Страхове и непукизъм след разкритията на "Уикилийкс"
Страхове и непукизъм след разкритията на "Уикилийкс"   
Източник: ЕПА/БГНЕС
15

Повечето страни омаловажиха ефекта от публикациите на секретните документи, разпространени от сайта "Уикилийкс" (WikiLeaks.org) чрез някои от най-големите световни медии. Други, като САЩ и Франция, обаче ги определиха като "опасни".

Белият дом осъди "безразсъдните и опасни действия" на "Уикилийкс" и посочи, че стъпката застрашава животи и рискува нанасяне на щети в отношенията с приятелски държави.

"Тези телеграми могат да компрометират частни дискусии с чужди правителства и опозиционни лидери и когато същността на частни разговори е отпечатана на челните страници на световни издания, това може дълбоко да засегне не само интересите на американската външна политика, но и тези на наши съюзници и приятели по света", отбеляза в изявление говорителят на Белия дом Робърт Гибс.

Той подчерта, че телеграмите често съдържали непълна информация и не са израз на политика.

"Подобни разкрития изправят пред риск наши дипломати, професионалисти от разузнаването и хора по света, които търсят помощ от САЩ за установяване на демокрация и открито управление".

Пентагонът от своя страна осъди "безразсъдното" пускане на класифицирани документи на Държавния департамент на САЩ и изтъкна, че предприема стъпки за засилване на сигурността за класифицираните американски военни мрежи.

Франция се показа солидарна със САЩ и определи огласяването на документите като заплаха. Правителственият говорител Франсоа Бароен заяви: "Солидарни сме с американското правителството в желанието да избегнем нещо, което ще накърни не само авторитета на държавните власти и качеството на службите им, но заплашва и хората, работили в служба на страната".

Великобританиязаяви, че ще продължи да работи в тясно сътрудничество със САЩ въпреки американските дипломатически телеграми, в които се правят неласкави изказвания по адрес на британския премиер Дейвид Камерън.

"Работим много тясно със САЩ и други правителства и ще продължим да го правим", заяви говорител на Камерън. "Ние, разбира се, осъждаме публикуването на поверителни информации. Изтичанията на информация и публикуването им вредят на националната сигурност в САЩ, Великобритания и другаде", каза още той.

"Публикуването на конфиденциална дипломатическа информация винаги рискува да затрудни международните отношения и да подкопае доверието между страните. Този акт е незаконен, вреден и обслужва само интересите на тези, които работят против партньорството между Европа и Америка", се казва в изявление на говорителя на българското външно министерство (МВнР) Весела Чернева.

МВнР не предоставя лични данни или друга информация, защитена от закона на чуждестранни институции и партньори. Българо-американските отношения са стратегически, базират се на общи ценности и съвпадащи интереси и не могат да бъдат поставени под заплаха от подобни действия, се казва още в комюникето.

В Москва обаче сравниха публикациите с Холивудска продукция, предаде ИТАР-ТАСС. Говорителката на руския президент Дмитрий Медведев - Наталия Тимакова, заяви пред журналисти, че в Кремъл не са намерили нищо интересно и заслужаващо коментар в публикациите. "Едва ли има нужда да се коментират измислени холивудски герои", с ирония отбеляза тя.

Руските власти приеха със съжаление и без злорадство разпространяването на тайни материали от преписката на висши американски дипломати, каза пред руската осведомителна агенция високопоставен източник от руското външно министерство. Той определи като достойно за съжаление публикуването на материали, свързани с работата на дипломатите и добави, че "американските колеги са се озовали в трудно положение". "Дипломацията е доверие и затова понякога може да се говорят и неща, които не се говорят в присъствието на пресата, това е елемент от работата".

В Москва се надяват, че материалите на "Уикилийкс" няма да поставят под заплаха руските оценки на политическите процеси, добави източникът. Надявам се, няма да има нещо, което наистина да ни учуди, което да ни разколебае и да постави под съмнение оценките ни, каза той.

Италианският премиер Силвио Берлускони "добре се посмял" на осъдителната оценка за неефективното му ръководство, неговия плейбойски начин на живот и близките му връзки с руския премиер Владимир Путин, съобщават източници от обкръжението му пред агенция Анса.

В кореспонденции от американското посолство в Рим той е описан като "безпомощен, безполезен и неефективен като модерен европейски лидер" и "физически и политически слаб" лидер, чиито "често стоене до късно и склонност към твърдите купони означават, че той не си почива достатъчно".

Опозиционната Демократическа партия обаче заяви, че последните разкрития "потвърждават нивото на дискредитиране, което Берлускони е донесъл на имиджа на Италия по света".

Разкритията на "Уикилийкс" не са навредили на американско-германските отношения, заяви говорител на канцлера Ангела Меркел, цитиран от ДПА. Отношенията между Берлин и Вашингтон са "здрави, близки и не са помрачени от тези публикации", каза Щефен Зайберт. Берлин обаче съжалява, че са публикувани секретни съобщения, добави той.

САЩ прекалиха, изисквайки от дипломатите си да играят по-скоро ролята на шпиони, коментира разпространените от сайта секретни документи белгийският външен министър Стевен Ванакере. Пред фламандскоезичното обществено радио Ве Ер Те (VRT) той каза, че смесването на дипломатическата работа със шпионажа е обезпокоително.

По повод документите, свързани с Белгия, Ванакере заяви, че шокиращата информация в тях не е много, повечето от нещата вече са известни. Министърът имаше предвид позицията на белгийското правителство за приемане на затворници от Гуантанамо, оценена в американска дипломатическа телеграма като "изгоден за Белгия начин да засили авторитета си в Европа".

Израел изрази облекчение на този етап, след като се опасяваше, че разкритията може да създадат неудобни ситуации, свързани с позициите на израелски ръководители. Разкритията показват, че Израел казва в частни разговори онова, което говори и публично - за необходимостта да се действа срещу заплахата от ядрено въоръжаване на Иран, изтъква пожелал анонимност високопоставен правителствен служител.

Говорител на афганистанския президент Хамид Карзай отказа да коментира телеграмите, в които Карзай е характеризиран като "изключително слаб", а брат му като корумпиран наркотрафикант, предаде Ройтерс. Говорителят каза, че публикациите няма да обтегнат отношенията между Кабул и Вашингтон и че в тях няма кой знае какви изненади. В американски телеграми от Кабул се твърди също, че един от бившите афганистански вицепрезиденти е избягал от страната с над 50 млн. долара в брой.

Иракският външен министър Хошиар Зебари разкритикува публикуването действията на "Уикилийкс" и ги определи като "много, много безполезни". "Преминаваме през критичен период в Ирак, опитвайки се да формираме дългоочакваното правителство. Надяваме се, че информацията в тези документи няма да отрови цялостната атмосфера сред иракските политици и лидери", заяви Зебари в телефонен разговор.

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад нарече публикуваните документите "безполезни" и "вредни", които няма да засегнат отношенията на Техеран с арабските му съседи.

"Документите, които публикуваха, са вредни. Не виждаме никаква стойност в тях. Този акт е безполезен", заяви Ахмадинеджад на пресконференция, предавана на живо по държавната телевизия. "Тези документи са подготвени и публикувани от американското правителство по планиран начин и в преследване на определена цел. Това е част от войната на разузнаването и няма да има желаното политическо влияние. Ние сме приятели със страните от региона и злонамерени актове няма да засегнат отношенията ни", допълни Ахмадинеджад.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган омаловажи публикацията на документите, обявяващи го за зле информиран и съчувстващ на ислямистите, предаде ДПА. Преди да замине в Либия за среща на върха ЕС-Африка, Ердоган каза пред журналисти в Истанбул, че достоверността на "Уикилийкс" е "съмнителна".

"Затова чакаме да видим какво идва от "Уикилийкс". Тогава ще можем да преценим и да дадем мнението си", каза Ердоган.

ООН разчита, че страните членки ще зачитат имунитета й, заяви говорител на Обединените нации след като от публикуваните документи стана ясно, че Вашингтон е искал от свои представители да шпионират ръководители на организацията, предаде АФП.

Коментари 15
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

15 коментара
 
- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 18 минути

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 30 минути

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Любопитно Преди 1 час

В песента е използван и генерираният от изкуствен интелект глас на известния рапър Снуп Дог

ц

Забраниха тротинетките на пешеходни зони в Сливен

България Преди 1 час

Максимално допустимата скорост за движение в града е намалена на 20 км/ч

Лео

Разходка във времето - звезди, позиращи с младото си "Аз"

Любопитно Преди 1 час

Подобна съпоставка винаги е вълнуваща

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Пари Преди 1 час

До момента са инспектирани над 2000 обекта

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

Свят Преди 1 час

Тя е извършена в окръзите Хатай, Ялова, Коня, Йозгат, Чанаккале, Сакария и Текирдаг

<p>&quot;През целия си живот съм била влюбена в момичета, но просто не го разбирах&quot;</p>

„Влюбена в момичетата през целия си живот": Били Айлиш разкри сексуалността си

Любопитно Преди 1 час

Досега Били Айлиш се е срещала публично само с мъже

Снимката е илюстративна

След секретна доставка от САЩ: Украйна разположи ново оръжие

Свят Преди 1 час

Байдън заяви, че САЩ ще започнат да изпращат военно оборудване на Украйна в рамките на "няколко часа", след като подпише новия пакет за военна помощ

и

Русия: Обсъждане на мир в Украйна без наше участие е безсмислено

Свят Преди 1 час

Конференцията на високо равнище за мир в Украйна се очаква да се състои на 15 и 16 юни

р

Руска ракета повреди ключова инфраструктура и рани 6 души в Черкаска област

Свят Преди 2 часа

Мишена на нападението са били гражданска и железопътна инфраструктура в град Смела

Сергей Шойгу и Владимир Путин

"Това можеше да си ти": Путин с предупредителен "изстрел" срещу Шойгу

Свят Преди 2 часа

Арестът на Иванов може да е само началото на това, което предстои да се случи на Шойгу, смята специалист

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

България Преди 2 часа

Решението за това беше подкрепено от 129 народни представители

Странни и необясними: 8 интересни момента от историята на света

Странни и необясними: 8 интересни момента от историята на света

Свят Преди 2 часа

Вижте най-интересните моменти от 14 милиарда години история на нашата планета

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

България Преди 2 часа

Така съветниците отхвърлиха препоръката на Градския съвет на БСП той да бъде заменен от Диана Тонова