Кризата срива социалната държава в Европа
Източник: ЕПА/БГНЕС
23

Шест седмици годишен отпуск. Пенсиониране на 60 години.

Хиляди евро за раждането на дете.

Добро университетско образование за по-малко от цената на лаптоп.

Системата, известна като европейската социална държава бе създадена след Втората световна война като ключ към общ просперитет, който да предотврати бъдещи конфликти.

Оттогава щедрите доживотни облаги се превърнаха в определяща черта на модерна Европа.

Сега социалната държава, ценена от много европейци като алтернатива на смятания от тях безскрупулен американски капитализъм, е изложена на най-сериозната опасност от десетилетия: дълговата криза в Европа.

Навсякъде из Европа се правят големи бюджетни съкращения.

Въпреки че първият етап се фокусира предимно върху заплатите на правителствените служители, най-малко политически взривоопасната мишена, социалните помощи изглеждат все по-уязвими.

Сегашната социална държава е твърде скъпа, заяви Юри Дедъш, директор на Международната икономическа програма на фонда Карнеги.

"Кризата доближи деня за разплата с няколко години в практически всички индустриални страни."

Германия ще реши следващия месец как да съкрати най-малко 3 млрд. евро от бюджета си.

Правителството предлага за първи път да съкрати помощите за безработните, включващи отпускането на германците под 50 годишна възраст на около 60% от последната им заплата преди облагането с данъци за едногодишен период.

Тази помощ се появи след съкращения на един по-щедър пакет преди пет години.

"Трябва да приспособим нашите системи за социална сигурност, така че те да мотивират хората да приемат постоянна работа и да не създават контрапродуктивни стимули", заяви в събота германският финансов министър Волфганг Шойбле за седмичника "Франкфуртер Алемайне Зонтагцайтунг".

Несигурността около бъдещето на социалната държава подкопава представата на континента за собственото му значение в момент, когато други ключови елементи на следвоенната европейска идентичност отслабват.

Широкомащабната имиграция от страни извън Европа отправя предизвикателство към схващанията на континента за предаността му към толерантността и свободата в момент, когато страните вече започват да контролират индивидуалното облекло - ислямската забрадка, в името на свободата и равенството.

Внимателно пазещи се да не попаднат във военни конфликти, много страни сега се оказаха затънали в Афганистан заради това, което се предполагаше да бъде Северноатлантически съюз, като не настояват за пълно изтегляне, но правят всичко възможно, за да държат войниците си далече от реални бойни действия.

Демографи и икономисти започнаха да предупреждават преди десетилетия, че социалната държава е обречена заради застаряването на поколението на бейби бума.

Някои правителства съкратиха разходи и осъществиха реформи, но сега почти всички полагат усилия да преодолеят дефицитите, за да предотвратят по-голям срив в доверието на еврото.

Трябва да се променим, да се адаптираме в името на защитата на нашия социален модел, заяви пред репортери в четвъртък в Стокхолм еврокомисарят Хоакин Алмуния от Испания.

В понеделник Великобритания обяви 6 млрд. лири (8,6 млрд. долара) съкращения, най-вече на заплати на правителството и различни разходи.

Правителството обеща да увеличи възрастта за получаването на държавна пенсия, от 60 до 65 години за жените и от 65 на 66 за мъжете. Планира се също затягане на режима за социални помощи, като се изисква от безработните да се опитат да си намерят работа, за да получат помощи.

Великобритания обяви, че ще ограничи данъчните кредити за деца и ще спре помощта от 250 лири (360 долара) на семействата за всяко новородено. Министрите преразглеждат възможността за осигуряване в дългосрочен план на щедри пенсии в държавния сектор.

Въпреки това средствата за британската национализирана здравна система ще бъдат защитени при новото правителство и до 2015 г. ще бъдат увеличавани всяка година.

Консервативното правителство на Франция се фокусира върху увеличаване на пенсионната възраст. Много работници сега могат да се пенсионират на 60 години с 50% от средната си заплата.

Допълнителните средства се отпускат на пенсионирани държавни служители, на родителите с три или повече деца, ветерани от войната и други. За септември е планиран парламентарен дебат.

Профсъюзите във Франция организират национален ден на протести и стачки в четвъртък, с които ще настояват за защита на заплатите и пенсионната възраст.

В Испания съкращения на държавните заплати в размери на милиарди евро влизат в сила следващия месец, а социалистическото правителство замрази увеличенията на пенсиите, за да се компенсира инфлацията за най-малко две години.

Доста силно ни удариха, казва Федерико Карбонеро, 92-годишен бивш военен. Той смята, че е малко вероятно да доживее, за да види най-лошото от замразяването на пенсиите, но не се съмнява, че ще трябва да започне да разчита на спестяванията си, за да поддържа стандарта си на живот.

Испания съкращава помощите за инвалидите с 300 млн. евро (375 млн. долара) и премахва тригодишния бонус от 2500 евро (3124,25 долара) за новородено. Тя също предлага пенсионната възраст за мъжете да бъде увеличена от 65 на 67 години.

Страни в северна Европа се справиха по-добре с реформите на социалните помощи и имат системи за заетост, които фокусират върху това да бъде намерена работа на безработните, а не безработицата да им се прави по-комфортна, заяви Гейл Айард, професор по икономическа среда и анализ на страните в Института по заетостта в Мадрид.

Дания и други северни страни са известни с най-високите си данъци в света и най-щедрите помощи от люлката до гроба. Дания въведе система, известна като "гъвкавосигурност", която съчетава гъвкавост за работодателите да наемат и уволняват работници с финансовата сигурност и преквалификация за нова работа.

Дания регистрира 7,5% безработица през първата четвърт от годината, много под средната за ЕС от 9,6%. Безработицата в Швеция и Финландия е 8,9%.

Норвегия, в която се отпускат най-големите помощи за безработни в света, изцяло финансирани от приходите от петрола в обозримо бъдеще, има най-нисък процент безработица в Европа, само 3% през април.

Южноевропейските страни, които не преминаха към реформиране на системите за социални помощи по същия начин, сега си плащат солено.

След драстичните съкращения, наложени като условие за отпускането този месец на международен заем, гърците сега трябва да плащат на пенсионните фондове за 40 вместо 37 години преди да се пенсионират, като най-ранната пенсионна възраст е установена на 60 години.

Държавните служители с месечни заплати от над 3000 евро (3750 долара) ще изгубят две допълнителни заплати - една за Коледа и още една, разделена между Великден и лятната отпуска.

В Португалия, смятана за друг потенциален кандидат за международен заем, правителството се фокусира върху намаляването на доходите, корпоративните данъци и ДДС и избегна драстични промени в социалната област.

Социалните помощи ще бъдат намалени до известна степен и безработните ще трябва да приемат всяка работа, за която получават заплата с над 10% повече от това, което ще получат като помощи.

Правителството увеличава също проверките на молбите за социални помощи, замразява заплатите в държавния сектор и ограничава държавните инвестиции.

"Няма желание да се премине от социалните помощи като чисто социална защита към подхода, прилаган в голяма част от северна Европа през последните години, а именно социалните помощи да бъдат социална инвестиция", заяви Иън Бег, професор в Лондонския икономически институт и Европейския институт за политически науки.

Ото Фрике, бюджетен експерт на Свободните демократи, коалиционен партньор на Християндемократическия съюз на германския канцлер Ангела Меркел, заяви за АП, че не са били взети решения за съкращения, но всичко вече е на масата с изключение на образованието, пенсионните фондове и финансовата помощ за развиващите се страни.

При все това най-малко един високопоставен член на Християндемократическия съюз призова да бъде преразгледана идеята за закрила на образованието. Германското държавно образование фактически бе безплатно до 2005 г., когато някои от 16-те провинции в Германия започнаха да искат такси от по 1000 евро (1250 долара) на година.

Де факто всички германски студенти плащат толкова или по-малко, за да посещават държавни университети , включително елитни институции.

Образованието не е толкова евтино на други места в Европа, но 3290 лири ( 4720 долара), които плащат на година британските студенти в Кембридж все още е много по-малко в сравнение с това, което плащат американците в подобни училища като Харвард, където годишната такса е почти 35 хил. долара.

Идеята да се намалят разходите за образование изглежда ще бъде трудно преглътната пред обещанието на Германия да даде 147,6 млрд. евро (184,5 млрд.) под формата на кредити и гаранции, за да бъдат защитени от банкрут Гърция и други страни, които използват еврото.

"Опасявам се, че тази криза ще ме засегне лично, например, университетите в Германия ще увеличат таксата, за да платят отпуснатия на Гърция заем", заяви Каролине Дедрих, 22-годишна студентка от Берлин.

Коментари 23
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

23 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Украйна: Това беше целта на руските удари на 22 март</p>

Украйна: Целта на руските удари на 22 март беше пълно спиране на електричеството

Свят Преди 28 минути

Това каза министърът на енергетиката Герман Галушченко

Владимир Путин

"Това е просто глупост": Путин с коментар за членките на НАТО

Свят Преди 30 минути

В речта си пред руските пилоти от военновъздушните сили снощи той заяви, че страната няма "никакви агресивни намерения"

<p>&quot;Тренират реални бойни действия&quot;: За какво се готви Беларус</p>

"Тренират реални бойни действия": Беларус се готви за конфронтация с НАТО

Свят Преди 53 минути

Лукашенко често бива наричан „вярното кученце" на Путин

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

България Преди 1 час

С голяма вероятност валежите през деня ще са с жълтеникав оттенък

<p>Смяна, DOT, съхранение&hellip; всичко по темата гуми (видео)</p>

Смяна, DOT, съхранение… всичко по темата гуми (видео)

Технологии Преди 1 час

В сервиз на Margel разговаряме с Борислав Враджалиев за смяната на гумите и изборът на нови, тъй като многообразието на предлагане е огромно

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Любопитно Преди 1 час

Законите за движението на Нютон са в основата на класическата физика

<p>&quot;Играта на Синанон&quot;: Вазектомии, аборти и жени с бръснати глави&nbsp;</p>

"От изцеление към ужас": "Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 1 час

"Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Свят Преди 1 час

35-годишният Николай Фарафонов е признат за виновен за "публични призиви за извършване на терористични актове"

<p>Биков: Подкрепихме конституционната реформа, за да не е безконтролен служебният кабинет</p>

Биков за промените в Конституцията: Подкрепихме реформите, за да не е безконтролен служебният кабинет

България Преди 1 час

По думите му партията се „старае да има позиция по въпроси, които зависят от нея”

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

Свят Преди 1 час

По време на визитата представители на руската служба и на севернокорейското министерство са провели работни разговори

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

България Преди 1 час

По думите на зам.-председателя на НС и депутат от ПП-ДБ не сме на прага на конституционна криза

5 по Рихтер разлюля Италия

5 по Рихтер разлюля Италия

Свят Преди 2 часа

Трусът е усетен и в района на Удине

Бити с бейзболни бухалки: Сводническа мрежа е разбита в Италия

Бити с бейзболни бухалки: Сводническа мрежа е разбита в Италия

България Преди 2 часа

Българките отивали зад граница с обещание за работа

Нова масирана руска атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна

Нова масирана руска атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна

Свят Преди 2 часа

Украинската армия заяви, че 26 дрона са били унищожени в Одеска, Харковска, Днепропетровска и Запорожка област

Вулканът Ибу изхвърли пепел на два километра височина

Вулканът Ибу изхвърли пепел на два километра височина

Свят Преди 2 часа

Предишното изригване беше на 26 март

Край на стачките на "Луфтханза": Авиокомпанията и синдикатите постигнаха споразумение

Край на стачките на "Луфтханза": Авиокомпанията и синдикатите постигнаха споразумение

Свят Преди 2 часа

През последните седмици протести на наземния персонал и на екипажите доведоха до забавянето и отменянето на стотици полети