След бунта Египет е обхванат от вълна от престъпност поради отсъствието на полиция
В събота хиляди футболни запалянковци нахлуха на терена преди края на мач от Африканския шампионат между местния клуб "Замалек" и туниския "Клоб африкен". Неколкостотин полицаи не успяха да спрат инвазията   
Източник: ЕПА/БГНЕС
9

Въоръжени отвлякоха дъщерята на племенник на Ануар Садат и поискаха откуп. Крадците в южноегипетски град не се притесняват да ограбват минувачи посред бял ден. На друго място кавга между двама ученици прерасна във въоръжен сблъсък с пет жертви.

Допреди едва три месеца полицейска държава, Египет регистрира 200% ръст на престъпността след свалянето на Хосни Мубарак от президентския пост. Начело в списъка са убийствата, придружените с насилие кражби и отвличанията, казват служители по сигурността.

В много отношения тази страна с над 80 млн. души население се превърна в

свободна територия за престъпниците, които вилнеят,

възползвайки се от отслабената полиция и политическа несигурност. Бумът в престъпността накара някои да изпитат носталгия по времето на Мубарак, когато до голяма степен корумпираните, а сега дискредитирани полицейски сили, прибягваха до мъчения, сплашване и изнудване, за да удържат престъпността. Развихрянето на престъпността е част от цялостната обстановка на страх и несигурност, завладяла Египет след епохата "Мубарак".

Младежките групи, които участваха в организирането на бунта, се опасяват, че генералите, поели управлението от Мубарак, не са склонни да разрушат завещаното от бившия президент. Те са

разочаровани от липсата на реални действия

пет месеца преди парламентарните избори.

Икономиката бе тежко засегната от бунтовете. Стачките, демонстрациите и седящите протести в името на по-добро заплащане и условия на труд вредят на производителността и заедно с нестабилното състояние на сигурността плашат и отблъскват чуждестранните туристи.

Свалянето на Мубарак даде възможност също на войнствени ислямистки групировки да действат открито, подхранвайки напрежението в отношенията с християнското малцинство и умерените мюсюлмани в страната.

Трайният вакуум в сигурността в Египет е продукт на

низ от събития,

възникнали след 18-дневния бунт, с който на 11 февруари бе свален режимът на Мубарак. Три дни след началото на вълненията полицията се изтегли от улиците при все още неизяснени обстоятелства след кървавите стълкновения с протестиращите в Кайро и много други райони на страната. В същия ден - 28 февруари - портите на няколко затвора изведнъж мистериозно се отвориха и хиляди престъпници се втурнаха на свобода. По същото време десетки полицейски участъци из страната бяха щурмувани и опожарени, стотици задържани в арестите заподозрени бяха освободени, а огнестрелното оръжие на участъците беше откраднато.

Миналия месец новият министър на вътрешните работи Мансур ел Есауи разформирова ненавистната на населението Агенция за държавна сигурност, каквото бе и едно от ключовите искания на младежките групи, стоящи зад бунта. Агенцията беше обвинявана в най-тежки посегателства върху човешките права по време на 29-годишното управление на Мубарак. Само че времето, нужно за замяната на агенцията с друга институция, предоставя на престъпниците сгоден случай да действат.

Египетската полиция бе мразена от обществото

заради прекомерната употреба на сила и бе прогонена от улиците по време на бунта от 25 януари-11 февруари. Сега тя се завръща, но е по-малобройна, по-скромна в прилагането на закона - особено при пътните нарушения - и се въздържа от конфронтация.

При тази полицейска мекушавост паркирането в два и дори три реда на платното за движение стана нещо обичайно по и без това задръстените улици на Кайро. С падането на нощта полицията в повечето райони на разрастваща се метрополия с около 18 млн. жители изчезва, оставяйки неопитни доброволци да регулират движението.

"Самочувствието и духът на полицията са много понижени - призна на пресконференция вчера генерал-майор Мохсен Мурад, директор на обществената сигурност към вътрешното министерство. - Психологическото състояние на мнозина служители е лошо, оръжието им бе откраднато, а участъците - опожарени".

Полицията и държавната сигурност са на подчинение на вътрешното министерство.

Безсилието на полицията

стана видно в събота, когато хиляди футболни запалянковци нахлуха на терена преди края на мач от Африканския шампионат между местния клуб "Замалек" и туниския "Клоб африкен". Неколкостотин полицаи, разположени на Международния стадион в Кайро, не успяха да спрат инвазията.

При слабото полицейско присъствие в Кайро в неделя сутринта маскирани въоръжени нападатели с два автомобила отвлякоха дъщерята на племенник на Ануар Садат - бивш президент, убит през 1981 г. - докато я карали на училище в престижното каирско предградие Хелиополис. Пътят на семейния автомобил на Зейна Ефат Садат бил препречен от един от нападателите, които после пребили шофьора и принудили момичето да се качи в една от колите им.

12-годишното момиче бе освободено вчера сутринта, след като баща й платил откуп. По-късно полицията арестувала шестима души за предполагаемо участие в похищението и открила у тях куфарче с 2 млн. лири (около 340 хил. долара), твърдят представители на силите за сигурност, пожелали анонимност. Източниците съобщиха, че похитителите са поискали откуп от 5 млн. лири (към 840 хил. долара).

Много каирски родители

не пускат синовете и дъщерите си на училище заради зачестилите случаи на отвличане

на деца. Въоръжените обири също стават все повече в бедните квартали на столицата, в отдалечени райони и по автомагистралите. Някои от плячкосаните и подпалени молове отново отвориха врати, но привличат малка част от тълпите купувачи, които се стичаха там преди бунта. Някои прибраха от рафтовете луксозните си стоки, опасявайки се от нови грабежи.

Началникът на обществената сигурност Мохсен Мурад вчера призова египтяните да върнат доверието си в полицията и да пуснат децата си на училище. Наред с това той призна, че през февруари и март престъпността се е увеличила неколкократно в сравнение със същия период на миналата година, без обаче да посочи конкретни цифри.

В средиземноморския пристанищен град Александрия децата са съпровождани до училище от въоръжени охранители доброволци от квартала им, за да не бъдат отвлечени.

В обеднелия, разположен на брега на р. Нил град Сохаг, южно от Кайро, въоръжени лица са започнали да ограбват минувачите в центъра посред бял ден, твърдят местни жители и служители по сигурността.

Според властите общо 2000 случая на незаконно строителство са регистрирани за последните два месеца в провинция Сохаг. Притежателите на селскостопански земи се

възползвали от вакуума в сигурността,

бързайки да строят жилищни блокове, които продават с доста по-голяма печалба, отколкото ако отглеждат земеделски култури.

Вчера няколко хиляди протестиращи, разгневени от безразличието на полицията към въоръжен сблъсък между две враждуващи фамилии от Сохаг, блокираха за близо два часа основната железопътна линия към Кайро, което доведе до закъснения на влаковете между столицата и Южен Египет.

По на север, в Асют, спречкване между двама ученици миналата седмица прерасна в кървав сблъсък - въоръжени хора от село Ал Кусеир, откъдето е едното от момчетата, откриха безразборна стрелба по жителите от селото на другото момче - Фазара. Въоръжени от Фазара по-късно обсадиха училището, блокирайки вътре 25 деца от Ал Кусеир. Учениците бяха ескортирани до домовете си от пристигнали на помощ бронирани военни автомобили.

Разочарованите от неспособността на полицията да поддържа реда жители на Ал Кусеир впоследствие обсадиха полицейския участък в селото си, за да принудят служителите на реда да напуснат селището.

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

България Преди 3 минути

Шествието на гражданите ще се проведе в събота от 11.30 ч.

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

България Преди 17 минути

Това съобщи еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 58 минути

Живял в III век, бил свят по живот и усърден в разпространението на истинската вяра

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 1 час

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 2 часа

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

България Преди 2 часа

Списъкът, от който държавният глава може да избира, е сведен до минимум

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 2 часа

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Свят Преди 2 часа

Учените изследват различни видове магнитно-резонансни сканирания за измерване на обема, структурата и функциите на мозъка при 81 участници

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 2 часа

Чрез него приложението ще дава повече информация

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 8 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 9 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 10 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 11 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 11 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 12 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Колко ще струват избори 2 в 1

Колко ще струват избори 2 в 1

България Преди 12 часа

Дотук за три години и седем вота държавата е похарчила 710 милиона лева