Българин в Япония: Ситуацията върви към нормализиране
Александър Кочев   
Източник: Александър Кочев
14

Александър Кочев (Facebook.com/Kotchev) живее в Япония от 1996 г. В момента домът му е в град Сапоро, на остров Хокайдо, Северна Япония. Той пожела да разкаже специално за Vesti.bg каква е ситуацията в страната в момента.

1. За бедстващите след земетресението и вълните цунами

Много хора (по предварителни изчисления, повече от 2 млн. души) за останали без покрив, храна и лекарства, вследствие на разрушителните цунами. Днес в цяла северна Япония има тежки снеговалежи и температурите са минусови, на места под -5 градуса Целзий. Японското правителство организира система на превоз на дарения от храна, одеяла и други провизии с помощта на японските сили за самоотбрана. Около Токио и особено в засегнатите райони има недостиг на бензин и други горива, очаква се да бъдат освободени известни количества от държавния резерв.

Правителството призовава гражданите да не се презапасяват с храна и горива. Реално, това презапасяване е и единствената почти повсеместна форма на масова паника, наблюдавана в Япония.

Режим на тока има само в околностите на Токио. Влаковата мрежа в метрополията не е засегната от земетресението и промяната в режима на влаковата мрежа се дължи най-вече на този режим.

Много хора правят дарения и се опитват да помогнат с каквото могат на бедстващите. Редица големи японски компании даряват пари или храна и провизии.

2. За "евакуирането"

В западните медии и в много от българските има информация за масово напускане на Япония. По данни на имиграционните власти около 10 хил. чужденци са подали документи за разрешение за повторно влизане в Япония. 10 хил. души са около 3-5% от чужденците в Япония. Това означава, че 95%-97% от тях не се евакуират. Повечето българи, с които поддържам връзка, следят ситуацията отблизо и засега никой от тях няма намерение да се "евакуира".

Американското и британското посолства са осигурили самолети за своите граждани, ако искат да напуснат страната, но в официални пресконференции обявиха, че приканват само гражданите си, които се намират в радиус от 80 км от АЕЦ "Фукушима" да се преместят незабавно на друго място.

3. За радиацията в Япония

Поради страх от информационна завеса, много хора (особено източноевропейците) не са склонни да вярват на данните, давани от правителството чрез медиите. Аз ги разбирам, но не съм съгласен с тях, защото винаги потвърждавам тази информация от независими източници.

В цяла Япония има разположени гайгер-мюлерови броячи, принадлежащи на частни лица, които съобщават данните в интернет в реално или полуреално време. Един от тях е българинът Калин Кожухаров, който живее в централно Токио със семейството си. За радиационните стойности вижте неговия сайт: Thinrope.net.

Има много такива сайтове, почти във всеки голям град. Някои от тях съм посочил по-долу. Вчера и днес разговарях със Сергей Кореннов, доктор по ядрена физика, който живее и работи в Токио. Освен че е украинец и е добре осведомен за научната страна на аварията, естеството на работата му му дава достъп до много прецизни данни за радиационния фон в цяла Япония. Доктор Кореннов посочи, че в момента обстановката е спокойна и няма причина за притеснение, освен за хората, които работят по спасителната операция във "Фукушима" или са в непосредствена близост до атомната централа. Той също така посочи, че засега няма намерение да се евакуира от Токио, защото не мисли че има опасност за двете му деца. Според него основната разлика с "Чернобил" е, че когато е избухнал, АЕЦ "Чернобил" е бил действащ реактор, докато "Фукушима" не работи от петък миналата седмица. Също така, освен проблема с високата температура в басейните за отработено гориво, самите реактори се охлаждат прогресивно. Доктор Кореннов изрази мнение, че в Япония няма да има втори "Чернобил", поне според данните, които имаме днес (17 март, 2011, 19,00 местно време).

4. За обществената нагласа

В силно засегнатите райони хората основно търсят безследно изчезналите си роднини и приятели. По данни от днес следобед загиналите и безследно изчезналите са най-малко 15 хил. души. Също така, оцелелите се опитват да помогнат на място с каквото могат – някои помагат на ранените, други се включват към спасителните екипи и медицинските екипи, трети пренасят лекарства и храна до местата, изолирани поради разрушението на пътищата. Тези хора нямат нито ток, нито вода. Те не гледат телевизия и не четат вестници.

В незасегнатите райони повечето от хората са силно притеснени, някои в паника. Много японци и чужденци канят хора, останали без покрив, в къщите си, като временен подслон. Много други дават парични дарения или изпращат одеяла и други провизии. Общата нагласа е всеки да помогне с каквото може и да даде това, което може.

5. Икономиката

Въпреки че в началото на седмицата на токийската фондова отбеляза рязък срив и индексът TOPIX достигна до нива по-ниски от тези след банкрута на "Лемън Брадърс", днес нивата се възстановиха до 810,80. Финансовите анализатори казват, че това се дължи на прогнозата на инвеститорите, че японските компании ще употребят много финансови ресурси за възстановяването на обществената и производствена инфраструктура, което на свой ред ще доведе до положителен растеж на икономиката. Реалният подем се очаква обаче едва през четвъртото четиримесечие. Много е рано за дългосрочни прогнози, но повечето анализатори са умерено оптимистични за бъдещето на японската икономика.

6. От мен

Япония е много гъвкава и има опит в възраждането на страната – след Втората световна война Япония буквално се е преродила от пепелищата. След земетресението в Кобе, за 2-3 години разрушеният град е превърнат в оазис на модерния живот. Японците като нация са силни и амбициозни. Мисля, че тази трагедия ще ги сплоти и ще възстановят невероятно бързо засегнатите райони. Не се надявам, аз знам.

Нека всички да следим спокойно ситуацията и нека решенията, които взимаме, да са наши собствени и да се основават на факти и логика.

Александър Кочев, Сапоро Япония
17 март 2011, 20,00 ч.

Сайтове за следене на радиационния фон:

Токио:
Thinrope.net
Cnic.jp

Канагава (до Токио):
Atom.Pref.Kanagawa.jp

Шизуока (до планината Фуджи):
Hoshasen.Pref.Shizuoka.jp

Гунма (на север от Токио):
Pref.Gunma.jp

Ниигата (Северна Япония):
K4.Dion.ne.jp

Сапоро (на най-северния остров):
Geiger.Maido3.com

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 7 минути

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 20 минути

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 1 час

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 1 час

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

България Преди 1 час

По първоначална информация колата е спукала гума

ь

Русия: Ако ядрени оръжия на НАТО бъдат разположени в Полша, те ще станат мишена за нас

Свят Преди 2 часа

Повече за изказването на руският заместник-министър на външните работи четете в следващите редове

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Любопитно Преди 2 часа

В песента е използван и генерираният от изкуствен интелект глас на известния рапър Снуп Дог

ц

Забраниха тротинетките на пешеходни зони в Сливен

България Преди 2 часа

Максимално допустимата скорост за движение в града е намалена на 20 км/ч

Внимание! Тази банкнота е най-фалшифицираната у нас, проверете, ако я имате

Внимание! Тази банкнота е най-фалшифицираната у нас, проверете, ако я имате

Пари Преди 2 часа

13.5 милиона банкноти са определени като негодни при машинната обработка на постъпилите през първото тримесечие на 2024 г. в БНБ

Лео

Разходка във времето - звезди, позиращи с младото си "Аз"

Любопитно Преди 2 часа

Подобна съпоставка винаги е вълнуваща

Разкриха тайните на историческия меч, наречен "Екскалибур"

Разкриха тайните на историческия меч, наречен "Екскалибур"

Любопитно Преди 2 часа

Датировката на меча означава, че той е първият от ислямската епоха, открит във Валенсия

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Пари Преди 2 часа

До момента са инспектирани над 2000 обекта

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

Свят Преди 2 часа

Тя е извършена в окръзите Хатай, Ялова, Коня, Йозгат, Чанаккале, Сакария и Текирдаг

<p>&quot;През целия си живот съм била влюбена в момичета, но просто не го разбирах&quot;</p>

„Влюбена в момичетата през целия си живот": Били Айлиш разкри сексуалността си

Любопитно Преди 3 часа

Досега Били Айлиш се е срещала публично само с мъже

Снимката е илюстративна

След секретна доставка от САЩ: Украйна разположи ново оръжие

Свят Преди 3 часа

Байдън заяви, че САЩ ще започнат да изпращат военно оборудване на Украйна в рамките на "няколко часа", след като подпише новия пакет за военна помощ