ООН гласува за удари срещу Либия
Източник: ЕПА/БГНЕС
53

Съветът за сигурност на ООН прие с 10 гласа "за" и 5 въздържали се резолюция 1973, с която се въвежда зона, забранена за полети на либийски самолети, предаде ДПА.

Въздържалите се страни са Русия, Китай, Бразилия, Индия и Германия

Като постоянни членове на Съвета за сигурност, Русия и Китай биха могли да блокират приемането на резолюцията с отрицателен вот, посочва ДПА.

Останалите три страни, постоянни членки на Съвета за сигурност - САЩ, Великобритания и Франция - подкрепиха резолюцията, заедно със седем от членовете, които се избират на ротационен принцип - Босна, Колумбия, Габон, Ливан, Нигерия, Португалия и Южна Африка.

Използваните в резолюцията формулировки позволяват на отделни страни или организации като НАТО да предприемат военни действия във връзка с налагането на забранената за полети зона, т.е. и

извършването на въздушни удари 

Резолюцията съдържа призив за незабавно прекратяване на всички военни действия.

Към режима в Триполи бе отправено предупреждение да прекрати незабавно нападенията и репресиите срещу цивилни и да спазва строго международното хуманитарно право, човешките права и законодателството, свързано с  бежанците.

"Използването на всички необходими средства" за прилагане на резолюцията според ДПА дава възможност да се предприемат едностранни действия от отделни държави или координирани операции с международни организации.

Всяка страна или организация, която планира да участва в налагането на зоната, забранена за полети на либийски самолети, трябва да уведоми генералния секретар на ООН и Арабската лига преди да пристъпи към конкретни действия.

Специално внимание се отделя на необходимостта да бъдат защитени райони с цивилно население, в това число и град Бенгази, които за застрашени от нападение на правителствени части.

Резолюцията обаче

изрично изключва нахлуването на чуждестранни сухопътни части

на територията на Либия, посочва Ройтерс.

Условията на оръжейното ембарго, което бе наложено на Либия с резолюция на Съвета за сигурност от 26 февруари, се доразвиват чрез клаузи на резолюция 1973.

Всяка страна или международна организация вече може да инспектира на своя територия или на територията на страните членки, в това число пристанища, летища и в открито море, всички кораби или самолети, които летят от или към Либия, ако има достатъчно основания да се смята, че пренасят оръжие или товар с военно предназначение.

Наемниците, използвани като подкрепления на лоялните на Кадафи военни части, също попадат в рамките на ограниченията, наложени с оръжейното ембарго.

На самолетите, регистрирани в Либия, или собственост на либийски граждани, както и на либийски авиокомпании се забранява да излитат или да кацат, или да преминават през въздушното пространство на други страни и територии, освен в случаите, когато полетът е разрешен от специален комитет на ООН

Списъкът на лицата, чиито авоари бяха замразени по силата на резолюцията от 26 февруари, бе разширен от 6 на 13 души, в това число Муамар Кадафи и членовете на неговото семейство, както и шест юридически лица, сред които Либийската национална петролна компания, либийската централна банка и либийската външнотърговска банка.

Военните удари срещу Либия след резолюцията на ООН

ще започнат скоро, до няколко часа

и Франция ще участва в тях, заяви тази сутрин говорителят на правителството Франсоа Бароен.

Тази военна намеса "не е окупация на либийската територия", а "инструмент с военен характер, за да защитим либийския народ и да му помогнем да стигне до края в стремежа си към свобода и следователно към сваляне на режима на Кадафи", каза още говорителят.

Французите, които поведоха искането (за намеса - б.ред.), естествено, ще бъдат свързани с военната намеса, т.е. ще участват, допълни говорителят.

Властите в Либия

отхвърлят резолюцията на Съвета за сигурност на ООН,

съобщи ИТАР-ТАСС.

Според Халед Каим, официален говорител на министерството на външните работи на Либия резолюцията "представлява заплаха за единството на страната".

"Тази резолюция отразява агресивната позиция на международната общност", подчертал той. Каим осъди "стремежа на страни като Франция, Великобритания и САЩ да разделят Либия".

Въпреки това, подчертал говорителят, цитиран и от Франс прес, Либия е готова да обяви примирие в действията си срещу бунтовниците, но настоява преди това да се дискутира в подробности прилагането на това примирие.

Най-вероятно за целта ще бъде използван надежден посредник. Говорителят изтъкнал, че възможното примирие било обсъждано със специалния представител на ООН Абдул Хатиб, който вчера отпътува от Триполи.

Либия ще реагира положително на резолюцията на ООН, за да докажем, желанието си да гарантираме защита на цивилното население, подчертал Халед Каим.

Либия не се страхува,

заяви синът на Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам.

Ние сме в нашата страна и с нашия народ и не се страхуваме, каза той в интервю от Триполи за американската телевизия Ей Би си.

"Ние не се боим. Хайде, давайте! Няма да ни уплашите! Няма да помогнете на народа, ако бомбардирате Либия, за да убивате либийци. Вие ще унищожите страната ни. Никой няма да е доволен от това", каза той.

Хиляди жители на Бенгази ликуват по улиците на обсадения град,

след като стана известно, че Съветът за сигурност е решил да бъде въведена зона, забранена за полети над Либия, съобщи ДПА.

Приемането на резолюцията за жителите на Бенгази е лъч на надежда след заплахите, отправени срещу тях вчера от либийския лидер Муамар Кадафи.

Той се закани, че в Бенгази ще се лее кръв, ако бунтовниците не предадат оръжието си, посочва ДПА. Освен това Кадафи обяви, че офанзивата за превземане на града ще започне още тази нощ.

Малко след като Съветът за сигурност гласува мерки срещу режима в Триполи, телевизия Си Ен Ен обяви, че Кадафи е променил тактиката заради хуманитарни съображения и се е отказал да атакува град Бенгази.

Кореспондент на Си Ен Ен в Триполи разговарял със сина на Кадафи Сейф ал Ислам, който обявил, че

тактиката спрямо бунтовниците в Бенгази се променя

Лоялните на режима либийски военни части нямало да атакуват града, превърнал се в крепост на антикадафистката опозиция, а щели да заемат позиции около него.

В Бенгази щели да бъдат изпратени само полиция и части, специализирани в борба с тероризма чиято задача е да разоръжат бунтовниците.

Франция и Великобритания направиха дипломатически удар с успеха си да прокарат в Съвета за сигурност на ООН своя вариант на резолюция за мерки срещу режима в Либия, коментира Ройтерс.

Едновременно с това този ход на Париж и Лондон може да им струва влошаване на отношенията с Берлин.

Германия се въздържа от гласуване в подкрепа на резолюцията и обяви, че няма да участва в никакви действия, свързани с налагането на забранена за полети зона.

Според Ройтерс канцлерът Ангела Меркел не иска да си създава допълнителни проблеми броени дни преди важните регионални избори, насрочени за 27 март.

Според външния министър Гидо Вестервеле в резолюцията за мерките срещу Либия "се крият значителни рискове". Именно Вестервеле обяви, че германски военни няма да участват във военна операция в Либия.

Британският премиер Дейвид Камерън пое водещата роля

в усилията да бъде свален Кадафи. Той обаче също е изправен пред рискове, тъй като трябва да се справи с необходимостта от сериозни бюджетни съкращения. И не бива да забравя, че британците така и не простиха на бившия премиер Тони Блеър решението да се замеси във войната в Ирак през 2003 г.

Париж и Лондон подписаха през ноември договор за сътрудничество в сферата на отбраната. Сега двете страни вероятно ще са начело в действията в защита на либийците от техния управник Кадафи, посочва Ройтерс.

Президентът на Франция Никола Саркози и френският външен министър Ален Жупе също трябва да се поздравят с успеха на дипломатическата си офанзива.

Още повече, че Жупе бе назначен едва преди три седмици, след като неговият предшественик се оттегли заради тромавата реакция на Париж на събитията в Тунис.

Париж сега остро се нуждае от възможност да утвърди влиянието си в Северна Африка, където няколко от днешните независими държави са бивши френски колонии. Действията на Париж спрямо Триполи са в рязък контраст с бавните реакции на събитията н Тунис и Египет, посочва Ройтерс.

Русия също се оказа в затруднено положение

след вота в Съвета за сигурност след решението си да не подкрепи и в същото време да не отхвърли резолюцията.

В хода на работата над проекта за резолюция "надделя увлечението по силовите методи на някои членове на Съвета за сигурност", заяви постоянният представител на Москва в световната организация Виталий Чуркин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

От изказването му става ясно, че Москва се опитва да намери среден път между нежеланието си да подкрепи налагането на забранена за полети зона заради множеството неизвестни от военен характер около нея, и стремежа си да помогне да се гарантира защитата на цивилните в либийския конфликт.

В Брюксел председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой обяви, че ЕС приветства приемането на резолюция 1973 за мерки срещу Либия, предаде Франс прес.

Европейският съюз ще приложи тази резолюция, като се съобразява със своя мандат и пълномощия, подчертал Ван Ромпой пред журналисти.

Въпросите, свързани с прилагането на резолюцията, ще бъдат обсъждани на среща на външните министри на страните членки в понеделник, както и на срещата на Европейския съвет в четвъртък и петък следващата седмица. 

Коментари 53
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

53 коментара
 
Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Топлофикация София" обещава по-ниски сметки за парно

"Топлофикация София" обещава по-ниски сметки за парно

България Преди 9 минути

Какви са причините и ще се оправдаят ли очакванията на експертите?

Поразяващата уста Фънки жури в Hell’s Kitchen заедно с шеф Ангелов

Поразяващата уста Фънки жури в Hell’s Kitchen заедно с шеф Ангелов

Любопитно Преди 23 минути

Четирите оранжеви престилки ще се борят за мястото си в шоуто срещу четирима нови топ готвачи

Проверка установи системни нарушения и пропуски в СРП

Проверка установи системни нарушения и пропуски в СРП

България Преди 45 минути

Докладът е изпратен до ВСС и Софийската градска прокуратура

<p>Разкриха още една редактирана кралска снимка</p>

След скандала с Кейт Мидълтън: Разкриха още една редактирана кралска снимка

Любопитно Преди 55 минути

Снимка на Елизабет II с правнуците, направена от Кейт Мидълтън, също е била редактирана

<p>&quot;Опенхаймер&quot; разбуни духовете</p>

"Опенхаймер" разбуни духовете: Има ли реална заплаха за ядрена война

Свят Преди 1 час

В този много критичен момент "Опенхаймер" върна дискусиите за ядрените оръжия в публичното пространство

След 5 години затвор за групово изнасилване: Освободиха бивш K-pop изпълнител

След 5 години затвор за групово изнасилване: Освободиха бивш K-pop изпълнител

Свят Преди 1 час

Бившият певец беше осъден за две изнасилвания през 2016 г., както и за това, че се е снимал да прави секс с жени без тяхно знание

<p>Утре конвоират в България обвинения за убийството в Цалапица</p>

Конвоират в България обвинения за убийството в Цалапица

България Преди 1 час

Рангел Бизюрев ще бъде предаден на българските съдебни власти утре

На първо четене: Шофьорските книжки в ЕС стават електронни

На първо четене: Шофьорските книжки в ЕС стават електронни

Свят Преди 1 час

Младите шофьори да имат изпитателен срок в първите си две години зад волана, предвиждат още промените

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Технологии Преди 1 час

Миналата година те са се свили с 36 млрд. долара

Снимката е илюстративна

Зловещо присъствие и свръхестествена аура: Горите, обитавани от духове

Любопитно Преди 1 час

Когато се впуснете в дебрите на гората, какво чувствате?

От 1 май: По-евтини карти за градски транспорт за ученици и студенти в София

От 1 май: По-евтини карти за градски транспорт за ученици и студенти в София

България Преди 1 час

Това обяви общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев

Пожар в ученическо общежитие в Стара Загора

Пожар в ученическо общежитие в Стара Загора

България Преди 1 час

Децата незабавно са били евакуирани

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Любопитно Преди 1 час

Шоуто стартира с грандиозна новина за предстоящия финал на сезона

<p>След 12 години дело: Условна присъда за депутат от ДПС</p>

След 12 години дело: Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов

България Преди 1 час

Признатият за негов помагач Методи Петков получи ефективно наказание

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Любопитно Преди 1 час

Украинката Гергана и брокерът Светозар са предната отпаднала двойка от “Един за друг”, която гостува в подкаста на предаването “Един без друг”

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Любопитно Преди 2 часа

Вътрешният корпоративен турнир по електронни спортове на А1 е част от инициативите в компанията за изграждане на позитивна работна среда