"Тилт" от Виктор и Борислав Чучкови
Главните герои в "Тилт"   
Източник: Сп. Мениджър
15
Историята

Виктор: Всичко започна през 1994 г. Тогава ходех в едно заведение, което беше станало много популярно сред моите приятели.

Това беше един младежки бар, който се държеше от бивши скейтъри, които едновременно с това бяха и бивши емигранти.

Тези хора емигрираха много млади, дори малки мога да кажа - на по 17-18 години, с първата вълна веднага след 10 ноември 1989 г.

Барът се казваше TILT, намираше се в центъра на София, на ул. "Карнеги" - страхотно място, пълно с актьори, тарикати, крадци на коли и други странни, но много готини типажи.

Бар, в който имаше флипери, както и една билярдна маса, на която се играеше предимно на пари. И още тогава ми дойде идеята да направя филм за едни млади момчета от началото на 90-те години, но момчета изключително съвременни и интересни, чиито съдби бяха абсолютно необичайни.

Те бяха толкова млади, но минали през страшно много ситуации и някак си бързо бяха пораснали. Оттам тръгна всичко, но сегашният филм няма много общо с това, което съм виждал на това място. Тази идея ми се върти от 1994-1995 г., но тогава ситуацията в страната беше много неясна, имаше нулева година в киното.

И ми беше абсурдно да си представя, че мога да направя филм, още повече че бях 25-годишен. И преди няколко години брат ми, продуцентът Борко, ми каза: "Дойде време да правим филма, иначе ще изпуснем и последния влак".

Винаги съм знаел, че това ще бъде моят първи филм, но Борко даде тласъка. И така аз, брат ми и Йордан Жечев (сегашният криейтив директор на рекламна агенция DDB София) нахвърлихме първите идеи, които излязоха грубо около 8 страници.

Това стана в далечната вече 2003 г. Но сериозната работа започнахме през 2005 г.

Борислав: Интересното за нас в случая е да покажем едни тийнейджъри, които растат и им се случват разни неща в една държава, която също е тийнейджър.

Това са два субекта, които не знаят накъде отиват, и тази комбинация е изключително взривоопасна, защото тук няма морал, няма никакви обществени рамки, няма гражданско общество.

И това за нас е много интересно, защото в крайна сметка кино се прави за изключителни истории, а не за обикновени неща.

Кастингът

Виктор: Така се случи, че за кастинга отделихме около две години, две години и половина. Започнахме веднага щом имахме първи вариант на сценария и конкретно написана история, насока накъде ще се движим.

Разполагахме с написани около 150 страници и бяхме наясно с характеристиките на героите, не изцяло, но имахме някакъв ориентир.

В продължение на две години направихме пет или шест кастинга, на които се явиха много хора. Работихме с трима кастинг режисьори. По снимки може би съм прегледал около 600 лица, от които 300 извиках на проби.

И после започнах да стеснявам кръга. Интересно е, че до последно главните четирима герои ги държах в напрежение и не им казвах, че те са одобрените. Става въпрос за Явор Бахаров (Сташ), Радина Кърджилова (Беки), Ивайло Драгиев (Ангел) и Георги Стайков (Катев).

Единствено някак си за Ованес Торосян (Гого) нямах никакво съмнение. Много исках да съм сигурен, че това са моите хора и че те ще си взаимодействат добре в група, ще си отиват, ще си приличат, публиката ще ги възприеме като банда приятели, защото те са точно такива.

Важно бе да ги опитам по двама, по трима, по четирима в определени сцени и диалози. Най-интересното съвпадение е, че накрая се оказа, че голяма част от тях са от един и същи клас в НАТФИЗ и са приятели и в реалния живот.

Може би много хора ще си кажат: аха, Явор (Хари) и Радина (Сиана) от "Стъклен дом", но истината е, че ние ги снимахме много преди сериалът изобщо да тръгне като проект.

Другият човек, за когото до последно не знаех кой ще играе тази роля и той се включи чак когато останалите бяха почнали репетиции на маса, беше Александър Сано (Дъвката). Или както е известен като Среброто от братя Мангасарян. Той тук прави невероятна роля и бях много учуден, че досега никой не го е снимал в сериозна роля.

Борислав: Изключително любопитно е, че поради факта, че актьорите са от едно друго поколение, брат ми им отдели страшно много време, за да им показва снимки и да им разказва какво и как се е случило в началото на 90-те.

И те много добре изиграха образите си и се вписаха в епохата. За всеки, който е живял по това време, няма и секунда съмнение, че те не са от онова време.

Случките, или план "Б"

Борислав: Може би за да покажем, че не сме никакви фаталисти, започнахме снимките на TILT в петък, 13 март 2009 г., с 13 кадъра в немското гробище Хайлигенщат. Иначе много неща в този филм се променяха в движение.

Но всяко зло за добро. Моменти и случки, за които сме се ядосвали, после сме си казвали "супер, че стана по този начин". Така една сутрин на паметника на Съветската армия в центъра на София, който предварително бяхме почистили от графити, ни предстояха снимки.

Няколко дни поред бяхме наели денонощна охрана да го пази да не го надраскат отново, защото, ако го надраскат с Бойко Борисов или който и да е герой на нашето време - край, нещата заминават, ние все пак трябва да покажем времето от началото на 90-те.

Този ден трябваше да снимаме една пролетна сцена с дъжд, но същата сутрин заваля жесток сняг.

На другия ден трябваше да имаме отново снимки на паметника, но действието се развиваше в друга част от сезона. Обаче същия този ден валя сняг в 6 часа, в 10 часа снегът се разтопи, а след това изгря слънце и ние за един ден успяхме да заснемем всички сцени. Това е някакъв невероятен късмет... но от режисьорска гледна точка.

От продуцентска страна нещата в такъв ден са истински кошмар - веднага трябва да се осигурят машини за сняг, защото, ако снегът спре, не може в единия кадър да вали на парцали, а в другия не.

След това пък като стана мокро, трябва веднага да се подсигурят водоноски, защото не може в единия кадър да е мокро, а в следващия да е сухо, което означава да имаш на разположение две водоноски, готови да поливат. Така че звучи прекрасно, но стреса си го има.

Друг път трябваше да снимаме една къща на Витоша отвътре, щяхме да я ползваме заради вътрешния декор - три дена преди снимките падна такъв сняг, имаше такова навяване, че нямаше начин техниката ни да стигне дотам.

Мина ми през ум да закарам автобус с 50 работници на Витоша, които да почистят снега около къщата и да разчистят пътя. Но това някак беше абсурдно и, слава богу, се отказах от тази идея. И, притиснати от обстоятелствата, за два дена намерихме ново прекрасно място за снимки.

В продуцентството е така, винаги трябва да имаш план "Б", каквото и да се случва. Така стана и с премиерата. Филмът трябваше да излезе през ноември по кината, преценихме обаче, че това не е точният момент, и се отказахме. Сега през февруари зрителите ще могат не само да видят филма, но едновременно с това и да прочетат книгата на Любен Дилов-син, която той пише по филма TILT.

Какво е TILT

TILT е термин от играта флипер и означава "наклон". Когато топчето е между двата палеца на играча, той трябва да прецени с каква сила да го изтласка, за да не попаднe в средата. Ако направи това прекалено рязко и силно, машината дава команда TILT и блокира играта.

Преносно означава "прецакване".

TILT е български игрален филм на режисьора Виктор Чучков-син. Продуцент - Борислав Чучков. TILT e историята на банда приятели, които търсят начин да спечелят пари, за да си отворят собствен бар. TILT е и любовна история, която се развива на фона на политическите промени у нас в началото на 90-те години. В кината от 11 февруари.
Коментари 15
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

15 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

НС гласува на второ четене промените в Закона за енергетиката

НС гласува на второ четене промените в Закона за енергетиката

България Преди 4 минути

Текстовете предвиждат отлагане на либерализацията на пазара на електроенергия за битовите потребители с една година

<p>Електрическата&nbsp;G-класа&nbsp;е с&nbsp;4 мотора и много нютон метри</p>

Електрическата Mercedes G-Class е с 4 мотора и колосален въртящ момент

Технологии Преди 22 минути

И да, може да завива на място като танк

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 8 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Свят Преди 8 часа

Оръжията са пристигнали този месец

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Свят Преди 9 часа

Все още не е ясно как украинската армия възнамерява да спре настъплението на руснаците

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 10 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

България Преди 10 часа

Той определи среща като безпрецедентна

Радев: Напълно подкрепям Главчев, за който и да е министър

Радев: Напълно подкрепям Главчев, за който и да е министър

България Преди 11 часа

Радев: Договорът с „Боташ” може да бъде много изгоден

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 11 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 11 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 12 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 12 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 12 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 13 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 13 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП