"Уикилийкс": Най-търсените престъпници, които никой не търси
Васил Божков   
Източник: БГНЕС
23
й й-печално известният гангстер на България е Васил Крумов Божков с прякор Черепа".

Това пише през 2009 г. временно изпълняващият длъжността посланик на САЩ в България Джон Ордуик в дипломатическа грама, озаглавена: "Най-търсените престъпници в България - Черепа, Баретата, Пилето и Пръча".

Текстът е публикуван в сайта bivol.bg заедно с

благодарствено писмо на държавния секретар Хилъри Клинтън

от 29 декември 2009 г., която хвали дипломата, защото "това е доклад точно от този вид и от това качество, на които анализаторите се надяват".

"Ще сме дълбоко благодарни и за допълнителни сведения за организираните престъпници, дейностите с които се занимават и връзките им с известни бизнесмени или официални представители на правителството, доколкото ви позволяват времето, ресурсите и вашата безопасност.

Още веднъж бихме искали да подчертаем благодарността си за този доклад, още повече, че е съвсем навременен", подчертава държавният секретар на САЩ и лично подписва кабелограмата.

Части от доклада на Джон Ордуик, който през 2009 г.управляваше посолството в София след отпътуването на посланик Нанси Макълдауни в началото на август 2009, са били засекретени с най-високата възможна степен.

Само една кратка част, засягаща личността и бизнеса на адвоката Тодор Батков е публикувана досега във френския вестник "Монд".

Джон Ордуей започва с "широкоразпространена българска поговорка":

"всички държави си имат мафия, но в България мафията си има държава".

И продължава: "Престъпни босове или "мутри", които са по-познати с цветистите си прякори, често могат да се видят из София, каращи бясно черните си БМВ-та и джипове - мерцедеси, следвани от група телохранители".

Американският дипломат пише, че българската организирана престъпност е особено активна в международното пране на пари, в трафика на наркотици и трафика на хора, във фалшификациите и поръчковите убийства.

Той напомня, че от 134 такива убийства, които посолството следи от 1993 г. 73% не са стигнали по-далеч от полицейското разследване.

"Мащабите на дълбоко окопаната организирана престъпност, действаща в България, представляват огромно предизвикателство за новото правителство, което се стреми да прилага върховенството на закона", посочва Ордуей по-малко от месец след сформирането на правителството на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов.

Според дипломата "българските мафиотски босове, които са по-известни с прякорите си, се смятаха за недосегаеми при предишните правителства".

Той обяснява, че предаването им на правосъдието би било съществена победа за новото правителство и демонстрация, както пред скептичната Европейска комисия, така и пред българското общество, която би означавала, че дните на безнаказаност са минало.

В доклада следва списък на лица от организираната престъпност, за който се казва, че в никакъв случай не е пълен, но представя някои от най-известните фигури, при които повдигането на обвинения и осъждането им, би означавало съществена крачка напред за българското правителство.

За най-печално известен гангстер на България е посочен Васил Крумов Божков- Черепа.

Ордуей припомня, че Божков основа първата си компания през 1990 г., преди да създаде настоящия си бизнес в лицето на "Нове холдинг", който включва над 30 компании и филиали.

Богатството на Божков се изчислява на 1.5 милиарда щатски долара - той е един от най-богатите хора в България и почти успя да влезе в списъка на 50-те най-богати източноевропейци за 2008 г., се казва в доклада.

Отбелязва се, че в момента (2009 г. - бел. ред.) Божков бавно напуска бизнеса с организираната престъпност и основно притежава казина, хотели и медии.

"Но, както се твърди, все още е активен и в прането на пари, в приватизационните измами, в заплахите, в изнудването, в рекета, и в незаконната търговия с антики. Поддържа близки отношения с много официални лица от бивши правителства", пише в грамата.

Братята Маргини са посочени като шефове на престъпна групировка, позната като Интергруп (бившата СИК).

Красимир "Големия Маргин" Маринов и по-малкият му брат Николай "Малкия Маргин" Маринов се занимават с  трафик на наркотици (особено хероин), финансови измами, кражби на коли, контрабанда, изнудване, рекет и проституция.

Припомня се, че съдебното дело срещу тях е отлагано четири пъти и "стана символ на неспособността на българските съдилища да раздават бързо правосъдие".

"И, благодарение на пропуск в законодателството, изискващ физическото присъствие на всички обвиняеми и адвокати, които винаги са прекалено болни, за да се явят в съдебна зала, братята бяха пуснати под гаранция през декември 2007 г. и все още са на свобода", пише Ордуей.

Джон Ордуей смята, че

Пламен Галев и Ангел Христов (Братя Галеви)

са станали център на внимание през 2008 г. след разкритията, че тогавашният министър на вътрешните работи Румен Петков се е срещнал с тях.

Дипломатът подробно описва историята на двамата, обвинени в измъчване, изнудване, насилствено присвояване и търговия с наркотици и подчертава, че след изборите през 2009 г. Делото им обаче бе пратено в Кюстендилския районен съд, където те бяха напълно оправдани.

Както е известно, в момента Галеви са с присъда общо 12 години затвор от Софийският апелативен и обжалват.

Според доклада

Златимир Иванов-Баретата

е смятан за един от най-важните наркобарони и за "мозъка", който стои зад няколко емблематични екзекуции в българския подземен свят, пише Джон Ордуей.

Той напомня, че Баретата е обвинен за три убийства на други фигури от престъпния свят и отбелязва, че Иванов е в затвора (пуснат бе през ноември 2010 г. - бел. ред.), но не е ясно дали ще бъде осъден някога.

Тодор Батков с прякор Борат,

адвокат и бизнесмен, служи за пълномощник и представител на бизнеса и интересите на прочутия руско-израелски бизнесмен Майкъл Чорни или още "Михал Чорни", отбелязва Джон Ордуей.

Той напомня, че през 2000 г. българското правителство обяви Чорни за заплаха за националната сигурност и му забрани да влиза в страната. Но Чорни продължава да контролира своите компании, сред които са футболният клуб "Левски" и вестник "Стандарт".

Американският дипломат специално подчертава, че Батков има здрави политически връзки и през 2008 г. президентът Георги Първанов го награди с най-високото българско отличие - орден "Стара планина".

В доклада има по няколко реда и за по-дребни контрабандисти като Николай Методиев-Пилето и Йордан Тонов-Пръча.

Изоводът на щатския дипломат е, че "правителството на ГЕРБ сега трябва да покаже политическа воля и да приеме предизвикателството".

И още: "Проблемът на България с организираната престъпност не може да се реши за една нощ, но успешното обвинение и присъда, дори само в едно от тези дела, ще бъдат огромна победа за новото правителство, и ще изпратят много ясен и дългоочакван сигнал на българското общество".
Коментари 23
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

23 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 1 час

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 2 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 2 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 2 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 2 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 2 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 2 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 2 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 3 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 3 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 3 часа

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 3 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 4 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"