Тревога навсякъде за събитията в Либия
Либийци, живеещи в Швейцария, протестират срещу режима на диктатора Кадафи пред Главната квартира на службите на ООН в Женева   
Източник: ЕПА/БГНЕС
12

Европейският съюз се опитва да евакуира своите граждани от Либия и по-конкретно от Бенгази, който се намира на около 1000 км източно от Триполи, заяви днес испанската министърка на външните работи Тринидад Хименес.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун предупреди либийския лидер Муамар Кадафи, че насилието в страната "трябва да спре незабавно" и призова за провеждането на широкообхватен диалог, обяви говорител на ООН.

Бан Ки Мун проведе "обширни" телефонни разговори с обсадения дългогодишен лидер на Либия, посочи говорителят на генералния секретар на организацията Мартин Несирки.

"Той също така изрази дълбоки притеснения за ескалиращото насилие в страната и подчерта, че то трябва да спре незабавно. Бан Ки Мун повтори призива си за спазване на основните човешки права и свободи, включително правото на провеждане на мирни протести", отбеляза още Несирки.

Италианското външно министерство посъветва днес италианските граждани да избягват пътувания до Либия. Предупреждението, което подчертава сериозността на ситуацията, особено в района на Бенгази, бе публикувано на сайта на министерството.

Гражданите са съветвани да избягват митингите, да се отдалечават незабавно от районите с протести и да бъдат информирани за актуалните международни и местни събития.

Особено внимателни трябва да бъдат в пограничните райони на Либия с Египет, Алжир, Нигер, Чад и Судан. Като рискови са определени пустинните райони около Гадамес и Гат.

Британското външно министерство обяви днес, че е извикало либийския посланик в Лондон, за да изрази протест против кръвопролитното насилие срещу демонстранти.

Преди това информационните агенции съобщиха, че десетки хора са били убити през изминалата нощ по време на антиправителствени демонстрации в Триполи.

Външният министър на Великобритания Уилям Хейг заяви, че неговата страна призовава за незабавно прекратяване на насилието и убийствата на демонстранти в Либия и поиска пълно разследване на събитията в Бенгази.

Освен това Лондон настоява режимът в Либия да започне диалог с опозицията, да осъществи политически и икономически реформи, да допусне международни правозащитни организации и да вдигне ограниченията върху интернет и медиите в страната, се казва в изявление на Уилям Хейг.

Генералният секретар на Арабската лига Амр Муса призова днес за прекратяване на насилието в Либия и каза, че исканията на арабите за промяна са легитимни.

"Исканията на арабските народи за реформа, развитие и промяна са легитимни и... всички (арабски) нации имат общи чувства в този решителен момент от историята", каза той.

Германската канцлерка Ангела Меркел е потресена от жестокостта на властите при смазването на антиправителствените протести в Либия, заяви неин говорител. "Дайте свобода на събиране на всички, които демонстрират мирно, и търсете диалог с населението", призова говорителят.

По-рано германското външно министерство посъветва германските граждани да се въздържат от пътувания в източната част на Либия, където е епицентърът на размириците.

Франция възобнови днес призива си за незабавно прекратяване на насилието и зачитане на правото на мирни протести в Либия.

Президентът Никола Саркози осъди "неприемливата употреба на насилие" и призова за намирането на политически решения на размириците, пише в комюникето на държавния глава.

"Франция е силно обезпокоена от развитието на ситуацията в Либия след тежките репресии през последните дни. Франция призовава за незабавно спиране на насилията, зачитане на правото на мирни протести и свободата на изразяване и комуникация", заяви говорителят на външно министерство.

Франция затвори френските училища в Либия и прикани своите граждани и семействата им да се приберат в родината, заяви министърът по европейските въпроси Лоран Вокие.

Около 30 френски граждани са били изведени от град Бенгази и откарани в Триполи, съобщи той. Около 750 французи живеят пръснати в Либия, добави министърът, като подчерта, че за момента няма пряка заплаха за тях.

Португалското правителство обяви днес, че ще изпрати военен самолет С-130 в Либия, който да прибере граждани на Португалия и на други страни от ЕС. В Либия живеят 177 португалци, според правителството в Лисабон.

Австрия също обяви, че изпраща в Либия военен самолет, за да евакуира свои граждани, както и граждани на други страни членки на Европейския съюз.

Испания посъветва своите граждани да не пътуват за Джамахирията, освен ако не е наложително.

Пекин призова днес китайските бизнесмени да планират внимателно пътуванията си в Либия, а китайските фирми да вземат предпазни мерки заради сблъсъците, които разтърсиха страната.

Тези, които имат инвестиционни проекти или бизнес дела в Либия трябва да следят внимателно развитието на ситуацията, предупреди китайското министерство на търговията и посъветва китайските работници в Либия да стоят настрани от протестите.

Самолет, изпратен от турското външно министерство в Либия, за да евакуира от там турски граждани, получи тази сутрин отказ за приземяване в Бенгази и трябваше да се върне празен в Истанбул, предаде Анадолската агенция.

Турското правителство предприе стъпки за евакуацията на хиляди от близо 25-те хиляди турски граждани, които живеят в Либия. Министерството на външните работи обяви днес, че изпраща четири самолета и два кораба в Либия, за да помогне за евакуацията на турците.

Друг план за евакуация предвижда превозването на турски граждани от либийския град Тобрук в Египет, откъдето да заминат за Турция със самолет.

В Москва руското министерство на външните работи заяви, като се позова на своето посолството в Триполи, че руските граждани в Либия не са застрашени и не се планира евакуация.

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Принц Хари и Меган, херцогинята на Съсекс, присъстваха на Royal Salute Polo Challenge в петък, запечатвайки деня си със страстна целувка

Принц Хари официално смени местожителството на САЩ

Любопитно Преди 11 минути

Документи, разпространени на Острова, показват, че херцогът на Съсекс вече не определя Великобритания за свой дом

Джо Байдън

Американският президент със странно разкритие: Канибали са изяли чичо му

Свят Преди 13 минути

Версията на Байдън не е потвърдена от документи

"IT секторът ще продължи да бъде водещ двигател на икономически растеж и иновации в България и по света" – интервю с Ивайло Кенов

"IT секторът ще продължи да бъде водещ двигател на икономически растеж и иновации в България и по света" – интервю с Ивайло Кенов

Любопитно Преди 49 минути

IT професията е една от най-динамично развиващите се и високоплатени в момента

Предупреждение за цунами след изригването на вулкана Руанг в Индонезия

Предупреждение за цунами след изригването на вулкана Руанг в Индонезия

Свят Преди 58 минути

Повишената степен на тревога бе обявена в сряда вечер

Земетресение от 4,7 по Рихтер стресна жителите на турския град Токат

Земетресение от 4,7 по Рихтер стресна жителите на турския град Токат

Свят Преди 1 час

Епицентърът му е бил в град Сулусарай на дълбочина 10 км

Бъдещето на ЕС: Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната

Бъдещето на ЕС: Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната

Технологии Преди 1 час

Какво сочи доклад, поръчан от EС за конкурентоспособността

<p>Борисов: От служебните кабинети президентът&nbsp;правеше цели партии</p>

Борисов: Помня ярките политически лица в служебните кабинети, от тях Радев правеше цели партии

България Преди 1 час

Сред тях Янаки Стоилов, Крум Зарков, Весела Лечева, цялото БСП се изсипваше в служебните правителства, заяви лидерът на ГЕРБ

Даниел Митов е готов да поеме поста на външен министър

Даниел Митов е готов да поеме поста на външен министър

България Преди 1 час

Това заяви самият той пред журналисти в парламента

Сериозни предизвикателства и напрегнати моменти в „Шеф под прикритие“

Сериозни предизвикателства и напрегнати моменти в „Шеф под прикритие“

Любопитно Преди 1 час

Проблеми в комуникацията и обучението очакват мениджъра в новия епизод на предаването – този петък от 22:00 ч. по NOVA

На 19 април вестник „Мач Телеграф“ отново с уникален подарък към читателите си

На 19 април вестник „Мач Телеграф“ отново с уникален подарък към читателите си

Любопитно Преди 2 часа

Официален стикер албум Уефа евро 2024 на topps опакован с вестника

10 съвета как да намалим разхода на гориво

10 съвета как да намалим разхода на гориво

Технологии Преди 2 часа

Ето няколко полезни експертни съвета, за да намалите болката при посещение на бензиностанцията

От ПП-ДБ настояват за извънредно заседание на НС

От ПП-ДБ настояват за извънредно заседание на НС

България Преди 2 часа

На него партията призовава да бъде разгледан докладът на временната комисия за договора между „Булгаргаз“ и „Боташ“

Свободата да избираш кога и какво да гледаш

Свободата да избираш кога и какво да гледаш

Технологии Преди 2 часа

А1 предлага иновативни фиксирани ТВ планове

Как да ползваме Android Auto в автомобила

Как да ползваме Android Auto в автомобила

Технологии Преди 2 часа

Макар приложението да е супер популярно, все още има хора, които не знаят как да извлекат пълния му капацитет