Подписахме за "Южен поток", но газът не пада
Източник: Гергана Костадинова, БГНЕС
298
Вд димир Путин кацна на летище София с час и половина закъснение от първоначално обявения час.

Само няколко часа по-късно в Министерския съвет бяха подписани три документа между България и Русия в присъствието на руския и българския премиер.

Два от тях са свързани с проекта за газопровода "Южен поток".

Те бяха подписани от изпълнителния директор на Български енергиен холдинг (БЕХ) Мая Христова и президентът на "Газпром" Алексей Милер.

Едното споразумението между акционерите предвижда създаването на смесено дружество с участие 50:50. Процедурата по регистрация на компанията ще бъде завършена преди края на месец ноември 2010 г.

Вторият документ разпределя дяловете за взимане на решение по разпределение на дяловете в "Южен поток".

Трето споразумение, подписано от социалния министър Тотю Младенов от българска страна, е за прилагане на договора за социално осигуряване между България и Русия.

"Южен поток България" АД ще участва в прединвестиционния процес, както и при финансирането, изграждането и експлоатацията на газопровода на българска територия.

Руската страна е приела сметките по тръбата да бъдат в Българската банка за развитие, която е 100% държавна. С подписването на днешните споразумения правителствата в следващите пет-шест мандата ще получават над 2 млрд. в бюджетите си.

От българска страна бе отбелязано, че днес е направена сериозна крачка към навлизането на проекта в интензивна фаза на развитие, както и че той ще създаде условия за повишаване на енергийната сигурност, за осигуряване на надеждност и непрекъснатост на енергийните доставки за Европа и в частност - за България.

Около 20 минути разговаря преди това премиерът Бойко Борисов с руския си колега "на четири очи", като двамата са обсъдили подробно двустранните проекти, някои от които вече са реализирани, особено в областта на транспорта.

Борисов обеща пълните стенограми на разговора и те вече са поместени на сайта на Министерския съвет.

В отговор на въпрос на съвместната пресконференция премиерът Путин отрече да са правени взаимни компромиси и цените на газа да са обвързани с решения по "Южен поток".

Борисов призна, че с Путин са имали и тежки, и приятелски разговори, но никога не са имали посредници и никога не са обвързвали един проект с друг.

И двамата сме си извоювали имена на хора с характер

и формулировки като в медиите за "капитулация" не са на място, отбеляза той.

По-рано днес руската агенция ИТАР-ТАСС съобщи, позовавайки се на документи за визитата на Путин, че "Газпром" е формулирал пакетно предложение за цените на газа, доставян в България.

То предвиждало понижаването им с 5-7% до края на 2012 г.

За цената на газа се надявам да имаме отговор от премиера Путин в най-скоро време, отбеляза Бойко Борисов, след като Путин коментира, че ще се опитват да се придържат към цените в дългосрочните договори.

Третият енергиен пакет, подготвен от Европейската комисия, може да предизвика инфраструктурни ограничения за доставката на енергийни суровини на европейския пазар и увеличение на цените на енергоносителите, посочи още Путин.

Пакетът, одобрен от ЕС в края на 2009 г., предписва на всички страни в ЕС да осигурят разделение на бизнеса по продажба и транспорт на газ. Официално, той влиза в сила през март 2011 г., но е предвиден период за адаптация от две години.

Между Русия и България е постигната договореност и от януари 2012 г. да се изключат посредниците от технологичната верига за доставяне на руски газ у нас.

Румъния вече няма да може да заеме мястото на България в проекта "Южен поток", но може да се присъедини към него на общи основания в качеството на един от участниците, заяви президентът на "Газпром" Алексей Милер в отговор на въпрос.

Той отбеляза, че газопроводът може да бъде пуснат в експлоатация с четири месеца по-рано от планираната дата 31 декември 2015 г.

"Много добра скорост сме набрали с българските колеги", отбеляза той.

Двамата премиери са разговаряли и за друг важен проект - АЕЦ "Белене"

Договорихме се, че до края на годината ще бъде одобрен техническият проект на централата, съобщи Путин на пресконференцията. Той каза, че има определена цена за проекта, но не пожела да я съобщи.

По-късно в коментар за БНТ министърът на икономиката Трайчо Трайков заяви, че Русия е предложила цена от 6,3 млрд. евро, което било твърд евисоко за България.

Очакванията на правителството били да се договорят с Русия за крайна цена с 1 млрд. над подписаните при предишния кабинет 3,9 млрд. евро.

"Отнасяме се с голямо уважение към позицията на българския премиер, който настоява този проект също да стане общоевропейски. Той е голям, обширен и се нуждае от много големи финанси.

Руската страна е готова да го осъществява в максимално благоприятен за нашите български партньори режим: пълен цикъл, с доставка на оборудване, с местни компании, с присъединяване на други западноевропейски компании, с доставянето на гориво и с утилизирането му след това", заяви още по темата Путин.

Относно АЕЦ "Белене" експертите трябва да продължат работата си, за да имаме най-евтина и надеждна централа, отбеляза лаконично Борисов.

Относно "Бургас - Александруполис" още веднъж заявих нашата позиция - според населението и специалистите  той би нарушил екоравновесието и е опасен за българския туризъм, но все пак - там тече оценка и нека оставим специалистите да се произнесат, коментира по другия проект българският премиер.

В края на пресконференцията Борисов подари българска овчарка на колегата си, който е пожелал кучето да бъде доведено и връчено пред журналистите.

Той го пое и целуна няколко пъти, след което каза довиждане


Президентът Георги Първанов също се срещна с премиера на Русия, който преди това бе негов колега като президент. Първанов припомни срещата им в Загреб през юни 2007 г., когато обявиха заедно идеята за проекта "Южен поток".

Като цяло ние сме доволни от темпа на развитие на отношенията ни, през миналата година стокообменът имаше спад, но сега той се възстановява с достатъчно бързи темпове, задачата е тази тенденция да се запази, каза и Путин.

По-рано днес администрацията на президента публикува текста на стенограмата от пленарните разговори на българската и руската делегации в България през 2008 г.

В срещата на 18 януари в София между президентите са били обсъдени всички енергийни проекти между двете държави - "Южен поток", строежа на АЕЦ "Белене" и на нефтопровода "Бургас - Александруполис.

Очаквам днес да се случи това, което е решил премиерът на Русия


Владимир Путин, той няма да дойде без да си е опекъл предварително баницата на ядрен огън, заяви за БГНЕС журналистът Иво Инджев, който се включи в протеста тази сутрин срещу посещението на Путин у нас.

Той бе под наслов "НЕ! на "Путинска България - енергиен център на Балканите". НЕ! на "България - троянски кон на Путинска Русия в Европа". ДА! на "За да остане чиста природа за хората в България".

Инджев дойде на протеста, носейки плакат с надпис "Той ще ни зароби", цитирайки част от заветната мисъл на Васил Левски "Който ни освободи, той ще ни зароби".

Протестиращите настояват енергийните проекти на страната ни да бъдат преразгледани, а

България да не се обвързва толкова силно икономически с Русия

Според Петър Пенчев от Асоциацията на свободното слово "Анна Политковская" ако след време се увеличи уставният капитал на бъдещото българо-руско дружество, може да се стигне до ситуация, при която Русия притежава мажоритарния дял от компанията.
Коментари 298
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

298 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 1 час

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 2 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 4 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 4 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 4 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 4 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 4 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 5 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 5 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 5 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 5 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 5 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 5 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 6 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 6 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 6 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК