Кадафи към бунтовници: Дрогирани сте
Протестът в Бенгази   
Източник: ЕПА/БГНЕС
62
Пт тестиращите в Либия обслужват интересите на лидера на "Ал Кайда" Бин Ладен, заяви по държавната телевизия либийският диктатор Муамар Кадафи.

В запис на изявление, направено по телефона, той се обърна към населението на град Зауия, където се водят ожесточени сражения между верните му военни сили и бунтовници.

Кадафи обвини протестиращите, че вземат наркотици. "Вие в Зауия се обръщате към Бин Ладен. Те ви дават наркотици", заяви той в 15-минутно обръщение.

"Бин Ладен е врагът, който манипулира народа. Не се поддавайте на влиянието на Бин Ладен", предупреди Кадафи.

Във връзка с ожесточените сблъсъци в Зауия Кадафи каза: "Това, което се случва там, е фарс. Разумни хора не участват в подобни фарсове."

Той призова хората към спокойствие, поднесе съболезнования за загиналите, които нарече "деца на Либия", и обяви, че

либийци се бият срещу либийци под въздействието на наркотични вещества, които последователи на "Ал Кайда" им слагали в кафето.

Обръщайки се към жителите на Зауия той призова жените и мъжете на излязат на улицата и да се противопоставят на протестиращите. "Задържайте и предавайте на властите агентите на "Ал Каида". А ако желаете да живеете в този хаос, ако искате да се убивате едни други, сте свободни да избирате," призова Кадафи.

Диктаторът добави, че не носи отговорност за безредиците и разрушенията в Либия, тъй като властта е в ръцете на народа и неговите комитети. "Моята власт е само морална", за пореден път напомни Кадафи, който по традиция се представя като "лидер на революцията", а не като държавен глава.

Той призова САЩ да не се намесват под предлог, че водят битка с "Ал Каида".

Днес либийският лидер Муамар Кадафи изглежда още по-изолиран и атакуван от всички страни,

отбелязва Франс прес.

В пристанищния град Зауия, на 50 километра западно от Триполи, насилието вече обхвана улиците. Съобщено беше, че либийски военни са взривили минарето на местна джамия. Телевизия "Ал Джазира" показа кадри на подпален полицейски участък и на трупове на хора със завързани ръце, които са били убити, защото са отказали да стрелят по опозиционерите.

Противниците на режима на Муамар Кадафи, които контролират положението в Източна Либия, имат намерение да организират поход до Триполи, за да свалят диктатора от власт, предаде Франс прес.

След седмица на бунтове, отнели живота на стотици хора, противниците на Кадафи са установили контрол над район в източната част на страната - от границата с Египет до района на град Адждабия, намиращ се на 160 километра от средиземноморския бряг. Според очевидци, цитирани от Ройтерс, в този град обикалят въоръжени цивилни.

Репортери на Ройтерс, влезли в Либия от Египет, казаха, че не са видели признаци за правителствен контрол в района от източната граница до Бенгази. Местни милиции патрулират улиците на градовете Тобрук, Дерна и Бенгази, разположени на около 1000 километра източно от Триполи.

Този район на север граничи със Средиземно море, а на юг с либийската пустиня. Там има големи петролни залежи, от които влизат огромни пари в либийския бюджет. По на запад, в това число и в столицата Триполи, стрелбата е продължила и през изминалата нощ.

Улиците на Байда, крайбрежен град източно от Бенгази, днес са спокойни, но стените са надупчени от куршуми - свидетелство за яростните сражения между опозиционерите и наемниците на режима на Кадафи.

Именно на заседание на опозиционери в Байда се заговори за поход до Триполи и за оказване на помощ на противниците на режима там. На заседанието присъстваха и десетина генерали и полковници, отказали да стрелят по тълпата и минали на нейна страна.

Бунтът постепенно обхваща и западната част на страната.

Град Зуара, на 120 километра западно от столицата Триполи, вече е изоставен от полицията и военните и е в ръцете на народа, увериха по-рано днес очевидци и негови жители, бягащи към Египет.

Агенция Ройтерс отбелязва, че в Либия има четири стратегически места, които са от ключово значение за задържането на власт или падането на режима на Муамар Кадафи. Това са столицата Триполи, родният град на Кадафи в пустинята - град Сирт, в източната част на страната, както и петролните терминали в залива на Сирт - Рас ел Ануф и Марса ел Брега, където на ден се доставят по 1,6 милиона барела суров петрол от петролни находища в пустинята.

Засега очевидци разказват, че в столицата няма признаци силите на Кадафи да са загубили контрола.

Засега няма информации от независими източници за обстановката в Марса ел Брега, където освен терминал има и рафинерия. Норвежкият производител на торове "Яра" обяви обаче, че затваря петролохимическия си завод в града от съображения за сигурност.

Вестник "Курина" съобщи за избухнали протести в Рас ел Ануф, където освен терминал има и нефтохимическо предприятие. Според американския анализатор Питър Зейхан от агенция "Стратфор" ако бунтът в Киренайка (района около Бенгази) обхване и залива на Сирт, тогава в тази част на страната опозиционерите ще са в много добра позиция да се борят за независимост, а може би и да свалят режима на Кадафи.

Освен тези четири стратегически места, важни са и още няколко града. Мисурата е крайбрежен град на около 200 километра източно от Триполи, с пристанище. Населението му е няколко стотин хиляди души. Днес в близост до летището на града избухнаха сражения между привърженици и противници на Кадафи. Пристанището засега не работи, твърдят източници на Ройтерс.

В сайт в интернет се посочва, че местното население е поело контрола на града. Качени са снимки, на които се виждат обществени сгради, на които са окачени зелено-черно-червените знамена на протестиращите срещу Кадафи.

Пристанищния град Сабрата, подобно на Зауия, е на пътя, който свързва западната част на страната с Триполи. Вестник "Курина" съобщава, че в Сабрата по улиците са разположени много военни. Градът се издига на мястото на древен римски град. В Сабрата има древен амфитеатър и възстановен римски театър, където Бенито Мусолини е гледал представления по време на италианската колонизация.

Либийският юг е обширен и в по-голямата си част е ненаселен, защото там е пустинята. Там обаче живеят племената, които ще изиграят ключово важна роля в развитието на либийската криза.

Във "Фейсбук" има съобщения за сблъсъци в Гариян, на около 100 км. южно от Триполи, но няма официално потвърждение.

Няма данни за обстановката в Гадамес, близо до границата с Алжир. Там също има големи петролни полета. Сабха, който е още по на юг, засега остава предан на Кадафи. Оттам е племето, от което произхожда той и което е втората по големина племенна група в Либия.
Коментари 62
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

62 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Край на хартиените рецепти за антибиотици</p>

Хартиените рецепти за антибиотици остават в историята, от понеделник - само по електронен път

България Преди 10 минути

Издадените до неделя (31 март) хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Вдъхновени истории Преди 23 минути

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 1 час

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.

Откриха тяло до детска ясла в Русе

Откриха тяло до детска ясла в Русе

България Преди 1 час

По непотвърдена информация то е открито около 6:00 часа в петък сутрин

Джип се запали в центъра на София

Джип се запали в центъра на София

България Преди 1 час

Инцидентът е станал в района на площад "Руски паметник"

<p>&quot;Еликсир на живота&quot;: Как 130-годишен мармот стана &quot;безсмъртен&quot;</p>

Мармотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Любопитно Преди 1 час

Фил е най-популярният мармот, който прогнозира настъпването на пролетта в САЩ

<p>Мащабно антитерористично учение в Бургас</p>

Мащабно антитерористично учение се проведе в Бургас

България Преди 1 час

Полицаи евакуираха в четвъртък вечер служители и граждани в района на автогара "Запад"

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

България Преди 1 час

Броячите за светване на зелен или червен сигнал бяха премахнати преди две години

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

България Преди 1 час

Шествието на гражданите ще се проведе в събота от 11.30 ч.

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

България Преди 1 час

Това съобщи еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Свят Преди 1 час

Ударите на Киев застрашиха контрола на Русия върху най-близкия до Украйна район на Черно море

<p>&quot;Терористи може да пренасят&nbsp;химически и биологични оръжия през границата на САЩ&quot;</p>

Бивш посланик на ООН: Терористи може да пренасят химически оръжия през границата на САЩ

Свят Преди 1 час

През декември около 300 000 мигранти са влезли в Съединените щати през Мексико

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 2 часа

Живял в III век, бил свят по живот и усърден в разпространението на истинската вяра

Пожар в центъра на Русе

Пожар в центъра на Русе

България Преди 2 часа

Огънят е тръгнал малко преди полунощ

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 3 часа

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м