"Труд" и "24 часа"  ще имат нови шефове
"Труд" и "24 часа" ще имат нови шефове   
Източник: БГНЕС
2

След изтеглянето на германската медийна група "Вестдойче алгемайне цайтунг" (ВАЦ) от България, сега медиите, които тя издаваше доскоро, сменят главните си редактори.

Новият издателски борд на новия собственик - вестникарска група "България", обяви конкурси за главни редактори на вестниците "24 часа", "Труд", "168 часа" и "Седмичен труд". Това каза в Националния пресклуб на БТА Любомир Павлов, президент на Издателския борд.

Ще има конкурс за първи директор за интернет сайта на вестникарската група, каза още Павлов. Очаква се процедурата да приключи до края на февруари.

Никола Пенчев и Зоя Дамянова остават като изпълняващи длъжността главни редактори съответно на вестниците "168 часа" и "Седмичен труд". Тошо Тошев и Венелина Гочева са предложили за изпълняващи длъжността главни редактори на "Труд" и на "24 часа" Никола Кицевски и Борислав Зюмбюлев и предложението е прието.

Според Любомир Павлов рекламните приходи и тиражите на изданията на групата ще се увеличат.

Изданията на групата може да станат едно по едно публични дружества, което да привлече допълнителни инвеститори, каза Огнян Донев, член на борда.

В живота всяко нещо се променя или умира. Тези които се променят по-добре, печелят пред своите конкуренти. Ще използване времето на депресията за да сме най-добрите когато започне икономическия подем, каза Донев.

Тошо Тошев остава акционер в "Медия холдинг", като делът му малко се увеличава от досегашните 6%. Той посочи, че ще бъде и председател на борда на директорите на "Медия холдинг". Венелина Гочева също ще притежава акции в "168 часа", добави Павлов.

В изданията има публични правила за правене на журналистика, които ще бъдат публично оповестени след дискусия. Ще има санкция за нарушаването на тези правила с прозрачна процедура, която сега се обмисля. Не може всеки журналисти да пише каквото си иска без никаква отговорност за обществото, каза Христо Грозев, член на борда.

Съкращаване на журналисти в нашите издания няма да има, беше категоричен беше Любомир Павлов. Той добави, че може техният брой да се увеличи. Много неща в оптимизацията на нашата работа ще са свързани с разпространението, печатницата и оптимизиране на други разходи, но не с журналистиката, каза Павлов.

Проучване на агенция "Медиана" показва, че вестникът с най-много читатели е "Труд", следван от "24 часа", Телеграф" и "Стандарт", каза Любомир Павлов. Сред младите хора "24 часа" е по-популярен, сочи проучването, добави той.

Родената през 1963 г. Венелина Гочева беше главен редактор на в. "24 часа" от 1999 г. Завършила е история във Великотърновския университет и e била кореспондент на в. "Народна младеж" там.

След 1989 г. работи във в. "Диалог" и постъпва в "24 часа" при създаването му през 1991 г. Създателят и главен редактор Валери Найденов я прави правителствен репортер и шеф на отдел "Вътрешна политика", а през 1993 г.- зам.-главен редактор.

След конфликт с другия собственик на пресгрупата Петьо Блъсков през 1996 г. Найденов и Гочева отиват във в. "Континент" заедно с група колеги, а  след година се връщат - той отново като главен редактор, тя - негов първи заместник.От 2000 г. е зам.-председател на Съюза на издателите в България. Омъжена, с един син.

Тошо Тошев беше един от двамата изпълнителни директори на "Медиа холдинг", издател и главен редактор на в. "Труд" от 1990 г. Председател на Съюза на издателите.

Роден е през 1943 г., завършил е българска филология в Софийския университет. Работил е в отдел "Пропаганда" на Софийския градския комитет на БКП и в програмната редакция на БНТ, а в средата на 80-те години постъпва в "Труд" -  като зам.-главен редактор на Владислав Панов, с когото Тошев е работил преди това навсякъде.

След 1989 г., когато партийно-държавните профсъюзи се разпадат, ръководството на техния наследник КНСБ прехвърля собствеността на журналистическо акционерно и от 1992 г. се води частен.

От четвърти по тираж вестник в началото на 90-те години, "Труд" става първи от средата на 1997 г., подпомогнат и от странични фактори - кризата в партийните вестници "Дума" и "Демокрация" и кризата в пресгрупа "168 часа".

Германската групировка ВАЦ купува "24 часа", а след това и  "Труд" и става собственик на "Медиа холдинг". В началото на 1998 г. "Труд" достига рекордния тираж 540 000 в събота (броят с програма на телевизията) и около 350 хил. през седмицата.

От 1997 г. двата вестника са с еднакви реклами и страници с малки обяви, все повече си приличат и като графичен дизайн. След 2000 г. тиражите и на двата вестника постоянно спадат.

Тошо Тошев е женен 5 пъти, има трима сина.

На 9 декември 2009 г. Комисията по досиетата обяви, че  Тошко (Тошо) Николов Тошев - един от собствениците, директор и главен редактор на в. "Труд", е бил вербуван под псевдонима "Бор" от 1975 до 1990 г. като "съдържател на явочна квартира" и е сътрудничил на Държавна сигурност към Софийското градско управление на МВР.

Един от основателите на седмичника "168 часа" и създател на "24 часа" Валери Георгиев Найденов, който беше и първи зам.- главен редактор на в. "Дума", е бил вербуван през 1983 г. и с агентурен псевдоним "Сашо" е работил за Първо, Шесто и Второ управление на ДС.

 

 

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българските деца са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българските деца са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 5 минути

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 15 минути

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 2 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 3 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 3 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 3 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 4 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 4 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 4 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 4 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 4 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 4 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 5 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората