Станишев къса антикризисните програми на правителството
Министър-председателят Бойко Борисов не присъства в парламента на днешния дебат по поискания от опозицията вот на недоверие на правителството   
Източник: Любомир Спиров / БГНЕС
272
Нп парламентарната трибуна бившият министър-председател Сергей Станишев скъса антикризисните програми на правителството на Бойко Борисов.

Незабавни предсрочни парламентарни избори поиска БСП още в началото на дебата в Народното събрание по поискания вот на недоверие на правителството.

Къде са милиардите, които ви оставихме?

- попита от трибуната председателят на БСП Станишев.

Той упрекна правителството, че си променя позицията всеки ден, че допуска голяма контрабанда, а инфлацията вече е двуцифрена. "Смешна работа" нарече Станишев борбата с организираната престъпност.

"Резултатите от този вот ще покажат, кой е опозиция и кой отговаря за положението в страната. Който не е в залата подкрепя правителството. Това са парламентарните правила. Въпросът е това правителство да си ходи час по-скоро, защото е пагубно за страната", заяви Сергей Станишев.

Министър-председателят Бойко Борисов не дойде в парламента за дебата.

Целта на вота е да се даде възможност за предсрочни парламентарни избори, защото това е единственият изход за страната от тежката криза."

Това изтъкна в мотивите за вота на недоверие депутатът от БСП Петър Димитров, от името на вносителите.

Димитров прочете данни на опозицията: България е на 14 място по усвояване на европейските фондове, на 25-то място по усвояване от социалните фондове и на последно място по усвояване по кохезионния и аграрния фонд.

"Вместо да ползва средства от европейско финансиране, страната ползва средства от националния бюджет, а общините са принудени да взимат много кредити, които пречат на тяхното развитие и водят до фалити", каза Димитров, който е бивш министър на икономиката в правителството на Сергей Станишев.

Според него за първи път от началото на демократичния преход българско правителство е замразило доходите на хората. Безработицата се е увеличила с нови 170 хиляди, а всеки трети младеж е безработен и търси реализация в чужбина.

"България е една от трите страни в ЕС с най-висока инфлация, а същевременно цената на бензина е една от най-високите в ЕС. Няма подкрепа за жизненото развитие на хората", каза още Петър Димитров.

Той посочи, че заплатите са замразени вече 23 месеца и българите са едни от най-тежко засегнатите в кризата, а правителството продължава да отменя социални права.

"Кабинетът отмени обезщетенията за дълготрайна безработица, отмени увеличаването на вдовишките пенсии, замрази увеличаването на помощите за деца", добави Димитров.

По думите му, премиерът и правителството имат силна воля за промяна и успех, което се отчита и от европейските партньори на България, но трябва и мисъл. "Волята е само инструмент на политиката", каза Петър Димитров.

"Празни приказки са, че правителството не се е справило с кризата.

Ние сме втори в ЕС по най-нисък дълг. Вашите твърдения са празни приказки. Избегнахме гръцкия сценарий, до който стигнаха социалисти", каза в отговор на твърденията на БСП и ДПС вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Той допълни, че агенция "Митници" и НАП показват ръст на събирамеостта с 8%, а за месец май инфлацията е 0 процента.

"Икономиката ни отчита ръст. Ограничихме плащането в брой. Свързахме фискалните апарати на бензиностанциите с НАП, предстои да свържем и аптеките. Вие не успяхте да го направите", напомни Дянков.

Той посочи, че след дълги години на имитиране на реформи в държавната администрация (тройната коалиция увеличила с 26% чиновниците), сега правителството е сложило таван на държавните служители и броят им е намалял с 13%.

Министърът на труда и социалната политика

Тотю Младенов определи казаното от БСП и ДПС като "изключително големи лъжи".

Според него безработицата е намаляла с над 30 000 души от началото на тази година. "Тенденция за спад на безработицата се дължи на по-бързото усвояване на финансите по оперативната програма "Човешки ресурси", заяви той.

"Ние предприехме още в началото на нашия мандат тези мерки, които предното правителство не направи. Ако вие бяхте направили тези мерки в началото на 2009 г, тогава може би много по-бързо щяхме да излезем от кризата", обърна се той към вносителите на вота на недоверие.

И напомни, че от 1 юли миналата година е увеличено обезщетението за безработица. Увеличено е и обезщетението при фалит на предприятията от 720 лв. на 1000 лв.

В момента ние растем с 3.4%, а безработицата е под 9%,

посочи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

В моето министерство имаше списък с 60 антикризисни мерки - две трети от тях са изпълнени, а вие говорите за тотална липса на такива, обърна се той към опозицията.

"Говорите, че по отношение на еврофондовете, парите за магистралите се усвоявали от големи компании, адресира отново думите си той към опозицията. А по ваше време каква част от обществените поръчки бяха на конкурентна основа?

Направихте концесията на автомагистрала "Тракия" на стойност 6 млрд. евро, която сега ще ни струва 150 млн.евро", аргументира се той.

"Ако някой страда от предизборна амнезия - това не съм аз, нито българските граждани", заяви министърът по еврофондовете Томислав Дончев. И напомни, че 2010-а е първата година, в която разходите за инвестиции с европари се изравняват с инвестициите от републиканския бюджет.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков напомни, че за 2010 г. България е не първо място по инвестиции като процент от БВП- 23.5%, спрямо 18.5% средно при страните от ЕС.

Отрасловата носоченост на инвестициите водят до устойчивост на икономиката, а 230 хил. нови работни места са открити само в промишлеността, каза министърът.

"Всички кредитни агенции подобриха рейтинга на България, а Гърция е с най-лош рейтинг именно поради провеждане на леви политики", категоричен бе Трайков.

Депутатите от Синята коалиция и от "Атака" напуснаха дебата.

В декларация на парламентарната група на Синята коалиция съпредседателят Мартин Димитров напомни, че на 20 януари т.г. "правителството поиска доверие и ние не го дадохме, днес не виждаме причина да възстановим това доверие.

"Хората казват: нищо не се промени. Заради отказа на ГЕРБ да промени нещата, пострада единствено прословутото барбекю на Ахмед Доган, иронично отбеляза председателят на СДС.

Според сините няма възмездие за виновните - нито за спрените европейски пари, нито за откраднатото от "Пътна инфраструктура", нито за контрабандата на цигари, нито за корупцията по висшите етажи на властта.

"Със своята некомпетентност ГЕРБ я докараха дотам, че левите да искат вот на недоверие срещу тях с десни аргументи, заяви Димитров.

В момент, в който европейските страни излизат от кризата, България продължава да затъва в нея, са убедени депутатите СДС и ДСБ.

Те заявяват, че поведението на левите с този вот на недоверие пък е лицемерие, защото те знаят добре съотношението на силите в парламента.

"Смятаме, че откритият граждански вот ще е през октомври. Сега оставаме на управляващите от ГЕРБ, на БСП и ДПС да спорят кой е по-виновен за кризата в България", заключи Марин Димитров.

Волен Сидеров от "Атака" пък каза, че "вотът на недоверие към правителството на Борисов е кухненска, семейна разправия между ГЕРБ, БСП и ДПС" и затова депутатите му са  напусна дебата и няма да участват в гласуването.

С шумен скандал започна пленарното заседание

на Народното събрание.

Мнозинството отхвърли предложението за отлагане на дебата по вота на недоверие, което парламентарните групи на ДПС и на Коалиция за България направили вчера на председателски съвет. От 166 гласували "за" бяха 59, "против" - 89 и 18 се въздържаха.

ДПС и БСП бяха възмутени, че дебатът днес няма да се предава по БНТ и БНР заради обявения национален траур след трагедията на магистрала "Тракия".

Лютви Местан от ДПС обвини парламентарното мнозинство, че ограничава българските граждани, защото изказванията в пленарната зала били предназначени за тях, а не били важни за самите депутати.
Коментари 272
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

272 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Какво да направите, ако колегата ви дразни, съвет от експерт

Любопитно Преди 39 минути

Как да се справим с досадните колеги четете в следващите редове

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 1 час

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 1 час

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 1 час

Неговият пример бил последван от десетки други монаси от лаврата в трудните времена на арабските нашествия в Светите земи

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 2 часа

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

България Преди 2 часа

Служебният премиер иска нови министри начело на МВнР и Министерството на земеделието

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 2 часа

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 2 часа

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 2 часа

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 2 часа

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 3 часа

За момента не е ясно дали страната е атакувана

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 10 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Свят Преди 10 часа

Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби

<p>Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран</p>

Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран, докато САЩ призовават за сдържаност

Свят Преди 10 часа

Анализаторите казват, че контраударът на Израел вероятно ще бъде насочен към иранска земя, без да убива цивилни