Париж призна Преходния национален съвет в Либия
Саркози е и първият държавен глава в ЕС, който приема официално представители на либийската опозиция
  
Източник: ЕПА/БГНЕС
3

Париж официално призна Преходния национален съвет (ПНС)* на Либия за "единствен законен представител на либийския народ", обяви Али Есауи, представител на ПНС, след срещата си с френския президент Никола Саркози, предаде АФП.

Информацията бе потвърдена веднага и от Елисейския дворец.

В съобщението на президентската канцелария се посочва, че Франция е първата страна в света, която признава ПНС на Либия като "законен представител на либийския народ".

"Въз основа на това признаване ще открием дипломатическо представителство, наше посолство, в Париж, а в Бенгази ще бъде изпратен френски посланик - подчерта Есауи. - Френският посланик ще бъде временно базиран в Бенгази, преди да се завърне в Триполи".

Предстоящата размяна на посланици също бе потвърденa от Елисейския дворец.

Съобщението за решението на Париж бе направено ден преди извънредната среща на високо равнище на Европейския съюз в Брюксел, която ще бъде посветена изцяло на обстановката в Либия. Очаква се президентът Саркози да предложи "глобален план" за преодоляване на кризата в Джамахирията, посочва АФП.

Пред България в момента не стои въпросът за признаване

на формирания от опозицията в Бенгази преходен национален съвет, заяви в Брюксел външният министър Николай Младенов.

"Ние признаваме държави, а не движения", каза Младенов, като добави, че и според общата позиция на Европейския съюз първо трябва да има яснота за обстановката и отделните групи, които излизат на политическата сцена в Либия. "Лично на мен ми изглежда странно, че довчерашни министри на Кадафи в момента се явяват знаменосци на опозицията", каза Младенов.

Според британското външно министерство обаче членовете на бунтовническия Преходен национален съвет на Либия са

"законни събеседници".

"Обединеното кралство признава държави, а не правителства. Членовете на Преходния национален съвет са законни събеседници, с които желаем да работим в тясно сътрудничество," заяви пред Ройтерс говорител на министерството.

Лидери на либийските бунтовници са се срещнали и с представител на испанското правителство, потвърдиха днес правителствени източници, цитирани от ДПА.

Директорът на Испанската агенция за международно сътрудничество Пабло Юсте пристигнал от Кайро в Бенгази. Целта му била да прецени ситуацията в района, казаха източниците.

Според испанския в. "Паис" Юсте официално пристигнал, за да докара три тона лекарства, но освен това се срещнал в събота с Мустафа Абдел Джалил и други бунтовнически лидери. Испанското правителство заяви пред Сената, че е установило връзка с

"оформящите се власти"

в Либия, които все още са в съвсем начална фаза на организиране.

Италианският премиер Силвио Берлускони заяви на пресконференция в Рим, че Италия ще се присъедини към общата позиция, която ЕС ще заеме по въпроса дали да признае бунтовническия Преходен национален съвет на Либия като законен представител на либийския народ, предаде Ройтерс.

Саркози е

първият държавен глава в ЕС, който приема официално представители на либийската опозиция.

Вчера дипломат номер едно на ЕС баронеса Катрин Аштън отказа да подкрепи искането на ПНС да бъде признат за единствена легитимна власт в Либия. Това искане обаче беше подкрепено Европарламента.

По-рано днес френският министър на външните работи Ален Жупе призова ЕС да започнат диалог с либийските опозиционери, предаде Франс прес.

Той уточни, че заедно с германския си колега Гидо Вестервеле са уверени, че Кадафи вече напълно се е дискредитирал, трябва да се оттегли от властта и да се започнат разговори с нови либийски държавници.

Междувременно в общо писмо Вестервеле и британският външен министър Уилям Хейг призоваха ЕС да приеме съвместна

декларация, че страните членки няма да сътрудничат с Муамар Кадафи

и че либийският лидер трябва да се оттегли от властта.

В текста се казва, че разместването на пластовете в "южното съседство" изправя Европа пред "предизвикателство и възможност от мащаба на революциите от 1989 г.".

Правителството на Германия обаче се отнася скептично към искането на Европейския парламент ЕС да признае Преходния национален съвет за представител на Либия. Това заяви в интервю за "Франкфуртер рундшау" държавният министър в германското външно министерство Вернер Хойер, предаде ИТАР-ТАСС.

В интервюто Хойер изразява мнение, че ситуацията в Либия още не е достатъчно ясна, за да се вземе решение какво да се прави.

Структурите на новата изпълнителна власт в Джамахирията още не са видими,

казва министърът, като добавя, че е важно да се започне диалог с новите политически сили в Либия.

Междувременно пратеник на Муамар Кадафи се срещна с представители на няколко европейски правителства.

Кадафи би се съгласил на преговори

за предаване на властта, пише днес португалският вестник "Публику", цитиран от Ройтерс. Изданието се позовава на дипломатически източник, който направил това изявление сред срещата на португалския външен министър Луиш Амаду с пратеника на Кадафи в Лисабон - либийския зам.-министър на външните работи Тахир Сиала.

Източникът отбелязва, че на посланието трябва да се гледа предпазливо, тъй като било дадено в отговор на предложение на Амаду за спиране на огъня срещу бунтовниците и за мирна смяна на властта в северноафриканската страна.

Португалското външно министерство съобщи, че пратеникът се е срещнал с Амаду, за да обясни как Триполи гледа на конфликта.

В Атина Сиала разговаря с гръцкия си колега Димитрис Долис.

Двамата обаче не направиха изявления за журналисти след разговорите, продължили 50 минути.

Според гръцки дипломатически източник Сиала е предал послание от режима на Кадафи, засягащо излизането на страната от кризата и неговите позиции не се различават от тези на Кадафи и на други представители на неговия режим.

Гърция ще информира европейските си партньори за съдържанието на тази среща, е посочил източникът. Той е подчертал, че действителните намерения на Либия не могат да бъдат прогнозирани.

Сиала посети вчера и Малта, където разговаря с премиера Лорънс Гонци за позицията на либийското правителство.

В същото време в Кайро с послание от Кадафи пристигна високопоставен член на либийското правителство. Твърди се, че става въпрос за генерал-майор Абдул-Рахман бин Али ал Саид ал Зауи, който ръководи либийската служба за логистика и снабдяване.

-----

*Преходният национален съвет на Либия бе официално провъзгласен на 5 март.

Според учредителите му той е сформиран в отговор на необходимостта от политическа структура, която да представлява Либия след падането на загубилия легитимността си режим на Муамар Кадафи, и е единствен законен представител на либийския народ. Част от целите му са да защити суверенитета на народа и да опази целостта на страната.

Съветът, оглавяван от бившия министър на правосъдието Мустафа Абдел Джалил, се състои от 31 членове. 

На учредителното си събрание съветът потвърди, че е одобрил евентуална военна намеса от страна на ООН, независимо дали като десант или въздушни удари, които да парализират военната структура на силите за сигурност на Кадафи.

Според арабската теливизия "Ал Джазира" съветът цели също да съгласува националните усилия за освобождаване на останалите региони на страната, да координира работата на местните съвети за нормализиране на положението, както и да организира избирането на комисия, която да изготви нова конституция на страната.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

България Преди 7 минути

Министърът каза, че не се обмисля вариант за друг главен секретар на МВР

Мъж загина при пожар в Силистра

Мъж загина при пожар в Силистра

България Преди 1 час

По първоначални данни той е починал вследствие на задушаване

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

България Преди 2 часа

Бившият шеф на КАТ коментира обвиненията, че разследваните Стефан и Марин Димитрови били близки с него и той ги е запознал с Бойко Рашков

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

България Преди 2 часа

Не пропускайте тази неделя след централната емисия новини

<p>&quot;Иран има достатъчно материал за атомна бомба&quot;</p>

Гроси: Иран има много повече уран, отколкото се нуждае, за направата на една атомна бомба

Свят Преди 3 часа

При експлозиите в Исфахан очевидно не са били повредени атомните съоръжения на страната. Именно този град е центърът на иранските ядрени изследвания, казват от МААЕ

Джош Хартнет

Джош Харнет е сериен убиец с прякор "Касапина" в новия филм на Шаямалан

Любопитно Преди 3 часа

Филмът се очаква по световните екрани след няколко месеца

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

България Преди 3 часа

Причината за инцидента е отнето предимство

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево"

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево"

България Преди 4 часа

Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

България Преди 4 часа

От началото на годината в областта има осем случая на заразени с болестта, като пет от тях са деца

<p>Китай има нова стратегия, за да &quot;печели войни&quot;</p>

"За да печели" войни": Китай създава нови сили за киберзащита

Свят Преди 5 часа

Те са "стратегически клон" на въоръжените сили, заяви говорителят на китайското министерство на отбраната У Цян

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Свят Преди 5 часа

По информация на регионалните приложения в Telegram украинските въоръжени сили са унищожили балистична ракета и дрон

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Любопитно Преди 6 часа

Единият бил родом от Цариград и живял през IV век, а другият се подвизавал като отшелник на Синайската планина в първата половина на VI век

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 6 часа

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 6 часа

Зоната на комфорт е много важна за този знак

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Свят Преди 6 часа

Иранските лидери заплашиха с незабавен и силен отговор на всяка израелска атака