"Труд": 21 години преход
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
37

Темата на "Труд" анализира 21-годишния преход с акценти, които констатират - нацията се е стопила от 8,98 млн. души до 7,56 млн. за 20 години; покупателната стойност на една средна работна заплата тогава е невъзможно да бъде постигната с размера на средната днес; километрите, построени магистрали, са единствено съизмерими - 256 км преди; 238 км - сега.

Предишното и днешното време са трудно съпоставими, но "да се достигне икономическия ръст на тогавашната държава би било огромен успех за всяко едно правителство", каза премиерът Борисов.

"Труд" отразява пъстрата политическа картина на деня с ракурси, които представят виждането на ДСБ, че има връзка между Първанов и Алексей Петров и недоволство на БСП от промените в избирателния кодекс, предложени от ГЕРБ.

Идеите на ГЕРБ са крачка към нов тоталитаризъм, е становището на депутатите от левицата.

"Атака" оповестява категорично полюсно становище: Проектът на Атака и ГЕРБ за нов изборен кодекс има широка подкрепа.

71% одобряват уседналостта, а 55% искат забрана на политическото номадство в общинските съвети. С новия изборен кодекс ГЕРБ ще затрудни максимално участието на конкурентите си в изборите догодина, пише "Сега".

Чувствително се вдигат бариерите пред "Коалиция за България" и "Синята коалиция", които вече заявиха желание да разширят форматите си.

Двете формации ще трябва да събират повече подписи за регистрация и да внасят повече пари като депозит в сравнение със самостоятелните участници.  

Дискусията "България на другия ден" на 11 ноември, организирана от гражданското сдружение АБВ на президента Георги Първанов, се очаква да легитимира официално политическия проект на държавния глава, пише "Труд".

В интервю за изданието проф. Любен Корнезов, депутат от БСП, е твърдо убеден, че президентът прави фатална грешка, защото партийката, която той смята да създаде, е обречена, тя е без политическо бъдеще. В българското ляво пространство БСП е центърът на тези, които имат леви убеждения.

Партиите се състоят от единомишленици, които трябва да се подкрепят, е изводът на г-н Корнезов.

Вестникът продължава темата и в статията "Може ли политиката ни да се върне към азбучните истини", която прави паралел между основаването и развитието на ГЕРБ и зараждащото се движение АБВ.

От обществена гледна точка би трябвало новата формация да е полезна, защото ще върне българската политика към азбучните истини, необходимости и сдружения.

Първо, винаги е добре да има конкуренция между партиите. Второ, политическият център е свободен. Трето, по всичко личи, че самата БСП ще остане значим фактор.

Общо 95 млрд. евро са планирани за проекти по Дунавската стратегия  на Еврокомисията, публикува "Труд" думите на Жозе Мануел Барозу от Букурещ.

С парите ще се финансират проекти в енергетиката, туризма, транспорта и селското стопанство. "Във встъпителната си реч Барозу спомена неколкократно българското мото на Дунавската стратегия: "Да отключим потенциала".

Явно сме се подготвили добре", заяви строителният министър Росен Плевнелиев, който участва на форума заедно с премиера Бойко Борисов.

По думите му България за първи път не иска да е една от 11-те крайдунавски държави, а да е водеща сред тях и да управлява процесите.

За България приоритет е Дунав мост 2, посочи Плевнелиев. в Рамките на форума Борисов е разговарял с Жозе Мануел Барозу. Той му е благодарил за съдействието да се засили участието на Европейската инвестиционна банка в усвояването на еврофондове и във финансирането на проекти в България.

400 000 евро мисля, че са малко, но това е тема, която не искам да коментирам, така министър-председателят коментира от Букурещ новината, че има план за физическото му отстраняване.

"24 часа" проследява темата за политическата формация на президента като конкретизира - Ивайло Калфин и Костадин Паскалев са единствените, извън Георги Първанов, които знаят какво ще се случи в четвъртък, 11 ноември.

Паскалев заявява: "Не съм мишок да се крия като някои - отивам при Първанов. В България има политическа безидейност във всички сфери. Основните критици на Първанов са хора, които са против това той да катализира някакви мисловни процеси.

Забелязвате ли, че мисълта изчезна отвсякъде - от държавното управление, от сдружението на общините, от бизнеса, от културата... Не знам защо толкова хора умират от страх от този нов проект.

Тогава в НДК около сто души, които са получили покана от президента за гражданското движение "Алтернатива" за българско Възраждане - АБВ ще го учредят", завършва кметът на Благоевград.

На страниците на "24 часа" сеизмологът доц. Бойко Рангелов прави прогноза: До 20 г. трус в Мраморно море - Балканите падат като Хаити.

Глоба от 500 до 5000 лв. може да отнесе бившият премиер Сергей Станишев заради изгубените 7 тайни доклада по време на управлението му, е другото заглавие на първа страница на "24 часа".

Разследването срещу лидера на БСП е приключило. На този етап Станишев отказа коментар, тъй като не е получил призовка.

Борисов и Доган - нищо лично, просто бизнес, е анализ на "Сега", коментиращ управленските решения и политики на правителството в скандално известния фонд "Земеделие".

ДПС обяви десен завой и не е изключено наистина да осъществи "достлук" с герберите. Местните и президентските избори са доста добър повод за официално затопляне на отношенията между ГЕРБ и ДПС.

Почти два пъти над средните пенсии за страната получават военни, полицаи и някои служители на съдебната власт срещу 13 години по-малко стаж, съобщава "Сега".

Те са най-привилегированите при пенсиониране лица в държавата. Още по-скандалното е, че тези служители не плащат нищо за привилегиите - осигурява ги държавата, вземайки пари от данъците на всички работещи.

Докато за останалите граждани годините за пенсия растат непрекъснато в последните 10 г., за полицаи, военни и служители на съдебната власт няма изискване за възраст, при тях се взима предвид само стажът.

Икономическият акцент на изданието е обвързан с новината, че родните фирми в топ 500 на Източна Европа са станали вече 18. Още три български компании влязоха в групата на титаните от Централна и Източна Европа.

"Нафтекс", "ЕВН България Електроснабдяване" и "E.OН България Продажби" са новите попълнения в топ 500 на фирмите с най-големи обороти в региона за 2009 г., а пернишката "Стомана Индъстри" е изпаднала.

Така българските фирми в класацията са вече 18, сочат данните на компанията за управление на кредитния риск Coface.

Със 140 хил. души са намалели работещите само за една година, пише "Дума". Само за септември наетите са намалели с 30 000, или с 1,3% спрямо края на юни, което се дължи на традиционното приключване в този период на годината на сезонната заетост.

Затова и намаляването на работещите в хотелиерството и ресторантьорството за този един месец е най-голямо - с 15%.

БСП трябва да помисли за вицепрезидент с турско име, казва Назми Мюмюн пред "Дума". Това е начинът да покажем, че тестът на демокрацията е издържан успешно, категоричен е зам.-областният председател на социалистите в Кърджали.

С голямо заглавие и снимка на първа страница "Атака" коментира скандала между Яне Янев и Алексей Петров.

Трактора готви своя формация и спира финансирането на РЗС, а най-малко още трима депутати ще напуснат "Ред, законност и справедливост" до края на месеца.

150 000 българи са се подписали против монопола за ток и парно, твърди Красимир Луканов, председател на НГИ срещу произвола на монополистите, в интервю за "Атака". Хората трябва да плащат според качеството на услугите, които получават.

Пред "Класа" Ивелина Василева, заместник-министър на околната среда и водите, споделя, че до три месеца тръгва строителство по проекта за отпадъците на София.

Може да получим допълнително финансиране, ако изграждането на инсталация за изгаряне на RDF в "Топлофикация"-София е ефективно. Изграждането на инсталацията ще подпомогне интегрираното управление на отпадъците чрез редуциране на разходите за транспортиране на RDF горивото до циментовите заводи, така и самото предприятие, като се въведе принципът за използване на алтернативно гориво, възобновяеми енергийни източници с цел когенерация на територията на Столична община.

"Пари" в широк план анализира решението на Федералния резерв на САЩ да съживи икономиката на страната с 600 млрд. долара.

Тази "американска печатница" е уплашила света. Доброто решение за САЩ се оказва пагубно за другите икономики. Влияние върху валутния борд в България от тази стъпка на Фед няма да има. Реалните последици от отпускането на милиардите ще се наблюдават най-рано след две години.

След като кризата пресуши лихвените приходи на банките, сега те отново се опитват да привличат клиенти с по-изгодни условия, пише "Дневник".

Новото оръжие са по-ниски, и то фиксирани, лихви по ипотечните заеми за първите две до пет години от срока за погасяване. Освен това се подобряват и други условия - финансирането се увеличава до 70-90% от стойността на жилището в зависимост от вида му, намалява и разполагаемият месечен доход след плащане на вноската, който се изисква от кредитополучателите.

Пред "Стандарт" Мартин Карбовски манифестно оповестява: Иде партия на арестантите.

Калпавата Темида раздава индулгенции на новите герои. Заражда се партията на домашните арестанти или на недовършената държавна битка с престъпността.

Примерно вече две години виси въпросът защо МВР започна акциите си отдолу нагоре - Нагли - добре, Килъри - добре. Но на фона на объркването на политика с бизнес и криминална икономика с правосъдна система имаше само един подход, за който още не е късно - Темида да бъде притисната и осведомена, че е под прицела на полицейските акции.

Някак добронамерено и нежно се оказа, че имаме само един закопчан съдия за 5000 лева в провинцията, а в същото време всички обсъждат в колко апартамента живее вътрешният министър.

Българчето Антъни Булгари ще пее с Андреа Бочели, доверила майката на 8-годишния певец Рамона Димчева, бивша циркова артистка, пред "Труд". Нашето момче, родено в Лас Вегас, ще се изправи до един от най-продаваните и обичани изпълнители в света цели три пъти.

От тази есен Антъни Булгари е приет в елитна детска музикална група в един от елитните квартали на Лос Анджелис - Пасифик Палисейдс.

Антъни пее досущ като оперен певец и в момента работи върху гласа си при именити вокални педагози в Лос Анджелис.

Коментари 37
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

37 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Полицай с положителен тест за алкохол удари кола с дете

Полицай с положителен тест за алкохол удари кола с дете

България Преди 3 часа

След инцидента възникнала разправия между двамата шофьори

Шеф Ангелов изгони още една от звездите в Hell’s Kitchen 6

Шеф Ангелов изгони още една от звездите в Hell’s Kitchen 6

Любопитно Преди 3 часа

Коцето Калки напусна Кухнята на Ада след като Златните загубиха от Сините

Вътев и Димитров остават на постовете си, докато президентът не издаде указ

Вътев и Димитров остават на постовете си, докато президентът не издаде указ

България Преди 6 часа

Според конституционалисти конкретен срок за решението на Радев няма

Аферата "Митници": Според ДАНС обвиняемите Димитрови са поддържали контакти и с МВР

Аферата "Митници": Според ДАНС обвиняемите Димитрови са поддържали контакти и с МВР

България Преди 6 часа

Разработката в службите започва в средата на 2022 година

Задържаха шофьор след гонка в София

Задържаха шофьор след гонка в София

България Преди 7 часа

Той е предизвикал катастрофа

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

България Преди 8 часа

С друга заповед на премиера Димитър Главчев за председател на Патентното ведомство е назначена Оля Димитрова

Киану Рийвс

Киану Рийвс озвучава таралеж в третата част на Sonic

Любопитно Преди 8 часа

59-годишният актьор ще озвучи таралежа Shadow, който е нещо като "тъмен близнак" на главния герой

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Любопитно Преди 9 часа

Денис и Дарина участваха в играта „Съм/Не съм“ и разкриха повече за живота си извън "Един за друг"

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Любопитно Преди 9 часа

Дворецът се състоял от двадесет стаи и една зала, подът и стените били направени от кал

Това е най-студеното място във Вселената

Това е най-студеното място във Вселената

Любопитно Преди 9 часа

През 1949 г. е предсказано съществуването на температури под абсолютната нула

Нов закон за мобилизация в Украйна

Нов закон за мобилизация в Украйна

Свят Преди 9 часа

Целта на закона е мобилизиране на повече войници в отговор на настъплението на Русия

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

България Преди 9 часа

От 2007 година насам няма толкова много хванати неистински банкноти от 100 лева

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

Свят Преди 9 часа

Нарастващите военни разходи помагат на Москва да се предпази от рецесия

<p>С нотки на &quot;животно&quot; и &quot;мокра коса&quot;: Какъв е вкусът на 170-годишно шампанско</p>

С нотки на "животно" и "мокра коса": 170-годишно шампанско от корабокрушение е най-старото опитвано някога

Любопитно Преди 9 часа

Може ли откритието да вдъхнови изцяло нов начин за отлежаване на вино?

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Любопитно Преди 9 часа

Идеята има дълбоки корени в културното минало на Япония, но разводнената версия става все по-популярна в Азия и дори в Америка

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Свят Преди 9 часа

Триполската ТЕЦ беше най-голямото енергийно съоръжение в близост до Киев