"168 часа": Разследват К. Илиева за фалшива диплома
"168 часа": Разследват К. Илиева за фалшива диплома   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
8

Бившата директорка на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева ще бъде разследвана от полицията в Германия заради фалшифициране на дипломата си за завършено висше образование, пише в. "168 часа".

Изданието цитира официално писмо, подписано от Гизела Хютингер, пресаташе на Висшия институт по техника и икономика в Берлин. То е в отговор на официално запитване, отправено от медията

"Мога да потвърдя, че г-жа Калина Иванова Илиева не е завършила образованието си във Висшия институт по техника и икономика. Тя не е получила диплома за завършен семестриален курс на обучение по бакалавърска програма, нито е получила магистърска степен... Висшият институт я е изключил, тъй като тя никога не е положила изпит", пише в писмото, публикувано във в. "168 часа".

Калина Илиева, която в къщи отглежда едномесечния си син Иван, заявява пред "Труд": "Пълни глупости са, че съм фалшифицирала дипломата си. Ще се свържа с моя университет в Берлин и ще поискам официално писмо за завършеното си образование. След това ще го предоставя на медиите."

Въпреки увеличаващия се брой катастрофи и лошото техническо състояние на железниците, оттам ще трябва да се съкратят 14 хил. служители, и то такива, които пряко отговарят за безопасността на движението и за поддържането на линиите, алармира на първа страница "Сега".

Това се разбра от синдикатите в двете жп предприятия - НКЖИ и БДЖ, които твърдят, че това е изискване на Световната банка, за да отпусне спасителния заем от общо 710 млн. лв.

От ръководствата на НКЖИ и БДЖ не отрекоха новината, а от Световната банка отказват да дадат информация, пише изданието.

В интервю за "24 часа" посланикът на Испания у нас Хорхе Фуентес призовава управляващите да обърнат по-голямо внимание на икономическия ни ръст.

Той е по-важен и от Шенген, и от еврозоната. Фуентес посочва, че България няма проблем с Испания за Шенген, но трябва да достигнем такава икономическа ситуация,че да оставаме тук, защото през последните 10 години сме загубили 1,5 млн. души.

Пет ведомства успяха да си уредят допълнителни средства в бюджет 2011 г., стана ясно при приемането му на второ четене в бюджетната комисия в парламента, съобщава "Сега".

Повече пари ще получат министерствата на здравеопазването, образованието, културата, правосъдието, а също и Комисията за финансов надзор.

ГЕРБ не се отказва от идеята правителството да получи възможност да се разпорежда със спестените здравни вноски, включително да ги харчи за разходи, които нямат нищо общо със здравеопазването, допълва по темата под глава "Дневник".

Такса "електромер" може да застигне битовите потребители на електроенергия след 1 юли догодина, отбелязва "Труд". Това съобщи председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Всяко едно от трите електроразпределителни дружества - ЧЕЗ, ЕВН и E.ОН, само ще определя сумата, която неговите потребители ще плащат.

По повод евентуалния размер на новата такса, Семерджиев посочи, че тя щяла да бъде напълно приемлива, около 5 процента от обичайната сметка за ток, уточнява изданието.

Богатият не е престъпник, но да крием данъци бе национален спорт тия 20 г., категоричен е пред "24 часа" Красимир Стефанов, директор на Национална агенция по приходите (НАП).

По думите му акциите на агенцията имат положителен ефект. Стефанов подчертава, че "средногодишно при 140 000 проверки и ревизии установяваме над 1 млрд. укрити данъци. За малко повече от година са пресечени злоупотреби за над 1,2 милиарда лв. Който смята акциите ни за пиар си е за негова сметка. Цифрите говорят друго - общо над 2 милиарда лева измерим ефект!"

Открихме още незаконни строежи около яз. "Ивайловград", казва в интервю за "Труд" Милка Гечева, началник на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК).

По думите й проверките около язовира продължават. До 10 януари догодина ще бъдат проверени още 53 язовира в цялата страна.

Гечева допълва, че проверката на яз. "Искър" ще бъде дадена в прокуратурата. "Докато ние работим в посока да издаваме заповеди за премахване, район Панчарево работи в посока да издава актове за узаконяване", подчертава началникът.

"Монитор" допълва, че през декември предстои премахването на около 20 строежа около яз. "Искър". На по-задна страница в интервю за изданието Гечева казва, че за 12 месеца от ДНСК се налагат средно около 200 санкции.

"Новинар" се включва по темата като отбелязва, че не може да бъде установена вината на конкретни длъжности лица относно незаконното строителство по бреговете на яз. "Ивайловград". Това е и причината Окръжната прокуратура в Хасково да прекрати преписката за имотите там.

Причината е, че не са уточнени години на строителството на повечето сгради, като най-старите са се появили по бреговете на язовира още през 70-те години на миналия век.

Хиляди българи, загубили спокойствие у дома си след преправяне на съседски апартаменти в офиси, магазини и клубове, получиха надежда за справедливост след осъждането на държавата в Страсбург по делото "Милеви и други срещу България", пише на челна страница "Сега".

Държавата ще трябва да плати на двете сестри Милеви и тричленното семейство Евтимови от София общо 38 000 евро за морални щети и съдебни разноски, защото не се е намесила ефективно да защити спокойствието в жилищния им блок.

Според Европейския съд за правата на човека бизнесът в апартаменти може да представлява нарушаване на правото на личен живот за съседите.

Не са събрани данни за престъпления на съдиите Петя Крънчева и Георги Ушев, отбелязва "Сега".

Крънчева и Ушев са сред магистратите, които се споменават в разговорите, записани със СРС по делото за корупция срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и ексглавния секретар на финансовото министерство Тенчо Попов.

Пред "24 часа" съдия Крънчева, твърди, че обвиненията срещу нея са "злонамерени и неподплатени".

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 8 минути

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 36 минути

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 1 час

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 2 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 2 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 2 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 3 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 3 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 3 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш</p>

Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш

България Преди 3 часа

Полезна информация и съвети от Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 3 часа

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 3 часа

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 3 часа

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 3 часа

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

руски газ

Енергийният регулатор на Съюза: ЕС още се нуждае от руския природен газ

Свят Преди 3 часа

Руският втечнен природен газ е нужен, въпреки забраната, за да се избегне енергиен шок

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 4 часа

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи