Ромите в Източна Европа - проблем, с който политиците не желаят да се заемат
Възрастна жена от ромски произход, изгонена от Лион, се бори с румънските медии при пристигането си на летището в Букурещ   
Източник: ЕПА/БГНЕС
48

Словакия е в шок, във Франция цари шум и бъркотия. Причината за вълненията в двете страни са ромите (циганите) или по-точно това, което се прави с тях.

Тази седмица в словашката столица Братислава мъж уби осем души и рани 14 преди да се самоубие. Шест от жертвите му са ромско семейство, убито в апартамента си. По всичко личи, че убийството им е било предумишлено.

Във Франция експулсирането на стотици ромски имигранти, за които правителството на Никола Саркози казва, че са пребивавали незаконно в страната, предизвика противопоставяне от папата, френските църкви, комитет на ООН и дори няколко министри от правителството на самия Саркози. Обещават се обаче още по-твърди законодателни мерки.

Словашките убийства и френските експулсирания подчертават

трудностите, пред които е изправено най-голямото малцинство без държава в Европа.

Отдавна отритнати от обществото, ромите са жертви на предразсъдъци, често придружени от насилие, у дома в Източна Европа. Хиляди са мигрирали на Запад в търсене на по-добър живот, особено след като разширяването на ЕС им даде възможност да се възползват от правилата за свободно придвижване. Но макар условията на Запад да са по-добри, приемът рядко е бил радушен и политици като президента Саркози безмилостно са експлоатирали враждебността към новодошлите.

Но демагогските инстинкти на западните лидери

бледнеят в сравнение с нехайството на източните им колеги.

Ромите не са особено склонни да гласуват. Никое правителство в Източна Европа със значително ромско малцинство не е направило кой знае какво за справяне с дискриминацията, на която са подложени, или с безнадеждната бедност, която ги държи маргинализирани, казва Роб Кушен от Европейския център за правата на ромите в Будапеща.

Един от най-големите проблеми е училищното образование - ромските деца рутинно са изпращани в паралелки за изоставащи. Ново проучване на "Амнести интернешънъл" (Amnesty.org) сочи, че в Словакия ромите са под 10% от децата в училищна възраст, но съставляват 60% от посещаващите паралелки за изоставащи. Не е изненадващо, че много от тях престават да посещават учебните занятия и не развиват нужните умения, за да са конкурентоспособни на трудовия пазар. Вместо това те се захващат със събиране на метални отпадъци, просия или дребни престъпления.

Предразсъдъците също играят роля.

Тази седмица евродепутат от унгарската крайнодясна партия "Йоббик" призова за масово затваряне на ромите в лагери. Миналата година унгарската полиция потърси помощ от ФБР след редица нападения над ромски лагери, при които бяха убити шест души, включително петгодишно момче и баща му. Нападателите запалили къщата им и ги причакали да излязат, след което открили огън. Няколко седмици по-късно шестима ромски тийнейджъри, арестувани в словашкия град Кошице по обвинение, че откраднали дамска чанта, били принудени да се съблекат голи, да се целуват и да се удрят един друг докато полицията снимала унижението им. В Западна Европа ромски имигранти са били обекти на нападения със запалителни бомби в Италия, на погроми в Белфаст и принудителни изгонвания от жилища в Гърция.

Тази година бележи средата на Европейското Десетилетие на приобщаване на ромите, лансирано през 2005 г. в хотел в Будапеща. Пет години по-късно, казват активисти, повечето роми все така живеят по-зле отколкото по време на комунизма, който при всичките си недостатъци поне им гарантираше работа, жилища и социални помощи и потушаваше с твърда ръка престъпленията на етническа основа. Днес условията в ромските лагери в покрайнините на градове и села се равняват на тези в Африка или Индия по мизерия.

Ромите обаче страдат и от проблеми, които те самите са си създали.

 Амбициозните млади хора често са ограничавани от своите интензивно патриархални и консервативни общества. Момичетата биват омъжвани в тийнейджърска възраст, а момчетата са заставяни да работят от малки, вместо да учат. Уморени от враждебността на външния свят, ромските общности са предразположени да се изолират от обществото и законите му. Преди четири години в северна Унгария шофьор, който леко закачи ромско момиче с колата си (момичето остана невредимо) бе измъкнат от колата си от гневна тълпа, много от хората в която бяха родственици на момичето, и пребит до смърт пред очите на дъщерите му.

През последните години, в съответствие с правилата на ЕС за свободата на придвижване, поток от евтини работници от изтока си намериха работа на запад.

Повечето роми обаче напускат родните си земи в търсене не на работа, а на свобода

от беднотията и тормоза. Нищо чудно, че Франция, подстрекавана от Италия и други страни, охотно се стреми да "европеизира" проблема и призовава Брюксел да положи повече усилия да накара източните членки да интегрират ромите си. Сега обаче, след като тези страни са в ЕС, за еврократите е далеч по-трудно да казват на правителствата им какво да правят, отколкото в предприсъединителните години.

Европейците бързо биха осъдили тегобите на ромите, ако те се намираха в някоя друга част на света.

Малко вероятно е обаче източноевропейските правителства внезапно да се захванат с решаването на проблем, който съществува от векове, само защото така им е казал Брюксел.

Може би личният интерес ще се окаже по-силен източник на мотивация. Ромските семейства са далеч по-многочислени от тези на останалото население и броят на бедните само ще нараства. Освен това неотдавнашно изследване на Световната банка изчислява, че цената на провала да се интегрират ромите в България, Румъния, Сърбия и Чехия възлиза на 5,7 млрд. евро годишно.

Както се отбелязва в доклада: "Запълването на образователната пропаст е икономически разумният избор." Ако хуманитарните аргументи не постигнат успех, може би това ще направят икономиката и демографията.

Коментари 48
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

48 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пожар избухна на остров Крит, евакуирано е селище

Пожар избухна на остров Крит, евакуирано е селище

Свят Преди 1 минута

Огнеборците се опитват да предотвратят разпространението на огъня, но усилията им са затруднени от ветрове със сила девета степен по скалата на Бофорт

Част от депутатите в ЕП настояват за разследване за шпионаж в институцията

Част от депутатите в ЕП настояват за разследване за шпионаж в институцията

Свят Преди 18 минути

Шарл Мишел призова за "много по-голяма" бдителност и "много по-голямо" сътрудничество пред опитите за намеса на чужди сили

Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (ВИДЕО)

Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (ВИДЕО)

Любопитно Преди 46 минути

Това се случи по време на участие в Детройт

<p>Пропалестински протест в Йейл и Нюйоркския университет, има арестувани (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Пропалестински протест в Йейл и Нюйоркския университет, има арестувани

Свят Преди 47 минути

Полицейските репресии се случиха, след като Колумбийският университет отмени присъствените занятия в отговор на протестиращите

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

България Преди 1 час

Григорова заяви, че предопределящо за решението ѝ да участва в предстоящия вот е била огромната гражданска енергия по време на местните избори

Секси, дръзки и красиви: 10 от най-горещите синоптички в света

Секси, дръзки и красиви: 10 от най-горещите синоптички в света

Любопитно Преди 1 час

Ето някои от най-горещите момичета на прогнозата за времето

Властите в Киев разследват украински министър за корупция

Властите в Киев разследват украински министър за корупция

Свят Преди 1 час

Министърът и неговото ведомство отказаха коментар по случая

Коя държава дава най-много военна помощ за Украйна

Коя държава дава най-много военна помощ за Украйна

Свят Преди 1 час

Без военната и финансова помощ от други държави Украйна няма никакъв шанс да оцелее в тази битка

Германия арестува мъж за шпионаж в ползва на Китай

Германия арестува мъж за шпионаж в ползва на Китай

Свят Преди 1 час

Твърди се, че мъжът е Помощник на германски крайно десен политик, който ще участва в изборите за ЕП

<p>Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за смъртта на Ани и Явор</p>

Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за катастрофата с две жертви на "Сливница"

България Преди 1 час

Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание по делото

<p>Нова мярка срещу разпространението на коклюш в България</p>

Ваксината срещу коклюш ще бъде прилагана месец и половина след раждането

България Преди 2 часа

Това решение бе взето на среща днес между Димитър Главчев, д-р Галя Кондева, Емилия Лазарова и доц. Ангел Кунчев

ЦГМ затяга контрола: Патрули ще следят за неправилно паркиране в София

ЦГМ затяга контрола: Патрули ще следят за неправилно паркиране в София

България Преди 2 часа

Възможностите да се паркира за 10-15 минути, без да се изпраща съобщение, ще намалеят, каза изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност

"Зомби болестта на елените": Двама ловци умират от рядко заболяване

"Зомби болестта на елените": Двама ловци умират от рядко заболяване

Любопитно Преди 2 часа

Мъжете хванали болестта от северноамерикански елени, заразени с хронична болест на изтощение

<p>Ким Кардашиян загуби повече от 100 000 последователи заради Тейлър Суифт</p>

Ким Кардашиян загуби повече от 100 000 последователи заради песен на Тейлър Суифт

Любопитно Преди 2 часа

43-годишната Кардашиян все още не е коментирала ефекта на песента върху социалните ѝ медии

коклюш

Първи случай на коклюш във Велико Търново

България Преди 2 часа

Диагностициран с болестта е 17-годишен младеж

Коалиция "БСП за България" се регистрира за изборите 2 в 1

Коалиция "БСП за България" се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 2 часа

Корнелия Нинова коментира, че тръгват с амбицията да печелят доверието на хората