Михаил Горбачов, който ни даде свобода
На пресконференвция в Москва на 21 февруари 2011 г. Михаил Горбачов критикува политиката на Владимир Путин и неговото протеже Дмитрий Медведев заради опити да нарушат Конституцията   
Източник: ЕПА/БГНЕС
36
Бш шият президент на СССР Михаил Горбачов празнува 80-я си рожден ден днес в тесен кръг със семейството и приятели в Москва.

Водещият Първи канал на руската обществена телевизия показва днес двучасовия документален филм

"Михаил Горбачов. Той дойде да ни даде свобода".

Горбачов, наричан "архитектът на перестройката и гласността в Русия", все още е почитан от някои, макар и не много, руснаци заради свободата и демокрацията, които донесе в страната.

Мнозина обаче го ненавиждат, защото разруши Съветската империя.

Противоречивото отношение към него в Русия е една от причините основните тържества за рождения му ден да се състоят по-късно този месец на Запад, където той е възприеман като символ на либерализирането на живота в СССР и на края на Студената война.

Днес Горбачов използва случая, за да разкритикува руското ръководство по въпроса за правата на човека.

Той каза, че под управлението на президента Дмитрий Медведев и министър-председателя Владимир Путин e имало "атака срещу свободите и правата на хората".

Михаил Горбачов беше седмият и последен лидер на СССР и остава в историята с колебливите опити за реформи. Но неговата перестройка бе последвана от рухването на комунизма и падането на Берлинската стена, установяването на демократично управление в Източна Европа, разпадането на СССР и прекратяването на десетилетната надпревара в ядреното въоръжаване.

През 1990 г. той бе удостоен с Нобелова награда за мир.

Но близо половината руснаци днес изпитват безразличие към последния съветски ръководител, сочи представително изследване на института ВЦИОМ.

Като "безразлични" към него са се определили 47% от анкетираните, което е два пъти повече в сравнение с отговора на същия въпрос преди 10 години.

20% изпитват "неприязън" към бащата на перестройката, само 10% заявяват, че чувстват "уважение" към него.

Под заглавие "Предтеча" московският вестник "Новие известия" пише днес, че Михаил Горбачов е вървял стремително по всички стъпала на партийно-държавната стълба и лично се е убедил, че всичките те са прогнили.

"Той не искаше революция и искрено се надяваше, че системата може да бъде преустроена.

И затова имаше много евфемизми: зараждащата се свобода на словото се наричаше гласност, многопартийността - плурализъм на мненията, а опитът за реформа в икономиката с акцент на машиностроенето - ускорение", припомня вестникът.

Повечето хора от тогавашното обкръжение на Горбачов не са изпитвали неговия ентусиазъм от промените. Интелигенцията го подкрепяше, но след пролятата кръв във Вилнюс и Тбилиси се извърна от него, пише вестникът и припомня популярното съждение, че единственият президент на СССР бе повече обичан на Запад, отколкото в родната си страна.

Това, че у дома той искаше по-радикални и по-бързи промени, не се харесваше на мнозина, защото в Русия "тъгата по силната ръка е неизличима, подобно на желанието да получиш всичко веднага", констатира "Новие известия".

Но

Горбачов извади страната от летаргичния сън, който реално я заплашваше с клинична, а след това и истинска смърт.

Тя оцеля, макар и да се раздроби на няколко държави, защото той зададе вектора на движение. Бавно или бързо, със завои наляво или надясно, но в каква посока трябва да се върви вече бе ясно. Даже и на тези, които не признават на Горбачов никакви заслуги.

Михаил Горбачов е наричан човек, който промени света. Именно горбачовската "перестройка" и "гласност" предопределиха всички по-нататъшни промени, включително и в отношенията на Русия със Запада, пише "Независимая газета".

Горбачов и днес е убеден, че и САЩ, и Русия са се оказали победители при края на Студената война.

"Няма да сбъркам ако кажа, че перестройката спечели. Тя бе успешна. Америка има право да бъде лидер, подчертава Горбачов, когато говори за сегашните международни отношения, в които САЩ са единствена свръхсила.

Но той препоръчва това водачество да се осъществява с партньорство, а не с доминация.

Михаил Горбачов докара безпрецедентен вятър на промяната в Съветския съюз, но някои хора тълкуват това преди всичко като

прагматичен отговор на западния натиск
.

Според тях бащата на перестройката никога не е проявявал особен интерес към правата на човека.

В контраст с обичайните възхвали към Горбачов от Запада, политическите активисти и историци от онова време припомнят, че той е давал заповед да се стреля по демонстранти в искащите независимост съветски републики, защитавал е докрай ролята на Комунистическата партия като единствена партия и най-вече е имал твърде двусмислено отношение към политическите затворници.

През декември 1986 г. Горбачов разрешава на интернирания от Брежнев нобелов лауреат акад. Андрей Сахаров да се завърне в Москва със съпругата си Елена Бонер - жест с огромна символична стойност, който Западът незабавно приветства.

"Връщането на Сахаров от изгнание беше сигнал към Запада. Държавните финанси бяха в лошо състояние и кредитите от Запада бяха абсолютно необходими", заявява днес пред Агенция Франс прес политологът Юрий Коргонюк от фондация "Индем".

"Освобождаването на Сахаров беше наложително, за да се покаже, че процесът на демократизация продължава" в момент, когато западняците си задаваха въпроси за границите на перестройката, смята социологът Лев Гудков от центъра "Левада".

Хората, които смятат Горбачов за правозащитник по неволя отбелязват, че дисиденти са били арестувани и хвърляни в затвора, докато той е бил на власт.

Събития, които за тези критици доказват

липсата на интерес у Горбачов към човешките права,

са  смъртоносната намеса на съветските сили срещу борците за независимост в Кавказкия регион и балтийските републики през 1991 г. в опит да се възпрепятства разпадът на СССР, както и отказът му да измени съветската конституция, която прави Комунистическата партия единствена партия в страната.

Във връзка с 80-годишнината редица коментатори се концентрират върху политическите решения на Горбачов, които или са позволили без проливането на много кръв да се демонтира тоталитарната система, или са довели до най-голямата геополитическа катастрофа, се казва в коментар на в. "Ведомости".

според този коментар крахът на СССР е бил предизвикан не толкова от преобразованията на Горбачов и неговите съратници в обществено-политическата сфера, колкото от икономическите неуредици.

Тя бяха предизвикани от бавните и непоследователни реформи, в хода на които Кремъл се опитваше да повиши ефективността на икономиката, запазвайки плановото социалистическо стопанство.
Коментари 36
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

36 коментара
 
За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&quot;Беше като огнено шоу, всичко се случи толкова бързо&quot;</p>

Последиците от руския ракетен обстрел в най-голямата водноелектрическа централа в Украйна

Свят Преди 2 минути

Спирането на централата означава, че други електроцентрали трябва да работят по-усилено, за да запазят осветлението в Украйна

<p>Парламентарната група на ДПС с нов заместник-председател&nbsp;</p>

Ертен Анисова е новият заместник-председател на ДПС

България Преди 3 минути

Парламентарната група на ДПС има още трима заместник-председатели: Хамид Хамид, Халил Летифов и Йордан Цонев.

Две земетресения разлюляха остров Крит

Две земетресения разлюляха остров Крит

Свят Преди 49 минути

Няма постъпили данни за пострадали или щети

Израел и Украйна благодариха на американския Сенат за военната помощ

Израел и Украйна благодариха на американския Сенат за военната помощ

Свят Преди 55 минути

Сенатът одобри помощен пакет на обща стойност 95 милиарда долара

Шокиращ случай: Шофьор отиде с 2,3 промила алкохол да се регистрира в КАТ

Шокиращ случай: Шофьор отиде с 2,3 промила алкохол да се регистрира в КАТ

България Преди 1 час

Наказанието за подобно нарушение е затвор до 3 години и глоба до 1000 лв.

ООН настоява за международно разследване на масовите гробове в Газа

ООН настоява за международно разследване на масовите гробове в Газа

Свят Преди 1 час

Палестинските служби за спешна помощ съобщиха, че са открили масов гроб с 283 тела в местността Насър

Потресаваща катастрофа: Шофьор с 3,31 промила алкохол помете жена в Пловдив

Потресаваща катастрофа: Шофьор с 3,31 промила алкохол помете жена в Пловдив

България Преди 1 час

Пострадалата е в болница с множество травми

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 2 часа

Той е живял през III век, по времето на император Аврелиан (270-275 г.)

Старт на президентските избори в РСМ

Старт на президентските избори в РСМ

Свят Преди 2 часа

За избран на първи кръг в президентските избори се смята кандидатът, спечелил абсолютно мнозинство от общия брой вписани в избирателния списък избиратели

Сенатът одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Сенатът одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Свят Преди 2 часа

Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против"

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Свят Преди 2 часа

Този бункер е построен през 1967 година, но и днес електрическите, водопроводните и вентилационните системи в него са в изправност

Audi Q4 e-tron

Напук на всички опасения: продажбите на EV ще нараснат значително тази година

Технологии Преди 2 часа

Акцентът е поставен върху достъпността, основният възпиращ фактор за първоначална покупка

Съдът гледа делото за клевета на бившия главен прокурор срещу Атанас Славов

Съдът гледа делото за клевета на бившия главен прокурор срещу Атанас Славов

България Преди 2 часа

Поводът - изказване на Славов, че бившият обвинител номер едно има връзка с кръга около Мартин Божанов - Нотариуса

На второ четене: НС обсъжда промени в Закона за българите, живеещи в чужбина

На второ четене: НС обсъжда промени в Закона за българите, живеещи в чужбина

България Преди 2 часа

Очаква СЕ депутатите да обсъдят на второ четене промените в ГПК И НК

Изтича крайният срок за регистрация за изборите 2 в 1

Изтича крайният срок за регистрация за изборите 2 в 1

България Преди 3 часа

От 25 април ЦИК започва да приема документи за регистрация на инициативни комитети

Главчев и министър Тахов се срещат с представители на земеделските организации у нас

Главчев и министър Тахов се срещат с представители на земеделските организации у нас

България Преди 3 часа

Целта на срещата е в спешен порядък да намери решение на най-неотложните проблеми