Насилието в Киргизстан ескалира
Източник: ЕПА/БГНЕС
3

Етническото насилие в Южен Киргизстан е взело вече 117 жертви, а ранените са близо 1500 души, съобщи здравното министерство в Бишкек днес - четвъртия ден от сблъсъците, предаде Франс прес.

В районите около градовете Ош и Джалалабад са загинали 117 души. Пострадали са 1485, от които 779 са откарани в болници.

Вчера временните власти в Киргизстан въведоха извънредно положение и комендантски час на територията на цялата Джалалабадска област, където продължават сблъсъците между етнически узбеки и киргизи.

На правителствените сили в Южен Киргизстан

бе разпоредено да стрелят без предупреждение,

за да ограничат етническото насилие, припомня агенцията.

Временният кабинет в Бишкек дойде на власт в началото на април след кървав бунт, при който загинаха 87 души, а президентът Курманбек Бакиев бе свален.

Оттогава в страната избухват все нови вълни от насилие.

Междувременно за 27 юни бе насрочен референдум за нова конституция.

Ситуацията в Джалалабадска област остава крайно напрегната. Според местни жители главният град, където мародерите продължили погромите и миналата нощ, е обхванат от пламъци, предаде ИТАР-ТАСС.

Близо 2000 служители от силовите структури патрулират с автомати във втория по големина град Ош, където започнаха етническите сблъсъци, информира киргизстанското вътрешно министерство.

По улиците на града има много трупове, съобщили очевидци, цитирани от агенцията.

Тази сутрин в Ош е доставена пратка с хуманитарна помощ, събрана от жителите на Бишкек. От Джалалабадска и Ошка област са евакуирани вече 847 чуждестранни граждани.

Китай съобщи, че изпраща самолет, с който да евакуира гражданите си от централноазиатската република, предаде Франс прес.

Киргизстански самолет "Ил-76" достави в Ош тази сутрин храни и медикаменти, изпратени като помощ за Южен Киргизстан от Световната здравна организация, Русия и други държави, съобщиха журналисти от АФП, участвали в полета.

От вчера размирният регион получава помощи постоянно, заяви представител на временното правителство.

Кръвопролитните сблъсъци между киргизи и узбеки са основна тема и за световния печат.

Това може да доведе до гражданска война в Киргизстан,

пише британският в. "Таймс".

Признанието на временното правителство в Бишкек, че не е в състояние да поддържа реда в страната, показва безсилието му. Това на свой ред насърчава поддръжниците на бившия президент Курманбек Бакиев, а също така нажежава конфликта между етническите киргизи и узбеки, пише вестникът.

Мнозинството узбеки в Южен Киргизстан подкрепят новото временно правителство, докато местните киргизи остават верни на Бакиев, отбелязва "Таймс" и припомня, че Русия и САЩ се борят за влияние в Киргизстан, където и двете страни имат военни бази.

Правителствата на САЩ, Великобритания и останалите страни от ЕС подготвят евакуацията на чужденците в Южен Киргизстан, пише в. "Дейли телеграф".

Там в момента се намират около 25 американци и няколко европейци. Външният министър на Пакистан съобщи, че 15 пакистански студенти са били отвлечени в град Ош.

САЩ внимателно следят как Русия ще реагира на тази криза. Москва е отдавна против американското военно присъствие в базата в Манас.

В началото на годината Русия оказа натиск на и.д. президент Роза Отунбаева да не продължи договора за отдаване под наем на САЩ на военновъздушната база в Манас.

Отунбаева го удължи с една година, напомня вестникът.

Мнозина сега се опасяват, че

Киргизстан ще тръгне по стъпките на съседен Афганистан

и ще се превърне в арена на кръвопролитен хаос и беззаконие, а Русия, САЩ и Китай имат интереси в този централноазиатски регион, пише в. "Файненшъл таймс".

Размириците избухнаха след разпространил се в четвъртък слух, пише в. "Монд".

"Твърдението, че киргизка жена била изнасилена от узбеките предизвика сбиване между узбекски и киргизки младежи, което впоследствие прерасна в размирици в нощта на 10 срещу 11 юни в Ош", обяснява политологът Сергей Масулов.

"Ставащото сега в Южен Киргизстан не е етнически конфликт, а класическа провокация на подривни елементи и престъпни групировки, които се опитват да дестабилизират страната и да прекъснат задвижения от новите власти политически процес", цитира вестникът мнението на Масулов.

В този регион със силно застъпена организирана престъпност, специализирана в наркотрафика, мнозина жители виждат в размириците

ръката на бившия президент Бакиев,

който бе свален от власт след демонстрации през април, отбелязва "Монд".

Южен Киргизстан е бил една от крепостите на бившия президент, чийто брат Ахмат контролирал района с помощта на престъпни банди, главно мафиотския бос Айбек Мирсидиков с прякор "Черния Айбек", заявява киргизстанският анализатор Санобар Шерматова.

Узбекистан и Киргизстан често са били в конфликт заради земи и вода в плодородната Ферганска долина, която Сталин е разделил между Узбекистан, Киргизстан и Таджикистан, пише в. "Ню Йорк таймс".

Долината продължава да е етническа бъркотия, а анклави с малцинства като узбеките в Ош и преди са били сцени на насилие, отбелязва вестникът.

На фона на продължаващите размирици в Южен Киргизстан в Джалалабад са изпратени специални сили от столицата Бишкек, съобщи московският електронен в. "Утро".

"Не можем да се справим със собствени сили. Имам нужда от подкрепления", обяснил пред журналисти кметът на града Максатбек Жеенбеков.

"Хората, извършили клането тук, са над две хиляди души, настроени са много агресивно. Били са провокирани да го направят. В града действат провокатори", заявил градоначалникът.

Москва не остава настрана от киргизстанските събития и прехвърли вчера в своята военновъздушна база Кант подсилен батальон десантчици. Те ще охраняват руските военни обекти в Киргизстан, ще гарантират сигурността на руските военнослужещи и семействата им. Руският военен контингент, изпратен с тази цел в Киргизстан, е подсилен допълнително по разпореждане на президента Дмитрий Медведев.

Световната общност внимателно следи събитията в страната; ОССЕ, ООН и ЕС изпращат свои представители в Киргизстан, припомня "Утро".

Има данни, че

племенник на Бакиев ръководи действията на една от тълпите,

които рушат сгради и магазини. Самият бивш държавен глава обаче заяви, че няма нищо общо с безредиците, добавя "Утро".

И. д. гурбернатор на Джалалабадска област Бектур Асанов обеща пред националната телевизия силите на реда да минат в "твърдо настъпление".

Шефовете на Съветите за сигурност в държавите от Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) организират днес консултации за разработване на мерки за реагиране, посочва агенцията.

Официални източници съобщили за киргизстанската агенция 24.kg, че в Ошка област са убити трима служители от органите на реда. Според киргизстански правозащитник обаче вчера неформални лидери на киргизката и узбекската общност в Ошка област се споразумели за мирни преговори.

Организацията ислямска конференция (ОИК) призова населението на Киргизстан - държава, която е неин член, да проявява сдържаност и "да се върне към мирния живот в рамките на закона и правото", добавя РИА Новости.

В Ню Йорк се състоя митинг на две землячески организации - киргизка и узбекска, които призоваха ООН да подпомогне възстановяването на реда в Киргизстан. Това съобщи бишкекската агенция АКИпрес, цитирана от руския сайт Газета.ру.

"Киргизите и узбеките са братски народи. Свързват ни обща религия, сходство в езиците и културите", се казва в обръщение на активистите.

Според тях, "зад всички събития в Киргизстан стоят

сили, заинтересовани от дестабилизиране на обстановката

в страната".

Комендантът на Джалалабадска област Кубатбек Байболов заяви, че е задържан известен политик, заподозрян като организатор и ръководител на масовите етнически сблъсъци в Ош, предаде Интерфакс.

Името на заподозрения не се съобщава в интерес на следствието. В показанията си той заявил, че в безредиците са замесени и хора от други политически партии. Според него размириците били организирани поради стремежа на някои политически сили да осуетят насрочения референдум за нова конституция и да свалят днешната власт, добавя Интерфакс.

Бившият секретар на киргизстанския Съвет за сигурност Мирослав Ниязов информира, че подготвя за изпращане в южните области интернационална миротворческа рота, съобщи Лента.ру.

По думите му, в състава й ще има ветерани от войната, водена от Съветския съюз в Афганистан, офицери от десантните войски и казаци.

"Ще поискаме от министерството на отбраната своя зона на отговорност. Има твърде много желаещи да бъдат включени в ротата, но засега не можем да вземем повече от 100 души", добави Ниязов.

Ако генералите в оставка наистина успеят да въведат ред в Южен Киргизстан, временното правителство окончателно ще бъде изтласкано на заден план.

И може да се осъществи сценарият, вече обсъждан в Киргизстан, според който представител на силовите структури спасява страната от безредиците, получава народната подкрепа и достъп до върховната власт, коментира информационният портал.

Ниязов впрочем вече отбеляза, че Киргизстан има нужда от нов лидер, "а временното правителство, каквито усилия и да полага сега, вече е закъсняло", допълва Лента.ру. 

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
- Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя. - Ееее, Данче, защо все най-лошото си…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Задържаха шофьор след гонка в София

Задържаха шофьор след гонка в София

България Преди 1 час

Той е предизвикал катастрофа

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

България Преди 2 часа

С друга заповед на премиера Димитър Главчев за председател на Патентното ведомство е назначена Оля Димитрова

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Любопитно Преди 3 часа

Дворецът се състоял от двадесет стаи и една зала, подът и стените били направени от кал

Нов закон за мобилизация в Украйна

Нов закон за мобилизация в Украйна

Свят Преди 3 часа

Целта на закона е мобилизиране на повече войници в отговор на настъплението на Русия

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

България Преди 3 часа

От 2007 година насам няма толкова много хванати неистински банкноти от 100 лева

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

Свят Преди 3 часа

Нарастващите военни разходи помагат на Москва да се предпази от рецесия

<p>С нотки на &quot;животно&quot; и &quot;мокра коса&quot;: Какъв е вкусът на 170-годишно шампанско</p>

С нотки на "животно" и "мокра коса": 170-годишно шампанско от корабокрушение е най-старото опитвано някога

Любопитно Преди 3 часа

Може ли откритието да вдъхнови изцяло нов начин за отлежаване на вино?

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Любопитно Преди 3 часа

Идеята има дълбоки корени в културното минало на Япония, но разводнената версия става все по-популярна в Азия и дори в Америка

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Свят Преди 3 часа

Триполската ТЕЦ беше най-голямото енергийно съоръжение в близост до Киев

Грузия прие на първо четене спорния закон като в Русия

Грузия прие на първо четене спорния закон като в Русия

Свят Преди 3 часа

Тази вечер е планирана протестна акция

Георги Тахов

Кой е Георги Тахов, предложен за министър на земеделието

България Преди 4 часа

Той е предложен да замени на поста Кирил Вътев

Искат освобождаването на Кирил Вътев като министър на земеделието

Искат освобождаването на Кирил Вътев като министър на земеделието

България Преди 4 часа

Вътев беше един от четиримата министри, останали от редовното правителство

Русия изтегля "Вагнер"-овци от Африка и ги хвърля срещу Украйна

Русия изтегля "Вагнер"-овци от Африка и ги хвърля срещу Украйна

Свят Преди 5 часа

Руските власти се подготвят да преместят части от Африканския корпус в Белгородския регион

<p>Еврокомисарят по вътрешните работи с коментар за приемането на България&nbsp;в Шенген</p>

Илва Йохансон: Приемането на България в Шенген е важна стъпка

Свят Преди 5 часа

Според комисията проверките по външните граници следва да бъдат по-качествени

<p>Годината, която светът преживя без лято</p>

През 1816 г.: Годината, която светът преживя без лято

Любопитно Преди 5 часа

Какво е довело до климатичните промени четете в следващите редове