Тъмното минало на Борисов в секретна грама
Бойко Борисов   
Източник: Антон Станков, БГНЕС
316

"Бойко Борисов е непредсказуема личност с необуздана политическа амбиция и очевидно блестящо бъдеще в българската политика.

Егото му може да е най-силния ни лост за влияние върху него ... трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа", пише на 9 май 2006 г. тогавашният американски посланик Джон Байърли в секретен доклад, в който запознава властите във Вашингтон с личността на Бойко Борисов, "вероятно следващият български лидер".

Грамата беше публикувана от сайта "Биволъ", който работи с Wikileaks.

Тя е със степен на конфиденциалност СЕКРЕТНО//НЕ ЗА ЧУЖДЕНЦИ, над която са само грамите ТОП СЕКРЕТНО, с които обаче Wikileaks не разполага.

Документът е един от малкото в масива от 978 доклада от София, прегледани и одобрени едновременно от политическия съветник, военния съветник и съветника по сигурността на американското посолство, както и от посланик Байърли, обяснява"Биволъ", като припомня, че когато искат да омаловажат написаното от американските дипломати, засегнатите

по рефлекс изтъкват, че става въпрос едва ли не за слухове,

които просто са регистрирани от усърдни чиновници в посолството.

За достоверността на информацията тук е посочен и конкретен източник - службата SIMO, която потвърждава "оперативните" данни за участието на Борисов в сериозни криминални структури и деяния.

Проверка, извършена в публикуваните до момента около 13000 грами в сайта на Wikileaks показа, че абревеатурата SIMO се споменава едва четири пъти.

От контекста на цитатите и съдържанието може да се направи предположение, че SIMO е американска държавна агенция, свързана със сигурността и информацията. В секретна грама от Буенос Айрес се споменава, че SIMO и DEA (Американската служба за борба с наркотиците) са представени в "правоохранителния комитет" към посолството, заедно с политическата, финансовата и правната служба на легацията.

"От пожарникар до "батман" -

такова заглавие носи разделът с биографичната справка за Борисов.

"След края на еднопартийното управление, Борисов се заема с бизнес. Основава собствена охранителна фирма и я превръща в една от най-големите в бранша по времето, когато "частната охранителна дейност" беше синоним на изнудване и силови действия.

През 90-те години е бил личен бодигард на Тодор Живков (по онова време вече извън властта) и по късно е бил нает като бодигард на бившия цар Симеон Сакскобургготски по време на частните посещения на бившия монарх в държавата.

Когато Сакскобургготски се завърна в България за постоянно и беше избран за министър-председател, той назначи Борисов за главен секретар в МВР - пост, който Борисов превърна в най-силната позиция в правоохранителните органи в България.

В добавка към традиционните правоохранителни агенции, Борисов също управляваше Националната гранична полиция, митниците и Националната служба за сигурност, която е отговорна за контратероризма и контраразузнаването", пише Байърли.

Посланикът подчертава и

уменията на Борисов да гради геройски имидж

"Борисов безсрамно си правеше реклама като главен секретар, умело комбинирайки влиятелни контакти със собствениците на медии и по холивудски перфектните си медийни инстинкти, за да осигури благоприятно отразяване, върху което се базира имиджът му.

"Наричан "батман" заради вездесъщото му присъствие, заради склонността му да носи изискани черни дрехи и заради внезапното му появяване на местопрестъплението, Борисов изгради PR машина, която му спечели подкрепа във всички възрастови и социални групи.

Журналистите споделят в частни разговори, че Борисов плаща в брой за позитивно отразяване и заплашва тези, които пишат негативни репортажи.

Неговото поведение го превърна в "националния шериф", въпреки 123-те показни убийства и липсата на арести на главните лидери на организираната престъпност", пише посланикът.

"Мръсотията" -

така е озаглавен разделът, резюмиращ тъмното минало на Борисов.

"Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с "Лукойл" и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Информацията от SIMO е в потвърждение на тези обвинения.

Смята се, че Борисов е използвал поста си, като глава на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния, а жената, с която съжителства, Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните транзакции на самия Борисов.

Говори се, че Борисов има сериозни връзки с някои фигури от мафията, включително с Младен Михалев (наричан още Маджо), и с неговия бивш партньор от организираната престъпност Румен Николов (наричан още "Пашата"), пише Байърли.

Следващият параграф от раздела е специално посветен на тесните връзките на Борисов с Валентин Златев, директор на "Лукойл България", който е наречен

"изключително влиятелен политически брокер и политически кукловод"

"Лоялността му (и неговата уязвимост) към Златев, играят голяма роля в процеса на взимане на политически решения на Бойко Борисов.

Публичните договорки на Борисов с "Лукойл" са само една страна на неговите много по-дълбоки и по-широки бизнес взаимоотношения със Златев, информация за които получихме по други канали."

От грамата се разбира също така, че Борисов твърде често се среща с представители на руското посолство, но избягва да афишира това, докато в същото време "често парадира с близките си връзки със службите за сигурност на Запад, включително и тези в САЩ."

Той директно се е пазарил с американците за политическа подкрепа на парламентарните избори, като благодарност за проамериканските си позиции.

"Ще сваля правителството, след като се договорим за базите", бил предложеният директно бартер.

Като пример за противоречивостта му обаче е посочено как от една страна Борисов обещава на САЩ пълна подкрепа за военните бази и участието в международните военни мисии, а от друга критикува демагогски проамериканската политика на БСП: "Правителството каза, че ще изтеглят войските ни незабавно от Ирак. Не ги изтеглиха, изпратиха още една бригада там. Те дадоха и бази на американците, без да поискат нищо в замяна."

Байърли обаче докладва, че след писмено предупреждение от американска страна Борисов спрял веднага с тази реторика.

Относно бъдещите си планове в политиката, в разговор с американския посланик

Борисов заявил, че "ще унищожи" АТАКА,

а НДСВ, с което самият той беше свързан в миналото, "се топи".

Ако би се съюзил с някого, това би бил Съюзът на демократичните сили (СДС). Партията има в момента по-малко от 5% подкрепа в проучванията, и според Борисов е "свършена", но той би се замислил за партньорство, "за да запази марката" жива.

Новата политическа звезда на България си остава човек с "улично образование", твърде повърхностен и "с малък диапазон на внимание", което го кара да не се задържа дълго на една тема и да "крачи напред-назад из кабинета си, като тигър в клетка", пише още посланик Байърли. 

Макълдауни: Обяздването на руския жокер

Две години и половина след Байърли, посланик Макълдауни описва бъдещия премиер на България като "сурова политическа сила".

Той е "нетърпелив" и "променящ мненията си всеки ден" според информатори от ГЕРБ.

При първата си среща с посланика той заявил, че българите не могат да взимат решения сами и разчитат на Брюксел и Вашингтон "да кажат на премиера какво трябва да се направи".

Въпреки заявената западна ориентация, Борисов е като жокер когато става въпрос за Русия - отбелязва Макълдауни.

Той има близки връзки с Валентин Златев, за когото слуховете твърдят, че поддържа ГЕРБ с пари в брой. Златев бил и голям финансов поддръжник на БСП, отбелязва в скоби Макълдауни.

Борисов флиртува и с електората на Атака. Пред свои хора от ГЕРБ той казал, че "от време на време" ще прави про-руски изказвания, но ще страни от дебата Русия срещу НАТО, за да е щастлив електората му.

Победата на Борисов ще е илюстрация за продължаващата българската политическа незрялост, смята американският посланик.

Обгрижвайки гордостта на Борисов и необходимостта му да получи легитимност, американците разчитат да насочат ГЕРБ към "модерна политическа формация".

За разлика от предшественика си Байърли, Макълдауни вече говори не само за "побутване" на Борисов, а с метафора от родеото: ако Борисов победи на изборите, на американците им предстои "трудна езда".

Въпреки, че Посолството не може да коментира съдържанието на предполагаемите класифицирани материали, за които се твърди, че са изтекли, ние бихме искали да подчертаем, че САЩ и България имат отлични отношения и че


високото ниво на нашето двустранно сътрудничество говори само по себе,


се казва в изявление на Посолството на САЩ в България по повод на публикуваните предполагаеми класифицирани материали.

 

"Важно е да се има предвид, че дипломатическите телеграми често са предварителни и непълни външнополитически анализи и не трябва да се разглеждат като официални позиции на американската външна политика", заявяват от посолството на САЩ.

 

"Взаимоотношенията на САЩ с България се основават на взаимно уважение, общи цели и общи ценности. Ние ще продължим да изграждаме тази връзка въз основа на големия брой въпроси от взаимен интерес, със специален акцент върху нашето оперативно сътрудничество в областта на правоприлагането, което включва и борбата с наркотици. Нашите двустранни отношения и сътрудничество никога не са били по-силни", се казва в изявлението.

 


 

Коментари 316
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

316 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 1 минута

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 10 минути

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 48 минути

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 51 минути

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 1 час

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 1 час

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 1 час

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 1 час

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 1 час

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Любопитно Преди 1 час

Актрисата си спомня как е избягвала темата като тийнейджър поради това, че е била „засрамена“

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 2 часа

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 2 часа

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

България Преди 2 часа

Ако направим вота 2 в 1, това дава възможност едно цяло провеждане на избори да бъде спасено, каза съпредседателят на ПП-ДБ

Бойко Борисов с молба към президента

Бойко Борисов с молба към президента

България Преди 2 часа

Лидерът на ГЕРБ с молба кой да не бъде служебен премиер

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

България Преди 2 часа

Това каза председателят на ПГ на „Има такъв народ“ на излизане от сградата на президентството

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

България Преди 2 часа

Театралните награди бяха връчени от Съюза на артистите в България (САБ) снощи на церемония в Народния театър