Сенатът на САЩ ратифицира СТАРТ 2
Сенаторът демократ Джон Кери (вляво) на пресконференция след ратифициранети   
Източник: ЕПА/БГНЕС
7

Сенатът на САЩ ратифицира новия договор с Русия за съкращаване на ядрените арсенали СТАРТ-2, съобщи АП.

Това е голяма външнополитическа победа за президента Барак Обама, коментира агенцията.

Вотът бе 71 срещу 26 гласа, което е повече от двете трети от присъстващите и гласуващи членове на горната камара, необходими за одобряването.

За ратификацията гласуваха и 13 от сенаторите републиканци.

Сега договорът трябва да бъде подписан от президента Барак Обама, за да влезе в сила. Очаква се това да стане още преди Коледните празници.

Ратификацията на СТАРТ 2 бе извънредно важна на фона на стопляне на отношенията между Вашингтон и Москва напоследък. За нея лобираха лично президентите на двете страни - Обама и Дмитрий Медведев, по време на срещата им неотдавна в САЩ.

Съгласно договора за период от седем години двете страни трябва да сведат числеността на своите стратегически ядрени оръжия до не повече от 1550 единици. Броят на ракетните установки трябва да бъде намален до не повече от 700.

"С този договор изпращаме послание до Иран и Северна Корея, че международната общност остава единна в желанието си да сдържа ядрените амбиции на страните, които действат извън закона", каза сенаторът демократ Джон Кери, който ръководеше дебата по ратификацията.

Барак Обама изрази радостта си от ратификацията. Според него освен ограничаването на ядрените бойни глави и ракетните установки, договорът ще позволи на американски инспектори "да отидат отново на място" в Русия. "Така че ще можем да си имаме доверие, но и да се проверяваме", подчерта той, цитирайки покойния президент Роналд Рейгън, предаде АП.

Барак Обама каза още, че след междинните частични избори на 2 ноември мнозина са предричали, че "Вашингтон ще действа по-партийно и повече ще блокира [на работата в Конгреса]. Вместо това беше сезон на напредък за американския народ". Президентът добави, че приключването на следизборната сесия на Конгреса демонстрира, че "ние не сме осъдени на безкрайна безизходица".

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва приветства ратификацията.

Приветстваме одобрението на договора между Руската федерация и Съединените щати относно мерките за дългосрочно съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия, подписан от президентите на двете страни на 8 април в Прага, каза Лавров.

Това, от което се нуждаем сега, е известно време, за да се запознаем с окончателния текст на американските ратификационни документи", допълни първият руски дипломат.

"Договорът не само ще увеличи сигурността на Русия и САЩ, но и ще има положителен ефект върху международната сигурност и стабилност", каза късно снощи руският Лавров, цитиран от Интерфакс.

Очаква се долната камара на руския парламент - Държавната дума - да ратифицира договора в петък, посочва ДПА.

Председателят на комисията по външна политика на Съвета на федерацията - горната камара на парламента - Михаил Мергелов заяви, че Съветът има готовност да извърши ратификацията, предаде ИТАР-ТАСС.

"Общото мнение на нашата камара е да подкрепим ратификацията на този документ. Ако Държавната дума свърши своята работа без задръжки, ние също ще го ратифицираме без забавяне", каза той.

Дмитрий Медведев с удовлетворение узна, че Сенатът на САЩ е ратифицирал договора СТАРТ-2 и изрази надежда, че двете камари на руския парламент ще направят същото. Това заяви тази нощ прессекретарят на руския държавен глава Наталия Тимакова, предаде ИТАР-ТАСС.

Тя посочи, че голямата разлика в гласовете на сенаторите свидетелства за подобряването на отношенията между Москва и Вашингтон.

"Още от самото начало Барак Обама и Дмитрий Медведев се договориха, че процесът на ратификацията ще бъде синхронизиран", напомни Тимакова.

НАТО приветства решението на Сената на САЩ да ратифицира договора с Русия за съкращаване на ядрените въоръжения, който бе наречен от генералния секретар на пакта Андерс Фог Расмусен "значителен принос към евро-атлантическата сигурност, предаде ДПА.

"Предвиденото намаляване на стратегическите ядрени оръжия на САЩ и Русия ще проправи пътя към напредък по инициативите за контрол върху конвенционалните и ядрените оръжия, което допълнително ще подобри сигурността в евро-атлантическата зона и извън нея", се казва в изявление на Расмусен.

По-нататък в текста той припомня, че на срещата на върха на НАТО в Лисабон всички лидери на съюзническите държави са изразили "единодушна подкрепа" за ратифицирането на договора Нов СТАРТ, известен като СТАРТ-2.

Президентът на САЩ Барак Обама постигна своята главна външнополитическа победа, коментира московският в. "Комерсант".

Одобряването на това ключово споразумение за съкращаване на ядрените арсенали ще осигури на Москва и Вашингтон възможността да продължат "рестартирането" на отношенията си и да се насочат към решаване на други световни проблеми, пише изданието.

Експерти впрочем предупреждават, че осъществяването на договора за съкращаване на стратегическите нападателни въоръжения може да срещне сериозни пречки.

Основната сред тях е създаването на нова система за ПРО на САЩ в Европа, обещано от Барак Обама на републиканците. Освен това, високопоставен източник на "Комерсант" в руското външно министерство изрази опасения, че "резолюциите, съпровождащи решението на Сената, може да обезсилят самия договор", отбелязва изданието.

Първата от двете резолюции, приети от Сената точно преди ратификацията, признава, че е необходимо в близките 10 години да се отпуснат 85 млрд. долара за модернизиране на ядрения комплекс на САЩ. Втората информира руските законодатели, че САЩ смятат да развиват и занапред системата за ПРО, напомня "Комерсант".

Вашингтон обаче смята за необосновани опасенията на Москва, изтъква всекидневникът. Източник от Конгреса на САЩ пояснил за "Комерсант", че резолюциите отразяват подхода на сенаторите към едни или други въпроси от двустранните отношения, без обаче да са свързани пряко с договора СТАРТ-2.

"Американските законодатели отстраниха запазилите се до последно съмнения за бъдещето на рестартирането", убеден е според всекидневника Виктор Кременюк, заместник-директор на руския Институт за САЩ и Канада към академията на науките.

Според експерта, ратификацията на договора ще се отрази положително и на други сфери от двустранното сътрудничество, по-специално засягащи Афганистан и Иран - ще позволи на президентите на САЩ и на Русия да не спират насред път, посочва вестникът.

Ратификацията е добра новина не само за руско-американските отношения, но и за президента Обама - той се възстанови от удара, нанесен от поражението на демократите на ноемврийските междинни избори за Конгрес, коментирал пред "Комерсант" Дмитрий Тренин, директор на Московския център "Карнеги".

Републиканската партия показа, че в нея липсва вътрешна партийна дисциплина. Точно от това се възползва Барак Обама - съумя да използва всички лостове и да разбие противника част по част, добавил Тренин.

Ратификациятата е водеща тема и за западните издания.

Британският в. "Дейли телеграф" припомня, че ратификацията на СТАРТ-2, заедно с отмяната на ограниченията за хомосексуалисти, служещи в армията, и договореното между администрацията на Обама и републиканците удължаване на данъчните облекчения за всички американци, слагат край на един мрачен двумесечен период за президента, започнал в началото на ноември с поражението на демократите на изборите по средата на мандата.

Гласуването на СТАРТ-2 в Сената е голямо облекчение за Обама, за когото това е и най-значителният договор в областта на разоръжаването в последните няколко години, отбелязва италианският в. "Кориере дела сера".

Френският в. "Фигаро" посочва, че Обама приключва добре годината след сенатската ратификация на СТАРТ-2.

Вестникът подчертава, че след ратификацията снощи Обама направо е сияел. За президента този договор е от критично важно значение за нов тласък на отношенията на Вашингтон с Москва, отчита френският вестник.

В. "Монд" пък отбелязва, че в СТАРТ-2 се планира скромно съкращаване на ядрените арсенали на САЩ и Русия. Договорът е за срок от 10 години и предвижда двете страни да разполагат максимално с 1550 ядрени бойни глави.

Сега те имат 2200 ядрени бойни глави - тоест съкращенията, предвидени в договора, са от 30%, припомня френският вестник.

След като бъдат направени тези съкращения, двете страни ще продължат да притежават достатъчно голям ядрен арсенал, за да заличат от лицето на Вселената планетата ни, и то няколко пъти, а това е далеч от обещанията на Обама да работи за един свободен от ядрени оръжия свят, пише в. "Монд".

Вестникът припомня, че това обещание, дадено в Прага, отчасти помогна на Обама да спечели миналата година Нобеловата награда за мир.

Поредната победа за Обама, пише в. "Вашингтон пост" по повод ратификацията на СТАРТ-2 в Сената, като отбелязва, че до последно съдбата на договора е била несигурна.

Рискованата игра на Обама даде резултат, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Изданието припомня, че допреди месец сътрудници на Обама са твърдели, че СТАРТ-2 е мъртъв и че той трябва да се откаже от него.

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 12 минути

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 1 час

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

България Преди 1 час

Служебният премиер иска нови министри начело на МВнР и Министерството на земеделието

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 1 час

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 1 час

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 2 часа

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 2 часа

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 2 часа

За момента не е ясно дали страната е атакувана

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 9 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Свят Преди 9 часа

Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби

<p>Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран</p>

Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран, докато САЩ призовават за сдържаност

Свят Преди 9 часа

Анализаторите казват, че контраударът на Израел вероятно ще бъде насочен към иранска земя, без да убива цивилни

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 10 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Доходите на българите изпреварват разходите

Доходите на българите изпреварват разходите

България Преди 10 часа

През 2023 г. българските домакинства са изразходвали 10 044 лв. средно на човек

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

България Преди 11 часа

Това се е случвало в периода от 1 май 2021 до 12 април 2024 г.