Зубков: Подписваме с България за "Южен поток" на 16 юли
Първият вицепремиер на Русия Виктор Зубков и премиерът Бойко Борисов на срещата в София   
Източник: БГНЕС
14

Споразумение между Русия и България за "Южен поток" ще бъде подписано на 16 юли, съобщи след посещението си в София руският вицепремиер и председател на съвета на директорите на "Газпром" Виктор Зубков, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Всички въпроси, които предстои да се решават, сега ще бъдат решавани според "пътната карта", която предложихме. Тя ще бъде подписана на 16 юли там, в България", добави руският първи вицепремиер без уточни кой ще постави подписите си под документа от руска страна, но давайки да се разбере, че въпросът ще бъде решен "на достатъчно високо равнище".

Според Зубков пътуването е било успешно, макар да е имало прекалено много въпроси. За няколко часа преговори всички въпроси са били обсъдени конструктивно, добави той.

"Ще смятаме, че е получено пълно разбиране от страна на българското правителство и това бе потвърдено от министър-председателя - че България влиза в проекта "Южен поток", заключи руският вицепремиер.

"Съгласувайки спорните въпроси ние увеличаваме доходността на проекта два или три пъти", изтъкна вчера Бойко Борисов, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той уточни, че още на 8 юли експертите от двете страни ще съгласуват подробностите по "пътната карта", свързана с реализацията на проекта, а до 2015 г. газопроводът ще започне работа.

Руските медии коментират обстойно срещата Борисов-Зубков.

България и Русия проведоха преговори за газопровода "Южен поток" и за изграждането на АЕЦ. Между страните няма никакви разногласия във връзка с "Южен поток". Така московското издание "Комсомолская правда" обобщава резултата от вчерашните разговори на руския вицепремиер Виктор Зубков с министър-председателя на България Бойко Борисов в София.

Срещата бе просто необходима, особено след редицата противоречиви изявления за съдбата на големите руско-български енергийни проекти, направени от българското ръководство през юни, изтъква официозът "Росийская газета".

Двете страни заявиха, че на практика са договорили условията,

за да продължи осъществяването на проектите за изграждане на "Южен поток" и АЕЦ "Белене". Очаква се "пътните карти" за българската отсечка от газопровода и за строежа на централата да бъдат окончателно съгласувани и подписани на 8 юли при ответна визита на българска правителствена делегация в Москва, пише "Время новостей".

Бойко Борисов подчерта, че

всички приказки в печата за "енергийна война" между него и руския премиер Владимир Путин са "фикция"

и изрази дълбоко задоволство от срещата си със Зубков. По думите му, след разговора между Русия и България вече няма никакви неясноти относно изграждането на "Южен поток" и АЕЦ, търгът за строежа на която бе спечелен от руската компания "Атомстройекспорт". И на 8 юли предстои само да се доизяснят подробностите. Ще припомним, че София протакаше създаването на съвместна компания за проектиране на газопровода, въпреки че междуправителственото споразумение отдавна е подписано и ратифицирано, отбелязва изданието.

"За третия проект -

петролопроводът "Бургас-Александруполис",

нито Борисов, нито Зубков казаха и дума. Ако не броим това, че в интервю на българския премиер, публикувано вчера сутринта от британския "Файненшъл таймс", отново се споменава за отказ от участие в проекта. Макар че, според официалната версия, правителството на страната все още очаква заключението на международната екологическа експертиза, което трябва да е готово през февруари 2011 г.", добавя "Время новостей".

Заплахата на Русия да се откаже

от прекарването на газопровода "Южен поток" през България и да пусне тръбата през Румъния подейства. За пръв път от идването си на власт българският премиер Бойко Борисов публично подкрепи "Южен поток", пише "Комерсант".

Според източник на вестника в руския "Газпром" (GazProm.ru), "в София са постигнати принципни договорености по повечето спорни моменти, спъвали до момента всички преговори" за газопровода. "Освен явно политически, Русия и България имаха и доста икономически разногласия във връзка с "Южен поток", забелязва изданието.

Сред "отстъпките", направени според него от Москва, се посочва "готовността на Руската федерация да разгледа въпроса за изкореняване на посредниците от руско-българския газов бизнес, за което настоява София".

Рязката промяна на българската позиция за "Южен поток" се дължи главно на това, че през юни "Газпром" демонстративно започна преговори за използване на румънската територия за газопровода, твърди Валерий Нестеров, московски бизнесаналитик, цитиран в материала.

Нещо повече, по данни на "Комерсант", "Газпром" вече е започнал да прави изчисления за този вариант на трасето. В крайна сметка София реши да не отстъпва проекта на свой конкурент, ръководена от логиката на транзитните държави: колкото повече тръби минат през тяхна територия, толкова по-добре, заключава всекидневникът. "България подкрепя и "Набуко", напомнил руският наблюдател.

Експертите са убедени, че

договореността с България е важен, но далеч не единствен проблем

по пътя към осъществяване на "Южен поток", пише вестникът.

"Още не е сключено междуправителствено споразумение с Турция и няма яснота нито за участниците, нито за инвеститорите. Стойността на проекта достига 25 млрд. долара, но почти всички държави, през които ще мине тръбата, наполовина са фалирали", заявил Михаил Крутихин, партньор в консултантската компания "Русенерджи".

"Южен поток" няма да има проблеми с ресурсите, но колосалните инвестиции в проекта ще са тежко бреме за "Газпром", изтъква Валерий Нестеров. "Подобни инжекции в създаването на газотранспортни мощности свръх необходимото сочат, че в "Южен поток" има повече политика, отколкото икономика", казва руският експерт, цитиран в "Комерсант".

"София търси газ в прокуратурата",

пише в заглавие "Независимая газета".

Заради рязкото поскъпване на горивата на вътрешния пазар българското правителство смята да провери договорите, подписани с Русияпрез 2006 г. Според експерти, така София се опитва да постигне намаление в цените на газа с оглед на това, че за подобни отстъпки вече се спазариха други държави от ЕС като Италия, Германия и Турция, пояснява изданието.

Договорът за доставки на руски газ в България изтича през 2011 г. Това увеличава шансовете на София, сезирала при това прокуратурата, да настоява за по-ниски цени, коментира за вестника руски икономист. Как ще се развият събитията отсега нататък, ще зависи от политическата инициатива, проявена и от двете страни, добавя "Независимая газета".

За България е важно да намери

още един инвеститор за изграждането на АЕЦ "Белене" -

българите не ще могат сами да осигурят строежа, твърди електронният в. Газета.ру.

По думите на премиера Борисов, интерес към проекта е проявен от Сърбия. Не бива впрочем да очакваме бързо решение: не тъй отдавна българското правителство, настроено не твърде позитивно към Русия, уверено заявяваше, че страната се отказва и от АЕЦ "Белене", и от петролопровода "Бургас-Александруполис", се казва в коментара.

Независимо от проблемите обаче все още не става дума България да се откаже от участието на Русия, посочва изданието.

"Русия днес е в изгодно положение: ако се откаже, България ще се наложи да плати значителна неустойка.

Освен това, Русия спечели два други важни търга - за изграждането на АЕЦ в Румъния и в Турция", обяснява за Газета.ру Екатерина Трипотен от руската компания "Совлинк". Според нея, руската държавна корпорация "Росатом" пък "има интерес да съществува централа, която би могла и да изнася енергия за други държави".

Според аналитици, помолени за коментар от електронното издание "Взгляд", България няма да се отдръпне от Русия, защото "все едно няма къде да ходи".

Въпросът е само колко струва лоялността на София.

Затова, докато още не се работи по проектите, България полага усилия да се спазари така, че да извлече възможно най-много за себе си, пише "Взгляд".

"И да е заявявала България по-рано, че се отказва от проекта, това е било хитрина. Защото всяка страна с транзитен потенциал ще използва тези възможности, за да спечели от тях", заявил пред електронния вестник Вадим Митрошин от руската финансова компания "Откритие".

Според него,

България няма да успее да намали своята енергийна зависимост

от Русия и всички изявления, че ще се откаже от сътрудничество с федерацията, са единствено политическа риторика, чрез която София се пазари с Москва.

"Всички европейски държави заявяват същото през последните 15 години, а в крайна сметка консумират руски петрол и газ. Това се отнася и за България", казва аналитикът, цитиран от "Взгляд".

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Свят Преди 8 минути

Четиримата пилоти са катапултирали, трима от тях са били спасени, другият се издирва

МС: Следим ситуацията Израел - Иран, в готовност сме за евакуация на българи

МС: Следим ситуацията Израел - Иран, в готовност сме за евакуация на българи

България Преди 1 час

Няма пряка военна заплаха за България към момента, допълват от Министерския съвет

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Свят Преди 2 часа

Никое иранско официално лице все още не е признало пряко възможното нападение

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Технологии Преди 2 часа

Разчита на изкуствения интелект, за да имитира човешко поведение

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 2 часа

Неговият пример бил последван от десетки други монаси от лаврата в трудните времена на арабските нашествия в Светите земи

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 2 часа

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 3 часа

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

България Преди 3 часа

Служебният премиер иска нови министри начело на МВнР и Министерството на земеделието

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 3 часа

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 3 часа

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 3 часа

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 3 часа

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 3 часа

За момента не е ясно дали страната е атакувана