Либийските въстаници преговарят за града на Кадафи
Либийските въстаници преговарят за града на Кадафи   
Източник: ЕПА/БГНЕС
0

Либийските въстаници започнаха да преговарят с жителите на Сирт - родния град на Муамар Кадафи, за мирното им включване в "революцията от 17 февруари", предаде ИТАР-ТАСС.

Освобождението на Сирт, който днес е в ръцете привържениците на либийския лидер, ще осигури възможност да се вдигне блокадата от обсадените градове в Западна Либия и ще отвори път за настъпление към Триполи, заяви ръководителят на бунтовническия Национален либийски съвет Мустафа Абдел Джалил, бивш министър на правосъдието.

"Искаме да избегнем излишни кръвопролития, основната ни цел не е превземането на градове, а крепостта Баб ал-Азизия (където се укрива Кадафи - бел. на ИТАР-ТАСС)", добави Джалил.

Според телевизия "Ал Джазира",

сраженията продължават

около град Бин Джауад, на 160 км от Сирт. Въоръжените бунтовници успели да отблъснат контраатака на елитните батальони, командвани от Камис - син на Муамар Кадафи. В сраженията са били убити 12 души, а 52 са били ранени. Свалени са два изтребителя от либийските военновъздушни сили, а пилотите им са пленени.

От съседния град Рас Лануф идват съобщения, че този важен център на петролната промишленост е бил бомбардиран днес сутринта. Бунтовниците са стреляли по самолетите. Има загинали и ранени сред мирното население.

Въстаниците прехвърлят в Рас Лануф зенитни части от Бенгази и Адждабия, тъй като очакват нови въздушни удари. В града цари паника. Има данни, че към Рас Лануф се движи голяма танкова колона.

Бойни действия се водят и на запад, в град Зауия, на 50 км от столицата. Неговите защитници, подкрепили бунта, твърдят, че са пленили 18 африкански наемници, участвали в щурма срещу града, и един танк. Въстаниците търпят тежки загуби. Градът минава ту в едни, ту в други ръце, а междувременно запасите от лекарства и храни привършват.

Най-ожесточените сражения се водеха през изтеклото денонощие в Мисурата, третия по големина град в Либия, на 200 км източно от Триполи. Там загинаха близо 70 души. Срещу въстаниците бяха използвани авиация, артилерия и танкове, съобщи телевизия "Ал Арабия".

Батальоните на Кадафи са се изтеглили в предградията на Мисурата, но може да подновят атаката, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Официалната телевизия в Триполи представя събитията в Зауия, Мисурата и Рас Лануф като

"бунт, организиран от "Ал Кайда".

Междувременно Кадафи заяви, че Африканският съюз ще изпрати в страната му комисия за установяване на факти, предаде Ройтерс.

В интервю за френската телевизия "Франс 24" Кадафи отбеляза, че поддържа редовно контакт с останалите африкански държави. Той ги уверил, че в Джамахирията няма проблеми и "всичко е нормално".

"Африканският съюз ще изпрати комисия, за да разследва фактите и да потвърди пред света, че това, което се публикува за Либия от чужбина, е 100-процентова лъжа", каза Кадафи.

Либийският външен министър Муса Куса пък обвини Запада, че се опитва да раздели страната му, като влиза във връзка с бунтовническите сили в източната й част, предаде Ройтерс.

Англичаните жадуват за отминалата епоха на колониализма, каза Муса Куса. Първите, които започнаха да установяват контакти с отцепниците, бяха англичаните, а също така французите и американците, заяви либийският външен министър.

Зам.-външният министър Халед Каим заяви пред журналисти, че "фронтът на борбата срещу въоръжените терористи се разширява и успехът съпътства правителствените войски".

Бунтовническият Национален либийски съвет заяви днес, че

няма място за широк диалог с правителството на Кадафи

и че всякакви преговори трябва да се водят на базата на неговото оттегляне от властта, предаде Ройтерс.

Съветът, представляващ контролираните от опозицията предимно източни райони, изясни позицията си, след като държавната телевизия излъчи обръщение на Джадала Азус ат Талхи, който бе премиер през 80-те години и произхожда от източна Либия. В него той прикани опозиционните лидери в Бенгази да се включат в национален диалог за спиране на кръвопролитията.

Мустафа Абдел Джалил предложи на Кадафи амнистия, ако си отиде мирно, предаде ДПА.

"Ако Кадафи се съгласи да напусне страната, за да избегне нови кръвопролития, ще се откажем от искането си да го изправим на съд", каза в интервю за немското списание "Шпигел" Абдел Джалил.

Джалил потвърди, че режимът на Кадафи е потърсил контакт с бунтовниците, но уточни, че той лично не е говорил с либийския лидер. По думите му в момента не се водят преговори.

Съветът, в който влизат представители на държаните от бунтовници източни градове, е против чужда военна намеса, но иска помощ, за да парализира ВВС на Кадафи.

Бивши джихадисти,

които са преминали идеологическо и религиозно обучение в Афганистан, Ливан и на Западния бряг през 80-те години на миналия век, са се завърнали в източните либийски градове като Бенгази и Дерна, за да пропагандират своите ислямистки възгледи, пише в. "Дейли телеграф", като се позовава на секретни американски дипломатически грами, разпространени от "Уикилийкс" и предоставени на британския всекидневник.

В грамите се посочва, че Дерна е станал бастион на бивши джихадисти и консервативни имами, които са допринесли за закриването на неислямски социални и културни асоциации като спортни лиги, театри и младежки клубове. В грамите се отбелязва, че младите от източната част на Либия чувствали, че няма какво да губят, знаели, че не притежават нищо и търсели начин да придадат смисъл на живота си.

Те смятали съпротивата срещу режима на Муамар Кадафи и срещу коалиционните сили в Ирак за значим акт и за форма най-висша дързост, се казва в грамите.

Дипломатически документ от юни 2008 г. дори описва град Дерна като извор на бунтовници и атентатори камикадзе за Ирак.

Ройтерс пък съобщава, че либийски войски, верни на Муамар Кадафи,

принуждават чернокожи емигранти да се бият срещу бунтовниците.

Агенцията цитира разкази на млади мъже, успели да избягат от Либия.

Те разказват, че били нападнати в домовете си от войници, бити и ограбени. Взели им спестените пари и документите за самоличност, след това ги задържали и в крайна сметка им предложили пари, за да се бият за държавата с оръжие в ръка. На тези, които отказвали, им било заявено, че никога няма да могат да напуснат Либия.

Според един от бежанците, цитиран от Ройтерс, имало доста чернокожи, които щели да бъдат обучени и да участват във войната в Либия, защото освен всичко друго им плащали много пари. На африканците, които били сплашвани и ограбвани, им предлагали 250 либийски динара (200 долара), за да се обучават за бойци.

Либийското правителство отрича да използва чужденци в битката с бунтовниците. В силите за сигурност имало много либийци с по-тъмен цвят на кожата и тях погрешно ги вземали за чужди наемници, казват властите.

Когато преди седмици протестите срещу Кадафи прераснаха в насилие, бунтовници заявиха, че той е докарал в Либия наемници от Чад и Зимбабве.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 1 минута

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

коклюш

Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш

България Преди 5 минути

Полезна информация и съвети от Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 28 минути

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 36 минути

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

руски газ

Енергийният регулатор на Съюза: ЕС още се нуждае от руския природен газ

Свят Преди 40 минути

Руският втечнен природен газ е нужен, въпреки забраната, за да се избегне енергиен шок

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 48 минути

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи

Електроразпределителна мрежа

На първо четене: Парламентът отложи либерализацията на пазара на ток за 2025 година

България Преди 55 минути

Реформата на електроенергийния пазар за битови потребители трябваше да започне частично от 1 юли

Служебният премиер за отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

Служебният премиер за отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

България Преди 1 час

В петък по обед заместник-председателят на ГЕРБ обяви, че оттегля съгласието си да поеме поста в МВнР

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Свят Преди 1 час

Семейството на Абхрадееп разкри, че е бил в "наистина критично състояние"

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 1 час

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото

<p>&quot;Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително&quot;</p>

"Уолстрийт джърнъл": Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително

Свят Преди 1 час

Техеран осъществи нападението си в нощта срещу 14 април в отговор на израелския удар по иранското консулство в сирийската столица Дамаск

Iran Air

Авиокомпании пренасочват полети след атаката срещу Иран

Свят Преди 1 час

Редица самолети бяха отклонени към алтернативни летища

.

Знаете ли кои са българите, номинирани за Нобелова награда през годините?

България Преди 2 часа

За съжаление, България все още няма своя нобелов лауреат

<p>Happy Pet Net: Помагаме на стопаните да обгрижват лесно своите домашни любимци</p>

Глория Димитрова от Happy Pet Net: Ние помагаме на стопаните да обгрижват лесно и удобно своите домашни любимци

Любопитно Преди 2 часа

Онлайн консултациите с ветеринарен лекар могат да служат и като проактивна мярка за здравето на домашните любимци

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

България Преди 2 часа

Част от предложенията са неясни, непрецизни, вътрешнопротиворечиви, крайно неудачни, допълва главният прокурор

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Свят Преди 2 часа

Ранени са били 21 души и са нанесени щети на инфраструктурни обекти