5 страхотни услуги за онлайн съхранение на данни
5 страхотни услуги за онлайн съхранение на данни   
Източник: HiComm.bg
0

Някой беше казал, че за неща, които са поправими, няма смисъл да се ядосваш. Следвайки предписанието на тази максима, ако ви се скапе уиндоусът, изгори видеокартата, процесорът или паметта на компютъра ви, не губете здравия си сън.

Всичко това са неприятни случки, но всяка  от тях е поправима, макар и с цената на малко изгубено време и пари.

Виж, ако твърдият диск на машината ви предаде богу дух - това вече е причина за сериозно вкисване, тъй като често информацията, записана върху него, е уникална за вас и съответно невъзможна за възстановяване.

Дали става дума за лични файлове като електронни таблици и документи, архив с различни данни или семейни фотографии и видеофилми, когато магнитното сърце на вашето РС се спомине ненавременно, това си е истинска минитрагедия: за няколко секунди години, дори десетилетия от вашата персонална история, от вашите скъпи спомени, ще изчезнат в небитието.

Разбира се, един от възможните начини да се предпазите от подобни неприятни емоции е създаването на т. нар. резервни копия.

Масовите опции тук са няколко - архивиране на ценните за вас данни върху втори твърд диск или външно USB HDD устройство, запис върху оптична медия или флаш памет.

Макар на пръв поглед изброените варианти да изглеждат като правилно решение, всеки от тях има един съществен недостатък: не ви защитава достатъчно от загуба на информация.

Причината? Просто нивото на надеждност, което те предлагат, не е достатъчно, така че да сте напълно, абсолютно, тотално сигурни, че безценните ви данни ще са съхранени завинаги за вечни времена.

Твърдите дискове имат проблем с износването при по-продължителна употреба поради факта, че включват движещи се механични части. Данните, записани върху оптични медии, пък траят от 2 до 5 години въпреки обещанията на производителите за 10, 20 и повече години живот.

Същият е проблемът и с флаш-базираните външни устройства - те пък имат определен брой цикли на запис и презапис, след което стават напълно неизползваеми.

Освен това и харддисковете, и оптичните медии, и флашките не могат да ви гарантират, че ще имате достъп до записаните върху тях данни винаги и по всяко време - за целта те трябва да са физически с вас.

Как тогава може човек днес да запази личната си информация по достатъчно сигурен начин, за неограничен период от време, на сравнително ниска цена, а същевременно да има гарантиран непрестанен достъп до нея винаги когато пожелае?

Отговорът се крие в така наречените cloud технологии - онлайн специализирани услуги за съхранение, обмен и защита на информацията.

Тъй като са изцяло уеб-базирани, те на практика са идеално предпазени от повреда или разрушаване - става дума за услуги, използващи десетки, понякога стотици свързани интернет сървъри, върху които се съхраняват няколко резервни копия на поверената им от вас информация.

Освен това за разлика от по-конвенционалните средства за архивиране на данни cloud услугите имат и това ключово предимство, че са достъпни 24/7 от всяка точка на световната мрежа.

Така, вместо да разнасяте навсякъде с вас диск със снимки или флашка с информация, можете да се свържете с отдалечения сървър, върху който се пазят вашите данни, и да получите незабавен достъп до тях.

А предвид факта, че днес дори и хладилниците вкъщи предлагат опция за свързване към световната мрежа, можете да сте сигурни, че каквото и съхранено да имате онлайн, то винаги ще е на една ръка (пардон, на един клик) разстояние от вас.

Ето и няколко интересни предложения за различни подобни услуги. Някои от тях са напълно безплатни, други предлагат смесен модел на използване - част от използваното пространство се заплаща, но цените са толкова символични, че без проблем се конкурират със себестойността на външен твърд диск или флаш памет.

1. Dropbox - най-добър от гледна точка лекота на използване и достъпност

Предлагана услуга: 2 GB безплатно пространство за съхранение на данни, 50 GB за $9.99 месечно.

Dropbox е идеален за съхранение на неголеми масиви от данни и предлага до 2 GB пространство напълно безплатно. Информацията се съхранява в специална папка и се синхронизира автоматично с всеки компютър, смартфон, таблет или ноут/нетбук, върху който е инсталиран Dropbox клиент.

По този начин след всяка промяна, която правите на произволен файл от съхранения масив, новата версия незабавно става достъпна на всяко от вашите мобилни или настолни устройства.

Нещо повече - Dropbox запазва до 30 версии на всеки един файл и позволява изтриване на по-старите или връщане на предходна редакция по всяко време.

Поддържат се и опции за споделяне на информацията с други хора, както и работа в среда на Apple iOS и Android.

Плюсове: Достъпност и простота на използване. Поддръжка на iOS и Android приложения. До 2 GB безплатно пространство.

Минуси: Липса на достатъчно много и гъвкави тарифни планове.

Адрес: http://www.dropbox.com/

2. MobileMe - най-добър за потребителите на Apple Mac

Предлагана услуга: Неограничен обем за съхранение на данни срещу $99 годишно.

Един от най-големите плюсове на MobileMe е отличната интеграция с всички актуални устройства на Apple, въпреки че от предимствата на тази услуга спокойно могат да се възползват и всички потребители на Windows.

Цените не са високи, а срещу сравнително скромна годишна такса получавате безупречна синхронизация с пощенски кутии, адресни книги и списъци със задачи.

Освен това, ако случайно изгубите вaшия iPhone, MobileMe предлага опция за незабавно дистанционно изтриване на всички записани върху него данни.

Специално за съхранение на цифрови фотографии и видео е налична добре организирана онлайн галерия, а всички съхранени файлове могат да се преглеждат с iDisk.

Плюсове: Удобен интерфейс във Finder стил. Дистанционна защита на данните, записани върху вашия iPhone.

Минуси: Малко удобства за Windows потребителите.

Адрес: http://www.me.com/

3. Google Docs - най-добър за съхранение и работа с офис документи

Предлагана услуга: 1 GB безплатно, 20 GB срещу $5 на година.

Макар че 1 GB пространство за информация не изглежда особено впечатляващо на фона на типичните днес файлови обеми, 20-те гигабайта срещу само $5 годишно са отлична оферта на фона на конкуренцията.

Интерфейсът, който услугата предлага, вероятно е познат на повечето от вас - максимално изчистен, дори спартански по дух, той е издържан в типичния за всички онлайн приложения с марката на Google.

В последната версия на Docs бяха добавени поддръжка на изображения и видео, като клиповете се визуализират с Flash-базиран софтуер, силно наподобяващ използвания от YouTube.

Включена е също така и опция за обща адресна книга с препратки към съществуващ Gmail акаунт.

Плюсове: Семпъл и удобен уеб интерфейс. Една от услугите, осигуряваща най-бърз трансфер на данни от всички конкурентни предложения.

Минуси: Твърде ограничено като обем безплатно пространство за съхранение на информация.

Адрес: http://www.docs.google.com/ 

4. Livedrive Backup - най-добър за големи обеми от данни

Предлагана услуга: Неограничен обем за съхранение на данни срещу $6.95 на месец.

Освен че предлага неограничено пространство за архивиране на информация, Livedrive включва още и опция за поточно предаване на звук и видео, приложения за мобилен телефон, както и възможности за съхранение на до 30 резервни стари версии на всеки записан файл.

За качване на данни през уеб интерфейс обаче се изисква заплащане на значително по-скъп тарифен план от $16.95 на месец.

В противен случай ще можете да разчитате само на резервно копиране на данните с помощта на специална програма.

Плюсове: Неограничен обем за съхранение на информация на разумна цена.

Минуси: За качване на данни през интернет се налага допълнително заплащане.

Адрес: http://www.livedrive.com/

5. Sugarsync - най-добър за любителите на социални мрежи

Предлагана услуга: 30 GB за $4.99 на месец.

Идеален вариант за хора, които искат не просто да съхраняват персонална информация, но и да я споделят със своите познати и приятели. Услугата предлага интегриран медиен плейър, фотогалерия и поддръжка на широк спектър от мобилни устройства, в това число Android телефони, iPhone, BlackBerry.

Работата с Sugarsync е изключително лесна - от вас се изисква само да посочите съответната папка с файлове, след което синхронизацията на информацията в нея ще се извършва автоматично във фонов режим.

Препращането на снимки към Facebook и подобните му също става много бързо, а свързаните по този начин изображения веднага стават общодостъпни.

Слабост е по-ниската скорост на трансфер в сравнение с някои конкурентни услуги, но във всяко друго отношение Sugarsync е отлично организирано и високоефективно решение за отдалечено съхранение на информация.

Плюсове: Проста и бърза система за автоматично синхронизиране на информацията. Поддръжка на множество мобилни устройства.

Минуси: Сравнително ниска скорост на трансфер.

Адрес: https://www.sugarsync.com/

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 1 час

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 4 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 5 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 6 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 7 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 7 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 8 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 8 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 8 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 8 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 8 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 9 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 9 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 9 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 9 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите