станишев да претендират за морал, отговорност и борба с корупцията, заяви от трибуната след гласуването депутатът от ГЕРБ Искра Фидосова.

Всички помним кой раздаваше порциите в политиката, каза още тя. "Хората дадоха своя глас на 5 юни 2009 г. Те оцениха вашите предизборни лозунги, заяви тя. Днес сте тук и причината за вота е, че имате нова Тройна коалиция. Да ви е честито отляво и отдясно на всички новата Тройна коалиция", каза Фидосова.

Години наред показвам, че имам здрави нерви, а вие още не - това пролича от изказването на г-жа Фидосова, каза зам.-председателят на Синята коалиция и лидер на ДСБ Иван Костов, аргументирайки положителния си вот за недоверие на кабинета Борисов.

Ако не искате да слушате – идете си вкъщи, каза още лидерът на ДСБ на депутатите от ГЕРБ и Атака.

"Вижте колко лесно излизате от нерви. Ние сме гласували вот на недоверие на правителството на Сакскобургготски, където Борисов беше главен секретар на МВР. Тогава гласувахме заедно с БСП. След това НДСВ влязоха в коалиция с БСП. Внимавайте и с вас да не се случи така", заключи Костов, като се обърна към депутатите от ГЕРБ.

Не сме изневерили на това, което сме обещали, аз съм обещал на моите избиратели дясно управление на България, каза независимият депутат Марио Тагарински, който обясни отрицателния си вот при гласуването.

Тагарински заяви, че е гласувал против вота, защото счита, че Цветан Цветанов е сред най-добрите министри на вътрешните работи в новата българска история.

Депутатът от "Атака" Павел Шопов заяви, че днешният ден е забележителен, защото вече е ясно кой къде е. Според Шопов Синята коалиция с гласуването си днес се присъединява към ДПС.

В лично обяснение към премиера Борисов червеният лидер Сергей Станишев го обвини, че в понеделник не е присъствал в парламента на обсъждането на основен политически въпрос.

"Ако го бяхте направили, бих възприел като чиста монета това, което казахте за уважението към институциите", заяви Станишев.

"Всяко правителство допуска грешки – преживял съм 7 вота на недоверие и съм се опитал да си извлека поуки", каза Станишев.

Според него проблемът на политиката на вътрешния министър Цветан Цветанов е в това, че тя е конфронтационна.

Не можеш да постигнеш траен резултат за страната в борбата срещу организираната престъпност, ако налагаш конфронтации, ако не можеш да спреш скандалите, смята бившият премиер. По думите му вчера парламентът е бил подложен на мъчение от вътрешния министър Цветан Цветанов и за два часа не са били чути смислени отговори.

Вътрешният министър Цветанов пък отговори, че с получената днес парламентарна подкрепа ще продължи политиката на ГЕРБ още по-конфронтационно спрямо организираната престъпност.

За ГЕРБ и за българското правителство, подкрепата на "Атака" и независимите депутатите, означава диаметрално противоположни виждания между нас и вас, каза още той.

По-рано, на идване в парламента за гласуването, премиерът Бойко Борисов се възмути, че пристигането на Ахмед Доган, който от месеци не е стъпвал в Народното събрание, се възприема като събитие.

"Това ли е събитието в една държава - че един депутат е дошъл на работа", запита той.

Вече е видно – БСП разчита на Доган, Калфин разчита на Доган, Синята коалиция и Румен Христов разчитат на Доган, той идва да каже, че е срещу мен, заяви още Борисов. Междувременно депутатите от парламентарната група на ГЕРБ посрещнаха с аплодисменти в пленарната зала лидера на ДПС.

Държавата продължава да потъва във всяко отношение, най-вече в икономическо, и че е време цялото гражданско общество да се мобилизира, за да сложи точка на този процес, заяви лидерът на ДПС Ахмед Доган пред журналисти в парламента след гласуването.

Ресурсът, който имаха управляващите с различни трикове, предимно пи ар акции, вече е изчерпан и българският народ не е толкова глупав, за да продължи подкрепата за такова управление, коментира Доган.

По думите му спасението в тази ситуация, след предстоящите избори или едновременно с това, е само предсрочен парламентарен вот. Лидерът на ДПС отбеляза, че в условията на демокрация всеки вот на недоверие е много сериозен изпит за управляващите.

Знакът, който се дава на обществото, е по-важен от самия резултат, посочи той. Според Доган следващата стъпка във всички случаи може и трябва да бъде вот на недоверие за цялостна политика на кабинета.

Доган коментира, че досега вотовете на недоверие са били подкрепяни от 60-70 депутати. Сега минаването на границата от 90 народни представители, гласували за вота, е още по-тежък знак за тревожността, която трябва да имат основните политически сили, че нещата са стигнали до неуправляваемост, допълни той.

Ако сме допуснали грешка да им дадем властта, вече трябва да започне обратен процес на осъзнаване и евентуално корекция за следващите местни и президентски избори, и дай боже, и предсрочен парламентарен вот, отбеляза лидерът на ДПС. Той посочи, че ДПС ще направи всичко възможно ГЕРБ да ограничи зоната си на влияние във всички институции.

Коментари 275
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

275 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Полицай с положителен тест за алкохол удари кола с дете

Полицай с положителен тест за алкохол удари кола с дете

България Преди 51 минути

След инцидента възникнала разправия между двамата шофьори

Шеф Ангелов изгони още една от звездите в Hell’s Kitchen 6

Шеф Ангелов изгони още една от звездите в Hell’s Kitchen 6

Любопитно Преди 1 час

Коцето Калки напусна Кухнята на Ада след като Златните загубиха от Сините

Вътев и Димитров остават на постовете си, докато президентът не издаде указ

Вътев и Димитров остават на постовете си, докато президентът не издаде указ

България Преди 4 часа

Според конституционалисти конкретен срок за решението на Радев няма

Аферата "Митници": Според ДАНС обвиняемите Димитрови са поддържали контакти и с МВР

Аферата "Митници": Според ДАНС обвиняемите Димитрови са поддържали контакти и с МВР

България Преди 4 часа

Разработката в службите започва в средата на 2022 година

Задържаха шофьор след гонка в София

Задържаха шофьор след гонка в София

България Преди 4 часа

Той е предизвикал катастрофа

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

България Преди 6 часа

С друга заповед на премиера Димитър Главчев за председател на Патентното ведомство е назначена Оля Димитрова

Киану Рийвс

Киану Рийвс озвучава таралеж в третата част на Sonic

Любопитно Преди 6 часа

59-годишният актьор ще озвучи таралежа Shadow, който е нещо като "тъмен близнак" на главния герой

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Любопитно Преди 6 часа

Денис и Дарина участваха в играта „Съм/Не съм“ и разкриха повече за живота си извън "Един за друг"

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Любопитно Преди 6 часа

Дворецът се състоял от двадесет стаи и една зала, подът и стените били направени от кал

Това е най-студеното място във Вселената

Това е най-студеното място във Вселената

Любопитно Преди 6 часа

През 1949 г. е предсказано съществуването на температури под абсолютната нула

Нов закон за мобилизация в Украйна

Нов закон за мобилизация в Украйна

Свят Преди 6 часа

Целта на закона е мобилизиране на повече войници в отговор на настъплението на Русия

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

България Преди 6 часа

От 2007 година насам няма толкова много хванати неистински банкноти от 100 лева

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

Свят Преди 6 часа

Нарастващите военни разходи помагат на Москва да се предпази от рецесия

<p>С нотки на &quot;животно&quot; и &quot;мокра коса&quot;: Какъв е вкусът на 170-годишно шампанско</p>

С нотки на "животно" и "мокра коса": 170-годишно шампанско от корабокрушение е най-старото опитвано някога

Любопитно Преди 7 часа

Може ли откритието да вдъхнови изцяло нов начин за отлежаване на вино?

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Любопитно Преди 7 часа

Идеята има дълбоки корени в културното минало на Япония, но разводнената версия става все по-популярна в Азия и дори в Америка

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Свят Преди 7 часа

Триполската ТЕЦ беше най-голямото енергийно съоръжение в близост до Киев