Ердоган бесен на "Уикилийкс", нямал швейцарски сметки
Ердоган бесен на "Уикилийкс", нямал швейцарски сметки   
Източник: ЕПА/БГНЕС
33

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган реагира гневно на твърденията в изтекло съобщение на Държавния департамент, публикувано в "Уикилийкс", че той има пари в сметки в швейцарски банки и каза, че американските дипломати трябва да бъдат наказани за твърденията, които той окачестви  като "лъжи" и "клюки", предаде АП.

Гневната реакция на турския премиер се различава от първоначалната позиция на Турция да омаловажи значението на изтичането на информация в сайта "Уикилийкс" и да заяви, че  документите няма да повлияят на турско-американските отношения.

Засекретената телеграма, публикувана тази седмица от "Уикилийкс", е с дата 30 декември 2004 г. и е

от тогавашния американски посланик в Анкара Ерик Еделман,

който оценява втората година от управлението на Ердоган.

В телеграмата се казва: "Ние научихме от два източника, че Ердоган има осем сметки в швейцарски банки; неговите обяснения, че богатството му идва от сватбените подаръци, които гостите дали на неговия син, и това, че турски бизнесмен напълно безкористно плаща разходите за образование на четирите му деца в САЩ, са неубедителни".

Ердоган заяви в предаване на живо по телевизията, че е

готов да подаде оставка, ако опозиционните партии могат да докажат,

че той има банкова сметка в швейцарска банка.

САЩ са отговорни за фалшивите твърдения на тези дипломати и за техните клевети. Съединените щати трябва да осигурят дипломатите да бъдат подведени под отговорност, посочи Ердоган по телевизията.

Да се приемат като истина лъжите и клеветите, които произлизат от личната омраза на един или двама бивши посланици и да се обвинява правителството, е много погрешно, заяви Ердоган.

Главната опозиционна партия в Турция - Народнорепубликанската партия, тази седмица призова премиера да обясни твърденията за негови сметки в швейцарски банки и заяви, че е формирала комисия, която да разследва тези твърдения.

В друга дипломатическа телеграма с дата 27 февруари 2009 г. се твърди, че

приятели на Ердоган се възползват от бизнес сделки на Турция с Иран

Негов приятел от религиозното училище е директор на турска компания, която влезе в съвместно предприятие с Иран, за да разработва газови находища и да строи тръбопроводи, се казва в телеграмата.

Еделман бе посланик в Анкара по времето, когато връзките между САЩ и Турция се обтегнаха след отказа на турския парламент да позволи на американски войски да използват турска територия за нахлуването в Ирак през 2003 г.

Ердоган намекна, че Турция може да поиска законови действия срещу дипломатите.

"Ние вече говорихме за това с американското правителство. Те вече се извиниха, но ние не намираме това за достатъчно. Те трябва да предприемат всички необходими стъпки по отношение на тези дипломати", заяви Ердоган.

Руският премиер

Владимир Путин критикува американската избирателна система

в интервю за Си Ен Ен в отговор на твърденията в секретен американски дипломатически документ, разпространен от сайта "Уикилийкс".

В един от документите се казваше, че според Робърт Гейтс руската демокрация е изчезнала, а правителството в Русия е олигархия, ръководена от руските тайни служби.

Министър Гейтс е заблуден, казва Путин в интервюто, цитирано от Франс прес.

Путин заявява, че няма да допусне САЩ да критикуват руската политическа система, а същевременно да не търпят критики за своята собствена система.

Американският президент не се избира чрез преки избори, както в Русия, а чрез избирателна колегия, чиито членове са излъчени от американските избиратели, напомня руският премиер.

Путин посочва, че при два президентски вота в САЩ е спечелил не кандидатът, който е спечелил най-много гласове, а този, който си е осигурил повече гласове в избирателната колегия.

Руският премиер визира индиректно и изборите през 2000 г., когато изходът е решен от Върховния съд.

"Когато обясняваме на нашите американски приятели, че системно има проблеми с американската политическа система, те ни казват: "Не се бъркайте в нашите работи". Добре, ние не им се бъркаме. Но скъпи колеги, искам да ви предупредя, че вие не трябва да се бъркате в суверенния избор на руския народ", заявява руският премиер.

Путин казва още, че до президентските избори в Русия през 2012 г. има още доста време и че с държавния глава Дмитрий Медведев

заедно ще решават въпроса кой от двамата ще бъде кандидат

Френският президент Никола Саркози нарекъл лъжец руския външен министър Сергей Лавров през 2008 г., когато се водели трудните преговори с Москва за конфликта с Грузия. Това гласи американски меморандум, разпространен от "Уикилийкс", предаде Франс прес.

Френският дипломат Филип Льофор информирал своя американска колежка на дипломатически пост в Москва за посредническите усилия на Никола Саркози в руско-грузинския конфликт през септември.

Той й казал, че атмосферата била доста тягостна, в един момент

Саркози хванал Лавров за ревера на сакото

и го нарекъл лъжец, се твърди в меморандума, публикуван от "Уикилийкс".

Френският президент предупредил Русия, че престижът й на сериозна сила е силно помрачен от отказа й да изпълни поетите задължения, гласи документът, разгласен от "Уикилийкс" и цитиран от Франс прес.

Американски дипломати обаче са критикували Франция, че не прави достатъчно, за да интегрира своите етнически и религиозни малцинства и трябва да даде на мюсюлманите място във френското общество.

Грамите предоставени от "Уикилийкс" са и публикувани във в."Монд", предаде Ройтерс.

Франция не само че има проблем с интеграцията и имиграцията,

тя трябва също така да предприеме действия, за да вдъхне у мюсюлманите усещане за национална принадлежност към Франция, казва американското посолство в Париж в засекретена дипломатическа грама до Вашингтон, носеща дата 17 август 2005 г.

Тези коментари предугаждат вълната от свирепи сблъсъци през декември същата година между младежи, повечето от които второ поколение емигранти и полицията във френските предградия, отбелязва Ройтерс.

Истинският проблем е провалът на бяла, християнска Франция да третира своите сънародници мюсюлмани и тези с тъмна кожа като първа категория граждани, гласи друга грама на американското посолство с дата 9 ноември 2005 г.

Публикуваните от "Монд" грами са от средата на 2005 г., но отношението на САЩ към френската политика спрямо имигрантите и малцинствата не се е променило особено, отбелязва Ройтерс.

Доказва го телеграма, изпратена през януари тази година, която гласи: "Френските институции изглежда не проявяват достатъчно гъвкавост към населението, което става все по-разнородно."

Наскоро публикуван документ от "Уикилийкс" цитира бившия еврокомисар по външните отношения в периода между 1999 г. и 2004 г. Крис Патън, който заявил през 2004г. , че Румъния била " дива нация". Коментарът на Патън бил записан и изпратен в САЩ от посолството на САЩ в Брюксел.

Хърватия е много по-добре подготвена за членство в ЕС от България и Румъния, които вероятно ще влязат в съюза по-рано, заявил тогава Патън.

Оповестяването на тайни документи, които се отнасят за Сърбия и региона, няма да има голямо влияние върху политиката на САЩ на Балканите, която и без това е много открита, пък заявява пред белградския вестник "Блиц" Стивън Майер, бивш шеф на ЦРУ за Балканите.

Коментари 33
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

33 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 1 час

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 1 час

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 3 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 3 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 3 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 4 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 4 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 4 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 4 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 4 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 4 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 4 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 5 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове