"24 часа": 60 000 лв. заплата в болницата с най-яки дългове
"24 часа": 60 000 лв. заплата в болницата с най-яки дългове   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
53

Срещу 60 000 лв. месечна заплата се разписват лекари в инвазивната хирургия на най-голямата болница в държавата - пловдивската "Св. Георги", посочва "24 часа" на първа страница.

Тя е и национален рекордьор по дългове - близо 40 млн., установила проверка от агенция "Медицински одит" към здравното министерство, цитирана в изданието.

Засечена е и разлика в заплатите около 20 пъти.

В кризата възнагражденията на лекари и сестри в малките болници вече паднаха с до 50%, показала проверка на "Труд" в страната.

Докторската заплата по принцип там е средно около 500- 600 лв. , а сестринската - 300 и 400 лв. Картината обаче ще става още по-тежка, докато замислените реформи не станат факт.

И лекари, и пациенти са съгласни, че 414-те болници в България са много. А в тях има много кухи звена, които единствено гълтат пари за ток, вода, отопление, консумативи и лекарства, без да оказват нужната помощ на болния.

А той като футболна топка често бива хвърлян лекуван-недолекуван от общинската болница към областната и най-накрая пристига в университетската. През това време парите от две-три клинични пътеки са източени, коментира изданието.

Директорите на седем болници в Старозагорска област искат в декларация до НЗОК да получат най-късно до сряда ясна визия за финансирането им, продължава да пише по темата "Труд".

Ако това не стане, медиците от Стара Загора, Казанлък, Раднево, Чирпан и Гълъбово заедно с частни болници заплашват с ефективни протести.

Осем отделения на болницата в Разград затварят врати заради орязания с 40% делегиран бюджет, отбелязва "Труд". Лекарите поемат само спешни случаи, а всички планови дейности са отложени за по-добри времена.

Засега мярката ще е до края на август, но и ако през следващото тримесечие няма средства, ограниченията ще останат в сила и наесен. Вече цял месец болницата във Велики Преслав, Шуменско, не предлага храна на пациентите си, но учудващо те не роптаят, пише вестникът.

В интервю за "24 часа" Нели Нешева, директор на НЗОК, казва, че нямат данни за свиване на бюджета с 30-40%, както се говори.

Според нея няма причина да се говори, че пациентите ще останат на улицата или няма да бъдат посрещнати.

В момента в България има 460 болници. Реформа в болничната помощ у нас не е правена изобщо, твърди в интервю за "Монитор" Десислава Атанасова, председател на здравната комисия към Народното събрание.

По думите й целта на реформите е, първо, здравеопазването да се направи достъпно и, второ, не само да съществува дадено лечебно заведение, но то да оказва и качествена и адекватна медицинска помощ.

Данъчните ще имат достъп до кредитните досиета на хора, срещу които се извършва ревизия, отбелязва "Труд" под глава.

Банкерите ще бъдат длъжни да предоставят на бирниците тайната информация, ако се приемат съответните поправки в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и Закона за кредитните институции.

Досега от Националната агенция по приходите няколко пъти са се опитвали да научат банковите тайни на данъчни длъжници. Във всички случаи обаче те са срещали отказа на банкерите.

Според челото на "Стандарт" секретарката от затъналия в безпаричие БАН взема 1523 лв. Това е повече от старши научен сътрудник първа степен, уточнява изданието.

Жената, която прави кафето на шефа на академията - акад. Никола Съботинов, и вдига телефона му, се разписва срещу 1261 лв. всеки месец.

Според документите от Математическия институт на БАН, с които изданието разполага, Съботинов е уредил секретарката си и с още два граждански договора. Тя прибира 150 лв. от Института по океанология във Варна и още 112 лв. от Института по хидро- и аеродинамика също в морската столица.

Самият Съботинов е с два договора за общо 2392 лв. Най-скандален обаче е случаят с главния научен секретар Стефан Хаджитодоров. Той получава заплати от четири места за общо 4330 лв.

Освен това е свръхчовек, защото по документи се труди от 0 до 24 часа, коментира "Стандарт".

Свършват парите и за синоптиците, съобщава на първа страница "Дума".

С 1,5 млн. лв. е намален бюджетът до края на 2010 г. на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН и парите ще стигнат само до октомври, съобщил изпълняващият длъжността директор доц. д-р Георги Горчев, цитиран от изданието.

Във всички оперативни звена на научния институт, където се работи на сменен режим, са преминали от 8 на 6-часов работен ден.

Останалите научни работници и специалисти в състава на метеорологичната служба взимат по пет дни неплатен отпуск всеки месец, за да можем да се вместим в орязания бюджет, казал Горчев.

Частни университети започнаха да приемат и скъсани на матурите, съобщава "Сега".

В стремежа си да привлекат повече студенти, университетите стигат до абсурди. Прием на двойкаджии са обявили Нов български университет, Бургаският свободен университет, Варненският свободен университет. Информация за държавни университети с подобна практика засега няма.

Тъй като и законът за народната просвета, и законът за висше образование не позволяват на скъсани на матурата да продължават в по-горна образователна степен, вузовете наричат тези студенти "курсисти", уточнява изданието. И им поставят условие до една учебна година да се явят на някоя от поправителните сесии на матурите и да изкарат поне тройка.

Това на практика дава възможност на младежите да се явят поне на две поправки - през септември и май догодина, за да се доберат до заветната диплома за средно образование.

Всички издания съобщават за решението на Окръжната прокуратура в Плевен. Прокуратурата повдигна обвинение за опит за убийство срещу задържания Георги Петков от Червен Бряг, известен с прякора Дачи. Образувано е досъдебно производство, водят се следствени действия.

Георги Петков, който бе един от задържаните при полицейската операция "Килърите", сега е разследван във връзка с покушение през ноември миналата година на криминално проявения Камен Балбузанов от Плевен, с прякор Куката.

Тогава Балбузанов оцеля след като мъж стреля срещу него и успя да избяга от мястото на местопрестъплението.

Следствието срещу военния ексминистър Николай Цонев, бившия главен секретар на финансите Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров е приключило с мнение за съд, научил "24 часа" от наблюдаващия прокурор Божидар Джамбазов.

Тримата са обвинени, че са предложили и дали подкуп на следователя Петьо Петров, за да провали разследване срещу Попов за армейската комуникационна система "Странджа 2".

Окончателно дали да бъдат съдени ще каже прокурор Джамбазов, след като приключат обжалванията на защитата. В едномесечен срок той може да внесе в съда обвинителен акт, да прекрати делото или да го върне за доразследване.

Материалите вече са били предявени на защитата и обвиняемите. Те обаче обжалват неизпълнени техни искания както по процедурни въпроси, така и по събирането на доказателствата, съобщил адвокат Васил Василев.

Към 20 юли т.г. над 1 400 000 лв. дължи държавата за служебна защита, казва в интервю за "Труд" Валентин Бенатов, главен секретар на Висшия адвокатски съвет.

По думите му този дълг е за времето до март 2010 г. по одобрени от бюрото 7838 отчета на отделни адвокати от колегиите в цялата страна. Бюрото е одобрило отчетите, приело е решения за заплащане на дължимите на отделните адвокати възнаграждения, но не е получило необходимите за това парични средства от Министерството на правосъдието, обяснява Бенатов. 

Коментари 53
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

53 коментара
 
- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Внимание! Тази банкнота е най-фалшифицираната у нас, проверете, ако я имате

Внимание! Тази банкнота е най-фалшифицираната у нас, проверете, ако я имате

България Преди 1 минута

13.5 милиона банкноти са определени като негодни при машинната обработка на постъпилите през първото тримесечие на 2024 г. в БНБ

Разкриха тайните на историческия меч, наречен "Екскалибур"

Разкриха тайните на историческия меч, наречен "Екскалибур"

Любопитно Преди 13 минути

Датировката на меча означава, че той е първият от ислямската епоха, открит във Валенсия

<p>&quot;През целия си живот съм била влюбена в момичета, но просто не го разбирах&quot;</p>

„Влюбена в момичетата през целия си живот": Били Айлиш разкри сексуалността си

Любопитно Преди 39 минути

Досега Били Айлиш се е срещала публично само с мъже

Снимката е илюстративна

След секретна доставка от САЩ: Украйна разположи ново оръжие

Свят Преди 40 минути

Байдън заяви, че САЩ ще започнат да изпращат военно оборудване на Украйна в рамките на "няколко часа", след като подпише новия пакет за военна помощ

и

Русия: Обсъждане на мир в Украйна без наше участие е безсмислено

Свят Преди 48 минути

Конференцията на високо равнище за мир в Украйна се очаква да се състои на 15 и 16 юни

р

Руска ракета повреди ключова инфраструктура и рани 6 души в Черкаска област

Свят Преди 1 час

Мишена на нападението са били гражданска и железопътна инфраструктура в град Смела

Сергей Шойгу и Владимир Путин

"Това можеше да си ти": Путин с предупредителен "изстрел" срещу Шойгу

Свят Преди 1 час

Арестът на Иванов може да е само началото на това, което предстои да се случи на Шойгу, смята специалист

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

България Преди 1 час

Така съветниците отхвърлиха препоръката на Градския съвет на БСП той да бъде заменен от Диана Тонова

к

ГЕРБ-СДС: Настояваме за незабавни оставки в СОС

България Преди 1 час

Защо от ГЕРБ-СДС искат оставки в СОС четете в следващите редове

.

Странната история на дупка от плъх, превърнала се в забележителност

Свят Преди 1 час

Една двойка дори си каза "Да" пред отпечатъка от плъх

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

България Преди 1 час

Ударили са се лек и товарен автомобил

<p>Четири области на Слънцето експлодираха едновременно</p>

Четири области на Слънцето експлодираха едновременно, ще ударят ли Земята

Свят Преди 1 час

Засега не е ясно дали слънчевите изригвания ще ударят Земята

а

Проучване: 42% от австрийците носят мобилните си телефони и в тоалетната

Свят Преди 2 часа

В съседна Швейцария резултатът е подобен - 45%, а в Италия - 65%.

Бункер болница

Израел е готов за най-лошия сценарий с подземната болница The Herzog

Свят Преди 2 часа

Ситуацията в конфликта с Иран става все по-притеснителна

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Любопитно Преди 2 часа

Ще може да се включи всеки, като отдели само 10 минути на този ден между 9:00 и 12:00 часа

д

Мъж преби приятелката си в Пернишко, задържан е

България Преди 2 часа

По тялото на жената има синини