"Сега": Ромите си тръгват сами - срещу 300 евро
"Сега": Ромите си тръгват сами - срещу 300 евро   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
14

Българските роми няма да бъдат гонени със сила от Франция, а ще си тръгнат доброволно, след като получат по 300 евро на човек финансов стимул, съобщава "Сега".

Това стана ясно вчера от изявление на българския посланик в Париж Марин Райков. Според него българските цигани във Франция са 2-3 хиляди.

По темата вестникът коментира: Липсата на политическа воля да се търси общоевропейско решение поставя националните власти в безпомощно състояние. Стремежът на всяка държава да се избави от проблема, като препрати нежеланите пришълци другаде, служи само за развитието на нов европейски спорт - ромски пинг-понг.

Европа вади двоен стандарт за ромите, е позицията на социолога Кольо Колев. В публикация за "Стандарт" той посочва, че спрямо никоя останала група не се приемат общи санкции, всеки получава индивидуално наказание.

Нещата не звучат нито европейски, нито демократично, нито са правно регламентирани.

Защо Страсбург или Брюксел не подслонят експулсираните роми, коментира "Новинар". Нас ни съдят за нарушени права на циганите, а когато са в техните държави ги гонят!

Ако на 1 януари не почне реформата в болниците, ще фалираме държавата, предупреждава от страниците на "24 часа" еврокомисарят Кристалина Георгиева. Ще се постави на карта здравето на българина.

Затоплянето на отношенията между президента Георги Първанов и премиера Бойко Борисов разтревожи СДС. Пред "24 часа" синият лидер Мартин Димитров заподозря, че това се дължи на тайна договорка между двамата, а залогът са АЕЦ "Белене" и другите руски енергийни проекти.

"В пространно интервю единственото нещо, за което Първанов хвали кабинета, са тези проекти, които той защитава вече истерично", възмути се Димитров.

Предпочитам да стана кандидат след вътрешен вот, обявява в интервю за "Труд" Георги Кадиев, претендент за кмет на София от БСП. Той е единственият кандидат за поста, известен толкова рано.

Кадиев казва, че заедно с група млади хора работят по програма, която ще предложат на столичани на местните избори догодина. Всички стратегии, изготвени преди година за частичните избори за кмет на София, имат нужда от обновяване, но голяма част от тях ще останат същите, защото проблемите си стоят.

"Ако има сериозни номинации, за 15 секунди оттеглям номинацията си и правим вътрешнопартиен избор, на който ще се явя с удоволствие. И който спечели, той да отиде на изборите като кандидат на БСП", заявява Кадиев.

Пак спря бързото издаване на паспорти, информира "24 часа". Издаването на паспорти в цялата страна ще блокира до два дни, ако от фирмата изпълнител "Сименс" спешно не докарат няколко хиляди бланки за паспорти, предупредиха вчера от МВР.

90 000 паспорта вече са били забавени от началото на седмицата. Въздържайте се от подмяна, ако не е спешно, призовава заместник-министърът на вътрешните работи Павлин Димитров.

Край на кризата в детските градини, отбелязва "Труд". Близо 2300 нови места ще бъдат разкрити в детските градини, съобщи вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова.

По този начин кметството ще надхвърли с 350 бройки планираните по програмата места за тази година. Досега родителите на около 3000 малчугани чакаха ред за забавачките.

С евтин труд няма да настигнем Европа, е озаглавен коментарът в "Труд" на Евгени Ангелов, заместник-министър на икономиката. Той посочва, че иновациите формират много малка част от добавената стойност в България - едва 26%, при среден процент за ЕС 46.

За сметка на това значително по-важни за българската икономика са секторите, свързани с природни ресурси и евтина работна ръка. Те общо формират около половината от добавената стойност в промишлеността.

Трудовият пазар в страната е концентриран в сферата на секторите с ниска цена на труда - 41%. Тези сектори имат висок дял в добавената стойност на българската икономика, но в дългосрочен план не можем да залагаме приоритетно на тях.

В анализа на "24 часа" Борислав Зюмбюлев изтъква, че трябва да се въведат абсолютно строги и незаобиколими държавни изисквания върху масовите хранителни продукти. Държавният стандарт "Стара планина" е правилен като посока, но нерешителен като мащаб. Държавата трябва да наложи изискване месните храни, в които се влагат растителни сурогати, да бъдат отделени от щандовете за месо.

Данъчните правят каталог на луксозните коли пред баровете, пише "Труд". Данъчните водят регистър на луксозните автомобили, които всяка вечер паркират пред заведенията в курортите по морето.

Техните собственици ще бъдат проверени затова дали имуществото им съответства на декларираните доходи, съобщиха от Националната агенция за приходите.

Данъчните проверки в черноморските комплекси стават всекидневни заради масовите нарушения и криенето на обороти, които излязоха на светло при последните рейдове на данъчните.

Решението за това било взето, след като премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Симеон Дянков били запознати с резултатите от проверките на данъчните по нощните клубове във Варна и курортите около Бургас.

Очакват 6,5 млрд. лева приходи от туризъм през 2010 г., информира "Труд". Прогнозата е на Българската туристическа камара, най-голямата организация в бранша.

Българите, живеещи постоянно в чужбина, са превели на семействата си у нас 702,2 млн. евро за последните 12 месеца до юни 2010 г., съобщава "Труд". От България към чужбина пък са изпратени 7,5 млн. евро.

Така нетната сума, постъпила в страната ни, са рекордните 695 млн. евро. През май 2010 г. е отчетена и рекордната месечна сума, получена в България, от 71,1 млн. евро.

В интервю за "Труд" Дамян Лазаров, председател на комисията за защита на потребителите, предупреждава:

"Трябва да бъдем адекватни участници на пазара. Когато познаваме един търговец, да инвестираме. Иначе има риск и този риск остава за наша сметка. Не може да ви предложат почивка на екзотично място за 120 лева и вие да приемете на юнашко доверие, без да попитате къде ще нощувате и какво ще ядете".

Лазаров посочва, че през това лято от пазарната мрежа са изтеглени от употреба 10 опасни продукта. България се нарежда на първо място в системата за бърз обмен на информация за опасни стоки в ЕС.

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 58 минути

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 1 час

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 1 час

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 2 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 2 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 2 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 2 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 2 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 2 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 2 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 3 часа

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 3 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 3 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"