Сирия: Съпругата на президента Асад избяга в Лондон
Асма Асад, 35-годишната съпруга на сирийския президент Башар Асад   
Източник: EПА/БГНЕС
5
Ео опейският съюз налага санкции срещу Сирия с решение, взето "на подпис". Това съобщи Съветът на ЕС късно снощи.

Санкциите включват ембарго на износа за Сирия на оръжия и стоки, които могат да бъдат използвани за репресии в държавата. Наложени са също визови ограничения и замразяване на активи, които засягат 13 официални лица и хора, свързани със сирийския режим, за които Съветът има информация, че са отговорни за жестокото насилие срещу цивилни.

Очаква се решението и списъкът на подлежащите на санкции да бъдат публикувани в сряда, 11 май.

В същото време днес британски медии съобщават, че

съпругата на президента Башар Асад може да е избягала в Лондон заедно с трите им деца.

35-годишната Асма Асад живеела в сигурна къща в или около британската столица. Родената във Великобритания Асма, смятана за една от най-красивите първи дами в света, не е виждана на публично място от началото на протестите в Сирия - т.нар. арабска пролет.

С нарастването на насилието в Сирия тя била предупредена "да се измъкне възможно най-скоро". "Първата й реакция, естествено, беше да замине за Лондон, защото семейството й е там", съобщил високопоставен арабски дипломатически източник, цитиран от "Дейли Телеграф".

"Евакуацията беше извършена в условията на голяма секретност, но сега тя е на безопасно място с трите си деца и е заобиколена от охранители. Ясно е, че присъствието й може да причини голямо неудобство на Великобритания, поради това не беше обявено публично", допълва източникът.

Според арабските медии Асма Асад е в Лондон от три седмици и това е известно на много малко хора. Баща й, кардиологът Фауаз Акхрас, и майка й, Сахар Отри, пенсиониран дипломат, живеят в голяма къща Норт Актън, Западен Лондон. Вчера обаче на този адрес нямало никой, а до входната врата били натрупани писма от последните три дни.

Съседите казват, че не са виждали семейството и дъщеря им от няколко дни.

Асма Асад, която в училище и в университета била известна като Ема, е израснала в Лондон и се надяваше Сирия да избегне революцията, която избухна в Египет, Тунис и Либия.

Неотдавна американското сп. "Вог" я определи като "роза в пустинята". Асма, която има двойно британско и сирийско гражданство, създаде заедно с баща си няколко благотворителни организации в Лондон, сред които и "Сирия Херитидж Фондейшън".

"ЕС призовава Сирия незабавно да прекрати насилието и да премине плавно към политически реформи, което би било единственият начин за осигуряване на стабилност в страната в дългосрочен план. Провал в тази посока ще накара ЕС да обмисли разширяването на наложените санкции до най-високите управленски нива в държавата", посочва върховният представител на ЕС по сигурността и външната политика Катрин Аштън в изявление, разпространено от Съвета на ЕС.

Вчера сирийските власти, нахлувайки от къща в къща,

арестуваха стотици активисти и  протестиращи против правителството

в цялата страна. Операцията е в рамките на държавната политика за потушаване на националния бунт, който президентът Башар Асад се закани да преодолее.

Арестите, които бяха насочени срещу организаторите на протестите и участниците, обхванаха предимно централния град Хомс, крайбрежния град Банияс, някои предградия на столицата Дамаск и села около южния град Дераа, каза Рами Абдул Рахман, директор на Сирийската обсерватория за човешки права. Той добави, че картечни откоси са били чути в предградието на Дамаск Маадамия.

Над 250 души, в това число жени, са били задържани в Банияс, където в събота бяха разположени спецчасти и танкове. Сред арестуваните е водещ организатор на демонстрациите, заедно с баща му и тримата му братя. Задържан е също Фирас Хаддам, племенник на бившия вицепрезидент Абдул Халим Хаддам, който живее в изгнание, откакто напусна Сирия през 2005 г., и призовава за свалянето на режима.

Жител, който избягал от Банияс преди два дни, заяви пред АП, че сред арестуваните са имами на джамии, началникът на общината и членове на видни фамилии в града като Хаддам, Масри и Сахюни.

Сирийският вестник "Ал Уатан" цитира Асад, според когото сегашната криза в Сирия ще бъде преодоляна, а процесът на административни, политически и медийни реформи продължава.

Президентът направил това изявление при посрещането на местна делегация вчера, посочва изданието, без да дава повече подробности.

Вестникът на управляващата партия Баас пише, че спокойствието в Банияс е възстановено и че противопоставянето ще свърши до няколко часа.

"Башар ал Асад трябва да се радва на късмета си.

Никой друг арабски лидер, наредил брутално смазване на народни протести, не разполага с толкова свобода за действие", пише журналистът Рула Халаф в британския вестник "Файненшъл таймс".

Съединените щати не включиха сирийския президент в списъка на лицата, на които наложиха санкции преди малко повече от седмица.

Миналия петък Европейският съюз се съгласи да стори същото, поддавайки се на съпротивата на някои страни членки.

Никой не се съмнява, че египетският президент Хосни Мубарак, тунизийският Зин ел Абидин бен Али, йеменският Али Абдула Салех и либийският лидер Муамар Кадафи са виновни за насилието срещу демонстранти. Тогава защо 45-годишният Асад получава специално отношение?, пита авторът на статията във "Файненшъл таймс".

И отговаря: "Има причини да се действа внимателно, както показва опитът от Либия. Прехвърлянето на полковник Кадафи на Международния наказателен съд може да се окаже прибързано и да затрудни опитите той да бъде принуден да замине в изгнание.

В случая със Сирия санкциите са едни от малкото налични средства за натиск, а

никой не мисли да се намесва с военна сила.

Властите в САЩ и Европа казват, че срещу Асад ще бъдат наложени наказателни мерки, ако репресиите, които взеха стотици жертви, продължат."

Айман Абдул Нур, бивш член на управляващата партия БААС и настоящ дисидент, твърди, че изключването на Асад от списъка е полезно.

"По този начин му дават възможност да избяга в Англия с жена си (която е родена във Великобритания). Ако затворят напълно вратата, той ще се бие докрай". Ако не се нанесе директен удар върху Асад обаче, режимът не само няма да обърне внимание на международното неодобрение, но може и да остане с погрешно впечатление.

Както могат да потвърдят много официални представители в Близкия изток, които са си имали работа със сирийския президент по време на кризи, Асад има навика да тълкува всяка неясна формулировка като възможност да продължи  да се държи непослушно още дълго време.

Това обяснява защо най-отявленият привърженик на санкциите като наказателно средство срещу Асад е Франция, която го познава най-добре, тъй като беше основният защитник на реабилитирането му на международната сцена през последните години.

Асад експлоатира и мита за самотния реформатор, обграден от хардлайнери. Може би този мит има толкова много последователи на запад, защото Сирия е стратегически важна и играе значителна роля в конфликтите в региона, включително в този с Иран и в арабско-израелския спор.

Дори сега някои представители в западните столици се чудят дали Асад, който е очен лекар, следвал във Великобритания и е женен за изискана бивша инвестиционна банкерка, няма да реши да поеме по друг път.

Междувременно в арабския свят циркулира друга теория. Според нея Асад все още може да извърши "преврат" срещу собствения си режим - не особено реалистично предположение, предвид факта, че по този начин той ще трябва да се отърве от брат, братовчеди и шурей. Противниците на Асад смятат, че това е самозаблуда.
Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 12 минути

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 16 минути

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност

Откриха тяло до детска ясла в Русе

Откриха тяло до детска ясла в Русе

България Преди 45 минути

По непотвърдена информация то е открито около 6:00 часа в петък сутрин

<p>&quot;Еликсир на живота&quot;: Как 130-годишен мармот стана &quot;безсмъртен&quot;</p>

Мармотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Любопитно Преди 1 час

Фил е най-популярният мармот, който прогнозира настъпването на пролетта в САЩ

<p>Мащабно антитерористично учение в Бургас</p>

Мащабно антитерористично учение се проведе в Бургас

България Преди 1 час

Полицаи евакуираха в четвъртък вечер служители и граждани в района на автогара "Запад"

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

България Преди 1 час

Броячите за светване на зелен или червен сигнал бяха премахнати преди две години

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

България Преди 1 час

Шествието на гражданите ще се проведе в събота от 11.30 ч.

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

България Преди 1 час

Това съобщи еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Свят Преди 1 час

Ударите на Киев застрашиха контрола на Русия върху най-близкия до Украйна район на Черно море

<p>&quot;Терористи може да пренасят&nbsp;химически и биологични оръжия през границата на САЩ&quot;</p>

Бивш посланик на ООН: Терористи може да пренасят химически оръжия през границата на САЩ

Свят Преди 1 час

През декември около 300 000 мигранти са влезли в Съединените щати през Мексико

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 2 часа

Живял в III век, бил свят по живот и усърден в разпространението на истинската вяра

Пожар в центъра на Русе

Пожар в центъра на Русе

България Преди 2 часа

Огънят е тръгнал малко преди полунощ

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 3 часа

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 3 часа

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

България Преди 3 часа

Списъкът, от който държавният глава може да избира, е сведен до минимум