Президентът Георги Първанов иска референдум за АЕЦ "Белене"
Георги Първанов, президент на Република България   
Източник: btv.bg
347
и ив в енергийната ни дипломация" вижда президентът Георги Първанов.

Държавният глава настоява съдбата на проекта АЕЦ "Белене" да бъде подложена на национален референдум, макар да е сигурен, че тогава ще има политизация.

В 45-минутно интервю, излъчвано на живо, президентът заяви, че енергийната политика е едно от нещата, за които България е ценена в Брюксел, а "енергетиката е локомотивът на българската икономика".

По същото време в студиото на Нова телевизия интервю даваше министър-председателят Бойко Борисов. Той заяви, че никой повече от него не иска да бъде построена тази атомна електроцентрала, но на допустимата цена, която трябва да плати България. Той нямал нищо против референдум.

Георги Първанов е убеден, че при евеантуален референдум за АЕЦ "Белене"

ще има остра реакция отдясно и нарече това "Костовата политика в действие".

Първанов твърди, че при строителство на "Белене" там могат да се открият 5-6 хиляди работни места, че проектът е стратегически, а това, че може да струва 26 млрд. евро е спекулация.

"Базовата цена на "Белене" е 3,9 млрд. евро. Допускаме, че може да стигне малко под 8 млрд., оттам нагоре всичко е импровизация. Ако построим „Белене" можем да спечелим 10 пъти повече пари, отколкото вложените в строителството. Ние имахме стратегически инвеститор и правителството го прогони с тези свои колебливи, да не кажа негативни внушения.

Ако спрем "Белене", Румъния ще има своята ядрена енергетика, Турция ще направи своята ядрена централа с Русия, те ще бъдат много преди нас", заяви Първанов.

След 10 години, когато ние ще бъдем принудени да спрем последните блокове на АЕЦ "Козлодуй", ако "Белене" го няма, това означава, че ние трябва да закрием ядрената енергетика в България. Аз не съм съгласен, каза Първанов. Предлагам въпросът за референдума да бъде - да се строи ли или не АЕЦ "Белене".

За проекта "Бургас-Александруполис" и той, като премиера Борисов, заяви, че се чака екологичната оценка.

За проекта "Южен поток" Първанов заяви, че на енергийния пазар нещата се развиват много динамично и всяка загуба на ден може да се окаже фатална. Според него България ще може да внася газ, ако се развие този проект, ще може да се говори за пренос на газ през Черно море. "Бихме могли и да изнасяме газ по този начин", каза още Първанов.

"Имаме много сериозни различия с изпълнителната власт още от септември миналата година, но

ще подпиша указа за тази актуализация на бюджета.

Редно е премиерът и изпълнителната власт да формират бюджетната политика", заяви пред Би Ти Ви президентът Георги Първанов.

Според държавния глава големият проблем на актуализацията е, че тя идва поради несъбраните приходи и решенията трябва да се търсят на тази база.

Първанов смята за най-важно, че се посяга на резерва: "Стигаме до санитарния минимум, оттук нататък нямаме право да ползваме резерва при каквато и да е ситуация. Наесен, когато формираме новия бюджет, е важно какви ще са ресурсите, с които разполагаме. Ако се очертае по-голям дефицит, може да се стигне до емитиране на външния дълг."

Според държавния глава

България ще загуби суверенитета си, ако се наложи да опре до помощ от МВФ.

"Алтернативите", както се изрази Първанов, са преди всичко в това да се мобилизират максимално ресурсите по линия на НАП и на Агенция "Митници".

Основна отговорност за състоянието на финансите носят финансовият министър и неговият екип, отбеляза за пореден път президентът Първанов и изтъкна, че "ако там премиерът не вземе необходимите мерки, да засили екипа, това няма да ни доведе до нищо добро".

"Нещата там просто тъпчат на едно място. Относно кризисните процеси даже вървим надолу и всяко забавяне може да бъде много тежко, да не кажа фатално", допълни Първанов.

В коментар за здравната реформа президентът е съгласен, че "очевидно ще трябва да се отиде към свиване на здравната мрежа, но това трябва да стане на базата на анализ".

Той вече бил предложил да се създадат в страната шест висококвалифицирани университетски болници, които да съвпадат с районите на планирането в развитието на страната.

Георги Първанов обширно коментира проблемите с общините: "Възразявам срещу начина, по който се подхожда към общините. Нека го няма този подход "на калпак" - тези 15% към всички общини. Нека има по-ясен механизъм на реализация на отделните средства. Общини, които бъдат лишени от тези минимални средства, те просто ще загинат.

Една малка община трудно ще намери ресурс, за да участва в съфинансирането, което предполага работата по еврофондовете. Това обрича болниците, училищната мрежа в тези общини.

Трудно е да се обясни, че има общини, при това става дума за огромна част от общините, при които проверките се правят ежедневно, често пъти без резултат, докато има други общини, които не са засегнати от тези проверки. Засега извън този обект на контрол остават само кметовете от ГЕРБ. Този двоен стандарт може да доведе до конфронтация."

Георги Първанов смята, че

всичко се прави, за да се спечели "служебна победа" на местните избори догодина.

"Имам чувството, че се прави повече от всякога, заяви президентът и подчерта, че няма значение с каква бюлетина е избран кметът.

"Никога не съм си позволявал да давам оценки. Учителският период в моето развитие отдавна е останал в миналото", така отговори президентът Георги Първанов на въпрос каква е оценката му за управлението на тройната коалиция БСП-ДПС-НДСВ в периода 2005-2009 г.

"Нека да припомня, че ние бяхме на ръба и при една политическа криза, ако не беше формиран силен кабинет, щяхме да пропилеем тази възможност. Тройната коалиция успя да запази една стабилност, постигна в социалната сфера немалко неща", каза Първанов.

А

за провала на тройната коалиция,

той добави: "Като се започне от самата формула на разпределение на властта, като се стигне и до момента, че политиката започна да се прави в затворени нелегитимни кръгове, това са неща, които застрашават вътрешното доверие.

При предишното управление ключовата роля си е носил министър-председателят. Станишев израсна много, но с времето се отбеляза една тенденция, че той просто изтърва нещата. Отговорността си е негова", заяви Георги Първанов.

Не смятам, че кандидатите за президент е задължително да бъдат идентифицирани в идейно-политическото пространство. Бих се въздържал да вземам отношение към самата президентска кампания, така отговори Първанов на въпрос за предстоящите след година президентски избори.

И добави, че ще приеме който и да е наследник да бъде избран за "Дондуков" 2.

Първанов допуска, че може да се яви повече от един независим кандидат.

За своите планове след края на мандата си Първанов заяви, че трябва да се посвети на себе си и на семейството си, но и

"на един граждански проект, който да формира алтернативна политика".

Президентът коментира и предстоящия процес срещу бившия агент на специалните служби Алексей Петров.

Той заяви, че най-лесното е да се провери кой има близки контакти с Алексей Петров в по-далечното и в по-близкото минало, кой има бизнес и подчерта, че министър-председателят Бойко Борисов има фирма с този човек.

Но добави: "Това, че си бил заедно с някого на спортния терен, не означава, че трябва да имаш бизнес с него."

Петров, според Георги Първанов, може да е част от огромната схема - октопод, но въпросът е къде са останалите елементи от тази схема. "От тези 300 имена колко вече са по пътя към затвора? Ако премиерът има някакви факти, да излезе и да каже".

Първанов щял да издаде книга с безбройните публикации срещу него и семейството му в "жълтата преса", каза той в края на интервюто с Ани Цолова от Би Ти Ви.
Коментари 347
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

347 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 18 минути

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 52 минути

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 3 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 4 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 5 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 5 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 6 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 6 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 6 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 6 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 6 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 6 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 7 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 7 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 7 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 8 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen