Тунизийците не искат новото си правителство
Хиляди тунизийци протестираха срещу новото правителство   
Източник: ЕПА/БГНЕС
0

Хиляди тунизийци протестираха в няколко града в централната част на страната срещу присъствието на членове на екипа на сваления президент Зин ал Абидин бен Али в новото преходно правителство.

Полицията дори използва сълзотворен газ, за да разпръсне протест в столицата Тунис на неколкостотин поддръжници на опозиционното ислямистко движение "Еннахда", предвождани от нейния бивш лидер Садок Шуру и синдикалисти.

"Новото правителство не представлява народа и трябва да бъде свалено.

"Не" на партията Демократично конституционно обединение (оглавявана от бившия президент)", каза 63-годишният Шуру, който бе освободен от затвора на 30 октомври, след като прекара там 20 години заради политическа дейност.

Около 5000 души протестираха в град Сфакс, където внушителната местна централа на партията на Бен Али беше опожарена от протестиращите преди няколко дни, съобщи очевидец.

"Хиляди протестиращи" се събраха и в град Сиди Бузид, откъдето в средата на декември започна народният бунт срещу авторитарния режим на президента Бен Али.

В друг протестен поход в Регеб, на 37 км от Сиди Бузид, се включиха около 1000 души.

Около 500 протестиращи, главно адвокати и синдикалисти, се събраха и в град Касерин, друга крепост на "Жасминената революция".

Влиятелната синдикална централа "Общо туниско обединение на труда" (ОТОТ), която изигра важна роля в уличните протести, свалили Бен Али от власт, заяви, че

няма да признае новото преходно правителство.

ОТОТ обяви, че оттегля министрите си от правителството. В синдикалната квота бяха министрите на транспорта Ануар бен Гедур, на труда - Хусин Димаси и министърът без портфейл Абделджелил Бедуи, предаде АФП.

Популярната ислямистка партия в Тунис "Ан Нахда" няма да издигне нито един кандидат за президентските избори и определя преходното правителство като правителство на "изключването", съобщи негов говорител в Париж.

Партията обаче ще участва на парламентарните избори, уточни говорителят. "Няма да има демократичен преход без "Ан Нахда", заяви той.

Премиерът Гануши защити състава на новото преходно правителство

и настоя, че шестимата преназначени министри от кабинета на Бен Али са "с чисти ръце и са компетентни", предаде ДПА.

Тези министри запазиха постовете си, защото се нуждаем от тях в тази фаза на изграждане на демокрацията, аргументира се Гануши в интервю за френското радио "Йороп 1".

Сред преназначените министри от правителството на Бен Али са министрите на външните работи, отбраната, вътрешните работи и финансите. Опозицията получи министерствата на здравеопазването, висшето образование и регионалното развитие. Външният министър Камел Морджан заяви, че единствената цел на преходното правителство е да организира свободни президентски избори с чуждестранни наблюдатели, отбелязва АФП.

Въпреки всичко новото преходно правителство положи клетва в отсъствието на четирима министри, които вече го напуснаха, предадоха ДПА и АП.

Вълненията в други арабски страни,

които започнаха след тунизийската криза, също продължават.

Мъж се самозапали днес в северния египетски град Александрия - втори подобен случай за деня и трети за последните два дни, предаде ДПА, като се позова на местни медии.

25-годишният Ахмед ел Сайед се заля с бензин и се запали на покрива на сградата, където живеел. Според болничните власти той е получил тежки изгаряния и не е бил в състояние да даде показания пред полицията.

По-рано днес пред парламента в Кайро се самозапали друг мъж. Вчера също имаше подобен случай в египетската столица. Поредицата самозапалвания в Египет започна близо месец, след като тунизиец се самозапали в знак на протест срещу безработицата. След този акт в Тунис избухнаха масови безредици, които доведоха до свалянето на президента Бен Али.

Бившият шеф на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и настоящ опозиционен лидер в Египет Мохамед Ел Барадеи заяви в интервю за австрийската агенция АПА, че

е неизбежно и в Египет да настъпи смяна на режима,

подобно на случилото се в Тунис.

Барадеи каза, че надеждата му е в поколението на под 30-годишните, които съставят 60% от египетското население.

"Те нямат надежда, нямат бъдеще, но нямат и задни мисли" за разлика от мнозина по-възрастни, които са приели режима или се боят от него, каза Барадеи.

Египетското правителство отхвърли твърденията, че е възможно размириците в Тунис, да се разпространят в други страни, съобщи ДПА.

"Не вярваме, че това, което се случи в Тунис, може лесно да се повтори в някоя друга страна", каза говорителят на външното министерство Хосам Заки. "Трудно е да се сравнява ситуацията в Тунис, която доведе до народно движение там, със ситуацията в която и да е друга страна", допълни той.

По-рано днес в Алжир 36-годишен безработен мъж също се опита да сложи край на живота си, като се подпали с бензин в град Ел Уед до границата с Тунис. Това бе петият подобен случай през последните дни.

В понеделник мъж се самозапали и в столицата на Мавритания - Нуакшот.

Йеменската полиция за борба с безредиците разпръсна с изстрели във въздуха демонстрация на около 1000 студенти, които настояваха за демократични промени, предаде АФП.

Те се опитаха да излязат от района на университетския комплекс в столицата Сана и да стигнат до площад "Тахрир" в центъра на града, но полицията ги разпръсна като стреляше във въздуха с бойни патрони. Студентите обаче останаха в района на университета и скандираха лозунги в подкрепа на народните вълнения в Тунис, като призоваха "арабските народи да въстанат срещу управниците си".

В неделя в Сана също демонстрираха около 1000 йеменски студенти с призиви към арабските народи да се разбунтуват срещу управниците си по примера на тунизийците.

Президентът на Йемен Али Абдула Салех е на власт от 32 години. През септември 2006 г. той бе преизбран за нов седемгодишен мандат.

Лидерът на ислямистката опозиция в Судан Хасан ат Тураби бе арестуван снощи в дома си в Хартум. Това стана часове след като бе заявил пред АФП, че има вероятност в страната да се стигне до улични вълнения, подобно на тези в Тунис, съобщи съратник на опозиционера, цитиран от агенцията.

Според източника, "въоръжени агенти от службата за сигурност обкръжили района около къщата на Тураби и затворили всички улици", после "го отвели".

В тази страна (Судан - бел. на АФП) и в миналото е имало народни бунтове. Станалото в Тунис е напомняне. Вероятно е това да се случи и в Судан; ако ли не, ще има кървава баня, защото цялата страна е въоръжена, заяви Тураби пред агенцията вчера.

Хасан ат Тураби е смятан за организатор на военния преврат, подкрепен от ислямистите, който издигна на власт през 1989 г. Омар Хасан ал Башир. Десет години по-късно двамата се изполараха, което доведе до създаването на опозиционната партия на Ат Тураби "Народен конгрес", добавя АФП.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 1 час

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 4 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 5 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 6 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 7 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 7 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 8 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 8 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 8 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 8 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 8 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 8 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 9 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 9 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 9 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите